Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Intoarcerea fiului ratacitor?

O poveste incitanta, iar uneori de-a dreptul halucinanta. Nu lipsesc nici elementele de suspans: un asasinat, o identitate falsa, santaj, spionaj, interese politice si financiare de proportii. Totul agrementat cu supravegherea sa pe durata catorva zeci de ani din partea omniprezentei si omnipotentei Securitatii romane. Dar si a altor servicii mai mult sau mai putin straine (de tara). Cel ce ne-a relatat aceasta poveste pretinde ca este Nicolae Vasile, fiul fostului Rege Mihai I de Romania. Una dintre fotografiile ce ni le-a prezentat este de-a dreptul tulburatoare. Pentru a-si sustine insa in mod argumentat afirmatiile ne-a pus la dispozitie mai multe documente… care cel putin la prima vedere par de necontestat.

Daca documentele prezentate redactorului nostru se vor dovedi a fi valabile si de necontestat, printul mostenitor - asa probabil ca va trebui sa-i spunem in viitor - potrivit legii salice, ca primogenitura, este cel mai indreptatit sa aspire la acest titlu. Si bineinteles, la averea Casei Regale. Evident ca problema aceasta ramane a mai fi discutata de vreme ce cu putin timp in urma, Casa Regala a Romaniei a anuntat o schimbare in statutul ei de functionare. Margareta, fiica cea mare a regelui Mihai a fost anuntata ca printesa mostenitoare, iar actorul Duda, sotul ei, a ajuns sa faca cel mai mare rol al vietii sale: cel de print consort. In acelasi timp, premierul (inca in functie) al Romaniei, a dovedit o data in plus daca mai era nevoie ca este atemporal, facand afirmatia neavenita ca este de dorit a fi luata in discutie posibilitatea de ne reintoarcere la monarhie. Evident ca azi nu l-a mai luat nimeni in serios. Incercam pe parcursul catorva episoade, timp in care vom patrunde intr-o "zona gri", sa deslusim impreuna incurcatele ite ale acestei povesti. Nu avem pretentia ca vom reusi sa abordam toate aspectele, dar vom incerca alaturi de dumneavoastra. Iar observatiile pe care le aveti, le asteptam cu interes pe adresa de e-mail a ziarului sau a redactorului nostru. Cu acelasi interes asteptam si un punct de vedere din partea Casei Regale vis-a-vis de acest subiect. Unul mult prea delicat probabil…

Traind tihnit pe o strada discreta in Bucuresti

Baza investigatiei mele a pornit de la lectura cartii "De la steaua lui David la steaua la Rothschild", a lui Ieronim Hristea, aparuta recent in Editura "Tara Noastra". La paginile 237-238 apare povestea putin cunoscuta a familiei regale romane. Cine banuia oare, ca pe langa cele cinci fiice pe care le are cu Ana de Bourbon Parma, regele Mihai I ar mai avea un fiu?

Hristea, autorul cartii, il prezinta pe acest fiu ca fiind primul nascut, baiat, (al familiei regale romane) rezultat dintr-o casatorie legal, dar discret incheiata, de catre regele Mihai I cu domnisoara Nerissa Jane Irene Bowes Lyon, o nepoata a reginei Elisabeta a Marii Britanii. Pentru completarea informatiilor, autorul cartii face trimitere si la cartea "Operatiunea Autonomous" a lui Ivor Porter, fost agent de informatii britanic in Romania. Cartea lui Porter a aparut in 1991, prin bunele oficii ale Editurii Humanitas. Am reusit apoi sa-l depistam si pe Nicolae Vasile, care de circa 11 ani traieste in Bucuresti pe o strada tihnita, discreta, dar o strada foarte intens supravegheata de serviciile speciale. E drept ca exista si motive pentru aceasta: strada pe care locuieste cel care pretinde ca este fiul lui Mihai I este situata in zona ambasadelor straine. Iar Nicolae Vasile, pana mai ieri un pasnic cetatean german, dar cu o istorie personala foarte densa in evenimente, are pe strada sa nu mai putin de trei ambasade.

Intoxicati de serviciile secrete?

Dupa ce l-am contactat, foarte amabil si extrem de politicos, Nicolae Vasile care este cunoscut in Bucuresti sub numele sau german, a acceptat sa acorde un interviu "Ziarului de Mures". De altfel domnia sa a mai fost in atentia mass-media, in anul 2000 cand a acordat un interviu unui cotidian din capitala, iar ulterior a facut obiectul unei interesante investigatii jurnalistice in care se vehiculau nume sonore din industria de armament, mari sume de bani rezultate din trafic cu arme si de care, potrivit cotidianului respectiv, firma pe care o conduce in prezent pasnicul vlastar regal, nu ar fi fost straina. Evident doar supozitii deocamdata, de vreme ce nici o institutie abilitata nu s-a autosesizat din oficiu vis-a-vis de cele relatate de cotidianul respectiv. Informatiile aparute atunci erau atat de interesante si suscitau atat de mult imaginatia incat, pastrandu-ne totusi logica si uzul ratiunii, era imposibil sa nu te intrebi de unde era asa de documentat ziarul respectiv? O "scapare" deliberata de informatii pentru presa din partea celor pusi sa vegheze la siguranta nationala pentru a-i determina pe altii sa ancheteze cele "scapate" de ei sau doar o banala operatiune de intoxicare din partea aceleiasi institutii? In ce scop este greu de spus, dar in lumea tenebroaselor servicii secrete orice este posibil. Si de cele mai multe ori greu de explicat. Pana una-alta, se pare ca au fost prea putini cei care au muscat din "fructul otravit" oferit atat de generos.

O poveste cu final imprevizibil

Am fost primit la vila sa din Bucuresti, chiar de cel care pretinde ca este Nicolae Vasile, "fiul ratacitor" prin Germania timp de peste 50 de ani si reintors acum la origini. Domnia sa vorbeste foarte bine romaneste, cunoaste foarte bine cultura romana, cunoaste bine personaje din zona politicii dambovitene - le cunoaste oare si metehnele? - astfel incat, pe parcursul a doua ore a fost un dialog fara niciun fel de inhibitii. El afirma ca s-ar fi nascut la data de 28 noiembrie 1939, la Sinaia, fiind botezat ulterior in localitatea Carmen Silva, actualmente Eforie Sud. In noaptea de 24 spre 25 august 1944, imediat dupa intoarcerea armelor de catre Romania impotriva Germaniei naziste, el si mama sa Nerissa Jane Irene Bowes Lyon, ar fi fost arestati de un comando SS si o grupa Gestapo si ulterior dusi in Germania, la Cartierul General al Fuhrerului.

Potrivit interlocutorului meu, cunoscandu-se faptul ca mama sa se inrudeste cu casa Regala a Marii Britanii, Hitler ar fi incercat sa-l influenteze pe Churchill cu intentia de a incheia o pace separata cu Marea Britanie. Nereusind acest santaj, Hitler a ordonat sa fie asasinata, iar copilul a fost dus dupa trei luni in lazaretul Carlshof fiind in continuare supravegheat de SS. In ianuarie 1945 a fost eliberat fiind incredintat spre ingrijire unei familii germane foarte modeste ca statut social. Cand a crescut mai mare si vremurile s-au schimbat, tanarul a aflat o parte din povestea sa de la parintii adoptivi si a devenit foarte interesat sa-si cunoasca originile, mai mult chiar sa-l contacteze pe cel care, afirma el, ii este tata: fostul rege Mihai I. Insa, asa cum rezulta din documentele pe care mi le-a prezentat, intentiile sale nu au scapat atentiei Securitatii romane….

Va urma

Nicolae Balint

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page