Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DESPRE MULTUMIRE SI NEMULTUMIRE

Marina GLODICI

Indiferent de regimul politic, iata ca, gradul de nemultumire e in continua crestere, in randul populatiei. De ce? Din cauza discrepantei mari care exista intre oameni, din punctul de vedere al sanselor de castig si implicit al puterii de cumparare, al tolerantei si al intelegerii, dar mai ales al pretuirii dintre indivizi.
M-am intrebat intr-o zi, cum ar arata societatea noastra, daca oamenii ar fi mai responsabili, mai atenti, atat unii cu altii, cat si in luarea deciziilor? Poate ar fi mai multumiti si mai linistiti, chiar fericiti, au fost de parere unii dintre interlocutorii mei.
Dar care ar fi secretul pacii sufletesti sau al multumirii interioare? Unde au disparut bucuria muncii implinite, jovialitatea si buna credinta? Dar respectul si dragostea de semeni? Unde e solidaritatea oamenilor simpli, cand vad pe cineva ca are probleme? Ce anume vrea o seama dintre noi sa demonstreze si cui, de nu mai incape de altii, si prin actiunile pe care le intreprinde intentioneaza sa ii anihileze pe cei din jur si sa traiasca numai ei?
Din pacate, contextul social care nu ofera sanse tinerilor si nici seniorilor cu experienta sa-si urmeze cariera pentru care s-au educat ani in sir, lipsa locurilor de munca, salariile mici si neindestulatoare pentru intretinerea familiilor, au determinat plecarile in strainatate, familiile destramate, copii singuri si batrani loviti in demnitate cu pensii mici, publicitati indecente, scandalele politice care nu mai contenesc, managementul defectuos si nestiintific in toate domeniile social economice. Toate informatiile care circula mai des prin randurile maselor, converg, parca, la o distragere de la lucrurle importante si vitale, de la principiile unei societati umane. Iata, doar cateva motive de nemultumire in masa, invocate de cetateni. Si pe buna dreptate.
In materialul acesta mi-am propus sa dezbat aspetul legat de multumirea noastra sufleteasca. Depre ce anume ne poate ajuta sa ne simtim linistiti si sa putem depasi cu o multimire in suflet toate acestea mari probleme care pe unii ii dezumanizeaza.
Vad oameni foarte realizati: au familii frumoase, copii, mai multe locuinte, masini, si sunt mereu nemultumiti. Unii vor sa-si schimbe sotiile ca… anii au trecut si nu sunt atit de tinere, dar uita ca anii au trecut si pentru ei. Unele sotii ar dori sa se desparta, dupa citeva decenii de casnicie, pentru ca nu mai suporta situatia ingrata in care au ajuns. Nu cumva este vorba despre egoismul omului care cere mereu, fara sa-i placa sa se daruiasca si de o ignoranta fata de binecuvantarile primite de la Dumnezeu? Dar pana la urma, socotind obiectiv, au fost deciziile lor, si totusi sunt atit de nemultumiti de parca altcineva ar purta vina pentru problemele lor. Multumirea ti-o da doar spiritul dragostei eterne, care intotdeauna da intelepicunea golirii de sine, de bucuria si multumirea unei vieti traite si investite in semenii de langa tine. Acesta e secretul implinirii!
Nu de putine ori, vezi tineri nemultumiti de parintii lor, parinti nemultumiti de copii lor, sefi nemultumiti de subalterni, si invers. Nemultumiti ca nu e soare, ca nu au atat sau mai mult decat altii privind starea materiala, ca nu sunt atat de frumosi cum si-ar dori si alte motive. Nemultumirea porneste de la caracterul nostru, de la spiritul nostru care este sau nu in legatura cu divinitatea.
Am intrebat, recent, oamenii, daca sunt multumiti. Si pot sa spun ca au avut motive serioase de a fi nemultumiti. Pensii mici, medicamentele scumpe. Dupa zeci de ani lucrati, pensiile sunt mici si neindestulatoare. Insa cu o nemaipomenita liniste si pace unii spuneau ca nu exista fericire mai mare decat sa aiba o constiinta curata. Isi impart banii putini asa cum pot si se bucura de fiecare zi a vietii ca de un dar de la Dumnezeu. Motive de ingrijorare am avea cu nemiluita. Insa nu trebuie sa ne ingrijoram! Dumnezeu se ingrijeste de copiii Lui intr-un chip minunat. Fiecare zi e o minune pentru cei care cred ca sunt onorati din partea providentei cu sansa de a trai si multumesc mereu lui Dumnezeu pentru acest lucru. Si asta indiferent de varsta.
Unii sunt necajiti pentru ca nu pot multumi pe toata lumea. Orice ai face pe acest pamant, nu poti sa fii pe placul tuturor. Este imposibil! Important e sa faci ce este drept fata de tine si fata de semeni, dar in primul rand fata de Dumnezeu Asadar, indiferent ca nemultumirile noastre, sunt sau nu fondate, ar trebui sa le alungam din mintile noastre odata cu starea de bruiaj interior si sa gasim solutiile adecvate. Numai eliberati de tensiunile care vrem sau nu vrem, ne ating vietile, in anumite momente, putem sa ne mentinem logica si dispozitia de a depasi orice problema prin credinta ca “toate lucrurile lucreaza impreuna” spre binele celor care au o puternica incredere in Dumnezeu. Acesta este secretul multumirii noastre!
Cineva pe care nu l-am intalnit de multa vreme, m-a intrebat ce mai fac si daca sunt multumita. Nu am inteles exact la ce se referea cu privire la partea a doua a intrebarii, dar i-am raspuns cu un zambet pe fata ca fac bine si infrunt nedreptatea cu o speranta intemeiata pe credinta in destinul de a ramane om toata viata. Daca privim spre lume, pasii pot deveni mai inceti, daca ne uitam spre cer, avem taria de a ne avanta cu credinta in “alergarea care ne sta in fata” pentru a castiga premiul chemarii ceresti, care se va da tuturor celor care au stiut sa duca o viata plina de multumirea, linistea si pacea unei constiinte curate si a unui duh nou si statornic.
Bilbia spune ca cei rai nu pot avea pace. Si nici multumire. Pentru ca au constiinta incarcata. Daca cineva nu stie cum sa ajunga la aceasta starea de multumire si recunostinta, atunci nu are altceva de facut decat sa vina la Domnul Isus, sa creada in jertfa si Invierea Lui si astfel sa primeasca iertarea tuturor pacatelor sale. Acesta e inceputul unei vieti de multumire si recunostinta deoarece avem un Dumnezeu Viu, un Mantuitor care se ingrijeste mereu de sufletele noastre. Cum sa nu fii plin de pace cu un asa Tata, Creator si Stapan cum este Dumnezeul care a facut cerurile si pamantul?
Multumiti si linistiti intr-o lume mereu in deriva si plina de framantari? Da! Chiar si atunci cand sunem nedreptatiti si prigoniti pentru ca avem principii sanatoase? Da! Pentru ca istoria a dovedit deja ca mai devreme sau mai tarziu fiecare isi va lua rasplata pentru tot binele sau raul facut aici pe pamant. Faca Dumnezeu ca toti sa ajungem la o stare dupa voia Sa divina!
Marina GLODICI
Cluj-Napoca
22 iunie 2014
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page