Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Prietenia – salvarea vietii

Prietenii au un rol esential in viata.

Dictionarul defineste cuvantul "prieten" ca "persoana de care cineva este legat printr-o afectiune deosebita, bazata pe incredere si stima reciproca, pe idei sau principii comune".

De mici cunoastem intelesul proverbului "Prietenul bun la nevoie se cunoaste".

Filosoful American Ralph Waldo Emerson a expus o viziune asemanatoare referitoare la prietenie: "Singura cale de a avea un prieten este aceea de a fi unul".

Dar ce inseamna pentru noi cu adevarat un prieten ? Reprezinta o persoana alaturi de care ne petrecem majoritatea timpului ? Este un om care te cunoaste foarte bine, cu calitatile si defectele tale? Sau intruchipeaza chiar un inger in care poti avea deplina incredere si care te ajuta la nevoie? Prietenul este acea persoana pe care te poti baza tot timpul, atat la bine cat si la greu. Acesta reprezinta omul care te place, chiar daca iti recunoaste toate defectele. El este persoana care te intelege, te ajuta si in fata careia nu iti ascunzi adevaratele sentimente.

M-a impresionat o istorioara despre un elev aflat in primul sau an de liceu. Intr-o vineri acesta mergea spre casa cu o gramada de carti in maini. Un coleg trece pe langa el si critica in gandul lui "tocilarul" care duce cu el o gramada de carti. Se mai uita odata cu dispret si incepe sa il judece in mintea sa. Chiar atunci, un grup de copii alearga spre "tocilar" si il darama, acesta cazand pe jos, cu toate cartile imprastiate si cu ochelarii pierduti in iarba. Colegul care pana acum il judeca, a fost cuprins de mila si a mers sa il ajute. A observat lacrima din ochiul celui batjocorit, lacrima care s-a transformat in zambet dupa ajutorul primit.

Cei doi au mers impreuna acasa si chiar si-au petrecut sfarsitul de saptamana impreuna. Si-au impartasit istoria vietilor lor si s-au imprietenit, devenind de nedespartit.

La terminarea liceului "tocilarul" era cel mai admirat de fete, avea rezultatele cele mai bune si era unul dintre cei care s-au descoperit cu adevarat in anii de liceu.

El era cel care trebuia sa sustina cuvantarea de la sfarsitul liceului. Era, desigur emotionat, dar ceea ce el a recunoscut in fata multimii a fost impresionant. Acesta a multumit prietenului sau ca l-a salvat de la moarte. El planuise sa se sinucida in acea vineri, de aceea isi ducea toate cartile de la scoala acasa, pentru a-i scuti pe parintii sai de un lucru in plus dupa moartea sa. Acest coleg care l-a ajutat sa se ridice dupa ce a cazut si care i-a daruit prietenia sa, a reprezentat motivul pentru care si-a continuat viata.

Prietenia este, aceea care leaga oamenii prin intelegere, stima si afectiune reciproca.

Alexandra Pergel

Colegiul National "Unirea", Tg. Mures, Romania

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page