Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Viata si Invataturile lui IISUS - In ultimele zile din saptamana Sf. Patimi

de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Caci invata pe ucenicii Sai, si zicea: „Fiul Omului va fi dat in mainile oamenilor; ei Il vor omori, si a treia zi dupa ce-L vor omori, va invia." (Marcu 9,31)

 

(Continuare din numarul precedent)

Apoi Domnul le aminteste ucenicilor Sai, de atunci si din toate vremurile, ca daca oamenii din lumea de pacat ii va uri sa nu uite ca pe El L-au urat mai inainte. Lumea ii va uri pentru ca nu sunt din lumea de pacat, caci El i-a ales. Cei din lume iubesc cele ale lor din lumea de pacat. Toate aceste Domnul le-a spus, zicand: „Nu este sluga mai mare decat stapanul sau. Daca M-au prigonit pe Mine, si pe voi va vor prigoni; daca au pazit cuvantul Meu si pe al vostru il vor pazi”, si ca toate le vor face din cauza numelui Sau, si pentru ca nu cunosc pe Cel ce L-a trimis (cf. Ioan 15,17-21).

Trimiterea Duhului Sfant

„Iar cand va veni Mangaitorul, pe Care Eu Il voi trimite voua de la Tatal, Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede, Acela va marturisi despre Mine" (Ioan 15,26).

Mantuitorul Hristos Iisus a prezentat ucenicilor si tuturor celor ce vor crede in El, pana la a Doua Sa venire, Persoana a treia a Sfantei Treimi, astfel: ca este Duhul Sfant; ca este Mangaitorul; ca El Il va trimite de la Tatal; pentru ca de la Tatal purcede si ca El, Duhul Sfant, va marturisi despre El. Apoi, ca si ucenicii vor marturisi pentru ca de la inceput sunt cu Iisus.

Aceasta revelatie primordiala a lui Dumnezeu in Sfanta Treime: Tatal si Fiul si Duhul Sfant, este dogma de credinta a Bisericii Crestine, ca o piatra de temelie, de nezdruncinat, pe care se intemeiaza credinta omului. Nu este locul aici sa aducem atatea Scripturi, din intreaga Biblie, care reveleaza existenta lui Dumnezeu in Sfanta Treime si cum marturisim si in Simbolul de Credinta al Bisericii sau sa explicam in detalii dogma Sfintei Treimi.

Este destul sa mentionam ca: Aceasta inseamna existenta adevaratului Dumnezeu intreit in Persoane, Caruia la Slujba Invierii Ii aducem Marire, exlcamand: „Marire Sfintei si Celei de o fiinta si de viata facatoarei si nedespartitei Treimi, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.”

Duhul Sfant care a fost trimis si S-a pogorat peste Sfintii Apostoli, la Cinzecime, este savarsitorul a toate lucrarile lui Dumnezeu in lume, in chip nevazut, incepand de la Taina Sf. Botez, cand preotul miruie pe noul nascut cu Sf. Mir, imediat, ca impartasire a pecetei darului Duhului Sfant, dupa ce a fost botezat in numele Sfintei Treimi. In alta Scriptura Mantuitorul ne descopera pacatul care nu se va ierta oamenilor, zicand: „Oricine va vorbi impotriva Fiului Omului, va fi iertat; dar oricine va huli impotriva Duhului Sfant, nu va fi iertat nici in veacul acesta, nici in cel viitor”(Matei 12,32).

Prigonirile viitoare

„Va vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul cand tot cel ce va va ucide sa creada ca aduce inchinare lui Dumnezeu" (Ioan 16,2). Intr-adevar, asa s-a intaplat ca Apostolii au fost scosi din sinagogi si au venit vremuri de pacat, cu un intuneric atat de mare, incat au fost omorati oameni in istorie crezandu-se ca se face un lucru bun. Toate acestea s-au implinit in trecut si se vor face in toate vremurile din istorie pentru ca oamenii nu cunosc nici pe Dumnezeu Tatal si nici pe Fiul cum reveleaza Mantuitorul. Iisus le-a spus toate acestea ucenicilor ca sa nu se intristeze si sa-si aminteasca cand se vor intampla toate (cf. Ioan 16,3-4).

Iarasi despre plecarea Sa

„Dar Eu va spun adevarul: Va este de folos sa Ma duc Eu. Caci daca nu Ma voi duce, Mangaitorul nu va veni la voi, iar daca Ma voi duce, Il voi trimite la voi. Si El venind, va vadi lumea de pacat si de dreptatea si de judecata (Ioan 16,7-8). Dupa aceasta veste din partea lui Iisus ucenicilor inima lor s-a umplut de intristare, dar El i-a mangaiat ca le va trimite pe Duhul Sfant, Mangaitorul, si este de folos sa plece ca numai asa va trimite pe Mangaitorul, Care va vadi lumea de pacat, de dreptate si de judecata. Multe a avut sa le spuna, zice Iisus, dar atunci le puteau purta (cf. Ioan 16,5-12).

Iisus incurajeaza si asigura pe ucenicii Sai ca nu vor fi singuri sau ca nu-i lasa orfani, pentru ca Duhul Sfant cand va veni ii va calauzi la tot adevarul. Putem intelege, ca: asa precum ucenicii au fost calauziti de Iisus cand a fost cu ei tot asa ii va calauzi Duhul Sfant care va fi prezent cu ei in chip nevazut si ii va conduce la tot adevarul. Deci asistenta si insotirea Duhului Sfant pentru ucenicii si credinciosii lui Dumnezeu, in toate vremurile, este o realitate de asistenta, insotire, calauzire la tot adevarul, invatatura, inspiratie sfintire, inteleptire ajutorare, ca din partea unei adevarate Persoane Dumnezeiesti din Sfanta Treime, adica a Duhului Sfant, doar in chip nevazut. La fel nu este aici loc sa vorbim de darurile Duhului Sfant peste omul credincios.

„Putin si nu Ma veti vedea, ...”

„Putin si nu Ma veti mai vedea, si iarasi putin si Ma veti vedea, pentru ca Ma duc la Tatal”(Ioan 16,16). La aceasta veste unii dintre ucenicii Sai s-au intrebat: „Ce este aceasta ce spune: „Putin si nu Ma veti mai vedea, si iarasi putin si Ma veti vedea, pentru ca Ma duc la Tatal” (Ioan 16,16). Ce este aceasta ce zice: Putin? Nu stim ce zice” (Ioan 17-18). Cunoscand Domnul ca vor sa-L intrebe le-a raspuns: ca ei vor plange si se vor tangui, dar lumea se va bucura. Dar intristarea lor se va preface in bucurie ca Iisus ii va vedea din nou si acea bucurie nu se va lua de la ei (cf. Ioan 16,19-22). Sigur, in urma Invierii si a aratarilor Sale dupa Inviere ucenicilor si credinciosilor.

Orice veti cere de la Tatal va va da.

„...Adevarat, adevarat zic voua: Orice veti cere de la Tatal in numele Meu va va da voua” (Ioan 16,23). In aceasta vorbire Iisus a descoperit ucenicilor si credinciosilor Lui, pentru toate vremurile istorice, ca Rugaciunea catre Dumnezeu Tatal trebuie facuta in numele Domnului Iisus. De ce? Pentru ca Iisus Hristos, Fiul Sau, este creditul omului inaintea lui Dumnezeu. Iisus Hristos S-a jertfit pentru om pe Crucea Golgotei si a platit pretul rascumpararii omului cazut in pacat. Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos a infiat omul pentru Dumnezeu spre viata vesnica. Rugandu-ne in numele lui Iisus, „vom primi ceea ce cerem” de la Dumnezeu spre mantuire. Pentru toate Rugaciunile credinciosul trebuise sa urmeze Cartea de Rugaciuni, unde se gasesc tot felul de Rugaciuni necesare. Iisus asigura ucenicii ca Tatal va asculta cererea lor pentru ca ii iubeste (cf. Ioan 16,24-27).

„Credem ca ai iesit de la Dumnezeu.”

„Acum stim ca Tu stii toate si nu ai nevoie ca sa Te intrebe cineva. De aceea credem ca ai iesit de la Dumnezeu” (Ioan 16,30). Ca si cu alte ocazii cand ucenicii au marturisit Dumnezeirea Mantuitorului Hristos, ei au marturisit si de data aceasta atotcunoasterea Dumnezeiasca a lui Iisus, zicand: „Acum stim ca Tu stii toate ...” dupa ce le vorbise aproape o noapte intreaga la Cina cea de Taina. La care Domnul le-a zis: ca a venit ceasul sa se risipeasca toti la ale lor si sa-L lase singur, dar nu va fi singur pentru ca Tatal va fi cu El. Si ca toate le-a spus ca sa aiba pace intru El, zicandu-le: „In lume necazuri veti avea, dar indrazniti. Eu am biruit lumea” (cf. Ioan 16,3133). Sa aiba pace intru El, pentru ca dupa putina vreme Il vor vedea din nou, precum le vestise. Domnul ne-a instiintat ca vom avea necazuri in lumea si viata aceasta, dar sa indraznim pentru ca El biruind lumea ne va da si noua din birunita Lui si va fi cu noi in toate zilele vietii, precum ne-a asigurat (cf. Matei 28,20).

Rugaciunea lui Iisus

„Aceasta a vorbit Iisus si, ridicandu-si ochii Sai la cer, a zis: Parinte, a venit ceasul! Preaslaveste pe Fiul Tau, ca si Fiul sa Te preaslaveasca” (Ioan 17,1). Dupa Cina de Taina si dupa toate invataturile mari, revelatoare si datatoare de viata, date ucenicilor Sai, Domnul Iisus a incheiat cu cea mai mare, profunda si cuprinzatoare Rugaciune catre Dumnezeu Tatal, ridicandu-si ochii Sai la cer si incepand, astfel: „...Parinte, a venit ceasul! Preaslaveste pe Fiul Tau, ca si Fiul sa Te preaslaveasca”. Dupa Rugaciunea lui Iisus au cantat cantari de lauda lui Dumnezeu si au plecat la Muntele Maslinilor, dupa Scriptura care ne descopera: „Si dupa ce au cantat cantari de luda, au iesit la Muntele Maslinilor" (Matei 26,30; Marcu 14,26). Rugaciunea nu este nevoie sa o scriu pentru ca se poate gasi pe doua pagini din Noul Testament, la Evanghelia de la Ioan, Cap. 17,1-26, si chiar v-as ruga sa o cititi de cate ori aveti greutati si necazuri in viata deoarece este aducatoare de mantuire.

Plecarea spre gradina Ghetsimani

„Atunci Iisus a mers impreuna la un loc ce se cheama Ghetsimani si a zis ucenicilor: sedeti aici, pana ce Ma voi duce acolo si Ma voi ruga” (Matei 26,36; Marcu 14,32). Plecarea lui Iisus cu ucenicii in gradina Ghetsimani a putut avea loc dupa miezul noptii, pentru ca asa precum am vazut, la Cina cea de Taina, a fost un program asa de incarcat, ca atunci cand Domnul urma sa se desparte de cei dragi si de lumea aceasta. Ne putem imagina cum era inima Domnului Iisus de ingreunata cu durerile mantuirii noastre si ale lumii intregi, in suferintele pe care si le prevedea. Iisus a trait in aceasta viata numai pentru om si intreaga omenire, ca sa-l rascumpere pe om de la moarte la viata si de pe pamant la cer, pentru Imparatia ui Dumnezeu.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page