Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 998 - 03 Septembrie, 2011 - Anul XXI
de Andrei Marga
Traim in Europa in democratie. Dupa 1989, statele din rasaritul european au adoptat, pe rand, alegerile libere, pluralismul politic, parlamentarismul, tripartitia puterilor. Statul de drept a fost reinstalat.Intre timp, in unele tari din Europa Centrala si Rasariteana s-a inregistrat o evolutie aparte, pe langa evolutia din Europa Occidentala. In vest, statul de drept a tins sa devina - asa cum ne arata analizele facute de la Habermas la Manent si Innerarity - un stat administrativ: statul si pa......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (998)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Implacabilitatea mersului timpului, acest tsunami geriatric care nu poate fi stavilit cu niciuna din metodele de care dispune stiinta la acest moment, ne apropie de ziua de Marti, 6 Septembrie 2011, cand cea mai supersofisticata organizatie de Intelligence de pe acest terifiant Mapamond va avea un nou director. Cladirea care adaposteste crema inteligentei mondiale, elita celor dispusi sa-si sacrifice viata pentru linistea noastra si a zbuci...... Citeste »
Congresul învatatorilor din România si de peste hotare
Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania (AGIRo) si Asociatia Invatatorilor Ialomiteni, cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni a organizat, in perioada 26-28 august 2011, la Slobozia si Amara, judetul Ialomita, al XXXII-lea Congres al Asociatiei Generale a Invatatorilor din RomaniaCu acest prilej s-a desfasurat cu acest prilej si Conferinta Asociatiei Nationale a Mentorilor de Dezvoltare Profesionala. Anual acest forumul este deschis oricarui invatator, educator sau pr...... Citeste »
Mesajul domnului Eugen Tomac, Secretar de stat, cu prilejul sarbatorii „Limba Noastra cea Româna” de la Chisinau
de
Dragi romani, Cu prilejul zilei „Limba Noastra cea Romana”, sarbatorita in mod solemn de 21 de ani la Chisinau, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni transmite sincere felicitari tuturor cetatenilor Republicii Moldova pentru mandria cu care aduc an de an acest omagiu limbii romane. In spiritul respectului reciproc fata de identitatea nationala, limba romana este astazi una dintre cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, insa suflul ei traverseaza frontierele si devine poate mai put...... Citeste »
DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI ; La Nisporeni a fost inaugurata Crucea Mântuirii Neamului Românesc
In data de 28 august a.c., la Nisporeni, a avut loc inaugurarea Crucii Mantuirii Neamului Romanesc, primul monument din Republica Moldova dedicat unitatii tuturor romanilor. Slujba de sfintire a crucii a fost oficiata de un sobor de preoti condus de Inaltpreasfintitul Petru, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si de Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcop al Husilor. La eveniment au participat peste 1.000 de persoane din...... Citeste »
DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI - Guvernul României a suplimentat numarul de burse pentru tinerii din Republica Moldova
Programul de burse de studii pentru tinerii de origine romana cu domiciliul stabil in strainatate a fost suplimentat cu 2.850 de locuri pentru invatamantul universitar (fara bursa si fara plata taxelor de scolarizare).In cadrul sedintei de Guvern din data de 24.08.2011 a fost aprobat proiectul de Hotarare de Guvern privind modificarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 414 privind aprobarea cifrei de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar- universitar 2...... Citeste »
ANTIBIOTICE SI CREMA CHINEZEASCA
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero Mereu in picioare, in umbra si perfect camuflat, fara mila, dar cu un suris nou permanent binevoitor si eliberator, modern si elegant, deosebit de atragator si destept, prin discursuri si recitari de pace, prin inscenari gemene de bulevard, leul mondial a atras in jocul iluziei si al pierzaniei naivitatea unor sefi de stat, gata oricind sa-si sacrifice popoarele, aratindu-i regelui junglei cit de mult ii emotioneaza drumul nou si derutarea celor multi injugati. Cel mai...... Citeste »
Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) - Comunicat de presa
Nr. 43 din 23 august 2011 Comunicat de presa Consiliul Director al Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) luand act de noul demers antidemocratic, intolerant si antiromanesc al primarului municipiului Sf. Gheorghe, jud. Covasna, Antal Arpad, fata de familia concetateanului nostru Dan Tanase, cunoscut pentru activitatea sa civica pusa in slujba respectarii legislatiei nationale, in judetele Covasna si Harghita, isi exprima totalul dezacord fata de asemenea practici, ...... Citeste »
Politica »
"Un popor de oi naste un guvern de lupi" - acad. Fl. Constantiniu
de Ion Longin-Popescu
Acad. Florin Constantiniu - Clasa politica postdecembrista este cea mai incompetenta, cea mai lacoma si cea mai aroganta din istoria Romaniei . 20 de ani de la Revolutia romana La 20 de ani de la marea varsare de sange din decembrie 1989, Romania arata ca un animal bolnav si haituit. Ne uitam in urma si nu ne vine sa credem ca au trecut doua decenii de sperante zadarnice. Nimic din ce-am visat nu s-a implinit. In jurul nostru domnesc stagnarea si deziluzia, inceputurile neterminate, politica mur...... Citeste »
STATUL SA NU INTOARCA SPATELE CETATENILOR SAI!
de Gheorghe Giurgiu
Un politician si, deopotriva, analist versat, precum Adrian Nastase, declara recent: Dupa ce a tocat toti banii, statul roman a intors spatele cetatenilor sai. Nu mai vrea sa le dea nici lefuri, nici pensii, nici ingrijiri medicale, nici macar mesaje. In fond, Traian Basescu a fost clar: nu mai asteptati nimic de la stat, orice roman se poate descurca singur . …Ba asteptam, domnule presedinte! De ce? Intrucat tot ce s-a creat (si apoi furat, devalizat) in aceasta tara s-a facut cu sudoarea si co...... Citeste »
VALEA MURESULUI - O comoara nationala "ceruta" pentru retrocedare?
de VODA V VALER
In ajunul Sfintelor Pasti, in urma cu mai bine de un deceniu, am invitat doua frumoase doamne profesoare din Paris, la Toplita, care au acceptat cu multa placere, pentru a cunoaste si alt tinut in afara de Targu-Mures si zonele imprejmuitoare ardelenesti. Pentru dumnealor a fost mai mult decat o incantare, dupa cum s-au marturisit ulterior. Incepand cu Deda Bistra, am intrat in defileul raului Mures si mi-au sugerat sa am o viteza de deplasare adecvata, pentru ca sa poata admira frumuseti rare, ...... Citeste »
Cultura »
Constantin Tanase - „Carabusul” teatrului de revista românesc
de Ion Maldarescu
Ion Maldarescu Luni, 29 August 2011 ; ART-EMIS Constantin Tanase (5 iulie1880- 29 august 1945) „In tara asta, tara painii/ Sa aiba paine chiar si cainii/ Guvernul nostru ne obliga/ S-avem o zi de mamaliga/ Lor ce le pasa cum e traiul/ Scumpira trenul si tramvaiul/ Scumpira tot, la catarama/ Pana si painea si tutunul/ si cand injuri pe sleau de mama/ Ei, cica, eu fac pe nebunul. Constantin Tanase, s-a nascut la 5 iulie 1880 si vreme de cinci decenii a smuls milioane de zambete, descretind fruntil...... Citeste »
SCENART - Debutul sesiunii de formare profesionala la Teatrul National Targu Mures
INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT Titlul proiectuluiSprijin pentru competente in artele spectacolului din Romania - SCENART Cadrul de desfasurare al proiectului Sprijin pentru competente in artele spectacolului din Romania - SCENART este un proiect co-finantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeste in oameni!” si are in vedere dezvoltarea pietei muncii si a resurselor umane in artele spectacolului din Romania in domeni...... Citeste »
Cultura si credinta »
VIS FRUMOS, VIS URÂT ...
de Benone Burtescu
M-as rezuma pentru inceput numai la crestinatate fiindca fac si eu parte din ea. Cum pamantul a devenit asa de mic incat ii dam inconjur de cateva ori pe zi si lumea asa de mica si ea ca o privim pe toata concomitent, ma intreb cum ar arata crestinatatea daca Vaticanul s-ar muta la Constantinopol sau Constantinopolul la Vatican. Am inclus in Constantinopol toate patriarhiile - ca sa ne fie mai usor de inteles, - si pentru ca patriarhii sunt mai multi iar papa unul singur. Dar formatiunile cresti...... Citeste »
Istorie »
Scoala de spionaj de la Târgu-Mures
de Nicolae Balint
O cladire incarcata de istorie, ca atatea altele din oras. A fost pe rand, scoala de ofiteri austro-ungari, apoi Liceu Militar romanesc. Azi este una din institutiile de elita ale invatamantului medical din Romania, respectiv Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures. Un fapt mai putin cunoscut de catre mureseni este acela ca a existat o perioada in care, in aceasta impozanta cladire, a functionat un centru de spionaj maghiar cu o scoala proprie de agenti. Scoala de cadeti austro-ung...... Citeste »
Religie »
A DOUA VENIRE A DOMNULUI HRISTOS
de Aurel Sas
de Preot Aurel Sas, Ic. Stavrofor, Las Vegas “Atunci se va arata pe cer semnul Fiului Omului si vor plange toate neamurile pamantului si vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere si cu slava multa” (Matei 24,30). “Iar de ziua si de ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, decat numai Tatal”(Matei 24,36). „El (Iisus) a zis catre ei: Nu este al vostru a sti anii sau vremurile pe care Tatal le-a pus in stapanirea Sa”(Fapte 1,7) “Iar cerurile de acum si pama...... Citeste »
Sport »
Rezultatele înregistrate în partidele disputate în etapa a V-a a Ligii I:
Vineri CFR Cluj - Sportul Studentesc 6-1 Au marcat: Sougou '38, Muresan '51, Renan Garcia '52, De Zerbi '68, Bastos '87, Kapetanos '90+4 ; Tarnacop '27 Sambata Vointa Sibiu - Pandurii Targu Jiu 0-0 Astra Ploiesti - Universitatea Cluj 0-0 Duminica FC Brasov - FC Vaslui 1-2 Au marcat: Chipciu '32 ; Gerlem '33, Temwanjera '56 Ceahlaul Piatra Neamt - Rapid 1-2 Au marcat: Barna '67 ; Herea '7 (penalti), Surdu '30 Dinamo - Otelul Galati 2-1 Au marcat: Moti '22, M. Niculae '80 ; Costin '72 Steaua - FCM...... Citeste »
Clasamentul dupa Etapa a V-a in Liga I de fotbal
1 Dinamo Bucuresti 5 5 0 0 12-1 15 2 Rapid Bucuresti 5 4 0 1 8-3 12 3 Steaua Bucuresti 5 3 1 1 10-4 10 4 Universitatea Cluj 5 3 1 1 7-4 10 5 CFR Cluj 5 3 0 2 10-5 9 6 Pandurii Tg. Jiu 5 2 2 1 5-4 8 7 Petrolul Ploiesti 5 2 1 2 6-5 7 8 Otelul Galati 5 2 1 2 5-4 7 9 FC Vaslui 5 2 1 2 6-6 7 10 Astra Ploiesti 5 2 1 2 3-4 7 11 FC Brasov 5 2 0 3 5-6 6 12 Vointa Sibiu 5 1 3 1 3-5 6 13 Gaz Metan Medias 5 2 0 3 8-11 6 14 Ceahlaul P. Neamt 5 1 2 2 5-7 5 15 FCM Tg. Mures 5 1 1 3 3-6 4 16 Sportul Studentesc ...... Citeste »
Din Comunitate »
SARBATOARE ANIVERSARA
de Emil G. Onet
Enoriasii bisericii ortodoxe Sfantul Ioan Botezatorul din Phoenix au sarbatorit duminica 21 august 2011, implinirea a zece ani de la sfintirea facuta de catre Arhiepiscopul Nathaniel Pop. Au fost zece ani de stradanii continue, incepute de un grup de cca 80 de inimosi credinciosi care au decis sa puna bazele acestui lacas de rugaciune al romanilor din aceasta zona. Dupa ce s-au obtinut aprobarile necesare de la City in 1982, cu mijloacele financiare modeste de care dispuneau, s-a inceput constru...... Citeste »
JURNAL LONDONEZ
de Lavinia IANCU
Reluam povestirea... fara violente! A trecut ceva timp de cand nu am mai scris. Atat de mult... incat am si uitat ce s-a mai intamplat cu mine, asa ca daca am sa ma repet imi cer scuze inca de pe acum. Evenimentele londoneze din ultimele saptamani mi-au distras atentia dandu-mi o senzatie de amaraciune! V-am prezentat de curand tristele evenimente ale acestui „August in flacari”. Am sa incerc sa trec in revista cam tot ce am facut de la penultima prezentare a „jurnalului”, adica sa reiau firul n...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Pe strada: - Ati vazut politisti prin apropiere? - Nu! - Atunci, scoateti repede ceasul, verigheta si banii! * Judecatorul intreaba pe inculpat: - As dori sa stiu ce faceai cu mana in buzunarul reclamantului? - Imi era frig, domnule judecator! * Curiozitate: - De ce te-au bagat la inchisoare? - Pentru mita. - De ce te-au eliberat? - Pentru mita… * La tribunal: - De ce ai furat masina aceasta? - Ma gandeam ca nu are stapan… * Doi tipi la inchisoare discuta: - Cati ani ti-au dat? - 15! - Pentru ce...... Citeste »
Flux de stiri »
Operele artistilor români avangardisti, în expozitie la Roma
Roma, 5 sep /Agerpres/ - Operele a peste 20 de artisti romani, maestri ai avangardei culturale din 1910 - 1950, au fost expuse la Roma, in prestigiosul Muzeu al Renasterii din capitala Italiei. Vernisajul expozitiei, care va ramane deschisa publicului pana in 15 octombrie, a avut loc vineri seara. Expozitia cuprinde 74 de opere a 24 de artisti romani. Operele provin din cele mai importante muzee de arta ale Romaniei si ofera spre vizionare publicului italian si international din Roma creatiile m...... Citeste »
Problemele românilor din strainatate, discutate la MAE de ambasadori si parlamentarii pentru diaspora
Bucuresti, 2 sep /Agerpres/ - Problemele cetatenilor romani din afara granitelor tarii au fost discutate vineri, la MAE, in cadrul Reuniunii diplomatiei, de ambasadori si sefii misiunilor diplomatice si parlamentarii alesi in colegiile din diaspora, principalele subiecte semnalate fiind situatia comunitatii romanesti din Valea Timocului, in Serbia, impactul restrictionarii pietei muncii pentru romani de catre guvernul spaniol, precum si proiectele cultural-educative. Printre altele, am solicitat...... Citeste »
Ahmet Davutoglu: România este ca si orasul meu natal, ma simt aici ca în familie
Bucuresti, 1 sep /Agerpres/ - Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, a spus, miercuri, la Reuniunea diplomatiei romane, ca se simte in Romania ca in orasul sau natal si ca in familie printre ambasadorii romani in conditiile in care in mod normal ar fi trebuit sa petreaca aceasta zi acasa, alaturi de membrii familiei sale, asa cum se cuvine cu ocazia sarbatorii Bairamului. Am planificat ca anul trecut sa fiu alaturi de dumneavoastra, dar din cauza unor chestiuni urgente nu am putu...... Citeste »
Traian Basescu: România trebuie sa-si mentina relatiile traditionale cu tarile arabe, dupa `primavara araba`
Bucuresti, 1 sep /Agerpres/ - Romania trebuie sa-si mentina relatiile traditionale cu tarile arabe, in urma miscarilor politice din Nordul Africii, a subliniat joi presedintele Traian Basescu, in fata ambasadorilor romani prezenti la Reuniunea Anuala a Diplomatiei. In context, Basescu a apreciat ca primavara araba este un element spectaculos si neprevazut pentru politica externa. In mod categoric, situatia din tarile arabe impune crearea unei noi strategii pentru tarile arabe. Ar fi o pierdere e...... Citeste »
Premierul Emil Boc le cere diplomatilor români mai multa energie si reprezentante economice în India si China
Bucuresti, 31 aug /Agerpres/ - Premierul Emil Boc le-a spus, joi, ambasadorilor romani ca au nevoie de un plus de energie la unele dintre reprezentantele Romaniei in strainatate si a indemnat la deschiderea unor reprezentante economice ale Romaniei in China, India, Turcia, Rusia si Republica Moldova. Emil Boc si-a exprimat aprecierea fata de profesionalismul diplomatilor romani, dar a remarcat si lipsuri in privinta coeziunii la unele ambasade. Observ, la unele reprezentante e nevoie de un plus ...... Citeste »
Baconschi: Ne pregatim pentru un scenariu de evacuare a românilor din Siria
Bucuresti, 31 aug /Agerpres/ - Ministerul Afacerilor Externe se pregateste pentru un scenariu vizand o operatiune de evacuare a romanilor din Siria, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa in marja reuniunii anuale a diplomatiei, ministrul Teodor Baconschi. El a precizat ca ar fi vorba despre circa 15.000 de persoane care ar putea face obiectul evacuarii, incluzand si cetateni sirieni pentru ca sunt foarte multe familii mixte. Avem planuri de evacuare pe diferite cai, aeriene, maritime s...... Citeste »
DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI ; Proiect – Metodologie de scolarizare a cetatenilor de etnie româna din Republica Moldova în anul scolar/universitar 2011-2012, în baza suplimentarii cifrei de scolarizare anuale
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a publicat metodologia de scolarizare a cetatenilor de etnie romana din Republica Moldova in anul scolar 2011/2012 in baza suplimentarii cifrei de scolarizare anuale: Descarcati aici Informatii suplimentare: Programul de burse se desfasoara in contextul sustinerii constante a educatiei in limba romana in cadrul comunitatilor romanesti de peste hotare, iar admiterea la studii in Romania a tinerilor romani constituie un pilon fundamental p...... Citeste »
Ambasada Germaniei îi invita pe români sa voteze în concursul pentru desemnarea unui logo al drepturilor omului
Bucuresti, 30 aug /Agerpres/ - Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti ii invita pe romani, printr-un comunicat transmis luni AGERPRES, sa participe online la etapa de votare finala a castigatorului concursului pentru crearea unui logo al drepturilor omului, care sa fie recunoscut pe plan mondial, competitie lansata in luna mai de ministrul federal de Externe, Guido Westerwelle. Potrivit sursei citate, din luna mai pana in prezent au fost transmise la concursul online 15.375 de propun...... Citeste »
Ministrul Justitiei a adresat Camerei Deputatilor o scrisoare privind lupta anticoruptie
Bucuresti, 30 aug /Agerpres/ - Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a adresat Camerei Deputatilor o scrisoare privind elaborarea unei strategii nationale anticoruptie, care a fost discutata, luni, in Biroul permanent al acestui for. Potrivit secretarului Camerei, Niculae Mircovici, documentul a fost transmis mai departe Comisiei juridice si Comisiei de Afaceri Europene, care va elabora un raspuns pentru a-l trimite ministerului Justitiei. 'A fost o scrisoare din partea ministrului Justitiei, Ca...... Citeste »
Bulgari si români vor reconstitui împreuna batalia de la Turtucaia
Bucuresti, 29 aug /Agerpres/ - La data de 4 septembrie, in orasul Turtucaia, in prezenta presedintelui bulgar Gheorghi Parvanov, va fi marcata implinirea a 95 de ani de la batalia din aceasta localitate in timpul Primului Razboi Mondial, informeaza Primaria orasului. Agenda prevede o slujba religioasa de pomenire a celor peste 8.000 de victime, romani, bulgari si germani, ce va oficiata de mitropolitul orasului Ruse, Neofit, depunere de coroane de flori la memorialele eroilor, precum si o recons...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page