Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 992 - 18 Iunie, 2011 - Anul XXI
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Ne-a ramas de la unul dintre cei mai prestigiosi juristi americani, James Kent (1763-1847) urmatoarea remarca: exista o constanta tendinta in societatea umana si istoria tuturor timpurilor o demonstreaza, ca indolenti si desfranati distribuie tot greul societatii pe umerii celor harnici-silitori si virtuosi.” (There is a constant tendency in human society, and the history of every age proves it… in the indolent and profligate, to cast the w......Citeste »
Editoriale »
Extremistul maghiar Tamas Sandor, seful Consiliului judetean Covasna, confirma varianta luptei armate invocate si la Londra
de Romanian Global News
Cunoscutul extremist maghiar Tamas Sandor, groful sef pe judetul Covasna, a declarat pentru gandul.info ca in cazul in care segregarea etnica solicitata de UDMR si admiterea unei zone controlate de unguri in inima Romaniei si alta la frontiera cu Ungaria, nu va fi acceptata, “vom iesi in strada pasnic, fara arme, cum am dovedit in ultimii 20 de ani ca stim sa facem. Apoi, daca nu se rezolva nici asa, o sa vedem... , transmite Romanian Global News. Amenintarea evidenta a extermistului maghiar ca ...... Citeste »
Cum se implica Budapesta in revizionismul maghiar din Romania. Document al unui serviciu secret
de Romanian Global News
In contextul presiunilor extremismului maghiar de regionalizare a Romaniei pe criterii etnice si de adoptare a unui Statut al Minoritatilor care practic sub masca unei autonomii culturale, statueaza o noua structura statala in Romania, ca urmare a faptului ca este posibil ca demnitarii actualii sa nu mai fie informati asupra actiunilor intreprinse de Budapesta in Romania, Romanian Global News pune la dispozitie o parte a unui documentar realizat de catre un serviciu secret din Romania, legat de ...... Citeste »
Romanii din Harghita, Covasna si Mures resping proiectul de regionalizare al UDMR si ameninta cu „manifestari publice de amploare”
de Romanian Global New
Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) respinge orice varianta de reimpartire administrativ – teritoriala a Romaniei care sa contureze infiintarea unei enclave etnice autonome sub forma asa-zisului „tinut secuiesc”, se arata intr-un comunicat de presa a organizatiei ce reprezinta pe cei 400.000 de romani din cele trei judete, preluata de Romanian Global News. „FCRCHM respinge, de asemenea, proiectul de reorganizare a regiunilor de dezvoltare initiat de catre UDMR care...... Citeste »
Festivitatea de premiere a studentilor etnici români cu merite deosebite
GUVERNUL ROMANIEI DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI Festivitatea de premiere a studentilor etnici romani cu merite deosebite Comisia pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Senatului Romaniei organizeaza vineri, 17 iunie a.c., in parteneriat cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP), Festivitatea de premiere a studentilor etnici romani cu merite deosebite din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Macedonia si Albania, care studiaza in centrele ...... Citeste »
O noua imixtiune a Guvernului Ungariei în problemele interne ale României
FORUMUL CIVIC AL ROMANILOR DIN COVASNA, HARGHITA SI MURES str. Miko Imre, nr. 2, mun. SF. GHEORGHE, jud. COVASNA, tel./fax: 0267.313534 email: cohara_ro@yahoo.com www.forumharghitacovasna.ro Nr. 33 din 16 iunie 2011 COMUNICAT DE PRESA O noua imixtiune a Guvernului Ungariei in problemele interne ale Romaniei a avut loc prin declaratia de joi, 16 iunie, a vicepremierului Zsolt Semjen care a pretins ca Romania ar incerca „o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice” si ca „Tinutul Sec...... Citeste »
Comunicat de presa referitor la întrevederea ministrului Justitiei, Catalin PREDOIU, cu ambasadorul Regatului tarilor de Jos la Bucuresti, E.S. Tanya VAN GOOL
15 iunie 2011 Progresele inregistrate in procesul de reforma a sistemului judiciar, MCV si aderarea Romaniei la spatiul Schengen au constituit principalele subiecte abordate de ministrul Justitiei, Catalin PREDOIU, in cadrul intrevederii cu ambasadorul Regatului tarilor de Jos la Bucuresti, E.S. Tanya VAN GOOL, ce a avut loc miercuri, 15.06.2011. Oficialul roman a atras inca odata atentia asupra gravitatii afirmatiilor unui reprezentant al Olandei la Bruxelles, conform carora Romania nu este sta...... Citeste »
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni ; Programul de tabere de vara „ARC” – 2011
Initiat in anii ’90 si reluat in anul 2009, sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei si derulat de catre Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, programul de tabere de vara „ARC” se adreseaza copiilor si tinerilor romani de peste hotare. Scopul actiunii il constituie dezvoltarea abilitatilor de comunicare in limba romana a participantilor prin mijlocirea contactului cu tara de origine si cu etnici romani din alte state. ...... Citeste »
Competitie si valori (1)
de Andrei Marga
Este util sa privim – daca vrem sa intelegem ceea ce se petrece in societatea timpului nostru – in literatura economica a modernitatii tarzii. Aici prevaleaza inca tendinta de a absorbi tematica structurarii sociale, a puterii de decizie si a valorilor in calcule ale echilibrului bugetar, care izoleaza aspectele financiare de politicile economice si de economia existenta (asa cum am aratat in Andrei Marga, Criza si dupa criza, Eikon, Cluj, 2010). Acestei tendinte i se opune, deocamdata insuficie...... Citeste »
ATENTIE LA INSECTE!
de Maria Diana Popescu
De cite ori nava se afla in deriva, marinarii in drept constitutional devin brusc legisti, schimba Constitutia, dau foc valurilor si declara stare de necesitate. Mai ca-mi dau lacrimile! Bietii de ei! Cit de multe ar fi vrut sa infaptuiasca pentru tara aceasta, dar n-au fost lasati. Opozitia nu-i lasa, noi, nu, de aceea au aruncat tot timpul cu pietre in noi, iar acum, e musai sa le dam pietrele inapoi. Altfel ar fi in stare sa rupa harta Romaniei, s-o mototoleasca si s-o arunce in ultima banca,...... Citeste »
Pentru prima data sunt de acord cu Basescu
de Rares Bogdan
Pana la un punct. Si intr-o singura varianta. Nu m-am lovit la cap si nu ma intereseaza sa fiu trimis nici consul, nici ambasador ca stipendie pentru plecaciuni ori limbi date in dosul prezidential dupa modelul deja consacrat de jurnalisti ori intelectuali publici de referinta, pana la un moment dat, in aceasta tara. De data aceasta, insa, chiar daca in spatele actiunii prezidentiale de redesenare administrativa a Romaniei s-ar afla niscaiva ganduri ascunse, pur si simplu nu ma intereseaza, deoa...... Citeste »
Politica »
APEL pentru solidaritatea întregii societati românesti cu românii din judetele Covasna si Harghita
Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman Despartamantul ASTRA Covasna-Harghita APEL pentru solidaritatea intregii societati romanesti cu romanii din judetele Covasna si Harghita Vineri, 3 iunie 2011, in sala mare a Casei de Cultura din municipiul Toplita, jud. Harghita a avut loc adunarea generala a Despartamantului ASTRA Covasna-Harghita. La adunare au participat astristi din cele doua judete, conf. univ. dr. Dumitru Acu, presedintele Comitetului Central al A...... Citeste »
La Târgu-Mures s-a discutat, Constituirea unui pol nationalist, „proiectul ultimei sanse”
de Nicolae Balint
Sambata, 10 iunie 2011, incepand cu ora 12,00, la Sala Sindicatelor din Targu-Mures (str. Cuza Voda), reprezentanti ai Noii Drepte, Asociatiei Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, ai ASTRA, ai Uniunii Nationale Vatra Romaneasca (UNVR) si ai Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM), au dezbatut in comun necesitatea constituirii unui pol nationalist care sa acceada in Parlamentul Romaniei. S-au dezbatut aspecte privind manifestarile anti-romanesti din ultimul timp, precum...... Citeste »
TARA MEA: „CASA MEA”
de Gabriela Cenusa
ELEVA CLASA A XII-A. PARTICIPANTA LA CONCURSUL DE ESEURI „ROMANIA MEA” – PNL VASLUI 2011 Tara mea, casa mea, locul in care imi incep si imi sfarsesc fiecare zi, locul in care imi serbez an de an inchiderea unui subcapitol al vietii si inceperea altuia, locul in care m-as intoarce oricand, macar cu sufletul. Am doar nouasprezece ani, sunt o eleva normal, intr-un liceu de provincie, vad zilnic o Romanie in adevarata sa forma, nu in cea pe care ne-o prezinta stirile. Ma pot numi o nationalista conv...... Citeste »
Cultura »
FANUS, UN PORTRET PE CARE-L STIU DE-O VIATA
de Corneliu Leu
Un bolid vehement poematic, de o duiosie brutala, rusinat de propriul sau sentimentalism dar lipsit de complexe in fata oricarei stari emotionale, trece lasand urme nestemate. Trece cu gratie de artilerie grea, cu impulsiva maiestrie si monumentala migala artistica prin istoria literaturii noastre contemporane, aruncand in noi cu bolovanii de aur si argint ai operelor sale. Iar operele acestea nu sunt deloc rotunde, precum ghiulelele turnate la stanta ci, ca magmele erupte arbitrar, au colturi s...... Citeste »
ASASINAREA LUI CULIANU. DUPA 20 DE ANI
de Andrei Oisteanu
Mai toti comentatorii asasinarii lui I.P. Culianu considera ca „fosta“ Securitate romana nu ar fi straina de acest asasinat, executat intr-o perioada politica extrem de fluida si de tulbure a societatii romanesti (inceputul anilor ´90). 21 mai 1991 – o zi neagra pentru cultura romana. La aceasta data, in jurul orei 13, istoricul religiilor Ioan Petru Culianu, in varsta de 41 de ani, a fost asasinat cu sange rece intr-un grup sanitar al Universitatii din Chicago. Era ziua Sfintilor Constantin si ...... Citeste »
Cultura si credinta »
DACA si CUM si CÂND va reveni Domnul Isus Hristos
de Benone Burtescu
La aceste intrebari nu se poate raspunde fara de Biblie, ba mai mult, raspunsul la ele este de gasit numai in ea. Simplificarea intelegerii este de preferat incurcaturilor care ne impotmolesc inainte de clarificare. Pentru ca revenirea Domnului inseamna si ceea ce numim SFARSITUL LUMII sau mai corect sfarsitul ACESTEI lumi , raspunsul la intrebarile puse este acelasi. In lumea celor care nu cred in Isus Hristos, exista teoria SFARSITULUI LUMII foarte mult raspandita. De mirare ca nu e vorba de u...... Citeste »
Istorie »
La Târgu-Mures, Monumente funerare uitate, doborâte sau disparute
de Nicolae Balint
Revolta, indignare si multa amaraciune... Sunt sentimentele care ma incearca de o saptamana de cand ma documentez pentru acest material. Incerc sa ma stapanesc gandindu-ma sa dau totusi cuvantului expresia cea mai potrivita tiparului si nu cea pe care o simt cu adevarat in suflet. Daca nu reusesc, va rog sa ma iertati. Insa vizita in oricare cimitir al orasului - in cazul de fata cel de la Biserica de lemn si cel de la Biserica de piatra - nu este una confortabila, va asigur. Psihic si sentiment...... Citeste »
Religie »
Preasfintia Sa Vasile Bizau, noul episcop greco-catolic de Maramures
In perioada 8-10 iunie 2011 s-a desfasurat la Blaj Sinodul Episcopilor Bisericii Greco-Catolice, ocazie cu care PS Vasile Bizau a fost ales noul episcop al eparhiei greco-catolice de Maramures. Episcopia a ramas vacanta dupa decesul episcopului Ioan Sisestean pe data de 12 aprilie 2011. Preasfintitul Vasile Bizau s-a nascut la 14 octombrie 1969 in Dragomiresti, judetul Maramures. S-a pregatit pentru preotie la Seminarul din Baia Mare si apoi la Universitatea Pontificala Gregoriana din Roma. A fo...... Citeste »
Din Comunitate »
CONSULATUL GENERAL SYDNEY
NEWSLETTER (1) Stimati domni, stimate doamne, Consulatul General al Romaniei initiaza un proces de comunicare permanenta cu comunitatea. In acest sens, transmitem primul „Newsletter” realizat de Consulatul General (CG) din comunicarile oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe pe teme de actualitate relevante pentru procesele politice si diplomatice la care tara noastra este parte. Speram ca astfel, prin furnizarea de informatii din surse autorizate, sa putem adauga un plus de autoritate inst...... Citeste »
LARG Redivivus ; Adunarea generala a Ligii Asociatiilor Române din Germania (LARG)
de Viorel Baetu
de Viorel Baetu (Michael Cutui) Adunarea generala a Ligii Asociatiilor Romane din Germania (LARG) a avut loc anul acesta la Consulatul Roman General de la München. Cine este Liga (LARG) si ce isi propune ea? Liga este o organizatie umbrela care are telul de a pastra identitatea culturala, promovarea culturii, precum si buna intelegere intre natiuni. Liga urmareste exclusiv si nemijlocit scopuri de folos obstesc si activeaza in chip altruist; ea nu urmareste scopuri economice proprii. Caracterul ...... Citeste »
MUZEUL DE MINERALOGIE DIN BAIA MARE ESTE UNIC ÎN EUROPA
de Marina Glodici
Numarul vizitatorilor este in crestere de la an la an Maramuresenii sunt tot mai mandri de tinutul lor pitoresc dar si de bogatia subsolului, Maramuresul fiind o veche si renumita zona aurifera cu traditii vechi in minerit. Asta se poate constata prin cresterea interesului localnicilor dar si a turistilor de a vizita colectiile de exponate ale Muzeului de Mineralogie Baia Mare. De curand s-au incheiat o serie de activitati culturale nationale si europene privind promovarea culturii muzeale, incl...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
O furnica alerga disperata prin padure. La un moment dat ii apare in fata Leul, regele animalelor. - Ce faci, furnicuto, unde alergi in halul asta? - Dar cum, marite rege, n-ai auzit? - Nu, ce s-a intamplat? - S-a produs un accident ingrozitor. - Spune, ce e? - Pai, s-a ciocnit elefantul si hipopotamul, rau de tot. - Bine, si ce treaba ai tu, de ce alergi asa disperata? - Ma duc sa donez sange! * Intr-o zi, Ion ii face o vizita prietenului sau, Gheorghe. Ajungand la casa acestuia, vede o placa m...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page