Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 990 - 04 Iunie, 2011 - Anul XXI
de Rares Bogdan
Cred ca cel mai important lucru care s-a intamplat odata cu Zilele Clujului a fost repopularea centrului. Dupa ce clujenii au migrat ani in sir catre cele doua mall-uri care au golit, practic, centrul, acestia au redescoperit timp de trei zile farmecul din intra-muros. Doar TIFF-ul in urma cu un an a reusit pentru o saptamana sa repopuleze zona centrala a orasului. Dar cum au fost primele trei din Zilele Clujului... Prima editie, una pe care as numi-o experimentala, a avut indiscutabil plusuri, ......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (990)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * S-au implinit la sfarsitul lunii Mai, 2011, 143 ani de la procesul de inlaturare a presedintelui Andrew Johnson. Un proces similar, soldat cu aceleasi rezultate a avut loc la sfarsitul mileniului al doilea. De data aceasta cel vizat a fost William Jefferson Blyte Clinton. In timp ce Andrew Johnson a fost croitor de meserie, Bill a studiat si pe la Oxford, perioada in care a manifestat un interes deosebit pentru…… Uniunea Sovietica, restul a...... Citeste »
Cea de-a treia editie a Festivalului de Film Românesc de la Chicago
GUVERNUL ROMANIEI DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI Cea de-a treia editie a Festivalului de Film Romanesc de la Chicago Cea de-a treia editie a Festivalului de Film Romanesc de la Chicago, eveniment ce reuneste anual un public larg format atat din numerosi reprezentanti ai comunitatilor romanesti din partea vestica a Statelor Unite ale Americii, cat si cinefili din intreaga lume, a avut loc in perioada 27 – 29 mai a.c. in cadrul cinematografului Skokie Theatre. Evenimentul a fost orga...... Citeste »
Olimpiada de Limba, Comunicare si Literatura Româna
GUVERNUL ROMANIEI DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI Olimpiada de Limba, Comunicare si Literatura Romana Marti, 31 mai 2011, a avut loc festivitatea de premiere a participantilor la Olimpiada de Limba, Comunicare si Literatura Romana organizata de catre Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, in colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Inspectoratul scolar Judetean Neamt. La eveniment a fost prezent domnul Tiberiu Popa, consilier in cadrul Depar...... Citeste »
Cea de-a doua editie a „Sarbatorii Românilor” din Republica Ceha
GUVERNUL ROMANIEI DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI Cea de-a doua editie a „Sarbatorii Romanilor” din Republica Ceha Cea de-a doua editie a „Sarbatorii Romanilor” din Republica Ceha, eveniment cultural organizat de catre Asociatia Romanilor din Republica Ceha, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, a avut loc duminica, 29 mai 2011, in arealul Muzeului Etnografic din Gradinile Kinski in care se afla si biserica ortodoxa de limba romana din Praga. Prog...... Citeste »
Conferinta „sanse egale într-o Europa unita” – Sevilla
GUVERNUL ROMANIEI DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI Conferinta „sanse egale intr-o Europa unita” – Sevilla In perioada 4 – 5 iunie 2011, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) va organiza la Sevilla – Spania, cu sprijinul Consulatului General al Romaniei la Sevilla, cea de-a patra editie a conferintei „sanse egale intr-o Europa unita”. Evenimentul se inscrie in seria de dezbateri lansata de catre DRP in anul 2010 in scopul identificarii si solutionarii problemelor intampin...... Citeste »
Comunicat pentru legitimitate si pentru prevenirea destramarii teritoriale a României dupa modelul Dictatului de la Viena
de Sorin Iliesiu
Apel catre Presedinte si PrimMinistru 91 ani Trianon 4 iunie 2011 Domnului Traian Basescu – Presedintele Romaniei Domnului Mircea Geoana - Presedintele Senatului Doamnei Roberta Anastese - Presedintele Camerei Deputatilor Domnului Emil Boc – Prim-ministru Astazi 4 Iunie, se implinesc 91 de ani de la semnarea, inclusiv de catre Ungaria, a Tratatului de la Trianon din 1920, care a consfintit marea unire din 1 Decembrie 1918, data consacrata ca zi nationala a Romaniei. Avand in vedere: (a) necesita...... Citeste »
Participarea Secretarului de stat pentru românii de pretutindeni Eugen Tomac la lucrarile simpozionului international „Atelierul istoricului: surse, metode, interpretari” (Oradea, 27 mai 2011)
GUVERNUL ROMANIEI DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI Participarea Secretarului de stat pentru romanii de pretutindeni Eugen Tomac la lucrarile simpozionului international „Atelierul istoricului: surse, metode, interpretari” (Oradea, 27 mai 2011) Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni Eugen Tomac a participat, in data de 27 mai 2011, la Oradea, la lucrarile simpozionului international „Atelierul istoricului: surse, metode, interpretari”, organizat de catre Academia Romana, Un...... Citeste »
SILVAN NEGRUTIU – UN ROMÂN FRUMOS!
de Mariana Cristescu
„Usor nu e nici cantecul. Zi si noapte - nimic nu-i usor pe pamant: caci roua e sudoarea privighetorilor ce s-au ostenit toata noaptea cantand.” (Lucian Blaga, Catren) Recunosc, fac parte din acea categorie de muzicieni autoexilati, preferand, in proportie de 99%, infuzia cu splendida matematica fluida in interpretari aproape perfecte (caci perfecta nu e decat muzica sferelor), in intimitatea camerei mele de lucru, fie pentru a-mi cruta... cordul (nu inima!) de emotiile arderii aceleia unice pe ...... Citeste »
Politica »
SOLUTIA MERITOCRATICA A REDRESARII SOCIETATII ROMÂNESTI
de Corneliu Leu
Din lumea lui… Stanley Kramer, despre care am vorbit intr-un articol trecut ca o portavoce a celei mai vechi publicatii in limba romana din SUA si a sustinatorului ei, Dwight Luchian Patton, mi se adreseaza urmatoarea propunere: „La nivelul perimetrului national, am cerut distinsului om de cultura, intelectualului de marca, patriotului adevarat, care este scriitorul Corneliu Leu (www.cartesiarte.ro) sa faca un Apel prin care sa ceara implicarea persoanelor de o integritate desavarsita, indiferen...... Citeste »
ROMÂNIA MEA: „TARA CONTROVERSELOR!”
de Gina Camelia Roman
ELEVA IN CLASA A X-A. LOCUL INTAI DIN 52 DE PARTICIPANTI. CASTIGATOAREA CONCURSULUI DE ESEURI „ROMANIA MEA” – PNL VASLUI 2011 Mi se spune ca sunt un copil indraznet aflat pe treptele maturizarii… Frumoasa caracterizare… Ma simt cuprinsa de un vartej analitic si ma gandesc ca as putea sa decupez scurte fragmente de viata autentic romaneasca, intr-o dimineata frumoasa de vara. De comun acord cu gandurile mele, mai ridic odata binoclul si privesc in zare pentru a da frau liber vocii interioare. Ast...... Citeste »
MONARHIA – UN IMPERATIV AL TRECUTULUI SI UN POSIBIL GARANT PENTRU VIITORUL ROMÂNIEI
de George Petrovai
Situatia Romaniei de azi este tragica, in pofida sperantelor iscate din noua configuratie economico-politica a Europei: economia este incapabila sa se redreseze, fapt ce duce la deteriorarea continua a nivelului de trai, in timp ce pe plan extern, tara a inregistrat nenumarate esecuri (intrarea in NATO si acceptarea noastra in Uniunea Europeana sunt compensatii cu efecte de durata), cu atat mai dureroase aceste esecuri, cu cat veneau dupa o suita de promisiuni si incurajari formulate elegant de ...... Citeste »
Cultura »
BUCURIA LECTURILOR - MARIANA BRAESCU: „ÎMI AMINTESC SI-MI IMAGINEZ”
de Elena Buica
In ajunul Sfintelor Sarbatori Pascale ale acestui an 2011, am primit un colet postal din Romania, un cadou de sarbatori, o deosebita bucurie, asa cum stiu sa o aduca numai cartile. Doamna Mariana Braescu mi-a trimis „Imi amintesc si-mi imaginez” si “Imperfectiuni provizorii”. Cadoul m-a onorat, dar a avut si darul de a ma pune pe ganduri. Citind la inceput „Imi amintesc si imi imaginez”, pe masura ce inaintam lectura, imi puneam tot mai des intrebarea: unde a zacut aceasta proza profunda si emot...... Citeste »
Cultura si credinta »
Bin Laden - Fat Frumos? Personaj de "urâtenie" în profetie? Ce?
de Benone Burtescu
Fat Frumos in nici un caz! Fat Urat in cel mai bun caz! Personaj de uratenie in profetie? Absolut. O buna parte dintre oameni, neputand percepe realitatea, sau realitatea odata perceputa fiindu-le neconfortabila, prefera sa traiasca in lumea inchipuirilor, in fabulatii, numite modern pe drept sau pe nedrept conspiratii. Desi pe undeva constienta realitatii este prezenta, placerea de a se refugia intr-o lume de basm, are prioritate. Este un fel de librarie in care sectorul fictiune ocupa cel puti...... Citeste »
Religie »
OFERTA DE CARTE (14) - MAI 2011
de Alexandru Stanciulescu-Barda
Hristos a inviat! (Continuare din editia precedenta) 5. Pr. Prof. Dr. Al. Stanciulescu-Barda, Studii si documente privind Istoria Romaniei, vol. II (Banatul), Craiova, Editura Sitech, 2010, format A5, 460 pag., tipar si hartie offset, coperta policroma, plastifiata, 25 lei. In urma cu cativa ani a aparut volumul I. Atat primul, cat si al doilea volum din aceasta serie valorifica aprox. 1100 documente inedite din perioada 1780-1886 privind istoria Banatului. Ele au fost gasite de autor in podul u...... Citeste »
Din Comunitate »
Nota Redactiei
Multumim Familiei John Bill si Cornelia Muntean din La Mirada, California, pentru sprijinul constant pe care-l acorda publicatiei noastre. Ei se alatura putinilor oameni de bine care inteleg ca pastrarea limbii stramosesti pe teritoriul american este o necesitate.... Citeste »
ZIUA COPILULUI
de Vavila Popovici
Prin nastere acoperim o infima parte din absenta lumii; prin disparitie lasam loc liber unei alte prezente. 1 iunie. Zi de vara. Zi in care se sarbatoreste aceasta minunata perioada a vietii pe care o numim copilarie. Este „Ziua Copilului”, ziua copiilor nostri nascuti din dragoste de viata, fiinte gingase care vin pe lume, aprind si intretin in noi acel foc al iubirii. Primul suras gingas, primul cuvant rostit, prima strangere de mana, sunt gesturi care ne fericesc si care nu se uita toata viat...... Citeste »
Invitatie la Hram
Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Treime” (3315 Verdugo Road, Los Angeles, CA 90065 – Tel. 323-255-8583; 818-365-4274) va invita sa participati la: Banchetul de HRAM - Duminica 12 IUNIE, 2011 (de la orele 1:00 pm, in sala mare parohiala, la sfarsitul Sfintei Liturghii de Rusalii) MENIUL: * Aperitive * Sarmale cu mamaliguta * Pui la cuptor cu garnitura * Prajitura si Cafea * Centrul de racoritoare va sta la dispozitie PROGRAMUL ARTISTIC: Muzica populara si usoara cu membrii orchestrei Rapsodia Ardeal...... Citeste »
Veniti crestini la Hram! 2011
de Ion Anton
Cunoasterea Sfintei Treimi este viata vesnica! (Ioan XVII, 3) Cand misterul ceresc ne aduce-n aceasta lume, Botezul ne sfinteste, parintii ne dau nume, Pe umar, far de trup, un inger de lumina Ne e trimis de Sus, protectie Divina. La pas cu pas, mereu de-a fi-nsotit, Pe drumul vietii aspre, de rau a fi ferit. Mireasa lui Iisus la fel si Ea primeste Un nume de martir, atunci cand se sfinteste. L-al nostru Sfant Locas, Sfanta Treime, I-a pus pecetea Sa cu hram la Cincizecime. Astfel, de Tata, Fiu ...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Un baietel privea atent la un preot care-si repara gardul de la gradina. - De ce ma privesti asa de atent, fiule? intreaba preotul. - Vreau sa aflu ce zice un preot cand isi da cu ciocanul peste degete. * Discutie intre doi pescari: - Ce-ai facut duminica? - Am fost plecat la pescuit bibani. - Si ai pescuit multi? - Nici unul. - Si atunci de unde stiai ca erau bibani? * Un barbat intreaba pe vecinul sau: - Unde te duci cu sculele alea? - In poiana. Vreau sa prind vreo 2-3 pastravi. - In poiana??...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page