Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 989 - 28 Mai, 2011 - Anul XXI
de Mariana Cristescu
Nu judecati ceva inainte de vreme, pana ce nu va veni Domnul, Care va lumina cele ascunse… si va vadi sfaturile inimilor . (I Corinteni 4, 5) Am recitit cu o placere adolescentina romanul autobiografic Viata ca o prada (1977) al lui Marin Preda, prozator de geniu a carui opera continua sa ma fascineze si astazi, alimentandu-mi bateriile si mandria de a fi roman. La portile Orientului, poporul meu, mai mic decat multe altele, a daruit lumii o uriasa constelatie de spirit. De fabulo-spirit, daca p......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (989)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Sunt convins ca in multitudinea problemelor cu care va confruntati, Marcus Tullius Cicero, om politic, orator, filosof si scriitor roman a ramas o eterna necunoscuta, cum tot necunoscute au ramas si discursurile sale politice – Catilinarele, Filipicele -, pledoariile juridice, tratatele de retorica si stil, cat si filosofiile exprimate ca nimeni altul si regasite in Despre supremul bine si supremul rau” sau Despre indatoriri”. V-am mai amin...... Citeste »
GUVERNUL ROMÂNIEI, DEPARTAMENTUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI - Lucrarile Conferintei „Aromânii – istorie si actualitate”, Bucuresti, Palatul Parlamentului, 25 mai 2011
In data de 25 mai 2011, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, in parteneriat cu Academia Romana si Societatea de Cultura Macedo–Romana a organizat la Palatul Parlamentului conferinta „Aromanii – istorie si actualitate”. In alocutiunea de deschidere, domnul Eugen Tomac, Secretar de stat pentru romanii de pretutindeni, a evidentiat apartenenta culturala, lingvistica si identitara a aromanilor la romanitate, subliniind necesitatea conturarii unor politici publice integrate de sustinere a co...... Citeste »
Scrisoare deschisa membrilor CLUBULUI PRESEI TRANSATLANTICE
Filed under: Calendar by Clubul Presei Transatlantice — Un comentariu mai 18, 2011 Exista in viata fiecarui jurnalist clipe fericite sau tragice, important este ca el sa depaseasca partea subiectiva si sa transmita lumii un mesaj relevant si obiectiv. Moartea sotiei mele, profesoara de matematica LIVIA IACOB, de la Scoala generala nr. 45 din Bucuresti (pe 16 aprilie, 2006, la nici 51 de ani, dupa o operatie de cancer la san), m-a determinat sa lansez, la editia a IX-a a Zilelor HESPERUS (25 - 27...... Citeste »
CE-TI DORESC EU, TIE, DULCE ROMANIE?
de Dan Puric
Dan Puric – INVIDIA Invidia Intr-o zi, vecinul nostru de bloc si-a luat un aparat de aer conditionat. Era un zaduf ingrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer conditionat si nici bani ca sa ne cumparam unul. Sufeream de caldura si de invidie. Aveam insa o biblioteca. Ne-am uitat in ea si am scos cugetarile lui Seneca. Am citit de acolo o pagina-doua despre bine si sensul vietii si, desi cald tot ne era, nu l-am mai invidiat pe vecin. Ceva mai tarziu, vecinul si-a deschis un butic si a inceput sa u...... Citeste »
Consilul Mondial Roman - INVITATIE
JURNAL TRUST MEDIA Asociatia Republicana a Participantilor la Razboaie Asociatia de Drept Umanitar Asociatia Victimelor Regimului Comunist si al Veteranilor de Razboi ai Armatei Romane I N V I T A T I E CONSILIUL MONDIAL ROMAN, CU SEDIUL IN LOS-ANGELES, ORGANIZEAZA IN ZIUA DE VINERI, 3 IUNIE, LA ORA 12: 00, O SLUJBA DE POMENIRE IN CINSTEA EROILOR CAZUTI LA DATORIE, IN TIMPUL CELOR DOUA RAZBOAIE MONDIALE SI INHUMATI IN CIMITIRUL EROILOR (SECTORUL BOTANICA AL CAPITALEI, DIN STR. DECEBAL 17, PE LOC...... Citeste »
Politica »
AGRICULTURA, CA POLITICA DE INFOMETARE
de Ioan Cismas
Alaturi de bolile epidemice (holera, ciuma etc.), foametea a facut cele mai mari ravagii, stopand drastic evolutia numerica a omenirii in decursul lungii sale existente. In principal, datorita acestor doi factori, populatia globului a cunoscut periodic regrese importante, astfel incat, pe la 1800, deci numai cu 211 ani in urma, spun statisticile demografice, ea numara abia un miliard, in 1900, intre 1,5 si 1,7 miliarde, ca in 1950 sa ajunga la 2,5 miliarde de suflete. Progresele pe plan medical,...... Citeste »
Cultura »
FALSE ETICHETE DE GENIALITATE LITERARA SI AFISE CU MINCIUNI ELECTORALE POATE LIPI ORICINE
de Corneliu Leu
(Continuare din editia precedenta) Piatra de incercare, insa, este aici taria autorului de a se pastra in domeniul informativ si a nu avea pretentia sa emita judecati de valoare. De a descrie evenimentul si nu a-l evalua. De a furniza stire si nu reclama. De a fi onest cu cititorul lasandu-l sa judece si sa aprecieze singur; el, autorul, fiind doar catalizatorul care ii largeste orizontul de informati si ii serveste tinerea la curent cu ceea ce este noua aparitie. In ultima instanta, atunci cand...... Citeste »
O VIZITA LA MUZEUL „OCTAVIAN GOGA”
de Al. Florin Tene
Manifestare prilejuita cu ocazia comemorarii a 130 de ani de la nasterea poetului si 73 de ani de la trecerea in eternitate. Cand Clujul isi deschidea ochii, in ziua de miercuri, 27 aprilie a.c., spalandu-si fata cu lumina diminetii, membri cenaclului literar „Vasile Sav” din cadrul Centrului de Zi pentru Varstnici nr.2 (coordonator Maria Bobina), Grupul vocal-instrumental „Speranta“, condus de prof. Modest Visoiu, si o parte dintre membrii cenaclului „Artur Silvestri“ - scriitori ce activeaza i...... Citeste »
Cultura si credinta »
Apocalipsa: MITOLOGIE sau PROFETIE?
de Benone Burtescu
Scurtul nostru comentariu cu aceasta ocazie se refera la PROFETIE. Parca nu mai e timp de pierdut cu MITURILE. A fost pe lume prea multa ISTORIE si prea REALA si prea grea pentru a ne pierde putinele zile ce ne-au mai ramas ca istorie si realitate, cu lucruri care niciodata n-au fost si nu vor fi istorie si realitate. In acest context, daca APOCALIPSA, ultima carte din cartile Bibliei este MIT, o lasam deoparte, dar daca este PROFETIE merita sa alergam catre ea, s-o intelegem, caci este istoria ...... Citeste »
Istorie »
Fundatia Rockeffeler, interesata de studiile sangvine din Transilvania?
de Nicolae Balint
Peste 18.000 de mii probe de sange recoltate din Transilvania. Mai precis, din fostele judete Ciuc, Odorhei, Trei Scaune si Mures. Grupul tinta: romani, secui, maghiari, germani, dar si alte etnii. Un studiu de foarte mare amploare - dar foarte putin cunoscut atunci ca si azi - desfasurat in urma cu mai bine de 70 de ani. Nu a fost singurul. Toate aceste cercetari, inclusiv studiul amintit anterior, sustinut in parte cu fonduri din surse guvernamentale romane, dar si particulare.... inclusiv de ...... Citeste »
De la Cititori »
FARMECUL UNEI VÂRSTE NEMURITOARE
de Octavian Lupu
„Who wants to live forever (Cine vrea sa traiasca vesnic) este una dintre cele mai sensibile melodii cantate vreodata de catre regretatul Freddie Mercury, solistul trupei Queen. Impreuna cu eternul „Last Christmas (Ultimul Craciun) al lui George Michael, acest cantec readuce in suflete nostalgia anilor ’80 pentru toti cei care erau adolescenti sau tineri la acea data. In mod surprinzator, ori de cate ori am avut ocazia sa audiez din nou aceste melodii, involuntar am trait un sentiment de parere ...... Citeste »
Religie »
OFERTA DE CARTE (14) - MAI 2011
de Alexandru Stanciulescu-Barda
Hristos a inviat! Cu deosebit respect va facem cunoscut ca parohia noastra a publicat sau a achizitionat o serie de lucrari, pe care le are disponibile pentru vanzare. Ne-ar face placere ca sa binevoiti si Dvs. sa va numarati printre cei ce se infrupta din hrana spirituala ce-o ofera aceste lucrari. De 20 de ani publicam, - cu greutati pe care numai Dumnezeu le stie -, la nivelul unui sat uitat de lume, sute de titluri de carti si brosuri cu continut teologic, istoric, literar, pe care le raspan...... Citeste »
Sport »
Rezultatele din Liga I
Rezultate complete din ultima etapa a Ligii I Rezultate complete inregistrate in partidele disputate, in etapa a XXXIV-a, ultima, a Ligii I: FCM Targu Mures - Universitatea Cluj 0-2. A marcat: Pacurar ’54, Machado ‘74 Pandurii Targu Jiu - FC Vaslui 0-1. A marcat: Canu ‘76 Rapid Bucuresti - FC Brasov 1-0. A marcat: Sburlea ‘7 CFR Cluj - Steaua Bucuresti 1-3. Au marcat: Bus ’43 ; Surdu ‘5, Nicolita ’18, Bilasco ‘89 Victoria Branesti - Gloria Bistrita 2-0. Au marcat: Oprea ’29, Zuluf ‘32 FC Timisoa...... Citeste »
Din Comunitate »
La multi ani, Janice Curpas!
de Tatiana Scurtu Munteanu
Pe data de 19 mai 2011, minunea pe nume Janice, a prietenilor nostri Roxana si Octavian, a implinit 2 anisori. Ii uram sa fie pentru parintii ei o primavara in casa cu toata dulceata florilor si gingasia culorilor. Cand primavara da in floare In ochii tai ce ne privesc, Curg siruri repezi de cocoare Si lacrimi care dovedesc Prinosul fericirii, iata, Cu mangaierea din Lumina, Esti bogatia lumii toata Prin revarsarea cea divina. Izvorul vietii-n stralucire Iti poarta sufletul curat, Iar cei care t...... Citeste »
OTTAWA - PRIMAVARA
de Elena Buica
Indiscutabil, cel mai frumos anotimp pentru vizitat Ottawa este primavara, in special perioada infloririi lalelelor. Miile de lalele razand in soare, nu numai ca iti transmit bucuria si dragostea de viata, dar ele poarta in cupele lor sentimentul de prietenie al canadienilor si pe cel de recunostinta al Olandei. Fermecatoarea imagine a miilor de lalele are o frumoasa si miscatoare poveste. In perioada celui de al doilea Razboi mondial, Familia regala din Olanda s-a refugiat in Canada, la Ottawa ...... Citeste »
Consular Section - Consulate General of Romania - New York, Mesaj de Condoleante
Normal 0 Consulatul General al Romaniei la New York a aflat cu profunda tristete despre trecerea in nefiinta a celui care a fost prof. Aureliu Ciufecu, consul onorific al Romaniei la Bridgeport, un om cu deosebita valoare morala si o personalitate respectabila. Adresam sincere condoleante familiei indurerate, precum si comunitatii care i-a fost alaturi in indeplinirea nobilei sale misiuni. Dumnezeu sa-L odihneasca in pace! Consul general Marian Parjol... Citeste »
Consular Section - Consulate General of Romania - New York, Mesaj de Condoleante
Normal 0 Am aflat cu nespusa durere despre prematura trecere in nefiinta a lui Nicholas Dimancescu, fiul consulului general onorific al Romaniei la Boston, domnul Dan Dimancescu. Doresc sa transmit sincere condoleante familiei indurerate. Fie ca sufletul sa i se odihneasca in pace! Marian Parjol Consul general... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Judecatorul intreaba martora: - Sunteti casatorita? Ea ofteaza. Judecatorul dicteaza secretarei: - Nu e casatorita. Apoi intreaba martorul: - Sunteti casatorit? Martorul ofteaza. Judecatorul dicteaza: - Casatorit. * Capitanul de pe Titanic ii strange pe pasageri si le spune: - Am doua vesti pentru dumneavoastra: una rea si una buna. Pe care o vreti prima? - Pe cea rea. - In doua ore, vaporul se va rupe in doua si se va scufunda. - Si cea buna? - Vom lua 11 Oscaruri. * La telefon: - Alo? Ghicitoa...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page