Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1135)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

Sambata, 9 August 2014, m-am reintors din TARA care adaposteste mormintele inaintasilor, din TARA careia i-am purtat, ii port si ii voi purta un respect deosebit, indiferent de forma de guvernamant sau sistemul politic implementat in ultrasofisticatele laboratoare ale mai marilor vremii, din TARA care, asa cum am declarat intr-un interviu acordat unui cotidian Transilvanean, pentru mine reprezinta rugul pe care, la momentul potrivit, se jertfesc cei mai buni fii ai tarii.
Am plecat structurat mental sa ma simt bine si sa contrazic aforismul profesorului canadian WIlliam Robertson Davis, printre multe altele, jurnalist, eseist, nuvelist etc. care intr-una dintre multele lui cerebralitati ne-a spus ca "ochii vad numai ce mintea este preparata sa inteleaga - The eye sees only the mind is prepared to comprehend." Asa ca, exceptand pitorescul Livezeni-Jedd-Liternum, locul pe care l-am ales pentru decolarea "Navetei Divine" spre ...alte meleaguri, perimetru geografic care adaposteste persoane de o integritate imaculata si un patriotism inafara oricaror dubii - Cristi Ceades, Maria Cozma, Ovidiu Georgescu, Laszlo Koble, Otilia Kovacs, Minodor Pergel, Sandor Szilagyi, Aurel Vantu - am vazut multe inexplicabile (a) normalitati pe care mintea mea nu a fost preparata sa le inteleaga.
 Este totalmente inexplicabil ca in a doua decada a secolului al XXI-lea, 52.6 % din familiile din Romania sa nu dispuna de apa potabila curenta si nici de instalatii sanitare adecvate; este inadmisibil ca Romania sa fie considerata cea mai corupta tara din Europa si cu cel mai inalt nivel al preturilor din intreaga Uniune Europeana; este o fronda adusa populatiei Romaniei ca peste 350.000 Ha de padure sa fie defrisate, cu un prejudiciu adus economiei nationale de 5 miliarde Euro si ca urmare, cu prejudicii inestimabile generate de cavalcada inundatiilor, cand mii de persoane au ramas fara locuinte; este inexplicabil ca singurul produs de export apreciat pe "piata" internationala sa-l constituie urmasele lui Rahav- prostituatele care au intrecut in profesionalism suratele din Moldova, Ucraina sau Rusia; este extras dintr-o lume ireala ca Romania, care dispune de genii intelectuale care au pus "umarul" la propasirea altora, sa fie considerata tara cu cel mai mic IQ (coeficient de inteligenta) din Uniunea Europeana. Si este total inadmisibil schimbul de replici intre pretinsii oameni politici ai Romaniei, replici mai mult comune boschetarilor de sub Podul Grant sau precupetelor din Piata Matache Macelaru, replici care pun un blam nemeritat pe obrazul TARII.
Ma simt obligat de propria-mi constiinta sa va reamintesc de o notorietate mondiala a spatiului Balcanic, profesorul Tom Gallangher de la Departamentul de Peace Studies al Universitatii Bradford din Anglia, care a spus ca o coruptie endemica a determinat majoritatea investitorilor straini sa se orienteze spre alti  parametrii geografici: tot profesorul Tom Gallangher ne spune ca elita ramasa din timpul vechiului sistem nu a disparut odata cu executarea lui Nicolae Ceausescu, ci are o influenta marcanta in toate deciziile noii structuri, marginalizand orice oponenta. Pana si in "Perla Ardealului", frumosul si pitorescul oras Sighisoara, condus pana in Decembrie 1989 de tovarasul Ioan Danesan - prim secretar al comitetului municipal al PCR - noul edil - primar al orasului este fiul fostului prim secretar !!! Ionut Danesan, mentinut in functie, desi se pare ca a comis fapte care intra sub incidenta Codului Penal. Nu se poate schimba nimic cu o asemenea optica; daca omenirea va mai exista la parametrii actuali - dupa opinia mea, total nefunctionali - Romania va avea pe vecie statutul de Paria, situata la Litmus-marginea imperiului. Referitor la Parlamentul Romaniei, - apropo, cel mai stufos-numeros Parlament al omenirii!!!, cuprinzand 588 de parlamentari-reputatul profesor face urmatoarea remarca: "Parlamentul Romaniei arata mai mult ca o oficina a unor interese de prada-bantuit de talhari, decat un corp legislativ, deliberativ-The Romanian Parlament now looks more like the front office for predatory interest group than a deliberate legislative body".
Refuz sa cred ca faimosul politolog american, Samuel Huntington, consilier cu probleme de securitate nationala in timpul administratiei Reagan, membru al National Security Advisory Group, profesor la Harvard, a avut dreptate cand in cartea sa "The Clash of Civilization-Ciocnirea Civilizatiilor", traseaza granita celor doua civilizatii - Vestica si Estica - in curbura Carpatilor, dupa care urmeaza, conform hartii de pe coperta carti, Ortodoxismul si Islamul !!! Apropo, in prag de alegeri prezidentiale, tot mai multe voci infantile, nefamiliarizate cu  conceptul filosofic numit Democratie si nerealizand ca prin aceasta se aduce o ofensa lumii civilizate, cer ca viitorul presedinte sa fie etnic roman si de religie ortodoxa !!! Intentionat sau nu, se uita meritele lui Carol I, nici roman nici ortodox, care a ridicat Romania la cote neavute anterior. Doar ca titlu informativ, cu decenii in urma, in Aula Academiei, academicianul Tudor Arghezi a fost intrebat: ce-i lipseste Romaniei spre a depasi starea lamentabila in care se afla ? Raspunsul a venit prompt : ne lipsesc nemtii ! Acum aveti sansa de-al avea pe Klaus Iohannis, care sunt ferm convins ca va face din Romania, ceea ce a facut din Sibiu! Dar pentru a lua o decizie favorabila TARII, trebuie sa va debarasati de anumite tare insurmontabile, as zice genetice, care, din nefericire, ne caracterizeaza. O TARA care dispune de OAMENI ca George Gruia, Ion Maldarescu, plus cei enumarati la inceputul acestui eseu, trebuie sa aiba o alta soarta.   
Pentru cine are urechi de auzit, sa auda ! In 20 Aprilie 1653 in British House of Common-Camera Comunelor, Oliver Cromwell, a demis Parlamentul, folosind urmatoarea expresie: "In The Name Of GOD, Go - In numele lui Dumnezeu, plecati !" Aceeasi expresie a fost folosita si in 1940 de catre Leo Amery, care a cerut demisia lui Neville Chamberlain, netezind calea lui Winston Churchill de a deveni ocupantul imobilului de la numarul 10 Downing Street, Londra. Tot aceeasi expresie a fost folosita si pentru demiterea premierului englez, Gordon Brown si a celui italian, Silvio Berlusconi.
Deci, In numele lui Dumnezeu, plecati si lasati locul celor capabili sa conduca destinele TARII !
Pentru putinii amatori de cultura generala, intr-o lume caracterizata printr-o alarmanta incultura, Oliver Cromwell (25 Apr. 1599 - 3 Sep. 1658) a fost militar si lider politic, devenit ulterior Lord Protector. Strict Puritan, educat la Cambridge, foarte religios, autorul urmatorului imbold comportamental: "fiecare trebuie sa-si conduca viata in conformitate cu cele scrise in Biblie."
A.C.TON

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page