Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Raportul Ohanesian

In atentia: Uniunii Europene, NATO si altor parteneri

Capitolul VII

*„Diplomatii” mosteniti de Ministerul Afacerilor Externe de la

vechea Securitate o tin din scandal in scandal

*Dupa ce telenovela cu trafic de influenta, bani si sex a ambasadoarei Manuela Vulpe a compromis ideea de diplomat, scandalul „Spaga pentru Vize” a zguduit MAE din temelii. Ofiterii de linie din Ambasada Romaniei la Chisinau sunt prinsi cu spaga in dinti, filmati si expulzati

*Altii au ramas sa se ocupe de „afaceri”. Securistii Dan Dumitru si Doina Moinescu promoveaza firme SIE sub acoperire, ale caror activitati nu au nimic in comun cu interesul national. Mai mult, unul dintre agentii promovati de ei in Moldova, Mihai Contiu, „dezerteaza” si da pe fata in presa coruptia ofiterilor acoperiti din Republica Moldova

*Americanii nu se lasa nici ei mai prejos. Dupa ce a spionat SUA

pentru comunisti, fostul ambasador Cristian Colteanu este plimbat peste ocean pe banii contribuabilului american

*Negociatorul de mucava al pesedeului, Cristian Diaconescu, fost diplomat sub acoperire la OSCE si insarcinarile sale pe linie de contraspionaj extern

Afacerea "Spaga pentru vize" de la Chisinau a luat amploare dupa ce autoritatile moldovene au expulzat doi "diplomati" SIE de la ambasada noastra din Republica Moldova, dar si dupa dezvaluirile picante ale fostului agent Mihai Contiu.

Acesta a publicat in mai multe randuri in ziarul Moldova Suverana, informatii despre reteaua de spionaj SIE si despre casele conspirative folosite.

Conducerea Serviciului de Informatii Externe a fost prinsa cu pantalonii in vine, iar presedintele Traian Basescu a ramas fara replica. Au fost retrase mai multe persoane de la reprezentanta diplomatica a Romaniei peste Prut. O parte din negustorii cu vize si cetatenii sunt in Gestionarea Relatiilor cu Republica Moldova, s-au reprofilat.

Dupa ce fostul consul roman la Chisinau, Alexandru Rus, a fost audiat la Parchetul de pe langa Tribunalului Bucuresti in dosarul scandalului vizelor pentru cetatenii moldoveni, nu s-a mai auzit nimic despre el.

Autoritatile de la Chisinau il acuzasera pe consul de coruptie si abuz in serviciu. Imediat dupa izbucnirea scandalului, Rus a fost chemat in tara, unde s-a demarat o ancheta interna. Dosarul sau a fost trimis de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la DNA, pentru ca in final sa ajunga la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Totul s-a pierdut in neantul coruptiei generalizate din MAE.

Esecul tandemului MAE-SIE

Anchetatorii moldoveni au sustinut ca diplomatul Alexandru Rus a favorizat obtinerea ilegala de vize romanesti pentru cetatenii moldoveni.

Ministrul roman de externe Adrian Cioroianu i-a luat apararea diplomatului, rechemandu-l de la post, intrucat trebuia "scos la pensie".

Autoritatile moldovene au arestat cel putin doua persoane implicate in traficul cu vize si au facut public faptul ca cel putin un functionar de rang inalt din Consulatul Romaniei la Chisinau ar fi fost filmat intr-un restaurant luand bani de la Ina Rusu.

Directoarea unei agentii de turism, Ina Rusu cerea pana la 300 de euro pentru obtinerea preferentiala de vize de Romania. Cea de a doua persoana arestata era Agneta Rusu, sefa la Filarmonica din Chisinau. Tap ispasitor a fost scos Alexandru Rus, cumatrul fostului director al Directiei Relatii Consulare din MAE, Petre Catrinciuc. Rus, in varsta de 60 de ani fusese numit consilier diplomatic la Chisinau in data de 31 martie 2007. Se trecea cu vederea, adevarata sursa a castigurilor ilicite: spaga pentru redobandirea cetateniei romane - intre 2000 si 2500 de euro pe dosar.

Coruptie incurajata de la Bucuresti

Problema dosarelor de redobandire a cetateniei romane depuse de moldoveni la reprezentanta noastra la Chisinau este veche si spinoasa. Cu toate ca Romania a pierdut milioane de brate de munca plecate la lucru in Sapnia si Italia, continuam sa aducem forta de munca din India si China. Nu luam in seama sutele de mii de compatrioti din jurul granitelor tarii. Mai mult, surse din cadrul diplomatiei relateaza ca mii de dosare ale celor care au cerut redobandirea cetateniei romane, putrezesc intr-unul din garajele Ambasadei Romane din capitala Moldovei. In aceste conditii, moldovenii doritori de cetatenie romana, ajung la mana "baietilor destepti" din ambasada. In presa centrala s-a scris ca insusi ambasadorul Filip Teodorescu (fost ofiter SIE ) hotara cu de la sine putere, cine ce dosare rezolva. Comanda se dadea in transe de cate 50 de bucati pe saptamana. Alexandru Rus, prospat venit in Moldova, nu avea inca priceperea necesara pentru astfel de invarteli. Vasile Nanea si Filip trimiteau "urgentele" CRDS (dosarele de repatrieri) la Bucuresti in sac sigilat prin curier diplomatic. Ne intrebam ce au pazit Directia de Protectie a Informatiilor Clasificate (fosta Directie de Protectie Diplomatica din MAE) sau Directia Generala de Protectie Interna din SIE, ofiterii coordonatori din Centrala si contraspionajul extern ?

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page