Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (864)

* J.J. Rousseau, filosof francez de renume, care alaturi de filosoful englez John Locke a fost inspiratorul Constitutiei Statelor Unite ale Americii, a dorit instituirea unui regim al virtutilor, (the reign of virtue) care la timpul respectiv s-ar fi dorit un cadru comportamental la care sa se regaseasca toata populatia globului. Personal consider ca o asemenea idee dateaza -fara rezultat- din timpuri imemorabile, regasindu-se in Cartea Legii - Biblia, in "Utopia" lui Thomas Morus, cat si in "Cetatea Soarelui", a lui Thomaso Campanella. Multe minti de exceptie au abordat aceasta idee, profesorul Jim Sterba de la Universitatea Notre Dame a abordat-o in cartea “How to make people right” (Cum sa faci oamenii corecti) iar filosoful profesor Robert George a adancit-o in opera lui de capetenie “Making men moral.” (Cum sa faci oamenii morali). Ma surprinde ca aceasta idee i-a scapat lui Hammurabi, in celebrul lui Cod, scris in secolul al XVIII-lea B.C. cat si Codului Roman, care sta la baza tuturor codurilor de legi ale statelor civilizate ale lumii.

Cu tot respectul pentru aceste opere de exceptie cat si pentru scopul nobil al studiilor facute, total la neindemana unui muritor de rand, consider implementarea virtutilor o “mission Impossible”- misiune imposibila. Cum sa definesti actiunea infantila, incalificabila, lipsita de cel mai elementar bun simt, sfidatoare la adresa contribuabilului American, a celor de la American Insurance General, care dupa ce au primit o infuzie de 89,7 miliarde dolari din partea Guvernului Federal, in urma falimentarii corporatiei, au decis sa-si recreeze inexistentele creere, pe banii nostri, cheltuind suma de 464 mii de dolari intr-un singur week-end !!! Retineti, asta dupa ce au falimentat institutia la care erau angajati si au primit ajutor federal, din banii nostri de taxe, pentru ameliorarea situatiei financiare. Aceste dejectii ar trebui sa se afle la St. Quentin pe “death row” si nu in conducerea unei corporatii de prima marime. Mai avem si tupeul de a vorbi de eradicarea coruptiei pe alte meleaguri. Unde esti tu…… Joe Edgar Hoover? Parafrazand pe Apostolul Pavel, in epistola adresata Galatenilor, "ceea ce va scriu, v-am mai scris, dar o fac in folosul vostru", va reamintesc ca nu poti forta o persoana sa devina morala sau sa se incadreze intr-un cod al virtutilor.

Raman definitoriu la parerea ca ceea ce a scapat lui Hammurabi, Codului Roman si tuturor Codurilor de legi ale lumii civilizate, nu va scapa Divinitatii, Justitiei Divine, in fata careia, fiecare din noi, indiferent de pozitia sociala, va trebui sa dam socoteala. In ce ma priveste, incerc din nou sa ma regasesc intr-un citat al lui Maxim Gorki, referitor la Cehov; "Un om valoros si inteligent, atent la tot ce se petrece in juru-i a trecut pe langa aceasta gloata anosta si cenusie de oameni neputinciosi si cu un zambet trist, cu o mustrare domoala, dar adanca in glas si cu o tristese deznadajduita pe chip si in inima, le-a spus bland si cu sinceritate; URAT MAI TRAITI DOMNILOR.” Asa ca dragilor Mino si Stefi si aici traiesc oameni, iar Nirvana Land, unde fiecare traieste fericit, foarte probabil unii dintre noi il vom cunoaste intr-o lume viitoare.

* Unul dintre cei mai mari teologi americani, dr. K.M. Keith a gandit o serie de legi paradoxale, prin ascutimea lor. In nobila intentie de a va fi de folos, doresc sa vi le redau in speranta, inclin sa cred ca nu desarta, ca aplicarea lor va fi benefica pentru d.voastra.

· - Oamenii sunt ilogici, egoisti si absurzi!

- Nu conteaza, iubeste-i !

· - Daca faci bine, oamenii te vor acuza de motive egoiste!

- Nu conteaza, fa bine!

· - Daca ai succes vei castiga prieteni falsi si inamici adevarati !

- Nu conteaza, continua sa reusesti!

· - Binele pe care-l faci astazi va fi uitat maine !

- Nu conteaza, fa binele astazi!

· - Onestitatea si transparenta te fac vulnerabil!

- Nu conteaza, fii onest si transparent !

· - Marii oameni cu cele mai marete idei pot fi doborati de oameni mici cu cele mai mici idei !

- Nu conteaza, gandeste maret !

· - Ceea ce construiesti in ani de zile poate fi distrus peste noapte !

- Nu conteaza, construieste !

· - Da tuturor ce ai mai bun si vei fi lovit !

- Nu conteaza, da ce ai mai bun!

* Unul dintre cei mai respectati militari americani a fost si va ramane Gen. Robert E. Lee. Desi comandantul trupelor Confederate si un fervent adept al secesiunii statelor din Sud, Gen. Lee si-a castigat respectul militarilor din ambele tabere combatante, asta datorita unor maniere iesite din comun si a unor percepte morale de exceptie care-l recomandau mai mult drept candidat pentru un post vacant la Buckingham Palace decat postura de militar.

Datorita acestor virtuti de exceptie, la terminarea razboiului civil a fost numit presedinte la Washington College, devenit intre timp Washington and Lee University. Imi permit sa va redau cateva din emanatiilor cerebrale ale Gen. Lee, pe care personal le consider postulate de conduita si existenta, atat pentru populatia civila cat si pentru personalul militar: "Studiati tot timpul, comportati-va ca niste gentlemeni, traiti curat si amintiti-va de Dumnezeu…… Imbunatatiti-va cunostintele si virtutile si invatati obligatiile pe care le aveti fata de Dumnezeu si semenul vostru. Acesta este un obiect major al vietii….. Educatia unei persoane nu este niciodata completa, pana la moarte….. Nimeni nu este niciodata prea batran ca sa studieze adevarurile oferite de Biblie…… Cu cat cunoasteti mai mult cu atat realizati cat trebuie sa cunoasteti despre acest mare si frumos mapamond. Numai ignorantii considera ca n-au nimic de invatat."

O societate se afla la apogeu atunci cand majoritatea componentilor ei practica un cod particular de bune maniere; societatea incepe sa se clatine atunci cand din ce in ce mai multi componenti ai ei abandoneaza aceste reguli. Acestea sunt cuvintele filosofului chinez Li Chi, regasite in cartea “Book of Rites”, scrisa in sec. I, A.D. Va las d.voastra placerea sa analizati, dece "unii" nu progreseaza. Analizati-le limbajul si comportamentul !

A.C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page