Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Raportul Ohanesian

In atentia: Uniunii Europene, NATO si altor parteneri

Capitolul VII

(Continuare din numarul precedent)

Diplomatie, dulce cumetrie

Rus (poreclit in Centrala "ardei umplut") a mai fost protagonistul unui scandal diplomatic. Apropiatii sai povestesc despre episodul de la Podgorita din anul 2005, cand diplomatul nostru a fost adus pe furis, noaptea in tara. Dupa un conflict matrimonial cu un veteran sarb, Alexandru Rus era cat p-aci sa fie impuscat. O vreme s-a inghesuit in acelasi birou din Directia Consulara MAE cu Petre Catrinciuc si Ovidiu Grecea.

"Diplomatul pensionar“ Alexandru Rus a fost trimis in Moldova, in perspectiva deschiderii altor doua birouri consulare la Balti si Cahul. Din pacate, presedintele Vladimir Vorornin nu a vrut sa mai auda de noi reprezentante romanesti. Cumatrul consulului Rus, director adjunct la Directia de Relatii Consulare Petre Catrinciuc l-a sustinut totusi in continuare pe acesta in viesparul de la Chisinau, pentru a iesi la pensie din pozitia de sef se consulat. Astfel, Rus a devenit o veriga in drumul spagii catre Bucuresti.

Ministrul Adrian Cioroianu avea sa confirme ca autoritatile moldovene au interceptat discutiile dintre Rus si directoarea agentiei de voiaj Ina Rusu.

A uitat sa adauge ca au fost inregistrate si discutii incriminatoare intre cumetrii MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a primit de la autoritatile moldovene toate dovezile incriminatoare. Cand vine vorba de casetele filmate in restaurant, unde un diplomat roman primea plicul cu bani, externistii se fac ca ploua. De ce ? Se pare ca pe inregistrarile cu pricina nu figureaza pensionarul Rus, ci o persoana mult mai tanara. Jurnalistii spun ca este vorba de consulul Ionut Dicu, cadru asociat SIE, prezent la Chisinau impreuna cu sotia sa Minodora inca din anul 2005. Conform unor surse din ambasada, Dicu sta la originea tuturor necazurilor consulului Rus Alexandru. Acesta din urma s-a declarat sef peste consulat imediat ce s-a prezentat la Chisinau. Asta n-ar fi nimic, dar se lauda in stanga si in dreapta ca ar fi profesor universitar, in realitate Rus absolvind alaturi de Catrinciuc si Nanea cursurile celebrei Academii Stefan Gheorghiu.

Alt diplomat de cumetrie trimis la post peste Prut este Mihai Dumitrescu, fiul controversatului amiral in rezerva Cico Dumitrescu.

Baiatul amiralului este angajatul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna ( fostul UM 0215) din cadrul MIRA. Se pare ca a facut note la conducerea MIRA referitoare la coruptia din ambasada, din pacate rapoartele inspectiilor superiorilor sai la Chisinau s-au dizolvat in alcool si alte spagi. Numit in functia de atasat cu afaceri interne din 15 februarie 2007, Dumitrescu trebuia sa lucreze cu cei 10 detasati ai IGPFR si cu 12 localnice angajate in Ambasada Romaniei. Nu numai ca a colaborat cu ele, dar colegii sai spun ca atasatul MIRA a reusit performanta de a se casatori cu una dintre moldovence. Dumitrescu are cu o angajata a Ministerul de Interne Moldovean un copil de cateva luni. Daca este asa, felicitari si ambasada de piatra ! Dar ce ne facem cu statutul diplomatului ?

SIE, persona non grata

Cand toata lumea credea ca apele s-au linistit, Vladimir Voronin pluseaza si expulzeaza alti doi diplomati. Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova Filip Teodorescu a fost chemat de autoritati si anuntat ca Vasile Nanea, ministru consilier al misiunii noastre diplomatice si secretarul politic Laurentiu Pinte sunt declarati persona non-grata pentru "incompatibilitatea activitatii lor cu statutul diplomatic detinut" si trebuie sa paraseasca Moldova in 24 de ore.

Teodorescu a refuzat sa semneze procesul verbal al intalnirii, dar diplomatii s-au conformat. Serviciul de Informatii Externe l-a lasat pe Traian Basescu fara replica.

Surse moldovenesti afirma ca existau doua retele de trafic de vize: de reteaua turistica raspundea Ionut Dicu, iar de reteaua filarmonicii, Vasile Nanea.

Pentru expulzarea unui diplomat, acuzatiile aduse trebuie sa fie foarte grave. De obicei persoana respectiva se face vinovata de spionaj sau terorism. Vasile Nanea era suspectat de contrabanda cu vize pe filiera culturala. Cu alte cuvinte, el ar fi legatura cu Filarmonica de la Chisinau pe ale carei liste speciale pentru vize apareau copii de trei ani sau persoane mult trecute de varsta pensionarii. Consilierul cultural al Ambasadei de la Chisinau, Nanea a fost responsabil cu acordarea vizelor de grup si in cazul celor care au participat la funeraliile Patriarhului Teoctist. Colegii din Centrala afirma despre Vasile Nanea (in varsta de 61 de ani) ca a fost ofiter de Securitate pana in 1989, reactivat in SIE.

Controalele si inspectiile MIRA nu au scos la iveala nimic, nu s-au facut rapoarte ale contraspionajului extern. Nu vom sti niciodata cat de sus au ajuns "cotizatiile" din banii de vize.

O alta persoana luata in vizor de autoritatile moldovene este Monica Cecilia Sitaru, adjuncta sefului de misiune, absolventa model a Colegiului National de Aparare. Laurentiu Pinte a mai fost la post in Sudan si se pare ca a fost scos definitiv din MAE.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page