Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

RAZBOIUL RECE, RELIGIOS, 2014

Viorel ROMAN


Drepturile omului occidental sunt inacceptabile pentru clerul ortodox. Democratia de tip Westminster si autonomia individului sunt pacate, pentru ca preamareste egoismul si pun la indoiala atutputernicia Celui de Sus asupra vietii. Contractul, concurenta, motorul vietii economice moderne, lezeaza dragostea dintre frati, sunt pacate. Bisericile ortodoxe, in primul rand clerul pravoslavnic, sunt din punct de vedere sociologic etno-religii crestinizate, care celebreaza unitatea de nezdruncinat dintre neam, rit si glia stramoseasca.
Cine nu-i ortodox, nu-i roman(!), spunea Nae Ionescu, ideologul Legiunii Arhangelului Mihail. Ortodoxo-comunistii au fost mai consecventi, au lichidat Biserica unita cu Roma din Transilvania si au reorientat cu baioneta 2.000 de biserici spre Moscova. O revenire la normalitate e mai dificila decat s-a crezut.
In razboiul religios al jugoslavilor, clerul sarb indemna la lupta impotriva catolicilor si musulmanilor. Asa au venit la lupta si sute de tineri greci si rusi. Si fara un apel, la anexarea Crimeii au venit si volutarii sarbi. Armata Ortodoxa din Ucraina de est lupta acum impotriva catolicilor (fascistilor?!) din vest. Razboi Rece, religios. La comemorarea a o suta de ani de la izbugnirea primului razboi mondial Chestiunea Orientala e din nou la ordinea zilei.
1914 expansiunea austriecilor catolici spre sarbii, alianta turco-germana (calea ferata spre Bagdad) erau inacceptabile atat pentru panslavism, panortodocsism, cat si pentru interesele anglo-franceze. Ocuparea Constantinopolului de catre rusi era indiscutabila!
Cine mosteneste Imperiul Roman de Rasarit, Bizantin, Otoman? Aceasta Chestiune se pune din anul 1774, cand tarul rus din a treia Roma devenea patronul ortodocsilor din Imperiul turco-musulman. El se considera si astazi succesoarea sultanilor. Occidentalii vor refacerea unitatii crestine, nu amanarea ei, cum se pare ca vor pravoslavnicii. Fericitul papa Ioan Paul II nu a fost primit la Moscova sau Belgrad, iar la Bucuresti oferta sa de dialog e si azi neglijata cu consecinte grave pentru cea mai saraca tara din UE.
Conflicte religiose au generat razboaie mondiale. Anglo-saxonii sunt mereu invingatori si azi jandarm mondial. A urmat apoi un Razboi Rece religios intre ortodoxo-comunisti si occidentali. Daca pana in 1989 exista totusi speranta refacerii unitatii crestine la demontarea Cortinei de Fier si rezolvarii implicite a Chestiunii Orientale, din acest an, se pare, ca totul o ia de la inceput.
Rusia lui Vladimir Putin, urmasul imparatilor romani de rasarit, sultanilor, intervine in razboiul din Siria, anexeaza Crimeea, sprijina Armata Ortodocsa, incepe un razboi vamal. Toate acestea readuc in mod paradoxal in constiinta tuturora imperativul refacerii unitatii crestine. Occidentalii, ca de obicei, au interese divergente pana ajunge funia la par. Pana atunci musulmanii profita de dihonia din lumea crestina si aspira la refacerea Califatului, a Imperiului islamic. Tema merita toata atentia, dar ar depasi cadrul acestor cateva remarci pe marginea conflictului religios al crestinilor in vederea refacerii unitatii.
Toata speranta lumii crestine, care s-a transformat intr-o lehamite generala dupa anul de gratie1989, se pune acuma si in est si vest in Marele si Sfantul Sinod Panortodox de la Constantinopol/Istanbul 2016. Conceptia dupa care religiile sunt pasnice este un aspect a impocriziei anglo-mozaice, „Political Correctness”, sau a ateismului primitiv si psicho-speculatiilor de tot felul.
Partea pozitiva a vremurilor noastre este legata de existenta unui armament nuclear sofisticat, care fac un razboi al marilor puteri, ca in secolele trecute, greu de imaginat. Pe de alta parte, pana la refacerea unitatii crestine, conflictele religiose locale vor fi la ordinea zilei, intre: israeliti-palestinieni; sunniti-siiti; catolici-ortodocsi; catolici-musulmani; budisti-musulmani; confucianisti-tibetani-musulmani; hindusi-musulmani etc.
-----------------------------------------
Prof. Dr. Viorel ROMAN
Akademischer Rat a.D.
Bremen, Germania
8 august 2014
www.viorel-roman.ro
www.viorel-roman-bremen.over-blog.de


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page