Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 987 - 14 Mai, 2011 - Anul XXI
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Indiferent de turnura evenimentelor politice internationale, generate de evenimentele de la Abbottabad-Pakistan si care au generat lichidarea lui Ossama Bin Laden, putinele minti rationale, realizeaza ca economia Americana isi continua cursul descendent, lucru care va duce la propulsarea ei in Groapa Marianelor-Toscarora. Ma surprinde reactia inexistenta a cohortelor si legiunilor de experti, trecuti si pe la Harvard-School of Economics, in......Citeste »
Editoriale »
Modelul Oprescu. Sau Johannis?
de Rares Bogdan
Pot fi considerati acestia un model de succes? Mai au partidele politice actuale suficienta reprezentativitate? Se mai bucura acestea de increderea cetatenilor? Sunt un atuu sau o piatra de moara pentru anumiti candidati? Are vreo sansa un independent fara sustinerea unei masinarii de partid in spate? Poate guverna local un independent care nu se bazeaza pe un grup de consilieri apartinand aceluiasi partid? Cat conteaza potentialul de coalitie , de parteneriat, al unui ales si cat conteaza apart...... Citeste »
GREU SE MAI FAC OAMENII OAMENI!
de Lazar Ladariu
Pietonii reprezinta cea mai mare parte a omenirii. (...) Pietonii au creat lumea. (...) Si cand totul a fost gata, cand planeta noastra a capatat un aspect oarecum civilizat, au aparut automobilistii. Trebuie sa precizam, de altfel, ca si automobilul a fost inventat de pietoni. Dar automobilistii au uitat asta numaidecat si au inceput sa-i striveasca pe sarmanii pietoni blanzi si inteligenti. Strazile, create de pietoni, au trecut sub stapanirea automobilistilor. Partea automobilistilor agresivi...... Citeste »
Romanii uitati din Poroscovo, Ucraina, deschid o biserica baptista in limba romana
Peste 100 de romani din satul ucrainian Poroscovo, din Carpatii Padurosi au participat pe 1 mai 2011 la deschiderea bisericii baptiste din sat. Acolo locuiesc aproape 6000 de oameni din care aproximativ 2000 sunt romani, iar dintre ei aproximativ jumatate sunt copii. Traiesc intr-o saracie greu de descris sau de imaginat, si fiecare familie are multi copii. Locuiesc la marginea satului, separati de ucrainieni si numesc cartierul lor “tabara”, un cuvant care a intrat si in vocabularul ucrainian l...... Citeste »
Politica »
Vizita de lucru a domnului Eugen Tomac, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, în Ungaria (4-5 mai 2011)
In perioada 4-5 mai 2011, domnul Eugen Tomac, secretar de stat pentru romanii de pretutindeni, a efectuat o vizita de lucru in Ungaria. In prima zi a vizitei, domnul Tomac a avut o intalnire cu doamna Margareta Tat, primarul din Micherechi, precum si cu membrii Consiliului Local Micherechi, localitate in care peste 75 % dintre cetateni sunt etnici romani. In cadrul intrevederii, doamna primar a facut apel la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni de a sprijini, in continuare, comunitatea r...... Citeste »
Comunicat de presa referitor la întâlnirea dintre Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu si Secretarul de Stat, Alina Bica, cu membrii delegatiei FMI si ai Bancii Mondiale, condusa de Jeffrey Franks
Conducerea Ministerului Justitiei, reprezentata de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu si Secretarul de Stat, Alina Bica, a avut vineri, 6 mai 2011, o intalnire de lucru cu membrii delegatiei Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale, condusa de Jeffrey Franks. In cadrul intalnirii au fost discutate perspectivele reformelor legislative, in special cele adresate mediului de afaceri, pentru imbunatatirea acestuia si cresterea competitivitatii economiei. De asemenea, a fost trecut in re...... Citeste »
Cultura »
FALSE ETICHETE DE GENIALITATE LITERARA
de Corneliu Leu
(Continuare din editia precedenta) Este drept ca, pana de curand, mi-as fi permis sa ma refer numai la perioada care are legatura cu aceste nume, perioada in care s-a simtit din plin si fatis manipularea creatiei literare prin acest detasament de onoare al sectorului ideologic de partid si de stat. Recentele documente de la CNSAS privindu-l pe Mircea Iorgulescu, reprezentant marcant al generatiei ulterioare de critici literari, implicat in jocuri mai subtile decat primii, adica si mimarea dizide...... Citeste »
Cultura si credinta »
ASA de ÎNCET? - ASA de REPEDE?
de Benone Burtescu
Oricat de vechi, stravechi, s-ar presupune a fi descoperirile celor cateva oase atribuite omului mai orizontal, mai vertical, dar OM, ceea ce numim ISTORIA neamului nostru omenesc nu a fost considerata niciodata si de catre nimeni ca incepand cu ele. Pe orice cale am merge inapoi, mai inapoi de sase mii de ani nu gasim dovezi de oameni, grupuri de oameni, popoare si evenimente de evidenta. Nefiind vorba de demonstrari stiintifice in domeniu, imi permit in randurile de fata o scurta privire asupr...... Citeste »
De la Cititori »
DINCOLO DE ORIZONT SE AFLA MEREU ALBASTRUL NEMARGINIRII
de Octavian Lupu
Trecerea timpului nu poate fi oprita de nimic si de nimeni, oricat de mult s-ar incerca acest lucru. In lupta impotriva trecerii clipelor vietii, perseverenta nu ajuta la nimic, iar incapatanarea genereaza numai probleme. Cu toate acestea, refuzul interior persista in a ignora schimbarea ce se produce continuu in jurul tau, precum si in tine. De fapt, nu exista cale de a evada de sub tutela trecerii si devenirii. Esti constient de acest lucru? Cata vreme esti copil, scoala iti mentine un tonus v...... Citeste »
Religie »
CE AM VAZUT LA IERUSALIM ? DRUMUL CRUCII - VIA DOLOROSA
de Aurel Sas
de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas „Si indata dimineata, arhiereii, tinand sfat cu batranii, cu carturarii si cu tot sinedriul si legand pe Iisus, L-au dus si L-au predat lui Pilat” (Marcu 15:1) „Si ducandu-si crucea (Iisus) a iesit la locul ce se cheama al Capatanei, care in evreieste se zice Golgota. Unde L-au rastignit, si impreuna cu El pe alti doi, de o parte si de alta, iar in mijloc pe Iisus” (Ioan 19:17-18). (Continuare din editia precedenta) Popasul 13. Iisus este coborat de pe Cruce! ...... Citeste »
Sport »
Rezultate din Liga I
Rezultate inregistrate in partidele disputate, sambata, duminica si luni, in etapa a XXXII-a a Ligii I: Sambata Rapid - FCM Targu Mures 1-1 Au marcat: N. Grigore ’35 ; Fl. Dan ‘85 Duminica Sportul Studentesc - FC Brasov 1-2 Au marcat: Irimia ’35 ; Cardoso ’32, Mateiu ‘43 Pandurii Targu Jiu - Universitatea Cluj 2-0 Au marcat: Rada ’22, Brata ‘57 Gaz Metan Medias - Steaua 0-0 Luni CFR Cluj - Gloria Bistrita 2-2 Au marcat: Bud ’61, G. Muresan ’73 ; Nalati ’10, Tudose ‘45 Victoria Branesti - Otelul ...... Citeste »
Din Comunitate »
Punte între trecutul românilor si “Viitorul Român” cu Profesorul Ion Toderascu
de Anca Adumitroaie
O alta fermecatoare seara californiana cea de 30 aprilie 2011; lumina lina a apusului filtrat de frunzele arborilor batrani din gradina familiei Kloes oferea, in atmosfera de pace si impacare post-pascala, unda de taina si nostalgie pe care asteptarea unei infuzii de istorie nationala o inducea celor, poate, 50 de participanti... Debuta astfel unul dintre cele mai reusite evenimente culturale organizate de Societatea “Viitorul Roman”: intalnirea cu Profesorul universitar iesean Ion Toderascu... ...... Citeste »
DUMINICA, 1 MAI 2011, S-A DESFASURAT CEA DE-A XII-A EDITIE A ZILEI ROMÂNIEI PE BROADWAY
de Lia Lungu
Ocidentalismul romanesc, se manifesta de peste doua decenii, dupa iesirea din marasmul comunist, sub diverse forme, in diverse spatii geografice unde traiesc romanii. In „micile Romanii” risipite in lume, romanii dinafara granitelor, reusesc de cele mai multe ori prin eforturi colective sa se prezinte lumii frumos si demn. Unul dintre cele ma graitoare exemple este „Ziua Romaniei pe Broadway”- New York. Ajuns la cea de a XII-a editie, festivalul se desfasoara in fiecare an in primul weekend din ...... Citeste »
COMUNICAT - Incendiu la Biserica Sfanta Maria din Atlanta
1607 23rd Street NW Washington DC 20008 Phone: (202) 332-2392 ext. 106 Fax: (202) 232-4748 jcismaru@roembus.org www.washington.mae.ro Comunicatul Prea Cucernicului Parinte Nicolae, de la Biserica Sf. Maria, Dacula, statul Georgia Graiurile mele asculta-le, Doamne! Intelege strigarea mea! Ia aminte la glasul rugaciunii mele, Imparatul meu si Dumnezeul meu, caci catre Tine, ma voi ruga, Doamne! Dimineata vei auzi glasul meu; dimineata voi sta inaintea Ta si ma vei vedea.” Acestea sunt cuvintele ca...... Citeste »
IN MEMORIAM - Episcopul George Gutiu
A plecat dintre noi, la varsta de 87 de ani, preotul si Episcopul George Gutiu, unul din lunga lista de martiri si marturisitori neinfricati ai Bisericii Greco-Catolice, pilda de credinta si fidelitate fata de crezul in care s-a nascut. L-am cunoscut in inchisoarea din Aiud, in primavara anului 1952, chiriasi temporari ai aceleiasi mizerabile celule. Mi-l amintesc bine ca pe un tanar neinfricat, fire de luptator si om de actiune, gata sa sara in ajutorul oricui ar fi avut nevoie (si erau multi p...... Citeste »
ARHIEPISCOPUL „AD PERSONAM” GEORGE GUTIU S-A MUTAT ÎN CASA TATALUI CERESC
Episcopia Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica de Cluj-Gherla Departamentul pentru imagine si relatii cu mass-media 400001 Cluj-Napoca (CJ), Motilor 26, tel: 0040-264-439018; fax: 0040-264-431964; mobil: 0729-884889; E-mail: media.cluj@bru.ro; www.bru.ro; www.catholica.ro 09.05.2011/Cluj-Napoca ARHIEPISCOPUL „AD PERSONAM” GEORGE GUTIU S-A MUTAT IN CASA TATALUI CERESC Arhiepiscopul ad personam George GUTIU, marturisitor al credintei in inchisorile comuniste si Pastor al Eparhiei Greco-Catolice de...... Citeste »
GEORGE GUTIU - Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla 1990-2002
Data, locul nasterii: 30 martie 1924, in satul Vaidei, comuna Ogra, judetul Mures Studii: - scoala elementara - cinci clase elementare in satul natal - gimnaziul - patru clase gimnaziale la Liceul “Papiu Marian”, din Targu-Mures - 1940-1944 - ultimele patru clase de liceu le-a urmat la Liceul “Titu Maiorescu” din Aiud, promovand examenul de bacalaureat - studii teologice: - 1944 - student al Academiei de Teologie Romana Unita “Sfanta Treime” din Blaj ; iunie 1948 - a promovat examenul de licenta...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
O blonda la Loto: - Nu va suparati, ce inseamna Loto? - Trebuie sa nimeriti sase numere. - Da, dar de la ce distanta? * La usa suna un cersetor si intreaba: - Nu aveti cumva vreo vechitura de care v-ati putea lipsi? - Stai putin s-o chem pe soacra-mea… * Doi prieteni se duc la targ sa cumpere o vacuta. Ajung in targ, cumpara vacuta si o leaga de bara masinii. - De ce se tine vaca dupa noi? - Cred ca mergem noi prea incet. - Hai sa mergem mai tare. - Uite, avem 50 km la ora si vaca inca se tine d...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page