Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Pretentii imperiale

 

 

Degeaba se falea, zilele trecute, Vladimir Putin ca Rusia nu are pretentii imperiale. Cine-l crede? Japonia? Rusia nu vrea sa intoarca Japoniei nici macar Insulele Kurile, niste stanci din Oceanul Pacific. Finlanda? Finlandezii inca nu au uitat huruitul tancurilor rusesti, care se apropiau in tromba de Helsinki, in 1939. Poate ramasitele pamantesti ale lui Kant nu plang ca isi duc veacul in vechiul pamant german al Prusiei Rasaritene, dar aflat in stapanirea Rusiei?

Desigur, nimeni in lume nu crede povestile lui Putin despre lipsa pretentiilor imperiale ale Rusiei. Nici macar rusii insisi. Din fiecare gena de rus rasare cate o uriasa pretentie imperiala. Problema este arhicunoscuta si in istoriografie, si in artele diplomatice, si in politica combatanta. De la Riurik sau de la Khazari, de la triburile bulgaro-ugro-fine de pe Volga sau de la mongolii lui Genghis-Han, de la sinele lor rasfatat de cea mai mare intindere geografica a lumii este imposibil sa nu se nasca rusii cu gena setei de imperiu universal, carmuit autoritar din Kremlin. Tragismul acestei pofte ancestrale este ca Rusia isi adauga noi si noi teritorii numai cu ajutorul razboiului, atat de pofticios de distrugere si vieti omenesti.

Nu intotdeauna pretentiile imperiale ale Rusiei sunt aducatoare de distrugeri si moarte. Ar fi o nerozie sa vorbim de rau „Sufletele moarte" ale lui Gogol. Sau „Tablouri la o expozitie" de Musorgski. Sau „Primavara sacra" de Stravinski. Sau „Trei surori" de Cehov. Si, totusi, nu exista nicio pilda (in toata istoria milenara a Rusiei si a cnezatelor ruse) a unei tari cucerite de Rusia si transformate mai apoi in mare putere economica si culturala a lumii, asa cum SUA, de pilda, au transformat Germania si Japonia, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. De ce oare?

De ce Basarabia, cucerita de Rusia in urma a doua tratate nule - cel cu Turcia, din 16 mai 1812 si Germania hitlerista, din 23 august 1939 - nu arata macar la prima vedere asa cum arata azi Germania? De ce Rusia nu a permis romanilor din Basarabia sa traiasca europeneste, dupa ocupatia din 28 iunie 1940 (comparati prajiturile si painea alba din patiseriile Basarabiei de la acea data cu painea din strujca si tarate din magazinele de la Tiraspol sau multimea palarioarelor damelor din Basarabia cu usancele pe care le purtau pe cap sarmanele femei „libere" din RASSM)? De ce i-a nenorocit imediat luandu-le tot avutul si trimitandu-i sa moara in Siberia?

Patima de a cuceri lumea nu poate fi lamurita cu legile logicii. Este neclar de ce au jertfit Lenin si Trotki milioane de rusi pentru a condamna la saracie si disperare alte milioane de rusi, ucraineni, kazahi, georgieni, armeni, romani etc. Ramane o mare taina de ce Hitler a jertfit Germania pentru a duce un razboi fantomatic sortit esecului. Niciun imperiu nu are crestere liniara sau progresiva. Toate imperiile cresc si descresc. Toate imperiile pana la urma se destrama. Acest amanunt, al destramarii imperiilor, lamureste actuala fala a lui Vladimir Putin, cum ca Rusia nu are pretentii imperiale. Este normal sa spui lumii ca nu vrei sa o cuceresti anume in clipa asta, cand imperiului tau tocmai i-a venit timpul sa se destrame.

 Andrei Vartic

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page