Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

2 mii de tancuri rusesti peste Prut

In timp ce Romania politica si mediatica se intereseaza miticeste de felul cum tricoteaza public Elena Udrea, in Basarabia, zisa si republica Moldova, comunistul Vladimir Voronin (urmasul lui Lionea Tismanetki din Soroca, tatal lui Vladimir Tismaneanu) nimiceste cartile editate in Romania numai fiindca au in titlu termenul roman (in RM este interzisa editarea unor asemenea carti). Ce face Romania cand aceste naucisme comunisto-hitleriste se intampla intr-un stat membru al Consiliului Europei? Romania politica tace. Romania din masmedia tace. Gazetele centrale romanesti tac. Institutele de cercetare a crimelor partidului comunist tac si ele. Poporul roman nu iese la demonstratii de masa in piata palatului Victoria. Si Voronin, sustinut de ortacii sai crestin si democrati, trimite in rashod, adica anihileaza, adica arde, zeci de titluri de carte romaneasca (asa cum s-a intamplat recent cand au fost nimicite 64 de titluri donate de municipiul Calarasi din Romania orasului Calarasi din RM).

In timp ce fas-pasul electoral nauceste bunul simt romanesc cu promisiuni sugubete sau arogante (cica fiece roman care se va intoarce in Romania va primi de la PSD cate 20.000 euro – inmultiti-le cu un milion si veti obtine 20 de miliarde de euro. Are PSD si Romania acesti bani?) acelasi V. Voronin a lichidat limba romana a romanilor din Basarabia si pe Internet. Fiindca nu exista si limba austriaca indraznim sa intrebam pe toti ministrii de externe ai Romaniei de dupa 22 decembrie 1989, dar si pe toti prim ministrii si presedintii Romaniei cum se face, domnilor, ca pe Google (la optiunile limba preferata) exista „limba moldoveneasca” (si nu exista limba austriaca, braziliana sau belgiana), ca www.google.md este scris in limba moldoveneasca, ca pe Wikipedia este elogiata limba moldoveneasca, ca in enciclopediile de diferite feluri ale marilor mahari de pe Internet limba moldoveneasca e la ea acasa, de parca nu are nici macar vreo asemanare cu limba romana?

Intelegem si stim ca opozitia romaneasca din Basarabia, fiind organizata din intelectuali, lipsiti si de dreptul de a-si redobandi cetatenia romana (basarabenii bogati sau sunt cu Voronin, sau sunt bagati la puscarie, sau sunt alungati din RM) nu are putere sa influenteze asemenea monstri de pe Internet ca Google, Wikipedia sau Microsoft. Dar Romania chiar sa nu poata trimite un functionar superior de la Ministerul de Externe in Bordul acestor imperii ale Internetului si sa le demonstreze ca nu exista nici o diferenta – nu de dialect, ci de grai – intre limba romana vorbita in Romania si cea vorbita in spatiul pruto-nistrean?

Zadarnic, insa, vom astepta raspunsuri de la Ministerul de Externe al Romaniei la intrebarile noastre. Tacerea cat un hau a cuprins toate Ministerele de Externe al Romaniei dupa ce inca in decembrie 1989 au aparut aceste probleme in painjenisul global si, mai ales, dupa ce Basarabia a scris in „Declaratia de Independenta a republicii Moldova” ca limba de stat in acest stat este limba romana.

De ce ignora Romania mediatizarea atat de puternica a limbii moldovenesti pe Internet, dar si in actele UE (cum s-a vazut)? De ce nu-i pasa Romaniei politice de soarta a 3 milioane de romani din Basarabia? Oare nu cumva fiindca cineva – sau mai multi de cineva – vor cu tot dinadinsul ca 2 sau 5 mii de tancuri rusesti sa apara intr-o buna dimineata pe toata lungimea Prutului? Sau a Siretului, ca asa scandau la Chisinau - de-si rupeau gatlejele - „comunistii romani” la 28 iunie 1940: „Vrem Moldova pana la Siret!”.

Andrei Vartic, Chisinau

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page