Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Mândri ca suntem români, dar autocritici!


 Amarati, dar mandri ca suntem romani, dupa finala de la Roland Garos in care Simona Halep a pierdut in fata rusoaicei Sharapova, am stat la o vorba, cu gust puternic si amarui, cu un amic necajit ca noi am pierdut finala si ca el nu-si poate plati ratele la banca. Daca romanca noastra ar fi castigat, ar fi uitat dracului de rate si ar fi scos steagul tricolor, sa-l fluture putin, dar, asa, e mai retinut in declaratii, chiar autocritic.
Sunt un tampit!, a spus amicul. Cum am putut eu sa fac o refinantare in 2008, pentru 180 de milioane, din care in mana am primit 64 de milioane!? Restul erau bani pe care i-am primit la primul credit, vreo patruzeci si ceva de milioane, plus, adica minus, comisioane, dobanzi, majorari, majorari de intarziere si alte chestii din astea. Suma pe care o am de platit pana in 2018 este de peste 420 de milioane!, a zis amicul si si-a insurubat degetul aratator in tampla, cu sensul ca este un tampit. Apoi a si zis: Am fost un tampit!
Am savurat un timp gustul puternic si amarui. Ai vazut ce rochie avea Sharapova? Foarte sexy! Da, a reluat amicul, si nevasta-mea, hai, sa luam, sa mai luam un credit, ca asa face toata lumea, nu esti om daca n-ai datorii la banca. Ca si bancile, uite, ne tot spun ca e avantajos sa iei credit. Folosesti banii acum si platesti la anu’ si la multi ani! Este esenta capitalismului. si, ce-ai facut cu banii?, am intrebat. Mi-am luat centrala de incalzire si usa de fier la apartament. Foarte bine!, am zis. Cel putin ai centrala. Nu, nu mai am, ca e defecta. Asta iarna m-am incalzit la resou. Bine, cel putin ca mai ai servici’, ai din ce plati ratele. Nu, ca nu mai am. S-au facut restructurari.
Totusi, Simona a avut niste retururi forte bune. E ambitioasa romanca noastra. Suntem mandri de ea! Asa e. Si ce-o sa faci? Plec la munca in strainatate. O dau dracului de Romania, ca mi-a venit executare silita.
M-a invadat un val de simpatie si solidaritate cu amicul, pentru ca situatia mea seamana cu a lui. si mai sunt astfel de mii, sute de mii de romani. Nu suntem singuri! Ne-am despartit, mandri ca suntem romani. Romani tampiti, ca ne-am lasat amagiti de cantecul de sirena al bancilor, care, pe dupa ferestrele de sticla fumurie, stau cu ochii pe noi si ne calculeaza majorari la majorari.
Matei Mircioane – Ziarul Natiunea

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page