Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Unii bugetari, mai "egali" decat toti ceilalti

 

Agentii de stat cu jumatate din angajati in functii de directori, salarii de zeci de mii de euro si averi colosale. Asta au putut vedea sindicalistii zgribuliti de frig si sleiti de parizer, dupa ce au iesit in strada sa ceara mariri salariale. Tarziu, a observat si puterea. Tariceanu ne-a vorbit, in mod curios, despre cei care lucreaza in sectorul bancar, nu despre clientela politica servita de la buget. Fiindca da bine la popor, nici Traian Basescu nu a scapat ocazia sa atace agentiile din subordinea Guvernului, ticsite de "domni cu salarii nesimtite". Sa nu fi stiut presedintele tarii despre securistii si neamurile politicienilor angajati in agentii si oficii ministeriale? Greu de crezut.

Paradoxal, tunurile media orientate pe sefii Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) ne arata ca amploaiatul statului traieste pe picior mare. Mai bine decat cei din companiile multinationale. Ramane de vazut cand vor iesi de la secret salariile si averile latifundiarilor de la Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), cu tot cu pile, relatii si amante. Sau mai grav, lista cu angajatii fictivi din subordinea domnului ministru Ovidiu Silaghi de la IMM-uri, ai caror bani de salarii au o singura destinatie. Partidele politice.

Exista totusi o farama de adevar in discursul impotent al premierului. Pai unde sa se ascunda cohortele de ofiteri de Securitate daca nu in comisii, comitete, institutii si tot felul de alte organisme de care nu are nimeni nevoie ? Cum sa fie recompensati angajatii cu grade ai Departamentului de Comert Exterior (trecuti de la Ministerul Economiei si Finantelor, direct in ograda IMM-urilor), daca nu cu functii de directori? Peste 90% dintre acestia sunt securisti cu state vechi de plata, obisnuiti cu salarii si indemnizatii babane. Reteaua de reprezentare externa, cuib de ofiteri SIE sub acoperire este principala sursa de deconturi in alb. Nici macar Curtea de Conturi nu le poate da de cap. Un organism total scapat de sub controlul financiar, dar sub controlul total al Serviciului de Informatii Externe este Centrul Roman pentru Promovarea Comertului (CRPC). Aici isi fac de cap acoperitii vechi si noi. Marius Vitionescu, Dumitru Badica, Doina Moinescu, cu functii de directori sau administratori au promovat pe filiera moldoveana mai multe firme. Propriile firme, pe banii nostri. Sa nu fi stiut Calin Popescu Tariceanu pe ce a tocat colonelul SIE Dan Dumitru, fostul sef al Oficiului pentru Gestionarea Relatiilor cu Republica Moldova (organism aflat in subordinea Cancelariei Primului-ministru), fonduri importante de la buget pana in toamna anului trecut ?

Declaratia de avere impresionanta a acestuia din urma sta in vazul tuturor, pe site-ul Guvernului, drept dovada ca unii bugetari sunt mai egali decat toti ceilalti.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page