Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 988 - 21 Mai, 2011 - Anul XXI
de Andrei Marga
Printre evenimentele ultimelor saptamani – din nefericire, prea repetitive in raport cu precedentele – se desprind, fara indoiala, comunicarea de catre Banca Nationala a Romaniei si alte institutii a unor indicatori ai starii reale a economiei tarii si cateva observatii privind institutiile. Din pacate, unor astfel de indicatori economici li se da prea putina atentie, iar observatii importante trec nesesizate. Banca Nationala a Romaniei, prin chiar vocea guvernatorului, a semnalat “deficitul de ......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (988)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Intr-o dezordine generalizata care a cuprins toate sferele activitatilor socio-politice, se cimenteaza tot mai mult ideea ca civilizatia Planetei este in mare pericol. In ce ma priveste, fiind adeptul postulatului lui Will Durant, care stipuleaza ca, Civilizatia incepe cu ordinea ………. si moare cu haosul”, consider civilizatia demult disparuta, haosul fiind la ora actuala forta dominanta a planetei. Daca aveti dubii in privinta haosului inst...... Citeste »
GUVERNUL ROMÂNIEI DEPARTAMENTUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI - Conferinta „Aromânii – istorie si actualitate” – Bucuresti, Palatul Parlamentului, 25 mai 2011
Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, in parteneriat cu Academia Romana si Societatea de Cultura Macedo–Romana organizeaza miercuri, 25 mai a.c., conferinta „Aromanii – istorie si actualitate”. Lucrarile reuniunii vor fi axate pe teme precum identitatea nationala, lingvistica si culturala a aromanilor in context balcanic si european, apartenenta istorica, lingvistica si etnografica a aromanilor la romanitate si modalitati de promovare a identitatii si culturii romane de expresie dialecta...... Citeste »
Romania saraca "ajuta" Europa bogata!
de Ioan Cismas
Atunci, in ianuarie 2007, la intrarea in UE, Comisia Europeana ne-a cinstit , in perspectiva, cu o suma uriasa am putea spune, de 19,2 miliarde de euro, esalonata pana /n 2013, cu care sa ne facem treburile, pentru a ne pune tara la punct si pentru a elimina unele dezechilibre structurale pe care le avem de atata vreme. Bucurie mare la acea vreme pentru ca un asemenea dar nu se prea primeste, si, cu ce ar mai fi potolit guvernele noastre, multe lucruri s-ar fi pus la punct in domeniile autostraz...... Citeste »
CASTELUL PELES, RESEDINTA REGILOR ROMÂNIEI
de Carmen Marin
Romania, se poate mandri cu unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Constructia sa s-a facut in vremea regelui Carol I, intre anii 1873 si 1914. Considerat ca unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din Romania, se evidentiaza prin caracterul sau de unicat si este prin valoarea sa artistica si istorica si unul, din cele mai importante monumente din Europa. Dupa alegerea sa ca domn al Romaniei, 1866, principele Carol I, viziteaza Sinaia fiind fascinat de frumusetea locur...... Citeste »
Politica »
Vizita de lucru a domnului Eugen Tomac, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, în Bulgaria (Sofia si regiunea Vidin, 9 – 10 mai 2011)
In perioada 9-10 mai 2011, domnul Eugen Tomac, secretar de stat pentru romanii de pretutindeni, a efectuat o vizita de lucru in Bulgaria, la Sofia si in regiunea Vidin, in cadrul careia a avut atat intalniri cu autoritatile bulgare, cat si cu reprezentantii comunitatii romanesti. In prima zi a vizitei, la Sofia, domnul Tomac a avut o intalnire cu reprezentanti ai Ministerului Invatamantului, Tineretului si Stiintei, in cadrul careia a prezentat modalitatile prin care statul roman sprijina invata...... Citeste »
ROMANII
de Adriana Elena Mota
Romanii nu trebuie sa priveasca in jos atunci cand primim din strainatate tot felul de bombardamente mediatice menite sa ne faca sa plecam din aceasta tara, sa o privim cu scarba, sa vedem ca in ea nu mai este nimic posibil, ca atunci cand vom avea copii ei nu vor avea scoala sau spital. Romanii nu trebuie sa uite ca in aceasta tara, inghesuita din toate partile de imperii si mai apoi de comunism s-au nascut: Decebal, Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Constantin Bra...... Citeste »
PRISTANDA CU SÂNGE ALBASTRU
de Corneliu Leu
Un Pristanda cu genealogie si cu sange albastru se sarbatoreste anul acesta prin numaratori de steaguri sparlite si puse la ciorapul de avar batran, arghirofil ingrijorat doar de zestrea pe care trebuie sa o refaca multelor lui pietre din casa. Fiindca si la Pristanda tot de drapele de 10 mai e vorba. Adica sa jecmanesti bugetul national in numele drapelului national. Iar Pristanda, bietul, era dulce copil dubland cantitatea de panza de la steaguri ca sa-si faca asternuturi; in vreme ce asta isi...... Citeste »
Cultura »
FALSE ETICHETE DE GENIALITATE LITERARA SI AFISE CU MINCIUNI ELECTORALE POATE LIPI ORICINE
de Corneliu Leu
(Continuare din editia precedenta) Printr-o asemenea consecventa numai, se ajunge si la specializarea in anumite domenii sau perioade, ceea ce devine virtutea istoricului literar care vine sa structureze imaginea a ceea ce se cheama vocatia culturala a unui popor sau a unei epoci, demonstrandu-si imensa utilitate de la formarea didactica a specialistilor, la construirea unor capitole enciclopedice de istorie literara puse la indemana publicului larg, la compararea unor opere si a unor literaturi...... Citeste »
CONSTANTIN BRÂNCUSI – LUCEAFAR, CIOCÂRLIE SI INFINIT...
de Roni Caciularu
Hoinar prin lume… Vizitarea Muzeului MOMA, daca esti de-acum la New York, e obligatorie! Stiindu-i imensitatea valorica, dar si cunoscandu-ne patimile pentru frumos, suntem convinsi ca, in scurtul nostru timp, nu vom putea face mare lucru. Dar stiam cu exactitate ca Brancusi, fantasticul si imensul Brancusi, este unul din regii de la Muzeul de Arta Moderna – MOMA. Acolo mergem. Coada imensa. Dar imediat se mai deschid cateva puncte de distribuire a biletelor. Ajungem repede la etajul 5. Unul din...... Citeste »
CÂTEVA GÂNDURI DESPRE CONSTANTIN BRÂNCUSI
de Cristina Oprea
Pe data de 16 martie s-au implinit 54 de ani de cand a plecat dintre noi parintele sculpturii moderne. Din anul 1957, anul trecerii, lucrarile sale sunt prezente in expozitii omagiale, s-au organizat diferite simpozioane si conferinte atat in tara cat si in strainatate despre opera sa. S-au scris numeroase carti si s-au regizat filme. Fascinat de cunoastere Fara a dori sa se incadreze unui curent sau altul, a acceptat teoriile vechii arte populare romanesti, ducand chiar o viata in spiritul tara...... Citeste »
Cultura si credinta »
AMINTIRI despre VIITOR = PROFETIE
de Benone Burtescu
Pentru ca lumii seculare nu-i place notiunea de MORALA care defineste ferm diferenta dintre BINE si RAU si creaza RESPONSABILITATE, a inlocuit-o cu notiunea de ETICA, mult mai permisibila in intelegere si mai putin creatoare de CARACTER, dar cu aluzie la o oarecare CONDUITA, care in final insa nu scapa nici ea de o legitate pozitiva. La fel, cuvantul PROFETIE indisolubil legat de Dumnezeu si de voia Sa cu noi in perspectiva, a fost inlocuit cu amintiri despre viitor care se vrea ALTCEVA, dar car...... Citeste »
De la Cititori »
FITOSUL
de Viorel VINTILA
Cuvantul fita a capatat o noua dimensiune in ultimii 20 de ani si a fost scos de la naftalina din DEX, de catre unii dintre romanasi, care au facut din fita un modus vivendi, un stil de viata in care snobismul este litera de lege. Ce este fita? Un capriciu, o toana, un moft, o sclifoseala, un fason, un naz? La romani, fita este o stare de spirit, un mod de a te etala si a incerca sa te detasezi de mioriticul de langa tine prin orice mijloace posibile... Colectionarul de fite, fitosul cel snob, f...... Citeste »
Religie »
CE AM VAZUT LA IERUSALIM ? DRUMUL CRUCII - VIA DOLOROSA
de Aurel Sas
de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas „Si indata dimineata, arhiereii, tinand sfat cu batranii, cu carturarii si cu tot sinedriul si legand pe Iisus, L-au dus si L-au predat lui Pilat” (Marcu 15:1) „Si ducandu-si crucea (Iisus) a iesit la locul ce se cheama al Capatanei, care in evreieste se zice Golgota. Unde L-au rastignit, si impreuna cu El pe alti doi, de o parte si de alta, iar in mijloc pe Iisus” (Ioan 19:17-18). (Continuare din editia precedenta) Reflectie la mantuire, ca talharul de-a drea...... Citeste »
Sport »
Rezultate complete din penultima etapa a Ligii I
Rezultate inregistrate in partidele disputate, vineri, sambata, duminica si luni, in etapa a XXXIII-a, penultima, a Ligii I: Vineri Unirea Urziceni - Astra Ploiesti 0-3 Au marcat: Rusu ’16, Stan ’59, Matel ’77 (penalti) Gaz Metan Medias - CFR Cluj 3-2 Au marcat: Eric ’30, ’75, Parvulescu ’60 ; Rada ’29, Hora ‘36 Sambata Universitatea Cluj - Rapid Bucuresti 1-2 Au marcat: Pacurar ’68 (penalti) ; Herea ’27, Frunza ‘39. Duminica FC Brasov - Pandurii Targu Jiu 3-2 Au marcat: Ilyes ‘8 (penalti), Card...... Citeste »
Din Comunitate »
Refugiat în Iugoslavia
de Octavian D. Curpas
Inca o zi se apropie de sfarsit. Soarele a coborat spre zenit. Lumina amurgului imbraca totul in tonuri de roz, liliachiu, rosu si albastru. In aceasta seara de primavara arizoniana stau de vorba cu prietenul meu Dumitru Sinu din Phoenix, caruia ii spun “nea Mitica”. Amintirile lui curg asemenea unei ape involburate. Trecutul prinde din nou viata sub ochii nostri. Prezentul dispare, invaluit in cuvintele prietenului meu, despre oameni si intamplari din vremuri de altadata. De la Panciova la Bano...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
La restaurant: - Ospatar, as vrea sa servesc un meniu fix. - Cu 55.000 de lei sau cu 65.000 de lei? - Care-i diferenta? - De 10.000 de lei… * Un apel telefonic la operatorul de telefonie mobila: - Sa va fie rusine! Compania dumneavoastra fura bani din buzunarul clientilor. - Explicati-ne, va rog! - Aseara mi-am controlat contul, erau 10 dolari, am inchis telefonul, dimineata l-am pornit, iar acum in cont nu mai am nici un dolar. - Dar v-ati pus cumva peste noapte telefonul la incarcat? - Da, l-a...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page