Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 994 - 02 Iulie, 2011 - Anul XXI
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Spre reimprospatarea memoriei celor care o mai poseda, la numarul 981 al Revistei v-am propus urmatorul test: la ce data si impotriva caror state, Congresul SUA si-a exercitat, pentru ultima data, dreptul constitutional de a emite o Declaratie de Razboi ? Sa fiu in nota obisnuita - adica un Al-Waffi, cel mai cinstit in limba araba - m-am asteptat ca din multitudinea de cititori ai acestei rubrici, sa primesc o sumedenie de raspunsuri. Din n......Citeste »
Editoriale »
Moment istoric
de Andrei Marga
De Republica Populara Chineza ne leaga deja o traditie a cooperarii, pe care universitatea noastra o cultiva cu grija. Inainte de 1989, Universitatea Babes-Bolyai avea lectorat in universitati chineze, iar tinerii chinezi se pregateau la Cluj. Si inainte, si dupa 1989, multi profesori ai universitatii noastre au vizitat China, iar colegii lor chinezi au venit aici, incat fiecare parte a cunoscut in fiecare moment ceea ce se face de catre parteneri. Am avut prilejul, in 1998, ca ministru roman al...... Citeste »
DEPARTAMENTUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI ; Prima zi a vizitei la Bucuresti a delegatiei reprezentantilor comunitatii românesti din Franta – 27 iunie 2011
La invitatia secretarului de stat Eugen Tomac, o delegatie formata din zece reprezentanti ai comunitatii romanesti din Franta a fost invitata pentru o serie de consultari cu liderii principalelor institutii ale statului roman. In data de 27 iunie a.c., delegatia a participat, la Camera Deputatilor, la o intrevedere cu deputatii Iosif Kötö si Cristian Rizea, membri ai Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor. In cadrul acestei intalniri, cei doi oficiali romani si-au exprimat i...... Citeste »
DEPARTAMENTUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI ; Marcarea evenimentelor comunitatilor românesti în calendarul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
In vederea promovarii evenimentelor importante organizate de catre membrii comunitatilor romanesti din afara granitelor, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a publicat pe pagina oficiala a institutiei un calendar in care vor fi marcate actiunile de amploare. In acest sens, adresam rugamintea tuturor reprezentantilor mediului asociativ romanesc de peste hotare sa transmita la adresa comunicare@dprp.gov.ro actiunile proprii ce se doresc prezentate in calendarul DRP, sarbatorile si manifes...... Citeste »
DEPARTAMENTUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI ; Participarea secretarului de stat pentru românii de pretutindeni la primul Congres al Învatatorilor din Republica Moldova
Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni Eugen Tomac a luat parte sambata, 25 iunie a.c. la primul congres al invatatorilor din Republica Moldova organizat de catre Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania – filiala Republica Moldova (AGIMd). Lucrarile au fost deschide de catre presedintele AGIMd Mariana Marin, domnia sa subliniind importanta reunirii cadrelor didactice intr-un for organizat menit sa consolideze si eficientizeze dialogul cu institutiile de profil din Romania si Re...... Citeste »
DEPARTAMENTUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI ; Festivalul international de muzica „Argjiro” – Albania, 24 – 26 iunie 2011
In perioada 24 – 26 iunie 2011, a avut loc, in localitatea Gjirokastra din Albania, in cadrul spectaculos oferit de „cetatea de argint” datand din perioada Imperiului Roman, de cea de-a V-a editie a Festivalului international de Muzica „Argjiro”. Festivalul, desfasurat sub patronajul Primului Ministru Sali Berisha, este un eveniment unic in Albania, ce isi propune sa reuneasca, pe aceeasi scena, interpreti de muzica traditionala si clasica, pentru a imbina, in beneficiul tezaurului cultural cole...... Citeste »
ULTIMA H-ORA: VALERY OISTEANU LA BUCURESTI
Doru IONESCU ULTIMA H-ORA: VALERY OISTEANU LA BUCURESTI Valery Oisteanu este fratele mai celebrului (in Romania) Andrei Oisteanu. Valery a plecat din primii ani ’70 la New York, unde a colaborat de la inceput cu floarea boemei americane din East Village (beatnici, hippie etc). A fost (sau poate mai este) documentarist, dar in primul rand un literat (in Romania a apucat sa publice un prim volum de versuri si sa lucreze la Radio Romania). Prima data nu a plecat in America ci... in Tibet, pe drumul...... Citeste »
Politica »
Recesiunea globala schimba ordinea politica mondiala !
de Ioan Husar
Din 2007, lumea si mai ales economiile atotputernice au fost zguduite de criza financiar-economica, iar cand parea ca e pe sfarsite, a inceput sa “erupa” din nou, mai ales in SUA, unde s-a declansat cu trei ani in urma. Dupa o scurta perioada, Statele Unite ale Americii anuntau ca finantele si economia si-au revenit, ca in prezent sa fie amenintate cu intrarea in incapacitate de plata, ceea ce ar fi o noua si puternica lovitura data economiei mondiale, mai ales cotatiilor la bursa. Din acest an,...... Citeste »
REGIONALIZAREA ROMÂNIEI – PASUL DECISIV CATRE DESFIINTAREA EI?!
de Magdalena ALBU
„In trecut ni s-a impus o istorie, in viitor sa ne-o facem noi.” Mihai EMINESCU Daca secolul al XIX-lea a insemnat perioada de formare a statelor nationale pe continentul european, atunci putem spune ca sfarsitul mileniului XX si inceputul celui de-al XXI-lea de istorie postcristica reprezinta timpul sfaramarii acestora si constituirea unei entitati suprastatale cu iz imperial, unde asa-zisa ordine mondiala de fapt si de drept este opera unei autointitulate elite mondiale, care face si desface i...... Citeste »
PRIZONIERI ÎN LIBERTATE
de Dona TUDOR
Ies cuvintele ca niste roiuri de tantar din televizor. Stam pe tabla de sah. Pioni resemnati. Cai dresati. Regi. Regine. Nebuni. Si cate o tura. Unii se invartesc mereu. Nebunia nu e molipsitoare. Si totusi. Regii aiureaza. Reginele au ajuns iele. Pionii cad singuri. Caii au uitat ca au fost salbatici. Vremea merge inainte. Invrajbita vreme. Framantarile politice fac, din gandurile noastre, hartie de prins muste. Tacuti, privim duios spre spectacolul vietii. Supravietuitori zilnici. Ne prinde so...... Citeste »
ROMÂNIA MEA: „FRUMUSETE PURA…”
ELEVA IN CLASA A XI-A. PARTICIPANTA LA CONCURSUL DE ESEURI „ROMANIA MEA” – PNL VASLUI 2011 Romania este gradina tuturor izvoarelor, este iubirea scaldata cu mii si mii de ani in urma de catre stramosii nostri care s-au luptat si au sadit in noi sangele latin si florile sacre de comunicare, in cuvinte frumoase din limba noastra de origine latina. Romania este tara fagaduintei, este tara mea si a tuturor. Ma mandresc cu frumusetile ei nebanuite, ma imbat cu parfumul ei si ma nasc cu placerea de a ...... Citeste »
Cultura »
EMINESCU MENTOR SPIRITUAL AL LUI NICOLAE IORGA
de Lucia OLARU NENATI
(Continuare din editia precedenta) Sa mai mentionam doar prima exegeza consistenta despre Eminescu aparuta in limba franceza in publicatia „Revue bleu” cu titlul „L’ame roumain modern: le poet Michel Eminescu”. Si aici am a face o conexiune cu Botosanii caci am gasit acest studiu publicat in „Revista Moldovei” (in nr.11-12 din 1922), in traducere romaneasca. Acest text destinat strainilor pe care Iorga dorea sa-i convinga de dreptul spiritului natiunii sale de-a fi demn de atentia si pretuirea l...... Citeste »
A MAI PLECAT UN POET...
de Mariana Cristescu
Poetul Ion Zubascu a murit, in urma cu doua saptamani, in Bucuresti, la varsta de 62 de ani – anunta, printr-un comunicat, Uniunea Scriitorilor din Romania. Ion Zubascu a publicat in majoritatea revistelor prestigioase de literatura din Romania. A primit numeroase premii pentru poezie, muzica si jurnalism, iar recent a primit Marele premiu al concursului Cartea Anului 2010 ” organizat de Reteaua literara. Poet, cantaret, ziarist, Ion Zubascu s-a nascut in 18 iunie, 1948, in localitatea Dragomire...... Citeste »
Cultura si credinta »
CRIZA FINANCIARA - CRIZA CREDINTEI?
de Benone Burtescu
CRIZA Financiara ne apropie de Domnul nostru Isus Hristos, sau ne departeaza? Dar unii de altii? Este un test al CREDINTEI? Ce fel? CRIZA Economica diminueaza dezbaterea CREZURILOR de tip FORUM care s-ar cuveni sa se centralizeze pe componenta ei numita vesnicitate si se concentreaza asupra componentilor ei Asociali in temporalitate, la urma urmei cu trimiteri spre invesnicire si ea. Cu alte cuvinte, desi nu este poate cel mai exact spus - crezul religios determina viata sociala, iar viata socia...... Citeste »
Istorie »
SUBSTRATUL PELASGIC AL EUROPEI ; FUNDAMENTEAZA UNITATEA SA LINGVISTICA
de George Liviu Teleoaca
Motto: „Daca vrei sa se urasca, arunca-le graunte . „Putreziciunea oamenilor mei este, inainte de toate, putreziciunea imperiului, ce-si creste oamenii. Caci daca el ar fi viguros si sanatos, le-ar inflacara nobletea . Antoine de Saint-Exupéry, CITADELA . Astazi, nu mai face nimeni un secret, din faptul, ca Europa Unita scartaie din toate incheieturile. Imensele datorii externe acumulate de Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania, cresterea somajului sau distrugerea economica a Romaniei prin monitor...... Citeste »
Religie »
Scrisoare deschisa, Presedintelui Traian Basescu
de Ioan Marinoiu
Domnule Presedinte, Invitatia facuta Sfantului Parinte Papa Benedict al XVI-lea sa viziteze Romania este o invitatie istorica, si benefica pentru Romania in conjunctura politica actuala. Fapt care bucura pe toti romanii care doresc binele tarii. Sunt si rai voitori, cei care pun interesele personale inaintea intereselor natiunii. Acestia acuza presedintele ca a facut invitatia fara acceptul prealabil al BOR. Cum adica, nu inteleg, presedintele tarii este subordonat BOR? Acestor domni le raspund ...... Citeste »
Sport »
Cupa României la Minifotbal si-a desemnat câstigatoarea
27 iunie 2011 Comunicat de presa Cupa Romaniei la Minifotbal si-a desemnat castigatoarea La Sibiu, duminica a luat sfartit cea de-a doua editie a Cupei Romaniei la Minifotbal. Competitia de amatori care a reunit 28 de formatii din tot atatea campionate locale din tara, Cupa Romaniei a fost un bun prilej de testare a fortelor pentru echipele castigatoare ale cupelor de minifotbal desfaturate la nivel loc sub egida Federatiei de Minifotbal din Romania care insumeaza peste 25.000 de jucatori legiti...... Citeste »
Din Comunitate »
MONOGRAFIA ORASULUI CIMPENI
de Emil G. Onet
Sub semnatura profesorului Vasile Bud a aparut recent in editura “Mega” din Cluj-Napoca studiul monografic “Campeni – 1366-2011”. Pe o intindere de 343 de pagini, cartea reprezinta rodul unei stradanii meritorii depuse de autor de-a lungul multor ani, pentru a aduna date si marturii cu privire la istoria Tarii Motilor. Lectura ei da semntimentul unei reale mandrii si al patriotismului autentic care a caracterizat locuitorii meleagurilor Muntilor Apuseni in cursul zbuciumatei lor istorii. Absolve...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Discutie intre doi tineri: - Tata a inceput sa te placa, de cand a aflat ca esti poet. - Da? De ce? - Fiindca celalalt logodnic al meu era campion la box… * Discutie intre doi amici: - As vrea sa te prezint sotiei mele. - De ce? - Fiindca ea crede ca s-a maritat cu cel mai urat barbat din lume… * Un barbat ii spune unui prieten: - Am inceput sa scriu un roman. - Si unde ai ajuns? - De-abia i-am stabilit titlul… * In familie: - Eu, draga mea, nu am mintit decat o singura data in viata mea. - Atun...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page