Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Primul spital online din Europa, lansat de medici români


SpitalOnline.ro, prima platforma de live chat medic - pacient la nivel european, a fost lansata marti in Romania la initiativa antreprenoriala a unui grup de medici romani, cu suportul unor specialisti din Marea Britanie, in urma unei investitii de aproximativ 30.000 de euro.
Proiectul reprezinta o alternativa rapida a consultatiilor medicale clasice prin care pacientii vor putea beneficia de servicii medicale, 24 de ore din 24, oferite in cadrul a 30 de specialitati, sustinute initial de un numar total de 150 medici.
Potrivit initiatorului proiectului, Mihai Rascu, consultatiile sunt facute de medici din toate specialitatile care au drept de libera practica pe teritoriul Romanie si "automat sunt legale".
'SpitalOnline.ro isi propune sa raspunda acestei nevoi a pacientilor de a putea comunica oricand cu medicul lor, de a pune intrebari si a primi raspunsuri chiar si in afara programului clasic de consultatii. Potrivit studiilor, aproximativ 70% dintre vizitele la un spital sau la o clinica offline, pentru generarea unui diagnostic si a unei conduite medicale, ar putea fi mijlocite de tehnologie, deci evitate. De asemenea, daca ne uitam pe Internet, pe forumuri, observam ca sunt sute de oameni care cauta online raspunsuri la diverse probleme medicale. Vrem sa evitam ca acesti oameni, care de cele mai multe ori nu au suportul unui cadru medical specializat, sa ajunga sa se trateze dupa ureche', a declarat marti intr-o conferinta de presa Mihai Rascu, fondatorul SpitalOnline.ro.
Potrivit acestuia, medicii SpitalOnline.ro ofera sprijin instant si consiliere permanenta pentru urgente minore, interpretari de analize, diagnostice prezumtive, precum si tratament medical de prima intentie. De asemenea, acestia pot elibera adeverinte valabile in orice tara din Uniunea Europeana, retete, trimiteri si scutiri medicale.
"Pentru ca un pacient sa intre in legatura cu medicul, acesta trebuie sa urmeze cativa pasi simpli. Dupa crearea unui cont pe site, pacientul selecteaza specialitatea medicala dorita si consulta lista medicilor. Printr-un icon specific, poate vedea care dintre medici sunt online si care nu. Daca medicul dorit nu este online la momentul respectiv, pacientul se poate programa pentru o consultatie ulterioara sau poate accesa unul dintre medicii disponibili. Inainte de a intra in legatura cu medicul, pacientul va efectua plata online, iar apoi va beneficia de un consult prin chat — care poate fi text, audio si/sau video. In plus, pacientul ii poate trimite medicului fisiere in orice format (copii ale analizelor medicale si altele), iar fiecare utilizator va dispune de un dosar personal si confidential, la care vor avea acces doar acesta si medicul sau", a explica Rascu.
Pentru medici, SpitalOnline.ro reprezinta o oportunitate de promovare si de extindere a bazei de pacienti.
Fondatorii estimeaza ca la un an de la lansare vor colabora cu aproximativ 400 de medici pe luna, atat medici romani care profeseaza in tara si in strainatate, cat si medici straini. Proiectul se bucura deja de sustinerea unor specialisti din Londra.
'Am fost extrem de entuziasmat de ideea acestui proiect. Este cu adevarat un demers curajos si avangardist, care prezice viitorul interactiunii digitalizate medic-pacient. In Marea Britanie exista cateva tentative similare, insa nu este vorba despre platforme de sine statatoare, ci de clinici online care reprezinta extensii ale clinicilor offline si care nu dispun de un numar atat de mare de medici. Sunt bucuros sa ma pot implica in acest proiect si sa vin in sprijinul pacientilor SpitalOnline. Suntem in discutii si cu alti colegi din Marea Britanie care doresc sa ofere consultatii online', a declarat dr. Umer Butt din cadrul CircleBath Londra, un spital privat, parte a celui mai mare parteneriat medical public-privat din Marea Britanie.
Fondatorii SpitalOnline.ro isi propun ca, in timp, sa construiasca o retea nationala de medici colaboratori si sa isi extinda parteneriatele internationale catre alte tari din Europa, dar si din America Centrala si de Sud. La nivel de venituri, acestia estimeaza ca vor ajunge la aproximativ 180.000 de euro in primul an de la lansare.
Costul unei consultatii este de 85 de lei, respectiv 50 de lei pentru abonati, iar costul abonamentului este de 190 lei pe an.
Printre specialitatile medicale disponibile in prezent se numara: alergologie, boli infectioase, cardiologie, dermatovenerologie, diabet si nutritie, endocrinologie, gastroenterologie, ginecologie, medicina de familie, medicina generala, medicina interna, medicina sportiva, nefrologie, neurologie, oftalmologie, oncologie, ORL, ortopedie, pediatrie, pneumologie, psihiatrie, psihologie, reumatologie, stomatologie, urologie.
AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page