Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Expozitia "Podoabe din metal. Istorie si traditie în Tara Româneasca", de duminica, la Muzeul Satului


Expozitia cu tema "Podoabe din metal. Istorie si traditie in Tara Romaneasca", reunind, in premiera, 90 de piese metalice toate de provenienta sau influenta balcanica, se va deschide duminica in Sala "H. H. Stahl" a Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti".
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de conf. univ. dr. Paula Popoiu, manager al al Muzeului Satului, pentru completarea mesajului care s-a dorit a fi transmis prin aceasta expozitie s-a apelat la doua colectii particulare: acea a dr. Adina Nanu si a curatoarei, dr. Ioana Gabriela Duicu.
In expozitie este prezentata acea parte a colectiei muzeului formata din podoabe de provenienta sau influenta balcanica si provenita de la proprietari sau colectionari din Tara Romaneasca. Sunt obiecte care au apartinut atat romanilor de la nord de Dunare, cat si celor balcanici, dar si etnicilor bulgari, greci, sarbi, albanezi, turci, unii dintre ei declarandu-si etnia, altii numindu-se romani. De asemenea, unele obiecte au mentionata ca zona de provenienta Dobrogea, chiar daca ele au fost achizitionate din localitati sau de la persoane din Tara Romaneasca, dar pentru ca proveneau de la etnici majoritari in Dobrogea li s-a atribuit aceasta provenienta.
"Ideea de a valorifica colectia ca o expozitie de obiect si nu ca un ansamblu de costume care sa rememoreze si modalitatea de atasare la costum a fost aleasa tocmai din dorinta de a extrage aceste obiecte atat de spectaculoase, atat de minutios lucrate si atat de variate, din locul in care sunt tratate in toata literatura de specialitate, accesorii, si de a le oferi importanta pe care o merita, si anume, podoaba cu rol functional si apotropaic", mentioneaza sursa citata.
AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Cristina Tatu)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page