Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

În atentia DIICOT si DNA: "La Famiglia" Nastase – infractiuni de tip mafiot

Scris de Simona Fica - Luni, 11 August 2008 - Timpul Adevarului

"Pastorul" penticostal-penal Ioan Petric, complicele lui Nastase la infractiuni economice

Singurul rol avut de Adrian Nastase in Romania a fost, fara indoiala, acapararea marilor societati de stat, sectionarea lor, urmata de totala distrugere, prin vanzarea ca fier vechi, la bucata, sub umbrela mult-trambitatelor privatizari. Nu intamplator, famiglia Nastase, dupa modelul mafiot italian, a reusit sa puna mana pe colosii industriali ai tarii, incepand cu GEROMED Medias, IRIS Cluj si continuand azi cu lupta indarjita pentru acapararea SC FARMEC SA.

Miza a fost uriasa si orientata in doua directii: ultraimbogatirea rapida a clanului fostului premier si a acolitilor sai si, mai ales, distrugerea economiei si industriei nationale, prin care Nastase a intors Romania direct in secolul al optsprezecelea. O tara puternica din punct de vedere economic, industrial, bancar si militar – asa cum era Romania in momentul teribilei lovituri de stat din decembrie 1989 - asigura nu numai totala sa independenta fata de marile puteri si coalitii internationale, dar dejuca pentru totdeauna planurile secrete de secesiune si dezmembrare a ei, puse la cale de apropiatii de sorginte iudeo-kgb-ista ai fostului prim-ministru.

Primul tun dat de Adrian Nastase a fost distrugerea GEROMED SA, Medias, SC Natanael Com SRL si SC IRIS SA Cluj, iar complicele sau (spre deosebire de alte cazuri in care AN s-a folosit, in atingerea scopurilor mai sus-mentionate, de nume penale sonore, precum Sorin Ovidiu Vantu, Hayssam, Talpes, Tender, Taher ori Iacubov) este un anonim din Gherla - inculpat de drept comun si absolvent de opt clase primare - ale carui "servicii" au fost substantial platite de "boss-ul" privatizarilor ilegale.

Intr-un serial maraton, "Timpul Adevarului" va scoate la iveala, incepand din numarul viitor, intreaga increngatura de pile si relatii tesute de Nastase in jurul acestui personaj dubios ca Ioan Petric, un infractor pentru ale carui infractiuni economice grave, procurorii din Gherla au cerut instantei pedeapsa cu multi ani de inchisoare, dar care, sprijinit de "binefacatorul" sau a reusit nu numai sa scape, dar sa si acceada in PSD Gherla, din partea caruia a candidat la Primaria Municipiului Gherla, dar sa si devina, culmea, pastor penticostal, fiind sprijinit din umbra de mai marii acestui cult, infiltrati in biserica penticostala inca de pe vremea fostei Securitati si cu care Adrian Nastase are, de asemenea, stranse legaturi.

Pentru a pune mana pe SC Nathanael SRL Gherla (proprietatea omului de afaceri australian, Petru Rusu), pe SC GEROMED SA Medias si pe SC IRIS SA Cluj (ambele proprietate a statului roman), Adrian Nastase, Sorin Ovidiu Vantu, Cristian Diaconescu si Dan Ioan Popescu, in perioada 2000-2004 (perioada in care AN, CD si DIP aveau functii in Guvernul Romaniei, respectiv cea de prim-ministru, Nastase, Ministru al Economiei, Popescu, si al Justitiei, Diaconescu), au gasit "o solutie simpla": cumpararea constiintei unui actionar marunt din SC Nathanael, infractorul de drept comun Ioan Petric, caruia i-au promis, in schimbul mai multor inginerii financiare de devalizare a celor trei societati, "imunitate" in fata organelor de ancheta si in instante. Miza: indepartarea proprietarului de drept al SC Nathanael din societate – Petru Rusu – incomod pentru interesele infractionale ale celor patru infractori enumerati mai sus, distrugerea din interior, prin evaziuni fiscale, delapidari si tranzactii frauduloase, a societatii din Gherla si acapararea, pentru a fi vandute la bucata, a celor doua societati de stat din Medias si din Cluj, unde Petric a fost pus de grupul de crima organizata din care face parte, direct administrator si presedinte al Consiliului de Administratie.

Petric, inculpat in mai multe dosare de evaziune fiscala, absolvent a opt clase primare, dar pastor-sef ilegal al unor biserici penticostale din Medias si din Gherla, membru PSD si candidat fara succes la primaria localitatii clujene, este un profitor care, daca nu ar fi fost mana dreapta a lui Nastase in devalizarile monstruoase enumerate mai sus, ar fi ramas, in analele procuraturii din Gherla, doar un marunt evazionist. In termeni populari: "un gainar". Dar, in conditiile in care pastorul penticostal-penal a participat alaturi de AN, SOV, DIP si CD la infractiuni economice mult mai grave, eticheta de gainar se schimba de la sine, in cea de complotist impotriva intereselor statului roman.

In urma cu noua ani, Petru Rusu, roman cu cetatenie australiana, a decis sa puna bazele unei afaceri in tara-mama. Intentia sa, ca a oricarui om serios care vrea sa investeasca in Romania, a fost crearea de noi locuri de munca pentru rudele sale din Gherla, oras de care investitorul este legat sentimental, aici locuind mama, sora, cumnatii, nepotii, multi verisori si alte rude apropiate si neajutorate. "In dorinta de a schimba viata neamului meu, am facut, in decembrie 1999, un investment, investind intr-o firma care, in acea perioada, se afla in stare de faliment total, desi, de-a lungul timpului, a mai fost sponsorizata de mine" – spune Rusu. Asa ca, la sfarsitul anului 1999, Rusu PREIA datoriile firmei SC NATHANAEL SRL si devine actionar majoritar al ei, cu 51% din partile sociale ale firmei. Datoriile acumulate de fostul "patron" – nimeni altul decat Ioan Petric, cumnatul omului de afaceri australian – erau imense pentru acea perioada: peste doua miliarde si jumatate de lei! Petric, in imposibilitate de plata, risca nu numai saracirea propriei familii, dar, mai ales, inchiderea societatii, ceea ce ar fi insemnat ramanerea fara locuri de munca a multor oameni... Ce-a facut Petric prin procura de administrare a activitatii curente, data de Rusu dupa preluarea SC NATANAEL COM SRL, vom descoperi pe parcursul anchetei jurnalistice. Ce i-a facut Petric cumnatului sau Petru Rusu, care l-a scos din faliment, vor afla acum, prin intermediul Timpului Adevarului, procurorii DIICOT si DNA.

Dupa ce a scapat de faliment, Petric "l-a rasplatit" pe binefacatorul sau – care este proprietar de drept al NATHANAEL – printr-o serie de infractiuni ce vor tine nu numai de deciziile instantelor pamantene, dar si de cea Divina. Ajuns mandatarul lui Rusu, dupa ce mai primeste de la acesta o infuzie de capital de 100.000 de dolari, pentru redresarea si punerea in buna functiune a firmei care tocmai o falimentase – bani multi la acea vreme, Ioan Petric a pus la cale cea mai teribila lovitura impotriva omului de afaceri australian: eliminarea acestuia din societatea pe care tocmai o preluase si scapase de la faliment. Victima lui Petric habar nu avea, in acel an, ca planul cumnatului sau infractor era regizat si sustinut, nu din umbra, ci chiar la vedere, de patru indivizi certati si ei cu legea Romaniei, capi ai multor megaescrocherii nationale, nimeni altii decat Nastase, Popescu, Vantu si Diaconescu. Miza: prin SC NATHANAEL, cei patru urmareau sa puna gheara pe Geromed Medias (la care Petru Rusu era, de asemenea, actionar principal, deci incomod pentru cei patru escroci) si pe SC IRIS SA Cluj.

Urmarind derularea infractiunilor economice savarsite de pastorul-penticostal Petric, incepand din 2000 si pana in prezent, procurorii DIICOT vor putea gasi dovezi indubitabile ca, pe teritoriul Romaniei, fostul premier Nastase este artizanul unui grup organizat cu tinta precisa – devalizari ale unor importante societati de stat – iar procurorii DNA ar putea, la randul lor, sa intocmeasca dosare penale consistente pe numele lui Nastase pentru acte de coruptie mult mai evidente si mai grave decat termopane, gaini de la Cornu, ori matusi "Tamara".

Cheia seriei de devalizari marca PSD (aripa Nastase) din zona Cluj – Gherla – Medias consta, de fapt, in tranzactii ilegale cu actiuni GEROMED. Cele 4.581.121 de actiuni Gero, (aproximativ 20% din SC GEROMED SA) cumparate de SC NATHANAEL COM SRL Gherla, au fost vandute ilegal, sub pretul pietei, de Petric, fie catre el insusi (din dividentele pe care le-a obtinut de-a lungul anilor platind un comision consistent catre A. Nastase, conform avertizorilor din Serviciul Roman de Informatii), fie firmelor capusa ai caror actionari sunt el, fiii sai, ori fosti directori ai Geromed si Iris. Apoi, din banii SC Nathanael, acelasi Petric a cumparat, de aceasta data la suprapret, alte cateva sute de mii de actiuni GERO (ambele tipuri de tranzactii frauduloase facandu-se prin firmele bucurestene GELSOR si SOV INVEST, apartinand teparului national Sorin Ovidiu Vantu).

Relevanta in acest sens este declaratia prim-procurorului clujean Nicolae Moldovan: "Inculpatul Petric Ioan care, ATENTIE!, nu mai era patronul Nathanael, ci doar administratorul activitatii curente a acesteia (fara specimene de semnatura in vreo institutie bancara (afara de BCR Gherla) si fara calitatea de a putea derula activitati financiare in cauza, profitand de absenta din tara a adevaratului proprietar al firmei Nathanael din Gherla a folosit, in nume personal si in numele unor terti, unii chiar politicieni, bunurile societatii, diminuand atat profitul acesteia, dar aducand prejudicii imense si Bugetului de Stat, prin neplata impozitelor aferente, prin diverse operatiuni, dupa cum urmeaza: a contractat diverse imprumuturi, in sume mari, la BCR Gherla, Cluj si Medias, in numele Nathanael, desi nu avea nici o imputernicire in acest sens; a vandut sau a cumparat in acelasi mod actiuni GEROMED, la preturi ilegale, o parte din banii rezultati in urma tranzactiilor fiind directionati pe numele sau, iar cu alta parte contribuind la infractiunile de mita si intrare frauduloasa, ca administrator, apoi ca presedinte al Consiliului de Administratie, si in SC GEROMED SA, unde de asemenea a continuat evaziunile fiscale".

Interesul lui Petric pentru Geromed nu era unul pur personal, artizanul tepei care se pregatea si celebrei societati de stat fiind insusi Adrian Nastase. El avea nevoie, in interiorul Geromed, de un locotenent de-al sau, care sa ajute la distrugerea societatii sibiene. Si, il gasise: pe Petric. Semi-analfabet, avid de bani nemunciti, certat cu legea si cu Dumnezeu, Petric, cu profilul sau de gainar marunt, declarandu-se singur "inginer" peste noapte, era perfect pentru planul lui Nastase: prin tranzactiile ilegale facute la Nathanael cu actiunile GERO, Petric si-a asigurat, contra-cost, evident, spatele in justitie, iar fostul premier a pus mana pe Geromed, numindu-l pe penticostalul penal Petric... administratorul acesteia, ba – culmea tupeului – chiar presedinte al Consiliului de Administratie. Sub "administrarea" lui Ioan Petric, dupa aceeasi schema folosita si in cazul Nathanael, Geromedul a acumulat datorii mari, iar Petric a furat sume imense din Nathanael – chipurile, pentru a-si plati datoria firmelor lui capusa la Geromed. Nimeni nu stie ca, de fapt, printr-un ordin al lui Dan Ioan Popescu, la vremea aceea ministrul Finantelor, ordin contrasemnat de Nastase, datoriile la Geromed fusesera sterse deja.

In numerele viitoare, Timpul Adevarului va aduce probe concrete in ceea ce priveste relatia speciala avuta de AN cu IP, pana atunci insa, o declaratie a unor avertizori din cadrul Departamentului Strategic al SRI are menirea sa traga un semnal de alarma in privinta acestei "relatii": "Nastase Adrian a avut o intalnire de cateva ore, la Sofia, Bulgaria, cu Petric Ioan, insotit de Dan Ioan Popescu, intalnire in cursul careia primului (AN, n.r), Petric i-a inmanat suma de 100.000 USD, urmand, conform datelor din fisa de urmarire informativa a celor trei, sa-i dea restul "mai tarziu, in tara". In cursul aceleiasi saptamani, datoria Geromed a fost stearsa". Alte surse, de data aceasta din justitia clujeana, il indica pe fostul ministru de Justitie, Cristian Diaconescu, ca "hot de probe din anumite dosare": "Intr-o vizita la instanta suprema din Cluj, ministrul Diaconescu a cerut sa i se aduca dosarul penal de evaziune fiscala a lui Petric Ioan, l-a deschis, a luat din el mai multe documente-probe si dus a fost, nu inainte de a-l atentiona pe judecatorul care instrumenta un alt dosar in care aparea numele lui Petric, ca trebuie sa-l rezolve dupa cum i s-a spus!".

(Va urma)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page