Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Intoarcerea „Scorpionilor Rosii”Col. (r) Marin Neacsu   

Joi, 12 iunie 2014 la Craiova la sediul Scorpionilor Rosii a avut loc Ceremonialul de primire a Companiei care a fost plecata in misiune in Kandahar. Cu aceasta subunitate se inchide cercul actualei misiuni a trupelor romanesti in Kandahar, serie de misiuni inceputa in 2002 tot de „Scorpionii Rosii.
Incepand cu 2014 N.A.T.O. incheie etapa de lupte in Afganistan, considerand ca tara a fost „ civilizata”, iar armata si fortele interne ale tarii sunt in stare sa pastreze controlul situatiei. Cel putin aceasta este opinia inaltilor reprezentanti N.A.T.O. si ai S.U.A., care isi vor retrage si ei efectivele luptatoare, urmand o noua etapa a reconstructiei, indrumarii, controlului si sprijinului economic, logistic, eventual financiar. Nu stiu si nimeni nu poate spune cu certitudine daca evaluarea este corecta sau misiunea a fost un succes. Daca vedem ce se intampla in Irak acum, avem toate motivele sa ne indoim. La festivitate au participat foarte multi oficiali, prefect, primar, presedinte al CJ, comandanti de unitati militare si din MI din garnizoana, seful Statului Major General, presa, Comandantul S.M.F.T. care este si fost comandant al unitatii, General Maior Nicolae Ciuca sefii ierarhici de la nivel brigada si divizie, fosti comandanti ai unitatii si sefi ai unor asociatii ale militarilor rezervisti si o infima cantitate de membri ai familiilor militarilor. Intamplator sau nu, a lipsit presedintele filialei S.C.M.D. care nu a fost invitat. Ca o concluzie privind participarea, as spune ca activitatea a fost facuta pentru pozele de album ale domnului Dusa. In rest, activitatea a fost fara repros. „Scorpionilor Rosii” au ramas aceiasi militari disciplinati, profesionisti. Activitatea a inceput cu primirea si raportul dat ministrului. Desi se canta marsul de intampinare si apoi imnul, unii oameni, politicieni din cei invitati sau veniti „pe langa sefi” nu aveau nici o apasare, necunoscand protocolul in astfel de ocazii, nici macar faptul ca la intonarea imnului, nu mai misca nimeni. Oameni fara educatie! Dupa Apelul Solemn, a urmat apelul subunitatii care s-a intors din misiune. Spre bucuria noastra, a tuturor, de data aceasta misiunea s-a incheiat fara absenti sau cazuti la datorie. In plus, trei militari din cadrul companiei au fost desemnati „Eroul zilei” de catre comandantul R.C. SOUTH, general maior Paul LaCamera, trei ofiteri din grupa comanda a companiei au fost decorati cu „The Army Commendation Medal”, iar comandantul companiei a primit „Bronze Medal” pentru merite exceptionale si contributia avuta la desfasurarea operatiunilor militare in cadrul I.S.A.F. Nu le voi mentiona numele, pentru ca toti militarii au desfasurat aceleasi activitati iar cei medaliati nu ar fi reusit nimic singuri, deci felicitarile trebuiesc acordate tuturor militarilor care au fost in misiune si celor care au fost alaturi de ei la instructie, ca si celor care i-au instruit si pregatiti pentru misiuni. Felicitari! Dupa un scurt moment religios au urmat discursurile.

Au luat cuvantul oficialitatile, asa cum se intampla de obicei, politicieni care azi spun una, maine alta. Domnul Ministru Dusa a mentionat printre altele ca se incheie aceasta misiune, dar ca in functie de ceea ce se va decide la nivel N.A.T.O. vor mai fi si alte misiuni la care Armata Romana va participa, dar cu efective mai mici. Nu vreau sa comentez subiectul, merita o abordare mai larga, sper doar ca viitoarele misiuni ale Armatei Romane, indiferent ce unitati sau cati vor participa, sa nu mai aiba victime. Doamna Primar, Olguta Vasilescu la randul ei a mentionat ca administratia locala sprijina eforturile armatei si Scorpionii Rosii 2, art-emiscolaboreaza cu ministerul pentru ridicarea nivelului de trai al militarilor, fapt concretizat cu preluarea de catre primarie a spatiului unei foste unitati militare care va fi destinat construirii de locuinte din care „un procentaj important” va fi destinat militarilor. Din pura curiozitate am intrebat la scurta conferinta organizata ad-hoc dupa ceremonial, care este acel procent si am aflat ca din totalul de 1.800 de apartamente, 250 vor fi pentru militarii care vor depune cerere. Deci importantul procent este de 13,8%. Armata are de ce sa se bucure, a facut o afacere buna. Daca asa sunt toate afacerile pe care Oprea, Zisu & Co. le fac in numele si pentru interesul armatei, atunci de ce ne mira ca Cioflina sau Pigui si o sumedenie de alti generali ai armatei au imbracat costumul lui Zeghe Vara? Sa le ia cineva masurile si celor care inca mai gandesc la „binele armatei”. L-am intrebat pe domnul ministru cam care mai este stadiul legilor promise la inceputul mandatului cand se batea cu caramida in piept ca domnia sa nu este carpaci si va face o lege a pensiilor militare sa stea mata in coada. A raspuns, ca legea se afla inca la structuri pentru avizare, apoi isi va urma cursul si va intra in malaxorul parlamentului. Timpul nu m-a lasat sa insist pe subiect, ii amintesc pe aceasta cale domnului ministru, ca acum doi ani se jura c-o sa dea legea in respectiva sesiune parlamentara. Ce iti e si cu promisiunile politicienilor! Numai pentru ei, 13% profit este un procentaj bun, dar nu in afacerile personale, ci in cele pe spinarea altora si numai la ei termenele pentru respectarea promisiunilor se amana pana la calendele grecesti. Tot asa, 6% din productia de aur pe care il va primi Romania din aurul exploatat la Rosia Montana este un procent avantajos pentru Romania, iar 8% din gazele de sist exploatate inseamna independenta energetica. Asa sa va ajute Dumnezeu, stimati politicieni, in toate afacerile personale!

Dupa defilarea trupelor prin fata inaltelor fete brazdate adanc de grija fata de starea de operativitate a armatei, ajunsa la 40%, deci mult mai bine decat se obisnuieste in afacerile cu bunurile armatei si tarii, ministrul si ceilalti comandanti de la esaloanele superioare, au trecut printre militarii intorsi din misiune si au dat mana cu fiecare din ei. Era sa spun ca macar atata lucru meritau militarii, dar ma intreb daca inalta conducere a armatei merita aceasta onoare. Mainile acelor militari au simtit praful afgan si au strans mainile amaratilor care priveau la ei cum privim noi la icoane crezand si sperand sa li se schimbe viata in bine. Nu stiu daca realizeaza domnii Dusa si Danila, ce onoare au avut. Ii felicit pe militari pentru rabdarea si stapanirea de sine de care au dat dovada. Apoi inaltii oaspeti au vizitat sediul unitatii iar presa a luat interviuri unor militari atent selectionati. La plecare, domnul Dusa a semnat in Cartea de Onoare. Saraca, nu avea nici o vina. Pentru ca totusi este adevarat, voi incheia citand cateva din cele scrise deasupra semnaturii domnului ministru: „Scorpionii Rosii s-au distins prin misiunile executate la standarde impecabile in toate teatrele de operatii in care Romania a angajat misiuni internationale dupa 1990, fiind respectati si apreciati de camarazii lor din tarile aliate si partenere alaturi de care au luptat umar la umar, in conditii extrem de grele!” Asa este! Nu pot sa nu fiu de acord cu autorul acestui citat.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page