Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dupa 55 de ani, intalnire de suflet a absolventilor de la Liceul Gojdu din Oradea

 

Intalnirea generatiilor de absolventi gojdisti se perpetueaza de mai multa vreme, datorita unei initiative laudabile si preocuparilor inimosului profesor Emil I. Rosescu. Dascal ilustru al faimosului liceu oradean, om despre care se spune ca din cei 91 de ani de viata, 70 i-a petrecut in scoala. Continuand aceasta traditie, la sfarsitul saptamanii trecute, am fost martorii intalniri absolventilor, care au parasit bancile scolii in urma cu 55 de ani. Cu toate ca se afla raspanditi in diferite puncte ale mapamondului, au raspuns la eveniment aproape toti elevii acelei generatii, care se mai afla in viata.

In speech-ul sau, actualul director al Colegiului National „Emanuil Gojdu", prof. Viorel Mititeanu, i-a asigurat pe „veteranii" gojdisti ca si in prezent scoala se afla pe mainile unor profesori de elita. Datorita lor, tot mai multi elevi urca pe podium la diverse concursuri nationale si internationale. Datorita acestor rezultate meritorii, ministerul de resort a acordat diploma de onoare acestui colegiu pentru a doua oara consecutiv.

Intalnirea a fost emotionanta, multi dintre colegi nu se mai vazusera de zeci de ani. Conform traditiei, s-a dat citire cataloagelor. In 1953 au absolvit Liceul „Emanuil Gojdu” doua clase de baieti, totalizand 57 de elevi, dintre care aproape jumatate nu mai sunt in viata. Apeland la statistici, aflam ca toti absolventii acestei promotii au terminat studii superioare, fiind calificata ca una dintre cele mai valoroase promotii.

Dar cine sunt absolventi acelor timpuri? Printre „stele” amintim pe generalul (r) Dumitru Roman, fost consilier principal la doi ministrii ai Ministerului Apararii Nationale, fost comandant al trupelor chimice din Armata Romana, participant la razboiul din Golful Persic, in prezent presedinte al veteranilor de razboi al filialei Bihor; Dorin Poenaru, fost director al Institutului Roman de Fizica Atomica, in prezent cercetator stiintific si profesor universitar in Germania; Dumitru Radu Popescu, scriitor reputat, in prezent directorul Editurii Academiei; Sergiu Vaida, scriitor stabilit in Elvetia; Victor Pintea, un pionier al chimiei romanesti, personalitate marcanta, care si-a adus contributia la constructia marilor combinate de profil ale tarii, ulterior inginer sef al Uzinei de Alumina de la Oradea; Ioan Cohut, un alt absolvent, remarcat prin modul prin care s-a dedicat cunoasterii tainelor apelor geotermale, construind la Oradea, (impreuna cu prof. dr. Teodor Maghiar, fostul rector al Universitatii din Oradea) un important centru de cercetare acvatermalistica, remarcat pe plan mondial prin rezultatele de prestigiu; inginer Eugen Mezea, fost director al Inspectoratuli Silvic al judetului Bihor.

Un alt gojdist, specialist in industria aviatica, avand merite in proiectarea unor obiective industriale din tara de adoptie, Canada, unde s-a stabilit in 1976, este Stefan Siclovan. Acesta a lucrat pana nu de mult la Fabrica de Elicoptere din Montreal. Nu ar trebui sa-i uitam nici pe medicii promotiei, precum doctorul Mircea Guias, fost director al Institutului Medico-Legal din Bucuresti, stabilit in prezent in Franta, Miron Venter, medic reputat, fost director al unui important spital din Brasov. Performante meritorii au avut si urmatorii „elevi”: Stefanica Petrovici, fost director al Societatii de Telecomunicatii, Aurel Boros, presedintele Baroului de Avocati din Arad, ing. dr. Petru Bodea, cel care a condus in calitate de director, importante institutii agricole de nivel judetean. Demne de mentionat sunt preocuparile economistului David Voicu, continuatorul cercetarilor istorice ale profesorului sau de istorie Titus Rosu, referitoare la viata si activitaltea omului de cultura bihorean, marelui mecena Nicolae Jiga (1790-1870).

Profesorul Radu Birta, noul coordonator al „Cartii de Aur a Scolii”, a facut cunoscut celor prezenti, cartea postuma „Eumenide (Padurea are si uscaturi)” a regretatului profesor Emil I. Rosescu, care s-a stins din viata in urma cu un an. Aceasta este de fapt cea de a XXII-a carte a regretatului dascal gojdist. Evenimentul s-a incheiat intr-o atmosfera colegiala, unde s-au depanat amintiri, s-au povestit crampeie din viata de elev, s-au reinodat prietenii si s-a adus un omagiu celor absenti de strigarea catalogului.

Prof. Iosif POPA

Oradea, octombrie 2008

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page