Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

UN IFI-GENIU TURBAT

Janet NICA

O anacronica Ifigenie, cu obarsia in Aulida sau in Taulida, de pe vremea lui Eschil, Sofocle si Euripide, dar pripasita la revista „Luceafarul de dimineata”, simte sadica placere de a pune etichete, in functie de digestia sau indigestia sa cerebrala, pe unele reviste care au „tupeul” de a iesi in lume, fara girul domniei sale.

 O fiara musca numai in masura in care este amenintata sau incoltita. Cand musca fara motiv, e turbata. Ifigenia in „cestiune”, turbata de excesul talentului de a contesta, consacrat de apartenenta la o uniune literara, musca anumite publicatii de cultura care nu apar in ograda Uniunii Scriitorilor.

 Dupa capsorul batranei doamne, valoarea unei reviste tine de prezenta scriitorilor unsi de catre Patriarhia Literaturii din Bucuresti. Un userist, egal valoare. Doi useristi, valoare la patrat. Trei useristi, valoare la cub. Mai multi useristi, mai multa valoare. Nema useristi, nema valoare! Culmea este ca si noi, in prostia noastra, avem aceeasi parere. Cu cat pui mai multe „bunatati”, cu atat mai buna este prajitura. Numai ca, Ifi-Geniu al nostru isi musca propria logica. Sa ne facem intelesi.

 Cu ceva timp in urma, Ifi-Geniu cel de ser-viciu la portile literaturii romane si de pretutindeni, mereu, intruna si pururi fara viciu, a decretat ca revista „Constelatii diamantine” este cea mai proasta revista pe care a rumegat-o, de cand paste pe pasunile literaturii romane. Ca este mai ceva decat revista „Urzica” de odinioara. Ca omagiul adus poetului national este sforaitor. Ca publica tot felul de neaveniti! Prea bine, am zis. Dar, o revista nu poate fi negata in totalitate. Poti sa negi un autor, doi-trei, poti nega un articol, doua, trei-patru, dar o revista intreaga, mi se pare ca e deja un abuz pe care ratiunea onesta nu-l suporta. S-ar anula, in felul acesta, dreptul la libera exprimare!

 Dupa Ifi-Geniu, numai consacratii de busuiocul USR-ului au caderea de a vorbi, de a face reviste, de a decreta valori si judecati de valoare. Numarand useristii din „Constelatii diamantine”, am constatat ca fiecare editie s-a bucurat de prezenta a cel putin zece scriitori ai Marii Uniuni. Si atunci? Ce sa intelegem? Pentru Ifi-Geniu, nici confratii sai intru nemurire nu au valoare. In zborul spre Parnas, ii faulteaza, fara jena, in propriul careu, le da la gioale, ziua in amiaza mare. Nu-i este frica de cartonasul rosu pentru ca, acolo, sus, cineva il iubeste peste poate.

 Bine-a zis cine-a zis despre gunoi si barna! Pana una-alta, barbatul ascuns sub fusta unei femei nu are perspectiva „Constelatiilor diamantine”, nici nu are cum, ci doar larga perspectiva ingusta a fustei. Daca tot isi oboseste ochii pe frontispiciile altor reviste, sa si-i delecteze, macar, pe textele propriei reviste, in care canta „CUCU’, din cauza „pierderii legaturii CU CUltura”. Datele tehnice ale revistei ne faulteaza la tot pasul: mai intai „Prezentare revista Luceafarul” (genial, nu?); in acelasi timp, aflam ca revista nu se mai cheama „Luceafarul de dimineata”, ci „Luceafarul” (ingenioasa fenta, nu?); dupa un dribling de mondiale, ne imbogatim cunostintele: revista - care dintre ele? - este „saptamanal de literatura si arte”, iar pe frontispiciu vedem ca e „lunar de cultura”. Asa, da! Un luceafar lunar, mai merge! In curand, se marcheaza si golul care plutea in aer! Intrucat, aflam ca revista este „CU Renume”! CURat murdar, coana Ifigenie, sau coane Ifi-Geniu! Acum se intelege de ce unele reviste sunt proaste? Nu au nici „CUCUltura”, nici „CURenume”! Am zis!

 Janet NICA

Craiova

21 iunie 2014

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page