Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Aniversarea a 25 de ani de la infiintarea bisericii ortodoxe din Phoenix

In seara zilei de 20 septembrie curent, a fost organizata aniversarea a 25 de ani de la infiintarea bisericii ortodoxe “Sfantul Ioan Botezatorul” din Phoenix, situata in 3749 W. Behrend Drive, in partea de nord a orasului. Demersurile in acest sens au fost initiate si desfasurate cu perseverenta de un grup de entuziasti romani, care au simtit nevoia de a avea un lacas de rugaciune si intalnire a romanilor din zona. Ca orice inceput, nu a fost deloc usor. Atunci, in 1983, cateva familii intre care Breja Ioan si Silvia, Rohan Silviu si Aurora, Costantin Campan, Sergiu Scafaru, precum si alti romani crestini traitori pe aceste meleaguri, au decis sa faca tot ce le sta in putinta spre a reusi in aceasta idee. Au obtinut de la Episcopia “Vatra” aprobarea necesara si slujbele religioase conduse de preotul Maftei s-au tinut, initial, intr-o casa inchiriata, amenajata improvizat pentru a gazdui cele cateva familii de credinciosi romani. Dupa un timp, imprejurarile au facut ca acestea sa se tina la o scoala si, pe urma, intr-un garaj situat intr-o zona industriala a orasului, tot in conditii improvizate.

Numarul enoriasilor a sporit treptat, odata cu venirea de noi romani emigranti care au hotarit sa se stabileasca in Arizona. O romanca generoasa - D-na Heius Elisabeta - a donat, in 1988, suma importanta de 100.000 de dolari pentru achizitionarea unui teren si construirea unei biserici, astfel incat in acelasi an, a inceput constructia cladirii care astazi este cladirea sociala. Cu ajutorul voluntar al enoriasilor, intre care se aflau si mesteri priceputi, cladirea a fost ridicata si finisata intr-un rastimp foarte scurt, de numai patru luni. Nota de improvizatie a ramas prin forta imprejurarilor: slujbele se tineau in aceeasi sala care servea pentru mesele comune duminicale sau prilejuite de diverse evenimente. O simpla cortina separa altarul de restul salii. In perioada respectiva au servit succesiv ca preoti comunitari parintele Teodorescu, Ioan Preoteasa, Parau Vasile, Barbosu Filimon, pentru ca din august 1997 sa fie preotul Gheorghe Libotean, in functie si astazi.

Eforturile de construire a unei cladiri care sa serveasca doar pentru slujbele religioase s-au concretizat in inceperea constructiilor in 2000. Lucrarile s-au efectuat intr-un timp record de numai sase luni. Inaugurarea si sfintirea, au fost facute in 26 august 2001, de catre Arhiepiscopul Nathaniel din Detroit, secondat de un sobor de preoti si diaconi.

Noua biserica arata intr-adevar pe masura stradaniilor depuse de inimosii romani din Phoenix. Ei au inceput de la zero, dar astazi au satisfactia sprirituala innaltatoare ca au savarsit un lucru maret. Astazi numarul ortodocsilor romani care tin de aceasta biserica depaseste cifra de 300. Preotul Libotean s-a ingrijit de toate detaliile, incluzand aducerea unui pictor de icoane din Romania. El a avut grije ca motivele romanesti traditionale sa fie bine reprezentate in picturile murale, care reprezinta personajele biblice, dar si pe Constanin Brancoveanu.

Evenimentul aniversar a fost organizat de consiliul parohial, intr-o atmosfera festiva si o nota evident romaneasca, cu un meniu bogat cu mancaruri pregatite de comitetul de doamne al bisericii si bauturi la alegere. Orchestra condusa de Mitica Grigorut din Los Angeles a delectat audienta cu muzica de petrecere populara, usoara si de dans.

Dr. Emil G. Onet, Phoenix, Arizona

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page