Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

POIROT – UN PERSONAJ FASCINANT

Magdalena BRATESCU

E un tip bizar cu o mustacioara ferchezuita in forma de carlig. „Masoara cinci picioare si patru toli, dar se plimba cu demnitate. Are capul in forma de ou si haine de o curatenie incredibila”. Pantecul ii e rotofei, parul vopsit negru si cu un inceput de chelie, poarta costume croite impecabil, deobicei de culoare gri, manusi de piele asortate, pantofi de lac si palarie borsalino. Cand merge, face pasi mici si caraghiosi. Da dovada de istetime si cand ii vin idei, ochii ii stralucesc. E un maniac al ordinei, lucreaza metodic si cam pacatuieste prin vanitate. Poseda un ceas de buzunar mare si demodat care-i asigura puctualitatea. Cand vrea sa descopere ceva, se foloseste de „celulele cenusii”!

 Ati ghicit despre cine e vorba? Despre detectivul belgian, Hercule Poirot, din romanele Agathei Christie. Ce combinatie amuzanta de nume, Hercule, viteazul mitologic care a reusit prin forta sa fizica sa execute cele zece munci, asociat cu “Poirot” care inseamna pe frantuzeste “praz”!

Personajul este interpretat magistral de actorul David Suchet. Acesta a jucat candva rolul unui terorist arab si atunci a circulat zvonul ca ar fi de origine islamica. Nici pomeneala! Din contra, avand in vedere ca s-a nascut la Londra... si, aici vine marea surpriza: tatal sau, ginecologul Jack Suchet, nascut in Africa de sud, se trage dintr-o familie de evrei lituanieni. Bunicul patern, Isidor, si-a schimbat numele din Suchedowitz (de fapt “sohet”- macelar ritual) in Suchet. Iar bunicul matern, James Jarché, era un emigrant rus, fotograf la Sudiourile Tour Eiffel, casatorit cu Amélie Solomon, deasemenea nascuta in Rusia.

Actorul a studiat la London Academy of Music and Dramatic Arts, a jucat in zeci de filme pe marele si micul ecran, a primit Ordinul Imperiului Britanic in rang de comandor pentru serviciile aduse artei dramatice si a fost nominalizat pentru premiul BAFTA.

Inainte de a-l interpreta pe Hercule Poirot, David Suchet a citit toate cartile Agathei Christie ca sa poata semana aidoma personajului. Stia pana si detaliul ca detectivul obisnuieste sa-si puna trei lingurite de zahar in cafea si doua in ceai! Actorul nu vorbeste frantuzeste, dar in replicile sale foloseste cu succes exclamatii si cateva fraze in limba lui Molière pentru a da veridicitate personajului.

De ce a ales Agatha Christie nationalitatea belgiana pentru eroul sau? Scriitoarea s-a nascut si a crescut in Devon, o statiune balneara unde s-au refugiat multi belgieni in timpul primului razboi mondial. Germania cotropise Belgia ceea ce explica faptul ca talentatul detectiv, negasind de lucru in tara lui, se ocupa de criminalii din Londra! Simpatia fata de belgieni era un act patriotic, caci invazia Belgiei a fost Casus belli pentru care Anglia a intrat in al doilea razboi mondial.

Serialul “Poirot” are 65 de episoade si a fost prezentat la televiziune intre anii 1989-2013, unele episoade avand saizeci de minute, altele intinzandu-se pe lungimea unui lung metraj. Niciunul film nu se aseamana cu celalalt si, oricat ar incerca spectatorul sa descopere cine este criminalul, nu va reusi!

In paginile autobiografiei sale, Agatha Christie recunoaste ca initial s-a inspirat din celebrul personaj Sherlock Holmes, creat de Arthur Conan Doyle.

Nascut in Belgia, Hercule Poirot e pensionar al politiei belgiene unde a ocupat functia de sef al Sigurantei. In timpul Primului Razboi Mondial, tara lui fiind ocupata de nemti si el ranit la un picior, este evacuat impreuna cu alti refugiati in oraselul englez Styles, unde si rezolva primul sau caz. Apoi se instaleaza la Londra si devine detectiv particulat. Desi nu se aminteste nimic despre plata onorariului sau, dupa ce-si castiga notorietatea, el lucreaza pentru clienti bogati, militari, sau chiar pentru guvernul britanic si-si poate permite sa locuiasca in apartamente luxoase si sa calatoreasca.

In anchetele sale, Poirot se confrunta cu adversari de temut care avand tendinta de a-l subestima, se tradeaza prin comportament sau vorbe aruncate la intamplare. Poirot observa mici detalii care scapa tuturor, le aranjeaza intr-un puzzle si le adauga marturii obtinute prin inteligenta si dibacie. Divulgarea adevarului si a numelui vinovatului are loc in scena finala, cand Poirot aduna intr-un superb salon art deco pe toti protagonistii istoriei, detaileaza etapele anchetei, prezinta diferite ipoteze desemnand pentru fiecare caz un posibil ucigas, apoi da solutia. Singura viabila! Si toate supozitiile telespectatorului se dovedesc gresite... Ramanem invariabil surprinsi de abilitatea cu care am fost manipulati de celebra Agatha Christie, autoarea cea mai citita dupa Biblie si William Shakespeare, cea care a scris zeci de romane si sute de nuvele, dupa care s-au facut 7,135 de traduceri si, conform Cartii Guiness a Recordurilor, a vandut circa patru miliarde de volume!

Celebrul detectiv se sinucide, sau se lasa omorat, in romanul “Hercule Poirot paraseste scena” dupa ce-l ucide pe criminal cu un glonte intre ochi. Notabil pentru un personaj de fictiune, moartea lui Hercule Poirot a fost consemnata intr-un necrolog din coloanele ziarului “New York Times.”

-----------------------------------

Magdalena BRATESCU

Bucuresti

mai 2014

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page