Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (858)

* Probabil inspirat de Jocurile Olimpice, desfasurate sub o organizare excelenta la Beijing-China, un bun cunoscut din frumosul si pitorescul oras Tg. Mures, ma atentioneaza de pericolul care planeaza asupra Statelor Unite ale Americii in urma expansiunii economiei Chineze. Probabil foarte multi dintre d.voastra va intrebati: economia chineza va depasi pe cea a Statelor Unite? Fara a-mi asuma cunostintele economice ale lui Adam Smith, David Ricardo, William Pitt, John Maynard Keynes, Milton Freedman sau alte minti de exceptie in domeniul economic (iertati-mi ignoranta, era sa uit de Theodor Stolojan, fost secretar PCR -partidul comunist, pentru neavizati- la Ministerul de Finante, ajuns prin rotatie, economist la Banca Mondiala, in prezent conducatorul unui partid de "centru-dreapta") va comunic sa nu va ingrijorati. Actualmente Produsul Intern Brut al Statelor Unite se cifreaza la 14 trilioane de dolari, cea mai puternica economie din lume, comparativ cu cca 3 trilioane de dolari ai economiei chineze. Este foarte adevarat ca, in conformitate cu studiile facute de Goldman Sachs, care a luat in calcul ritmul actual de dezvoltare, ar fi previzibil ca in anul 2020, economiile ambelor tari sa aiba un PIB similar. Chiar in noua situatie creata, conform aceluiasi studiu, venitul mediu al americanilor va ramane cel putin dublu, fata de cel al chinezilor, pana dupa anul 2050. Problema este ca, studiul facut de economistul C. Fred Bergsten de la Peterson Institute, ne arata ca China disputa sau contesta anumite reguli existente in relatiile economice mondiale, mentinand artificial moneda nationala la un curs foarte scazut si retragand din circuitul economic-comercial cantitati uriase de petrol, gaz natural, cupru etc., lucru care a dus la cresterea valorii monedei europene si deprecierea dolarului, cu implicatii privind iminenta unei recesiuni in Europa. Chiar daca este posesoarea unei politici protectioniste, lucru care a generat un surplus de 1,8 trilioane de dolari, bani suficienti sa cumpere 10% din economia Americana, China se confrunta cu problema absorbtiei fortei de munca din propria tara.

Economistul Donald Straszheim de la Roth Capital Partners ne informeaza ca anual influxul din zonele rurale se cifreaza la 17 milioane persoane. In plus, si cel mai esential, prosperitatea in China vizeaza exclusiv mentinerea monopolului partidului comunist asupra economiei, in timp ce in Statele Unite ale Americii, prosperitatea este destinata populatiei americane si aliatilor fideli ai Americii. Politica economica nationalista a Chinei s-ar putea sa slabeasca economia mondiala, consecintele majore urmand a aparea chiar la cei care au generat situatia. Globalizare inseamna interdependenta; multe natiuni ignora acest lucru, pe propriul lor risc si uita de efectul de bumerang!!! Asa ca: America ramane America, cel mai prosper si stabil stat din lume, chiar daca pe alte meridiane si paralele viziunea este diferita.

* In conformitate cu emanatiile filosofului grec, Epitect, toate filosofiile se bazeaza pe doua cuvinte: sustinere sau abtinere. ("All philosophy lies in two words, sustain and abstain.") Incerc sa ma abtin de a face comentarii ireverentioase la adresa anumitor institutii americane, dar, bazat pe o experienta de decenii, pot afirma in totala cunostinta de cauza, ca cea mai mare eroare a primei Administratii Americane a fost actul semnat de presedintele George Washington, la 20 Feb.1782, prin care s-a infiintat U.S. Post Office (Posta Americana). Am adus acest lucru la cunostinta autoritatilor americane cat si la Post Master General- Ministrul Postei- din nefericire fara rezultat concret. Nimeni nu ma poate convinge ca revistele ajung in 6-7 zile in Europa si au nevoie de un timp dublu sa ajunga abonatilor de pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii sau chiar in California. Cred ca singura solutie ar fi privatizarea institutiei respective cat si schimbarea criteriilor de angajare.

Legat de acest subiect, doresc sa va redau o tema a unui seminar de management, in care profesorul a intrebat auditoriul "ce calitati trebuiesc cautate la un angajat?” (What qualities should you seek in employees ?) Toti, dar absolut toti cursantii, fara cea mai mica exceptie, au reiterat faptul ca un angajat trebuie sa posede cunostinte, trebuie sa fie educat, sa aiba experienta in domeniu, sa fie charismatic, manierat, punctual, imbracat corespunzator, sa aiba initiativa, tact si sa fie o persoana echilibrata. Dupa ce au epuizat toate raspunsurile, profesorul le-a spus cu regret: ati omis cea mai importanta calitate pe care un angajator-patron, trebuie s-o ceara unui angajat. Onestitatea este cea mai importanta calitate a unei persoane, pentru ca fara onestitate celelalte calitati nu valoreaza nimic! (Honesty is the most important quality a person can have because without none of the other things matter.) Pana si cea mai buna armata din lume, antrenata de oameni care au trecut pe la West Point, Virginia Military Institute sau faimoasa The Citadel, va sfarsi in bratele inamicului, daca nu este formata din oameni onesti, oameni de caracter.

* Pentru toti cititorii acestei modeste rubrici, inclusiv pentru semnatarul ei, oamenii, indiferent de dotarea cerebrala sau nivelul educational, nu sunt omniscienti, cunoscatori in toate domeniile de activitate, posesori ai adevarului absolut sau bulei filosofale, atribute stricte ale Divinitatii. Pentru a va familiariza cu "omniscient", atotcunoscator, va informez ca deriva din latinescul “omniscies.”

Acest lucru inseamna ca a comite anumite erori este o componenta a activitatii umane. Intelegerea naturii erorilor este vitala pentru existenta noastra, atat la nivel de individ cat si de natiune. Fara a avea pretentia ca detin adevarul absolut, dar in sincera dorinta de a va fi util, va informez ca exista doua tipuri de erori: A si B. Tipul A de erori, este atunci cand respingem ipoteze reale, in loc sa le admitem. Tipul B de erori este atunci cand acceptam ipoteze false, in loc sa le respingem. Indiferent de decizia luata, exista riscul de a ne confrunta cu erori. Pentru ca, cred in "Principiul Dominoului" sau “Domino Effect” am sa va vorbesc despre Kosovo, considerat pamantul stramosesc al populatiei Sarbe, locul legendarei batalii de la Kosovo Polje, din 1389, dintre Sarbi si Imperiul Otoman, care in ciuda rezultatului, ramane pana in zilele noastre simbolul mandriei populatiei Sarbesti, atat la nivel spiritual cat si folcloric. Kosovo detine cele mai multe Manastiri de rit Ortodox (a se vedea Manastirea Gracanica de langa Pristina). Pana la terminarea primului Razboi Mondial, teritoriul a apartinut Imperiului Otoman, dupa care a revenit de drept Sarbiei, iar din 1929, odata cu instaurarea monarhiei, apartine Yugoslviei. Trec peste evenimentele care au urmat, pana in anul 2008, cand Kosovo, devine stat independent, recunoscut de o buna parte din statele lumii. Crearea precedentului Kosovo, dupa umila mea opinie, este o eroare de Tip A, cu consecinte imprevizibile pentru pacea Planetei. Principiul Dominoului s-a pus in miscare. Au aparut Ossetia de Sud si Abhazia; foarte probabil, intr-un viitor nu prea indepartat, va apare Transnistria. Sa ne rugam Divinitatii ca acest… efect sa nu treaca Prutul si apoi …….. Carpatii.

Asta, pentru cine are urechi de auzit, sa auda. (Mat. 11:15, 13:9 ; Marc. 4:9 : Apoc. 2:7, 2:11, 2:17, 2:29, Apoc. 3:6, 3:13, 3:22).

* Intrucat aceasta rubrica, dupa spusele d.lui Cornel Tunaru, owner si CEO al companiei Romstar Engineering-USA, este destinata unei categorii aparte de persoane, trebuie sa va spun ca relatarile rubricii nu ar fi complete fara o referire la tendinta eforturilor umane de a degenera in pura nebunie; sau, dupa cum spunea dictonul unuia dintre corifeii sistemului tras momentan pe linia de garare, istoria se repeta mai intai ca tragedie si apoi ca farsa.

Cu actualul fond de pretinsi politicieni, cred ca nu mai avem mult si incepem cu……………… comuna primitiva. Nu de alta, dar totul este ciclic !!!

Tot felul de purtatori ilegali de creiere si moroni (superlativul idiotului) afirma ca in timpul "glorioasei" Administratii Clinton, Statele Unite n-au fost confruntate s-au implicate in actiuni militare. Sa fi uitat aceasta masa amorfa de tembeli de implicarea noastra in Somalia, Haiti sau Yugoslavia ? Sa fi uitat de atacul din 1993 asupra lui World Trade Center, atacul asupra crucisatorului USS Cole sau asupra ambasadelor americane din Kenia sau Tanzania ? Si cand te gandesti ca respectivii se pretind oameni de presa !!!

A. C. Ton

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page