Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (862)

* A trecut in nefiinta unul din Monstrii Sacri ai cinematografiei mondiale. Vineri, 26 Septembrie, 2008, la ferma lui din Westport, Connecticut, ne-a parasit la varsta de 83 ani, cel ce a fost Paul Leonard Newman. Fara a fi fost posesorul unor diplome universitare - a abandonat Yale University, School of Drama dupa doi ani - Paul a fost unul dintre marii artisti ai lumii contemporane, un suflet de Mahatma, inima caritabila, care a donat peste 220 milioane de dolari unor fundatii si societati care se ocupau de copiii mai putin privilegiati. A avut o casnicie model, care a iesit din tiparele Hollywoodiene, fiind casatorit o perioada de peste 50 de ani cu actrita Joanne Woodward. In nota Hollywood-ului, a fost un ultra-liberal cu idei de extrema stanga, fapt care l-a "propulsat" pe "enemies list" a Presedintelui Richard Nixon. Raman in urma, total indurerati, sotia Joanne, cele cinci fiice - Susan, Stephanie, Elionor Teresa, Melissa si Claire Olivia - si sute de milioane de admiratori. Singurul sau fiu, Scott, a decedat in 1978 ca urmare a unei super doze de droguri. Desi nu i-am impartasit opiniile politice, la acest trist eveniment, un gand pios si o lacrima in memoria disparutului.

* Pentru nostalgicii sistemului trecut momentan, din ratiuni financiare, pe linia de garare, ii anunt ca preconizatul ajutor dat de guvernul American, pentru salvarea sistemului financiar, este o actiune tipica sistemelor politice socialiste, care preconizau interventia statului in activitatea intreprinderilor private; practic este vorba de socializarea super corporatiilor Freddie Mac, Fannie Mae, AIG, etc. intrate intr-un haos financiar cu repercursiuni la nivel planetar, din cauza incompetentei crase a celor platiti cu zeci de milioane anual, ca sa le gestioneze eficient. Nu inteleg, desi fac eforturi deosebite, de ce contribuabilul American trebuie sa plateasca erorile unui CEO, de la Freddie Mac, ma refer la Franklin Barnies, prieten al Sen. Barrack H. Obama, care in perioada de sase ani, cat a gestionat numita institutie, a fost retribuit cu 90 milioane dolari !?! Pentru delicte mult mai mici, oamenii sfarsesc intr-o Inchisoare Federala de maxima securitate.

Cu riscul de a va plictisi, dar o fac in intentia de a va fi de folos, din nou cuvintele lui Caius Tullius Cicero, rostite la inceputul mileniului I: "legile sunt bune nu atunci cand sunt respectate de toti, ci cand sunt facute pentru toti." Ca sa va completez "tacamul", J.P. Morgan Chase, a cumparat Washington Mutual, considerata una dintre cele mai stabile banci americane. CEO (Chief Executive Officer) lui Washington Mutual, dupa 17 zile de serviciu epuizant, perioada in care a falimentat banca, a primit drept "recompensa" suma de 20 milioane dolari, adica 1,176,470.05 de dolari, pe zi !!! Este ridicol, domnilor. Intr-o democratie reala toate aceste probleme faceau obiectul unor Tribunale Federale. Sa speram ca Agentiile Federale abilitate vor rezolva aceasta delicata problema. Oricum celor de pe Colina Capitoliului, si care beneficiaza de aprobarea a numai 9% din populatia Statelor Unite, cuvintele lui Ronald Reagan, dupa parerea mea, unul dintre Marii Presedinti ai USA: “Government is not the solution to our problem; government is the problem.” (Guvernul nu este solutia problemelor noastre; guvernul este problema.) Oricum, raman definitoriu la perceptul ca problemele noastre nu se rezolva la White House ci in Our House. Daca macar unul dintre pretinsii politicieni l-ar fi citit pe George Bernard Shaw, ar fi aflat ca “A government which robs Peter to pay Paul can always depend on the support of Paul.” (Un guvern care-l fura pe Peter ca sa-l plateasca pe Paul, poate intotdeauna sa depinda de suportul lui Paul.) Pana una alta, suntem in postura lui Peter (Petru) iar cei care-au fraudat economia sunt in postura lui Paul (Pavel).

Secolul al XX-lea, a inceput in USA prin presedintia lui Theodore Roosevelt, de la care ne-au ramas, printre altele, urmatoarele cuvinte: "este dificil de a face conditiile economice mai bune prin legi bune, dar este usor sa le ruinezi prin legi proaste.” (It is difficult to make our national condition better by the best laws, but it is easy to ruin it by bad laws.) Apropo, de Presedintii Statelor Unite: Sen. Joe Biden, cel care se doreste vicepresedinte al USA, intr-un interviu acordat postului de televiziune NBC, vorbea de perioada de criza din 1929-1933, in care Statele Unite s-ar fi aflat sub admimistratia lui Franklin Delano Roosevelt. Cu tot respectul pentru "fabulosul" volum de cnostinte al lui Joe, ii reamintesc ca in perioada la care a facut referinta, Presedinte al Statelor Unite a fost republicanul Herbert Clark Hoover (1874-1964). Greseala a trecut neobservata de presa majoritar stangisto-liberala Americana pentru simplul motiv ca a fost facuta de un democrat; Sarah Palin, candidata partidului republican la postul de vicepresedinte, pentru o greseala similara, ar fi fost aruncata de pe Stanca Trapeiana - a se vedea Vechea Sparta - direct in Furcile Caudine. Deci, desi "am fost creati egali cu anumite drepturi inalienabile", unii suntem mai egali, decat altii !!!

Oricum, peste week-end, Senatul, Congresul si administratia au lucrat la "salvarea" noastra si nu numai, lucru care mi-a reamintit cuvintele lui Mark Twain (Samuel Langhorne Clemens): “No man’s life, liberty or property are safe while the Congress is in session.” (Viata, libertatea si proprietatea nimanui nu este in siguranta, cand Congresul se afla in sesiune).

Fara a cere nimanui sa-mi impartaseasca opinia si cu tot respectul pentru parerile adverse sau contrarii pe care personal il consider un corolar al democratiei, imi reamintesc cuvintele lui H.L. Mencken, care se potrivesc perfect politicii curente: "Intregul scop al politicii este sa tina populatia alarmata….” (The whole aim of practical politics is to keep the populace alarmed….). Stimabililor, in timpul Administratiei Carter, “misery index” era de 22%, inflatia se cifra la 14% si rata somajului era de 7.5%. Cand va scriu aceste umile remarci, inflatia a ajuns la 5% iar rata somajului este de 6.1%. America are o economie -Produs Intern Brut- de 14 trilioane dolari, cea mai puternica economie a lumii. Rezolvarea problemelor nu sta in decizia Congresului, care de fapt le-a generat. Cred ca, in prag de alegeri, trebuie sa votam nu pentru cel mai bun candidat -politicienii sunt aproape identici- ci pentru cel care ne va cauza cel mai putin rau.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page