Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

British Petroleum: Rezervele de gaze naturale ale României au totalizat, în 2013, 100 miliarde mc, la fel ca în 2012


Rezervele dovedite de gaze naturale ale Romaniei se cifrau, la finele lui 2013, la 100 miliarde metri cubi, nivel nemodificat fata de cel de la sfarsitul lui 2012, si au reprezentat 0,1% suta din rezervele mondiale, conform datelor centralizate de British Petroleum.
La finele anului 1993, rezervele dovedite de gaze naturale ale Romaniei erau estimate la 400 miliarde mc, iar zece ani mai tarziu, in 2003, acestea scazusera la 300 miliarde mc.
Cele mai mari rezerve dovedite de gaze naturale din zona se aflau in Rusia, cu 31.300 miliarde metri cubi, Turkmenistan — 17.500 miliarde mc, Norvegia — 2.000 miliarde mc si Kazahstan — 1.500 miliarde mc.
Rezervele mondiale de gaze naturale sunt estimate de BP la 185.700 miliarde mc.
In ceea ce priveste productia de gaze naturale a Romaniei, BP semnaleaza ca aceasta s-a situat anul trecut la 11 miliarde mc (0,3% din total), in timp ce consumul s-a cifrat la 12,5 miliarde mc (0,4% din total), in scadere cu 7,5% fata de 2012.
Statele Unite ale Americii ocupa primul loc la nivel mondial, din punct de vedere al consumului, cu 737,2 miliarde mc, dar si in cel al producatorilor, cu 687,6 miliarde mc, depasind Rusia, care a produs anul trecut 604,8 miliarde mc gaze naturale.
In Uniunea Europeana, productia de gaze naturale s-a ridicat la 167,4 miliarde mc (4,9% din total), iar consumul la 438,1 miliarde mc (13,1%).AGERPRES/(AS — editor:Nicoleta Gherasi)
Cine vrea sa imbatraneasca frumos trebuie sa aiba activitati artistice (studii)
Cateva studii asupra creierului au pus in evidenta caracterul salutar al activitatilor artistice impotriva imbatranirii. Dificultati fata de noutati, lipsa de atentie, o mai mica vioiciune a spiritului, tulburari de memorie - sunt cateva semne caracteristice ale unei persoane varstnice. Fenomen inevitabil, la care se poate controla insa viteza de evolutie, intrucat scaderea functiilor cognitive se datoreaza pierderii neuronilor din partea anterioara a creierului, in lobii frontali, scrie la-croix.com.
'Aceasta atrofiere apare totusi ca un deficit, nu ca un dat complet negativ', arata Herve Platel, neuropsiholog la Universitatea din Caen (Franta) si membru al echipei create de neurologul Bernard Lechevalier, care s-a ocupat de legaturile dintre muzica si creier.
?inand seama de cresterea sperantei de viata in tarile dezvoltate, se poate spune ca oamenii imbatranesc tot mai frumos. Creierul isi creeaza mijloace care, daca nu reusesc sa impiedice imbatranirea, cel putin ii opun rezistenta — arata studii recente, care pun in evidenta doua elemente. Unul este ca el isi creeaza de-a lungul vietii neuroni noi, a caror utilitate functionala nu este inca bine inteleasa, iar celalalt ca plasticitatea neuronala este o caracteristica a creierului. Cu alte cuvinte, orice noua activitate cognitiva ce necesita invatare si efort duce la modificarea creierului ca numar de neuroni si, mai ales, de conexiuni intre ei. Asa se intampla, de exemplu, cand persoane in varsta invata sa cante, vocal sau la un instrument.
Aceasta proprietate a creierului contribuie la crearea unei 'rezerve cognitive', care da o rezistenta individuala. Astfel, alaturi de o activitate fizica regulata, o alimentatie sanatoasa si activitati sociale, activitatile artistice contribuie la intarzierea efectelor imbatranirii, indeosebi patologice, ca in cazul bolilor Alzheimer sau Parkinson.
'Muzica — vocala sau la un instrument — este un bun atu pentru a imbatrani frumos', spune Herve Platel, opinie impartasita de Jean-Claude Petot, muzico-terapeut la Spitalul de Urgenta din Dijon. 'In geriatrie, pediatrie si ingrijiri paleative (totalitate a actiunilor destinate sa atenueze simptomele unei boli — intre care durerea pe care aceasta o provoaca — n.r.), muzica inlesneste orientarea spatio-temporala si stimuleaza memoria emotionala. Ea emite unde melodice ce se propaga pe corpul pacientului, jucand uneori rol de analgezic', arata Petot.
Asociatia 'Pour que l'esprit vive' (Pentru ca spiritul sa traiasca) organizeaza ateliere si sejururi de muzica sau de dans cu persoane in varsta. In cadrul unui studiu s-au observat progrese evidente ale varstnicilor care dansasera tango cu un profesor. O activitate artistica, practicata chiar la varsta a treia, are un efect binefacator asupra spiritului. 'Un psihiatru care a studiat un grup de persoane psihotice le-a putut recunoaste din desenele realizate de ele', arata Pierre Lemarquis, neurolog la Toulon.
In acest sens, exprimarea artistica este probabil ultimul mijloc ce ii permite unei persoane varstnice bolnave de Alzheimer sa comunice cu ceilalti, incheie la-croix.com.
AGERPRES/ (AS — autor. Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page