Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 995 - 09 Iulie, 2011 - Anul XXI
VACANTA! Urmatoarea editie a revistei Clipa , editia nr. 996, va fi expediata pe data de 17 august, 2011....Citeste »
Editoriale »
PRESEDINTELE BARACK OBAMA A PREMIAT PATRU COPII ROMÂNI PENTRU REZULTATE DEOSEBITE LA ÎNVATATURA
de Simona BOTEZAN
La finalul anului scolar 2010-2011, presedintele Barack Obama a acordat premiul President's Education Award for Outstanding Academic Excellence elevilor: Stefan Mehedincu, Mary Lungu, Matthew Balinisteanu si Thomas Ion D’Orazio. Cei patru copii romani studiaza in Washington DC Metropolitan Area. Stefan Mehedincu locuieste la Hagerstown, MD si a obtinut Oustanding Academic Award pentru rezultate exceptionale la matematica, la terminarea clasei a V-a. Stefan este fiul preotului Dan Mehedincu de la...... Citeste »
FITUICI SI MERCENARI
de Maria Diana Popescu
Sistemul romanesc de educatie a picat toate testele. Dascalii, la fel de slabi ca si elevii lor, au fost invinsi la examenul de titularizare de Greuceanu si Eminescu. Unii au fost prinsi cu fituici, altii s-au retras inainte de examinare. Procentul foarte mare al notelor de 1 ma face sa ma intreb cum s-au strecurat astfel de specimene la catedra. Acum s-a vazut, scoala democrata se face pe bani si pe copiat. Accesul profesorilor cu note de la opt in jos ar trebui interzis la catedra, iar uniform...... Citeste »
Cea de-a XIV-a editie a „Zilelor Miron Cristea” - impresii de final
de Nicolae Balint
Desfasurate in perioada 18 – 20 iulie a.c. si organizate de catre Consiliul Local Toplita Romana, Primaria Toplita si Fundatia Miron Cristea, in colaborare cu Episcopia Harghitei si Covasnei, „Zilele Miron Cristea” aflate la a XIV-a editie - parte distincta a „Zilelor Toplitene” - au cuprins o multitudine de activitati menite a comemora si omagia in acelasi timp, personalitatea distincta a celui care a fost primul Patriarh al Romaniei reintregite, Elie Miron Cristea, fiu al acestor locuri. Organ...... Citeste »
DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI ; Lansarea oficiala a postului de radio Arena FM
In data de 21 iulie 2011 a avut loc la Chisinau, lansarea oficiala a postului de radio ARENA FM. La eveniment au participat secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, domnul Eugen Tomac, Presedintele Director General al Radio Romania, András István Demeter, o parte a membrilor Consiliului de Administrare al Societatii Romane de Radiodifuziune, precum si numeroase personalitati, reprezentanti ai mediului academic, cultural si politic din Republica Moldova. Rezultat al parteneriatului cu S...... Citeste »
DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI ; Tabara Internationala de Traditie si Spiritualitate Ortodoxa
Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale, organizeaza in perioada 15 – 26 iulie a.c., la Manastirea Neamt si in perioada 12 – 23 august a.c. la Manastirea Tismana, Tabara Internationala de Traditie si Spiritualitate Ortodoxa. La tabara ce se desfasoara in incinta seminarului teologic de langa Manastirea Neamt (15 – 26 iulie) participa 80 de persoane (60 de copii din diaspora si 20 din Romania), iar la tabara ce va avea loc la Manastirea Tismana vor participa 50 de persoane...... Citeste »
I Belong To Another Word
By Redactia Miorita USA , sambata, august 13 2011 I belong to another word este titlul pe care Marius l-a ales pentru blogul sau personal http://mymarius.com/ Cu regret va anuntam trecerea prematura in nefiinta a distinsului nostru coleg, ing. Marius Viliam Baciu, administrator al web site-ului Miorita USA din California . Este o pierdere grea, un gol imens in sufletele noastre si atat de multe intrebari fara raspuns... Dormi in pace suflet bland! Luni, 15 august 2011, Marius Baciu ar fi implini...... Citeste »
Criza viitorului României ; Bacalaureat 2011 – 55, 55% nu au promovat!
de Viorel Baetu
de Viorel Baetu ( Michael Cutui) Intr-un ziar german de provincie a aparut urmatoarea stire: Hohe Durchfallquote bei Abiturienten in Rumänien Ist der Stoff zu schwer? Sind sie zu faul oder werden sie nicht gut genug aufs Abi vorbereitet? Rumänische Schüler schneiden dieses Jahr bei ihren Abiturprüfungen sehr schlecht ab. Fast jeder zweite fällt durch. Das Land ist empört. Tradus: Rata mare de esec pentru absolventii de liceu din Romania E materia prea grea? Sunt elevii prea lenesi, sau nu sunt s...... Citeste »
CU BULDOZERUL ÎN ISTORIE
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero In Europa se petrec schimbari pe tacute, iar politicienii nostri nu sint capabili sa le intuiasca. Viziunile despre viitor ale liderilor europeni incep sa se regrupeze in jurul popoarelor din care fac parte. Franta, Germania, Olanda, Danemarca, reanima ideologiile nationaliste, isi structureaza competentele spre propriile interese economice si sociale. Romania nu mai face nici macar ceea ce facea acum douazeci de ani. La ei, prezenta statului in economie e tot mai insi...... Citeste »
DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI ; Ceremonia de sfintire a bisericii de la Hagi-Curda (Camâsovca), Ucraina – 16 iulie 2011
Sambata 16 iulie 2011 a avut loc ceremonia de sfintire a bisericii cu hramul “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” a parohiei Hagi–Curda (Camasovca) din Ucraina, oficiata de Mitropolitul Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, IPS Petru, impreuna cu un sobor de preoti. La ceremonie au asistat numerosi etnici romani sositi pe intreg teritoriul Ucrainei, invitati din Republica Moldova si Romania, precum si presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Senatul Romaniei, domnul Viorel Badea, domnu...... Citeste »
DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI - Admiterea la studii în România pentru tinerii români de pretutindeni
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a publicat Metodologia de scolarizare a cetatenilor de etnie romana din Republica Moldova si din statele invecinate, precum si a cetatenilor romani cu domiciliul stabil in strainatate in invatamantul de stat din Romania, in anul scolar/universitar 2011 – 2012: http://www.edu.ro/index.php/articles/15476 In vederea sprijinirii etnicilor romani care vor sa studieze in Romania, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni pune la dispozitia ...... Citeste »
OMAGIU INTREGITORILOR DE TARA!
de Mariana Cristescu
Motto: Cum incepe lichidarea unui popor? Se incepe prin a-i sterge memoria: ii distrugi cartile, cultura, religia, istoria, si apoi altcineva ii va scrie alte carti, ii va da alta religie, alta cultura, ii va inventa alta istorie ...” (Napoleon Savescu) Luna iulie ne aduce in amintire marile personalitati ale Casei Regale a Romaniei, si ale tarii, care s-au invesnicit in slava: Regele Ferdinand I, la 20 iulie 1927, iar Regina Maria, la 18 iulie 1938. Recitim, tulburati, mesajul testamentar al lu...... Citeste »
Semicultura oficiala
de Andrei Marga
Am evocat, intr-un articol anterior (“Competitie si valori”), postulatele neoliberalismului: fiinta umana actioneaza egoist, aditionarea comportamentelor individuale astfel motivate duce la bunastarea generala, statul nu trebuie sa intervina in competitiile indivizilor, numai piata poate arbitra intre interese, piata este capabila de autocorectie, lumea trebuie sa devina o piata unica. Am indicat, urmand patrunzatoarea analiza a lui George Corm ( Le nouveau gouvernement du monde. Idéologies, str...... Citeste »
Din lumea... lui Stanley Kramer (995)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * In ciuda multor controverse, Marele Abe, Abraham Lincoln, cel de-al XVI-lea presedinte al Statelor (deloc) Unite ale Americii, este considerat unul dintre cei mai eficienti presedinti pe care l-a avut natiunea Americana. Desi alegerea lui a declansat Razboiul de Secesiune, soldat cu 184.594 morti, nimeni nu-i poate contesta incalculabilele merite legate de abolirea sclaviei, infiintarea partidului Republican si aplicarea unui program de rec...... Citeste »
DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI - Academia Româna a reunit profesorii de istorie români din statele vecine la Târgu-Mures
Academia Romana – Centrul de Studii Transilvane organizeaza, cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, in perioada 4 – 10 iulie 2011, la Targu-Mures, editia a VII-a a Scolii de vara „Provocarile istoriei ca stiinta si disciplina de invatamant la inceputul mileniului trei”. La eveniment participa peste 50 de profesori romani din Republica Moldova, Ucraina, Serbia si Ungaria, care vor audia conferinte sustinute de membri ai Academiei Romane, cadre didactice si universitare si, r...... Citeste »
DEPARTAMENTUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI ; Marcarea evenimentelor comunitatilor românesti în calendarul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
In vederea promovarii evenimentelor importante organizate de catre membrii comunitatilor romanesti din afara granitelor, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a publicat pe pagina oficiala a institutiei un calendar in care vor fi marcate actiunile de amploare. In acest sens, adresam rugamintea tuturor reprezentantilor mediului asociativ romanesc de peste hotare sa transmita la adresa comunicare@dprp.gov.ro actiunile proprii ce se doresc prezentate in calendarul DRP, sarbatorile si manifes...... Citeste »
Moment istoric (II)
de Andrei Marga
(Continuare din editia precedenta) Daca ne intoarcem in trecut, pentru a observa anticiparile initiale ale marilor ganditori moderni care au conceput institutiile statului pe o temelie morala - plecand de la Habermas, inapoi, spre Dewey, Jefferson, Kant, Vico - atunci ne putem opri la Confucius. Analectele sale, prin profunzimea lor, explica faptul ca acest fondator al reflectiei morale chineze a dat o conceptie ce a infruntat cu succes doua milenii si jumatate de istorie. Nu este aici spatiul p...... Citeste »
Politica »
”Reconfigurarea centrelor de putere este inevitabila…”
de Nicolae Balint
A lucrat timp de aproape patru decenii in serviciile speciale romanesti. A cunoscut doua regimuri politice, fiindu-i apreciata expertiza pe domenii de interes deosebit de sensibile. A sustinut cursuri de pregatire o perioada indelungata in institutii ce pregatesc specialisti in probleme de informatii si contraspionaj. Este autor a numeroase studii si comunicari, precum si a mai multor volume foarte apreciate. O constiinta care vibreaza romaneste intr-o vreme a globalizarii constiintelor. Un om c...... Citeste »
Scrisoare deschisa Patriarhului Daniel
Pesceana, Valcea - O nepoata greco-catolica indoliata ii solicita Patriarhului Daniel scuze publice oficiale din partea BOR pentru ca nu a fost lasata de preotii ortodocsi sa isi ingroape bunicul in cimitirul public Pe data de 1 iulie, Spataru Nicolae (73 de ani), credincios greco-catolic din comuna Pesceana, jud. Valcea, a trecut la Domnul. Cu o saptamana inainte de a muri, zacand pe pat, preotul ortodox din localitate a venit la familie sa ii spuna ca daca nu-l ingroapa ortodox nu-i va lasa in...... Citeste »
Cultura »
LANSARE DE CARTE ; "Luminisuri" - Elena Buica
de Elena Buica
Stimate domnule Dwight Patton, Am ajuns iarai acasa - in Canada - dupa o luna de respirat aerul de la cealalta acasa , cea care a pus temeliile vietii mele. In Bucuresti am avut doua lansari pentru Luminisurile mele si o emisiune la TVRM de doua ore impreuna cu alti autori. Prima lansare a fost organizata de Liga Scriitorilor Romani, Filiala Bucuresti si a doua a fost organizata de Academia Dacoromana, de la care am primit o Diploma de Excelenta. De la prima lansare va trimit cateva randuri semn...... Citeste »
UN ROMÂN DE MARE VALOARE - PROF. DR.VLAD BEJAN
de Constantin Chirila
Este un privilegiu, o imensa sansa oferita de Dumnezeu sa cunosc o asa de mare personalitate precum Distinsul Prof. Dr. Vlad Bejan. Domnia sa s-a nascut in Basarabia, acum 89 de ani, in 15 iulie 1922, in satul Poiana, „la 5 km de satul de bastina al Bejenilor-Cotiugenii Mari jud. Soroca,... Parintii mei Victor si Sofia se trag din tagma mazililor soroceni-tata preot si mama invatatoare. Din cele 42 de mladite consanguine, 32 au fost preoti si preotese in satele din apropierea Nistrului, iar dupa...... Citeste »
NATALIE SCHOR NE INVITA SA ARUNCAM O PRIVIRE DINCOLO
de Mihai BATOG-BUJENITA
Pictura si fotografia, doua arte surori, nascute totusi la milenii distanta, au fost dintot- deauna forme de comunicare strict umane. Prin urmare evolutia lor in timp are, in mod firesc, asemanari dar si unele deosebiri. Astfel pictura aparuta inca din zorii umanitatii, poseda inca de la inceput valente simbolice dar si informatie vizuala (picturile rupestre) apoi reproduc figuri si peisaje, nareaza prin desen diferite texte si invataturile aferente pentru o populatie analfabeta, dar care trebui...... Citeste »
…SI TOT CATRE FANUS MA-NDREPT…
de Corneliu Leu
... Deocamdata, pana cand va scapa lumea de gura mea spurcata, doar cu gandul. Si, cum sa nu ma-ndrept, cand sunt convins ca el poate fi cel care cu adevarat ma-ntelege cand ii spun: Auzi Fane, strengarii astia care se fac acum ca descopera literatura, pretind... (ca sa fiu in spiritul cacofoniei lui Ion Luca) ...pretind cum ca Caragiale se droga cu bere, fiindca intotdeauna apare in fotografii cu o halba in fasa!... Zau, Fane, s-a scris chiar in Adevarul lucrul acesta, iar publicistul respectiv...... Citeste »
JUDECATA DE APOI, DUPA MICHELANGELO
de Corneliu FLOREA
Capela Sixtina. Au si trecut cinci sute de ani de cand Michelangelo Buonarroti a semnat, in fata Papei Julius al II-lea, contractul de-a picta tavanul Capelei Sixtine, care pana la acea data era doar o bolta albastra cu o puzderie de stele palide. Dupa opt ani de creatie artistica asidua, Michelangelo a daruit omenirii o capodopera unica a GENEZEI. O arta lucrare unica, o interpretare noua, personala a Genezei, care de atunci si pana acum uimeste si tulbura pe toti acei care au privit-o si o pri...... Citeste »
SCARA LUI IACOV - DINCOLO DE ALEGORIE
de Dorel Schor
„Si a visat ca era o scara sprijinita pe pamant, care cu varful atingea cerul: iar ingerii lui Dumnezeu se suiau si se pogorau pe ea” (Geneza 28, 12) “... Iacov tocmai plecase din casa parinteasca de furia fratelui sau Esau. Si asezandu-se sa se odihneasca cu capul pe o piatra, a adormit si a visat un vis ciudat. Iata unul din episoadele biblice care a inspirat multi artisti plastici. Scara lui Iacov, visul lui, lupta cu ingerul capata semnificatii religioase, morale si, foarte adesea, simbolice...... Citeste »
SEMNELE DECORATIVE DIN ARTA POPULARA ÎN PICTURA LUI ION TUCULESCU
de Cristina Oprea
Fiecare semn intalnit isi poarta cu sine, ca pe o umbra, semnificatia sa. Acesta se modifica, evoluand pe scara verticala a istoriei, parcurgand fiecare epoca, unde cunoaste de fiecare data sensuri noi sau isi pastreaza de-a lungul secolelor, aceleasi semnificatii. Omul incerca sa preia din mediul sau inconjurator cu ajutorul simturilor – vaz, auz, miros – informatiile ce-i erau oferite. Fiecare constatare era sintetizata si transformata intr-un semn. Semnul era stocat intr-o ,,biblioteca” a mem...... Citeste »
INTERVIU CU NICU COVACI
de Gabriela CALUTIU-SONNENBERG
Nicolae (Nicu) Covaci pictor, grafician si muzician roman, absolvent al Academiei de Arte Plastice din Timisoara este cunoscut ca fondator si lider al celei mai bune formatii de muzica rock din Romania, trupa Phoenix. Dupa interdictia de a mai performa cu Phoenix pe orice scena din Romania socialista, a parasit tara in anul 1976, revenind incognito, pentru a duce la bun sfarsit evadarea spectaculoasa a colegilor din formatie. Considerat ca fiind unul dintre cei mai buni chitaristi rock din Roman...... Citeste »
Cultura si credinta »
Si totusi, ..... EVANGHELIA SE PROPOVADUIESTE
de Benone Burtescu
Evanghelia este una singura, iar lumea este diferita dupa locul unde se afla, dupa timpul in care traieste, dupa ceea ce stie sau nu stie, dupa ceea ce face din instinct sau obicei. Cu cat ne apropiem de sfarsitul istoriei lumii, cu atat Evanghelia pare mai nepopulara, dar devine cu atat mai necesara. Ea nu are cum sa se schimbe dupa lume, ci lumea trebuie sa se schimbe dupa ea. Expresia LITERA de EVANGHELIE spune acest lucru, imuabila, si nu am auzit LITERA de o CULTURA sau alta , care prin def...... Citeste »
De la Cititori »
"Am trait, de mic, sentimentul de securitate spirituala prin intermediul Domnului"
de Ioana Florea
Parintele psihiatriei muresene, prof. univ.dr. GHEORGHE GRECU: Cel mai renumit doctor psihiatru, care a tratat zeci de mii de cazuri, multe din strainatate, la care toata lumea trimite... pe toata lumea, mai in gluma, mai in serios, este, la peste 80 de ani, cel mai activ scriitor posibil. Pe masa din biblioteca personala, dr. Gheorghe Grecu are zeci de carti, tratate de medicina, diagnostice (depresiile fiind cele preferate din nenumaratele cazuri tratate), dar si volume de...versuri, o multime...... Citeste »
Religie »
Predica la Duminica a VI-a dupa Rusalii, de parintele Cleopa ; ( Despre pacatele savîrsite cu gîndul )
Si stiind Iisus gindurile lor, le-a zis: Pentru ce cugetati rele in inimile voastre? (Matei 9, 4) Iubiti credinciosi, In multe locuri ale Sfintei si dumnezeiestii Scripturi aflam ca Dumnezeu Cel Atoatestiutor stie gindurile oamenilor si vede mai inainte toate cele ce vom face si vom gindi noi. Acest lucru il arata si psalmistul care zice: Cele nelucrate ale mele le-au cunoscut ochii Tai (Psalm 138, 16). Prin proorocul Ieremia, Dumnezeu arata acelasi lucru, zicind: Eu sint cel ce cerc inimile si ...... Citeste »
Sport »
Dumnezeu i-a ajutat pe romani! Mainz 05 - Gaz metan Medias (1:1)
de Viorel Baetu
de Viorel Baetu ( Michael Cutui) Ma uitam la meciul Mainz 05 (Bundesliga- in perioada de antrenament)– Gaz metan Medias (locul 7 in campionatul trecut, care acuma sunt in plin campionat) Repriza 1: 1:0. In orice caz „Bunul dumnezeu tine cu cei slabi si cu romanii in mod deosebit“. Ce au prezentat romanii, pe teren , a fost lupta unei echipe de liga regionala, care cand trebuie sa joace contra unei echipe mari din prima divizie si face un joc la limita puterilor. Bine inteles ca e degeaba, desi b...... Citeste »
Din Comunitate »
PILOBOLUS – ADF (AMERICAN DANCE FESTIVAL)
„Numai in doua cazuri omul se exprima totalmente: in dragoste si in dans.” Dansul este o arta veche. Pentru omul primitiv dansul exprima un mod de gandire, precum si un stil de viata. Prin dans omul transmitea celor din jur ceea ce simtea cu ajutorul „limbii universale a corpului”. Toate evenimentele din viata omului primitiv: nasterea, moartea, razboiul, alegerea noului conducator, insanatosirea bolnavului, etc. erau sarbatorite prin dans. Prin dans omul isi exprima simtamintele. De la figuri s...... Citeste »
Joe Oros: Proiectant si consultant in industria automobilului
Ctitor si binefacator al Bisericii Sfanta Treime, Domnul Joe Oros s-a nascut la Cleveland (Ohio), din parinti romani, originari din Transilvania; Din casatoria sa cu Betty, s-au nascut 5 copii: Joe III, Christina, Janet, Mary and John. Familia sa a emigrat in Statele Unite ale Americii in anul 1910. Studii: A absolvit liceul in Detroit si Institutul de Arte din Cleveland (sectia design industrial). A obtinut o bursa de studii pentru specializare in Europa. Activitate: A lucrat la General Motors ...... Citeste »
Neculai Popa: ,,Una dintre faptele bune recomandate de Biserica este sa îngrijesti mormintele” (Partea a II-a)
Domnule Popa, cum ati descoperit ca la Tiganca se odihnesc ostasi romani? Eram intr-o plimbare cu Antonie Popescu prin Basarabia, la biserica din Cania, la parintele Vasile Burduja, daca va spune ceva numele, un om de mare isprava, pe care de fiecare data cand il vad ii spun: ,,Sa-ti tina Dumnezeu naravul”… si ma aflam intr-o discutie cu parintele Burduja si il vad pe Antonie ca se-apleaca si aduna ceva, se-apleaca si-aduna, se-apleaca si-aduna… Cand ma uit mai bine, un caine cu un os de-asta di...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Patronul unei companii discuta cu un tanar care cauta de lucru: - In primul rand, firma noastra este preocupata de curatenie, zice patronul. V-ati sters picioarele pe covoras, inainte de a intra aici? - O, da! Bineinteles… - In al doilea rand, continua patronul, cerem colaboratorilor nostri sinceritate. Nu exista nici un covoras la intrare… * Trei barbati aflati intr-un bar se laudau cu cadourile pe care le-au facut nevestelor. Primul zice: - Ce am cumparat eu pentru nevasta ajunge la o suta, in...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page