Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Comunicat - Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mures

str. Miko Imre, nr. 2, mun. SF. GHEORGHE, jud. COVASNA, tel./fax: 0267.313534       email:  cohara_ro@yahoo.com

www.forumharghitacovasna.ro

 
 

 

 

COMUNICAT

 

                        Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, organizatie de atitudine civica si senzor atent al deciziilor de putere promovate de aliante conjuncturale la guvernare, de autoritatile Statului Roman care privesc si pot avea efecte negative asupra consolidarii statului de drept, al conservarii patrimoniului cultural national, in special al romanilor din Transilvania profund interesati pentru o viziune obiectiva si europeana a relatiilor cu celelalte comunitati etnice, prin prezentul comunicat isi exprima public ingrijorarea de cedarile nepermise pe care le face Guvernul Romaniei la Ministerul Culturii.

                        Dupa atragerea UDMR la guvernare, atat in mandatul fostilor premieri Emil Boc, M.R. Ungureanu cat si in prezent in mandatul actualului premier Victor Ponta, conducerea Ministerului Culturii a fost cedat in toate resorturile sale decizionale in favoarea UDMR unde se lucreaza constant impotriva intereselor Romaniei si in primul rand se administreaza fraudulos si discretionar patrimoniul national, dar mai ales resursele financiare publice, astfel cum s-a semnalat cu temei si dovezi concludente in mass – media si sesizate autoritatile de ancheta, fara sa fie luata nici o masura de intrare in legalitate de catre Guvern si Parchet.

Sunt elocvente alocarile semnificative de fonduri financiare pentru investitii si la imobile apartinand reprezentantilor sau protejatilor lobby - ului ungar ca sa desfasoare actiuni publice antiromanesti, pe cand la celalalt pol monumente de cultura, institutii, cu o deosebita semnificatie istorica si culturala pentru poporul roman sunt fie abandonate, fie lasate in paragina.

                        In opinia publica au fost vehiculate doua propuneri ale UDMR  pentru ocuparea demnitatii de ministru al culturii, Biro Rozalia si Hegedus Csilla, care sunt doua doamne al caror nume nu spun nimic si nu sunt nici pe departe reprezentative pentru oamenii de cultura din Romania.  Tinand seama de obedienta guvernantilor care a devenit o traditie, ne ingrijoreaza lipsa de aplicare a legii. Cele doua propuneri ale UDMR nu au nici un merit sau vreo performanta culturala efectiva care sa le recomande pentru a conduce destinele culturii romanesti, aflate la o importanta rascruce, pentru conservarea destinului identitatii poporului roman.

                        Solicitam cu respectul cuvenit dlui. prim – ministru sa dispuna prin corpul de control o verificare minutioasa al modului in care au fost gestionate fondurile publice ale Ministerului, alocarile nejustificate in favoarea unor rude sau prieteni din aria de influenta a UDMR in mandatele de ministru ale lui Kelemen Attila si colaboratorii sai si a face publice rezultatele. O evaluare asupra modului cum a fost administrat si gestionat Ministerul Culturii se impune de urgenta si inainte de desemnarea noului ministru, pentru a se inlatura pe viitor ordinele cu dedicatie si protectionismul flagrant al UDMR. La fel, verificarea cu scrupulozitate a tuturor cazurilor de abuzuri si alocari de fonduri dubioase care au fost monitorizate de presa sau contestate public. Unul dintre exemplele scandaloase este cel al castelului Bontida, judetul Cluj, aflat in detinerea tatalui secretarului de stat, una dintre propunerile UDMR, pentru functia de ministru, unde presa si personalitati publice au cerut investigatii furnizand totodata informatii concrete, dar nu s-a intreprins nimic.   Este evident conflictul de interese in acest caz, in care este de asteptat sa se pronunte A.N.I. si D.N.A. Din fondurile financiare culturale, direct de la minister sau prin alocari locale cu dedicatie, de sus fiica a mijlocit pentru tatal sau si pentru pretinse „manifestari culturale”, cu mesaj antiromanesc, de care alte asezaminte culturale nu au beneficiat pentru ca nu erau in sfera de interes UDMR. Totodata solicitam ca si Parchetul General, caruia ii revine competenta, dupa proceduri legale sa cerceteze si sa propuna solutiile care sunt legale ca un gest de minim respect pentru contribuabilul roman.

                        Consideram ca la conducerea Ministerului Culturii, ministrul si secretarii de stat sa fie selectionati oameni de cultura, profesionisti adevarati si onesti, care sa se dedice fenomenului cultural, domeniu de interes primordial pentru intreaga societate romaneasca, promovarea acelor dimensiuni ale actelor de cultura in spiritul cunoasterii reciproce intre toate comunitatile culturale si al bunei convietuiri in spatiul carpato – danubiano – pontic, leagan de formare a poporului roman.

                        Dupa demisionarea mofturoasa  si demonstrativa  a fostului ministru, solicitam ca premierul Romaniei sa numeasca in fruntea ministerului un profesionist recunoscut si dedicat fenomenului cultural, cartea lui de vizita sa fie patriotismul si notorietatea academica, indiferent de nationalitatea acestuia, cu misiunea de a schimba radical modul in care este condusa cultura romana in prezent, in mandat UDMR.

                        Este o sensibilitate prin care cerem dlui. prim – ministru Victor Ponta sa o abordeze cu toata responsabilitatea inaltei demnitati ce o detine in Stat si sa-si reevalueze „loialitatea” aliatului, prin prisma actiunilor pe care le-a intreprins cu subtilitate si strategie pe termen lung, cu vadite repere antiromanesti si fapte ce frizeaza legea penala.

           

 

 

Sfantu  Gheorghe, 22 iulie 2014

 

FCRCHM

 

Consiliul Director

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page