Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„The Freedom of the City of London” - Recunostinta pentru ambasadorul Dr. Ion Jinga


       Ambasadorul Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Dr Ion Jinga, a primit distinctia „The Freedom of the City of London”.
Dupa citirea „The Declaration of a Freeman”, ambasadorul Ion Jinga a semnat in „Cartea Libertatilor” (Freedom Book), document in care se afla inregistrate toate persoanele distinse cu aceasta onoare, si a primit certificatul care ii confera titlul de „Freeman of the City of London” (Om Liber al Londrei). Acordarea „The Freedom of the City of London” reprezinta una dintre cele mai vechi traditii britanice, primul „Freedom” fiind mentionat in anul 1237. Textul de pe certificat respecta formula istorica de redactare: “Excelenta Sa Dr Ion Jinga din Arundel House, 4 Palace Green, Kensington si Chelsea, ambasador al Romaniei si cetatean al Londrei, ...a fost admis ca freeman in ziua de 13 iunie din cel de-al 63-lea an de domnie al Reginei Elisabeta a II-a si anul Domnului 2014.”
    Cu ocazia ceremoniei, in Chamberain’s Court Room au fost expuse documente, scrisori si fotografii care atesta legaturile istorice dintre City of London si Romania, inclusiv vizitele efectuate la Guildhall de catre Regele Ferdinand si Regina Maria in anul 1927, de Regele Carol I in 1940 si de MS Regele Mihai in 2011.
„ Am privilegiul de a-i strange mana si a-l saluta, ca  cetatean al Londrei. Aveti multi prieteni si suporteri aici", a spus Rembrancer Paul Double, care  a vorbit despre traditia de aproape 800 de ani a acordarii „Freedom of the City of London”, mentionand, printre altele, ca E S Dr Ion Jinga a fost admis ca Freeman of the City of London, prin decizia Court of Common Council din 1 mai 2014.  ”
      Multumind pentru onoarea de a primi „The Freedom of the City of London”, ambasadorul Romaniei, E.S Dr Ion Jinga, a spus: „Este un imens privilegiu sa-mi servesc tara ca ambasador in Marea Britanie. Vad in primirea acestui titlu o confirmare a nivelului de excelenta in relatiile dintre Romania si Regatul Unit si o recunoastere a efortului loial de a contribui la aprofundarea Parteneriatului Strategic romano-britanic, la dezvoltarea relatiilor Romaniei cu City-ul londonez, care este astazi centrul diplomatiei financiare si comerciale mondiale, la apararea imaginii si promovarea intereselor Romaniei in Marea Britanie. Le sunt recunoscator prietenilor britanici pentru sustinerea constanta in acest demers si multumesc echipei Ambasadei Romaniei la Londra pentru profesionalism si dedicatie. Nu in ultimul rand, gandurile mele se indreapta cu afectiune si recunostinta catre familie, catre sotia mea Daniela si fiica noastra Daria, care mi-au fost intotdeauna alaturi in momentele dificile.”
  Ambasadorul Romaniei  in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Dr Ion Jinga,  este  unul dintre diplomatii valorosi ai Romaniei, generatia postdecembrista.  Apreciat pentru seriozitate si profesionalism, ambasadorul roman este decan al ambasadorilor europeni in Marea Britanie.  In semn de recunoastere, este  inclus in “Top 100 oameni care schimba Romania – 2013” (Revista Foreign Policy Romania. A fost, de asemenea, declarat  “Diplomatul anului 2012”, diploma acordata de Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, cu ocazia sarbatoririi a 150 ani de diplomatie romaneasca.  Tot in 2012  a fost gratulat cu titlul de  “Diplomatul anului din Europa la Londra” (Diplomat of the Year from Europe), titlu acordat de  Revista Diplomat din Londra (Diplomat Magazine Awards 2012). In mandatul de  ambasador al Romaniei la Bruxelles, a fost numit „Ambasadorul anului 2007 in Belgia” (Belgian Award of Diplomatic Excellence 2007), titlu acordat de catre „Diplomacy and Global Risk NGO” si revista „Diplomatic News”, Bruxelles                            
  Pana in anul 1996, doar cetatenii britanici si cei din Commonwhealth erau eligibili pentru a primi „The Freedom of the City of London”. In prezent, titlul de „Freedman of the City of London” (Om Liber al Londrei) poate fi acordat si unor cetateni straini, in semn de recunoastere a contributiei personale a acestora in domeniile lor de activitate.  Intre cei care au primit acest titlu de-a lungul timpului, se numara personalitati precum Benjamin Disraeli, Amiralul Horatio Nelson, David Lloyd George, Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt, Dwight D. Eisenhower, Winston Churchill, Margaret Thatcher, Helmuth Kohl, Nelson Mandela, Otto von Habsburg, Regina Margrethe II a Danemarcei, MS Regele Mihai al Romaniei. Distinctia a fost acordata, de asemenea, unor inalti prelati (Cardinalul Martino, Grand Prior al Ordinului Constantinian, Cardinalul Cormac Murphy-O'Connor, Arhiepiscop de Westminster, Arhiepiscopul Desmond Tutu, din Africa de Sud), actori (Sir Michael Caine, Dame Judi Dench, Colin Firth), muzicieni (Luciano Pavarotti, Placido Domingo), scriitori (J. K. Rowling), personalitati din domeniul afacerilor (Bil Gates, Sir George Iacobescu), precum si unor ambasadori straini acreditati la Londra (ambasadorul Kuweitului in anul 2000; ambasadorul Israelului in 2009; ambasadorul Germaniei in 2013). In aceeasi zi cu ambasadorul Romaniei, tot la Guildhall, a primit titlul „The Freedom of the City of London” si ES John Baird, ministrul de Externe al Canadei.

Elena Chirita

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page