Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Arta Zen a Managementului Afacerilor în Viziunea lui Konosuke Matsushita

„Daca iti propui un scop in viata si depui eforturi constante pentru a-l atinge, atunci in mod sigur te vei dezvolta si vei creste. Repeta zilnic aceste eforturi pana cand scopul propus patrunde atat de adanc in mintea ta incat devine propriu tau crezul. Avand acest gand in minte, am elaborat Cele 7 Principii ale managementului afacerilor. In esenta lor, acestea incorporeaza dorinta mea profunda de a atinge orice gen de scop ce te provoaca prin intermediul unei abordari de actiune „pas-cu-pas” in viata de zi cu zi.” (Konosuke Matsushita, 1935)

 Cu o profunda admiratie am citit aceste ganduri scrise de catre Konosuke Matsushita, cel care in cursul anului 1918 a pus bazele companiei Matsushita Electric, care ulterior a devenit cunoscuta sub numele de Panasonic. Viata sa plina de abnegatie, perseverenta si spirit de sacrificiu a inspirat pe multi oameni de-a lungul timpului oferind perspectiva unui alt gen de afaceri decat cel bazat pe dorinta de castig si pe lupta de a fi primul strivind pe ceilalti. Acest lucru este cu atat mai neasteptat, cu cat viata lui Konosuke Matsushita a fost marcata de spectrul saraciei si lipsurilor de tot felul, fapt pentru care nu a reusit niciodata sa parcurga mai mult decat primele clase primare ale sistemului public de educatie.

 Insa fiind un spirit autodidact si dovedind un profund simt al evolutiei tehnologiilor electrice si electronice aflate la inceput in acea perioada, Konosuke Matsushita a reusit sa inoveze acolo unde altii, desi aveau studiile de rigoare, esuau si sa depaseasca mentalitatea comoda si birocratica a marilor corporatii dornice doar de un castig maxim cu eforturi minime. Incercand iarasi-si-iarasi, esuand si luand-o de la capat, riscand totul si investind tot ce avea material si uman, Konosuke Matsushita a oferit imaginea unui adevarat samurai modern, neatasat unui clan sau vreunui interes de grup, ci actionand pentru bunastarea generala si pentru progresul sau ca fiinta umana responsabila fata de colectivitate si universul inconjurator.

 Ulterior, crezul sau a fost exprimat sub forma a 7 principii scurte, similare celor din codul Bushido al samurailor anonimi, care ne ofera perspectiva unei abordari alternative a activitatilor de afaceri fata de cea occidentala axata pragmatic, dar inuman, doar pe ideea de profit cu orice pret. Esenta gandirii sale, asa cum este enuntata de fragmentul anterior, ne aminteste ca doar prin eforturi perseverente si sistematice putem sa evoluam individual si colectiv, ca nu putem inainta daca nu avem un scop nobil si profund in viata. De fapt, un om de afaceri nu este altceva decat un razboinic aflat in slujba colectivitatii din care face parte si deopotriva a umanitatii de care apartine.

 

Obiectivul Fundamental al Managementului de Afaceri

 „Recunoscand responsabilitatea noastra in calitate de agenti economici, ne vom dedica progresului si dezvoltarii societatii, precum si bunastarii oamenilor prin intermediul activitatilor noastre de afaceri, contribuind astfel la cresterea calitatii vietii la nivel mondial.”

 Scopul pentru care un om de afaceri deruleaza activitati comerciale nu are drept principal obiectiv numai dobandirea unui castig maxim cu investitii minime, ci deopotriva se refera la oferirea unor servicii de calitate care sa aduca bunastare si progres comunitatilor umane in contextul carora evolueaza.  Ulterior, cercul de interes al omului de afaceri trebuie sa se extinde la nivelul intregii umanitati, care sub o forma sau alta devine beneficiara actiunilor pe care le intreprinde. Daca doar interesele financiare sunt cele care confera sens afacerilor sale, atunci actiunile pe care el le genereaza nu vor avea un sens benefic, ci doar vor cauza probleme inlantuite tot mai dificil de solutionat. Scaderea calitatii vietii in multe zone ale lumii se datoreaza tocmai unei abordari unilaterale din partea unor oameni de afaceri dezinteresati de semenii lor.

 

1. Contributia Sociala

 „Ne vom comporta in toate ocaziile in conformitate cu Obiectivul Fundamental al Managementului de Afaceri, indeplinindu-ne cu fidelitate responsabilitatile pe care le avem in calitate de agenti economici catre comunitatile umane in mijlocul carora ne desfasuram activitatea.”

 Orice om de afaceri are o anumita contributie sociala pozitiva sau negativa in cadrul comunitatilor in mijlocul carora isi desfasoara activitatea. Un aspect particular al gandirii Zen se refera la interdependenta dintre toate fiintele si toate lucrurile. Astfel, orice actiune desfasurata asupra unei parti va afecta in cele din urma si intregul, fiind vorba doar de timp pana cand faptul devine vizibil. Ignorarea contributiei sociale de catre oamenii de afaceri genereaza perturbatii negative ce afecteaza in cele din urma chiar si pe cei care le-au initiat. Nu de putine ori, lacomia agentilor economici a generat nemultumiri si tulburari sociale care au condus ulterior la aparitia unor sisteme politice restrictive pentru derularea pe mai departe a afacerilor.

 

2. Cinstea si Onestitatea

 „Vom fi cinstiti si onesti in cursul tuturor activitatilor de afaceri si in viata personala. Nu conteaza cat de talentati sau cunoscatori putem sa fim, fara integritate personala nu vom merita respectul celorlalti si nici nu ne vom intari respectul de sine.”

 Integritatea oamenilor de afaceri reprezinta o problema sensibila si de regula, se cauta ascunderea aspectelor sensibile generate de incalcarea normelor de cinste si onestitate in functie de interesele personale sau de grup. Insa, de fiecare data cand minciuna si frauda sunt alese ca modalitate de dezvoltare a unei afaceri, spectrul intunecat al consecintelor nu va intarzia. Pe de alta parte, respectul de sine nu poate sa se dezvolte pentru o fiinta umana dedata inselarii semenilor si insusirii de avantaje ce nu i se cuvin. Doar actiunile cu motivatie nobila vor conduce la evolutia unui om de afaceri catre o persoana nobila si demna de incredere, lucru obligatoriu in afaceri. Insa orice actiune negativa pe care o comite se va rasfrange in  cele din urma si asupra sa.

 

3. Cooperarea si Spiritul de Echipa

 „Ne vom uni capacitatile noastre pentru a ne indeplini scopurile comune. Nu conteaza cat de talentati suntem la nivel individual, fara cooperare si spirit de echipa vom fi o companie doar cu numele.”

 Individualismul reprezinta un obstacol major in constituirea si derularea unei afaceri. Ciocnirea de orgolii si dorinta de a conduce cu orice pret vor ruina chiar si cea mai prospera corporatie. Fiinta umana este destinata sa se dezvolte si sa evolueze in cadrul unui grup, adica a unei echipe, fie ea familie, scoala sau loc de munca. Doar prin unirea talentelor diferite se poate ajunge la performanta intregului. In gandirea Zen se considera ca distinctia dintre individ si ceilalti este artificiala, fiind mai degraba o conventie de limbaj decat o realitate. Talentele contopite ale multor persoane actionand unitar vor aduce efecte mult mai ample decat insumarea capacitatilor individuale, dar lipsite de corelare. Competitia trebuie inlocuita cu cooperarea, iar individualismul cu spiritul de echipa pentru a avea o afacere de succes.

 

4. Efortul Neobosit pentru Imbunatatire

 „Vom cauta constant sa ne imbunatatim capacitatea de a contribui la bunastarea societatii prin intermediul activitatilor de afaceri. Numai printr-un astfel de efort neobosit vom putea atinge Obiectivul Fundamental al Managementului de Afaceri si sa contribuim la realizarea unei paci si prosperitati fara sfarsit.”

 Nu exista vreo limita de crestere pentru fiinta umana. Similar, orice afacere se poate derula la nesfarsit daca ea respecta principiile armoniei universale. Dorintele negative si ignorarea bunastarii celor din jur reprezinta factori perturbatori ce afecteaza dezvoltarea celui care le propaga. Conceptia Zen despre lume si viata accentueaza importanta cultivarii armoniei intre toate lucrurile si stingerii conflictelor de orice fel. Pe de alta parte, imbunatatirea continua nu se obtine fara un efort constant directionat catre scopul final care nu poate fi altul decat pacea si armonia pe pamant. Un om de afaceri este asemenea unui misionar aflat in slujba imbunatatirii vietii pe pamant. El nu traieste pentru sine sau pentru satisfacerea placerilor egoiste, ci de fiecare data se gandeste in ce masura actiunile sale vor aduce un impact pozitiv asupra lumii in care traim.

 

 5. Amabilitatea si Modestia

 „In toate ocaziile vom manifesta cordialitate si modestie respectand drepturile si nevoile celorlalti cu scopul de a intari relatiile sociale si de a imbunatati calitatea vietii in comunitatile noastre.”

 Inaltarea de sine si afisarea zgomotoasa a meritelor personale, chiar daca ele exista, reprezinta un afront fata de ceilalti si o afirmare a unei superioritati lipsite de temei. Chiar daca un om de afaceri este mai dotat intr-o anumita directie fata de ceilalti, nu trebuie sa uite vreodata ca acest lucru il datoreaza tuturor celor din jurul sau, care sub o forma sau alta l-au orientat, l-au indrumat si l-au sprijinit. Nimeni nu se realizeaza doar prin sine. De fiecare data exista factori in jurul fiintei umane care o ajuta pe drumul progresului interior. De aici decurge amabilitatea fata de orice semen, ba chiar fata de orice fiinta sau lucru. In sens opus, violenta, chiar si numai cea de limbaj, nu face altceva decat sa distruga si sa otraveasca relatiile dintre oameni prin raspandirea semintelor distrugerii. Calea adevarata presupune ca omul de afaceri sa continue sa ramana un adevarat „om intre oameni” in toate circumstantele vietii.

 

6. Adaptabilitatea

 „Ne vom adapta continuu gandirea si comportamentul pentru a face fata conditiilor mereu schimbatoare din jurul nostru avand grija sa actionam in armonie cu natura pentru a ne asigura progresul si succesul in tot ceea ce realizam.”

 Universul in care traim este dinamic si supus unei transformari continue. Natura isi schimba mereu caile si legile de manifestare. Nimeni nu poate sa se dezvolte daca nu este dispus sa se schimbe neintrerupt. Calea armoniei presupune o modificare continua incat armonia sa se mentina in cele mai diferite circumstante. Indiferent de obstacolele pe care le intalneste un om de afaceri, daca va distinge oportunitatile ce i se deschid inainte, va putea sa treaca mai departe cu succes. Ramanerea prelungita in anumite clisee de gandire si tipare comportamentale nu pot genera decat stagnare. In conceptia Zen, fiinta umana trebuie sa fie flexibila asemenea apei care poate lua orice fel de forma, dar fara a-si schimba in vreun fel natura ei interioara. Astfel, adaptabilitatea ii ofera posibilitatea unui om de afaceri de a face fata oricarui gen de circumstante prin care ar putea sa treaca el sau corporatia pe care o detine.

 

7. Spiritul de Recunostinta

 „Vom actiona intr-un spirit de recunostinta pentru toate lucrurile bune pe care le primim increzatori ca aceasta atitudine va deveni o sursa de nesfarsita de bucurie si vitalitate care sa ne intareasca sa depasim orice gen de obstacole am intalni pe calea vietii.”

 Omul de afaceri modern priveste cu mandrie catre sine pentru cat de multe a realizat, dar acest  lucru nu dovedeste decat ignoranta. Succesul pe care il are se datoreaza unor factori nenumarati care l-au favorizat in marea competitie cu scopul de a-i asigura mijloacele necesare pentru a manifesta o recunostinta pe masura. In primul el datoreaza o atitudine de respect fata de cei care i-au dat viata, l-au crescut si l-au educat. Ulterior, ca om de afaceri, el a beneficiat de ajutorul multor persoane de la care a deprins arta de a conduce o activitate economica. Recunostinta ii ofera acum ocazia de a returna ceea ce a primit si de a experimenta o bucurie launtrica datatoare de vitalitate autentica. Orice succes in afaceri trebuie sa aiba drept rezultat cultivarea recunostintei fata de semeni si fata de mediul inconjurator. Nimeni nu traieste izolat in raport cu ceilalti. Barierele sunt artificiale si trebuie date la o parte. Astfel, deopotriva afacerile si persoana proprie vor prospera!

 

La Final de Articol

 Viziunea lui Konosuke Matshushita asupra managementului afacerilor reprezinta o transpunere moderna a conceptiei Zen despre lume si viata, precum si o translatare a principiilor codului Bushido al razboinicilor anonimi. Progresul micii sale afaceri din domeniul electricitatii, prin evolutia ulterioara a companiei care mult timp i-a purtat numele, ne ofera posibilitatea de a proba adevarul principiilor pe care si le-a asumat drept crez personal in viata de afaceri. Sunt sigur ca exemplul sau ar trebui sa fie mult mai atent studiat si luat in considerare de catre cei care sunt oameni de afaceri, precum si de catre toti cei implicati in vreun fel sau altul in managementul activitatilor de afaceri, fie ele publice sau private.

 Octavian Lupu

Bucuresti

20.06.2014

Referinte Bibliografice:

http://career.panasonic.eu/index.php?id=4&L=6

http://www.panasonic.aero/AboutUs/KonosukeMatsushita/ManagementPrinciples.aspx

http://panasonic.net/corporate/philosophy/objective/

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page