Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 980 - 26 Martie, 2011 - Anul XXI
de Nicolae Balint
Plini de umor infantil, mai marii de la Finantele Harghita l-au detasat pe derbedeul maghiar Csibi Barna, incepand cu 21 martie a.c., la Abrud. El este primitivul care l-a „spanzurat” pe Avram Iancu intr-o asa-zisa procesiune de pedepsire, la Miercurea Ciuc, in dupa-amiaza zilei de 14 martie a.c.. Adica individul este detasat acum in inima Tarii Motilor, acolo unde fiecare palma de pamant romanesc respira istorie sfanta. Daca gestul acestui derbedeu extremist - din pacate nu e singurul derbedeu ......Citeste »
Editoriale »
Din Lumea... lui Stanley Kramer (980)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Orice persoana in deplinatatea facultatilor mintale, realizeaza ca Mapamondul isi traieste ultimele clipe, ultimele zvacniri, similare unui muribund inaintea obstescului sfarsit. Este suficient doar sa trecem in revista ultimele realizari ale omenirii, ca sa constatam ca splendorile Terrei au fost coplesite de orori, valorile de nonvalori, dezordinea desavarsita fiind singurul domeniu care a atins maxima perfectiune. In aceasta dezordine pe...... Citeste »
Absenta Europei?
de Andrei Marga
Cunoscutul cotidian Le Monde a publicat in 5 februarie 2011 trei articole care nu pot sa nu-i puna pe ganduri pe europenii devotati Europei, care mai cred in vocea civilizatoare distincta a acesteia. Ocazia a reprezentat-o izbucnirea miscarilor antiautoritare si prodemocratice in Tunisia si Egipt, dupa ce, in urma cu ceva mai bine de o luna, secretarul de Stat al S.U.A. semnala, intr-un discurs in regiunea Golfului, vointa politica a Americii de a reduce sustinerea regimurilor autoritare din lum...... Citeste »
CU GANDUL LA SIMBOLUL NOSTRU NATIONAL – AVRAM IANCU, CRAISORUL MUNTILOR
de Lazar Ladariu
Alaturi, o fotografie de la 1870. Ultimul chip al Iancului. Par si barba albe. Mustati stufoase. Albe si ele. Priveste trist, undeva departe. In gol. Simt un nod in gat. Intre gene – strivita o lacrima. Mandrul Crai al Muntilor mi-a tutelat, ca multor altora, copilaria. Cu demnitatea. Cu indarjirea. Cu sufletul si cu mandria lui. Totul de el dat pentru noi, cei aici traitori. Inramat, numarul din «Federatiunea» (1872), cu necrologul lui Avram Iancu: «Monumentulu’ celu mai puternicu tu l-ai plant...... Citeste »
ARDEALUL STRAMOSESC – PAMANT ROMANESC
Motto: Spuneti lui Árpád, ducele Ungariei, stapanul vostru, ca ii suntem datori ca prietenul unui prieten, cu toate cele ce sunt necesare, pentru ca omul este oaspete si duce lipsa de multe. Dar PAMANTUL care l-a cerut de la bunavointa noastra nu-l vom ceda in nici un fel atata timp cat vom fi in viata.” Gesta Hungarorum – Anonimus Este ziua de 17 martie 2011, ora 4, in zorii zilei. Nu pot sa mai adorm. De ce oare? Ce se intampla? Cred eu ca glasul pamantului strabun transilvan ma striga. Nu est...... Citeste »
CURS DE LIMBA ROMÂNA ONLINE
GUVERNUL ROMANIEIDEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI CURS DE LIMBA ROMANA ONLINEDepartamentul pentru Romanii de Pretutindeni lanseaza programul „Curs de Limba Romana”, cu scopul de a promova studiul limbii romane in comunitatile romanesti de peste hotare. Proiectul prezinta un caracter inedit, numarandu-se printre putinele resurse electronice disponibile care permit accesarea si parcurgerea gratuita a unor module de studiu a limbii romane.Cursul se adreseaza romanilor aflati in afara gr...... Citeste »
Deputatul Tudor Pantîru cere conducerii Parlamentului Romaniei sa convoace conform legii, Congresul Romanilor de Pretutindeni
Intr-o scrisoare adresata Presedintelui Senatului, Mircea Geoana si Presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, deputatul Tudor Pantiru solicita convocarea Congresului Romanilor de Pretutindeni si alegerea Consiliului Romanilor de Pretutindeni. “Lipsa acestui organism afecteaza politicile statului roman in domeniul relatiilor cu romanii de pretutindeni si dezvoltarea legaturilor cu acestia. Mai mult, absenta lui incalca principiul suprematiei legii, aducand atingere normelor imperative ...... Citeste »
Politica »
O “ISTORIE” CARE SE REPETA!
de Lazar Ladariu
Inca de la inceput ma simt obligat cu o precizare absolut necesara. Am urat, intotdeauna, tirania, agresiunea, opresiunea, terorismul de orice fel! De cand ma stiu, am fost de partea apararii fiintei umane, a omului, acea “trestie ganditoare”. Dar, in ceea ce priveste atacarea Libiei de catre coalitia unor state – SUA, Franta, Spania, Italia, Canada, Grecia, Danemarca, Olanda, Belgia etc. –, am o parere personala. In primul rand, ca si in Irak, a fost depasit (sa nu spunem desconsiderat!) mandat...... Citeste »
LECTIA JAPONEZA
de Ioan Cismas
Ceea ce li se intampla astazi japonezilor si, prin ei, noua, tuturor, pare a depasi puterea noastra de intelegere a mersului evenimentelor, iar cataclismul ce s-a abatut asupra Tarii Soarelui Rasare este greu de definit din categoria carui gen de sanctiuni apartine. Daca sinistrul din 11 septembrie 2001, care a lovit turnurile gemene din Statele Unite ale Americii, a fost rezultatul exclusiv al actiunii omului, cutremurul fara precedent in ultimul secol si jumatate, din 11 martie 2011, de 9 grad...... Citeste »
Cultura »
DAN BRUDASCU, LA ANIVERSAREA CELOR SAIZECI DE ANI DE VIATA
de Octavian D. Curpas
Dan Brudascu s-a nascut pe 26 martie 1951 la Ciucea, judetul Cluj. Are o cariera, o familie si realizari impresionante. Unii oameni sunt nascuti sub o stea norocoasa, iar Dumnezeu le-a daruit din toate darurile sale. Este si cazul domnului Dr. Dan Brudascu, un om deosebit si un roman remarcabil. Absolvent al facultatii de Filologie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca si doctor in studii filologice, a fost profesor la Universitatea Avram Iancu din Cluj Napoca, om de cultura, politician...... Citeste »
Dumnezeiescul Ardeal
de Razvan Ducan
Patrie si matematica Cu ziduri niciodata surpate in noi, Dave tintuite pe caciuli de sare, Contemporana matematica n-are atatea zerouri dupa unu, Sa afle anul nostru de descalecare. Fiindca n-am descalecat nicicand, Sangele fara de sa gandea viitorul, Crestetul Carpatilor cand s-a-ntregit, Ne-a plamadit deodata cu iarba si izvorul. Si-am curs de atunci printre ierburi Si unele erau din metal taios Si-o parte din sangele ce gandea viitorul S-a scurs in radacini sau poate mai jos. Sangele ce a ram...... Citeste »
Petre Tutea – Apologetul crestin, filozoful magistral si gânditorul autentic – între Dumnezeu si neamul sau...
de Stelian Gombos
(Continuare din editia precedenta) 28. Daca nu cunosti revelat - prin gratie divina - sau inspirat, nu cunosti nimic. De pilda, povestea cu marul lui Newton, care a cazut. Nu stiu unde am citit eu stupiditatea asta: Ii tomba dans une méditation profonde qui la conduit jusqua la loi de la gravitation universelle’’. Si eu spun: daca Newton gandea pana la Judecata de Apoi, nu descoperea nimic! Dar el a fost mult mai intelept. Cind a fost intrebat cum a descoperit gravitatia, a zis: Am fost inspirat...... Citeste »
Sa strabati „târâs distanta dintre doua infinituri"…
de Flori Blanaescu
Autor: FLORI BALANESCU „Uite-ma gol de credinta Si nu e nimeni sa ma vada Si sa-mi zugraveasca nefiinta . Cu doi ani in urma, publicam in revista „Amfitrion“, de la Drobeta Turnu Severin, textul de mai jos. Era un numar dedicat lui Mihai Buracu, unul dintre multii detinuti politici ai regimului comunist. Reiau acest text, dupa ce Mihai Buracu si-a parasit zilele trecute trupul pamantesc si a ramas constiinta, atat prin viata sa, cat si prin marturia pe care ne-a lasat-o. Marturie ce se adauga su...... Citeste »
INTERVIU CU SCRIITOAREA ELENA BUICA
de George Roca
(Continuare din editia precedenta) Putini sunt cei care mai privesc literatura ca pe un act vital si edificator. Am adunat intre copertile lor eseuri si memorialistica inspirate din viata traita in Romania si Canada, impresii din calatorii, note de lectura si cateva epigrame, toate acestea publicate in mai multe reviste. M-am straduit sa surprind acele clipe trecatoare ale vietii care pot sa proiecteze lumini in colturi obscure din suflet, sa vorbeasca despre multitudinea diversa si expresivitat...... Citeste »
Istorie »
GRIGORE VIERU SI UNIREA
Isidor DOCTOREANU, Orhei, in “Saptamina Grigore Vieru – 2011” (…) Cum e posibil ca notiunea de unionist sa capete pentru majoritatea intelectualilor (si in special a politicienilor) stingpruteni… o conotatie de-a dreptul peiorativa, iar aceea de Unire sa devina o adevarata sperietoare pentru aproape intreaga suflare din… facatura R(ibbentrop) M(olotov)!? Oameni buni! Alecsandri, cu a lui Hora Unirii, nu era unionist! Russo, care a cintat Romania inainte de a avea aceasta denumire oficiala, nu a ...... Citeste »
De la Cititori »
PRIMIM DE LA CITITORI
de Vasile Teris
LIBERTATEA NU E GRATIS De Vasile Teris, emigrat din Romania in anul 1947 In lumea lor de liberali Mutime vor sa fie egali Cu cei ce sunt superiori Dar de-i intrebi de-atatea ori Nu vor cu cei inferiori Sa fie egali Cum Plato' a spus cu claritate Nu poti sa faci egalitate Cand iei averi de la bogat Si dai somerilor din sat C-atunci cu sigur ai creat Inegalitate Sunt cei bogati care lucreaza Cu ravna'n lume si creaza Locuri de munca pentru popor Sa vietuiasca mai usor Iar cel ce e lingusitor In va...... Citeste »
Religie »
"Pamantul se sfarama, pamantul sare in bucati, se clatina pamantul”...
Mitropolitul Teofan, despre cauzele dezastrului din Japonia Pamantul s-a tulburat din nou in maruntaiele sale in Tara Soarelui Rasare si se manifesta violent, spre disperarea oamenilor. Milioanele de victime ale cutremurelor cu revarsari de ape din Asia, ale uraganelor din America, ale imbolnavirilor de SIDA din Africa, ale inundatiilor de la noi si din toata Europa din anii trecuti si, acum, ale necrutatorului cutremur din Japonia ne obliga la o reflectie asupra cauzelor dezastrului. Ce s-a int...... Citeste »
NU FII NECREDINCIOS, CI CREDINCIOS
de Aurel Sas
Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas, Nevada „Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 20:27). „Iar credinta este incredintarea celor nadajduite, dovedirea lucrurilor celor nevazute. Prin ea cei din vechime au dat buna lor marturie” (Evrei 11:1-2). „Caci Hristos, inca fiind noi neputinciosi, la timpul hotarat a murit pentru cei necredinciosi” (Rom. 5:6). (Continuare din editia precedenta) Ce ...... Citeste »
Sport »
Rezultate din Liga I
Rezultate complete inregistrate in partidele disputate, vineri, sambata, duminica si luni, in etapa a XXII-a a Ligii I: Vineri Gaz Metan Medias - Pandurii Targu Jiu 2-0 Au marcat: Eric ’55, R. Zaharia ‘63 Victoria Branesti - FC Timisoara 0-2 Au marcat: Zicu ’45+2 (penalti), Goga ‘84 Gloria Bistrita - Rapid 3-2 Au marcat: Cavalli ’31, ’66, Bajenaru ’78 (penalti) ; Roman ’25, Herea ‘71 Sambata Otelul Galati - Universitatea Cluj 3-0 Au marcat: G. Paraschiv ’23, Giurgiu ’51, Rapa ‘70 Steaua Bucurest...... Citeste »
Din Comunitate »
Invitatie la comemorarea Unirii Basarabiei cu Romania
Misiunea “Sf. Ioan Botezatorul” din Tustin, California, va invita duminica, 27 martie, la aniversarea a 93 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. Programul va incepe la ora 10:00 am cu Sfanta Liturghie in amintirea eroilor neamului, urmata de un Te-Deum in cinstea zilei istorice de unire a Basarabiei cu Romania. Dupa Te-Deum va urma un program cultural, in care reprezentanti ai comunitatii romanesti din Sudul Californiei vor puncta momentele importante care au adus la unirea primului teritor...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
La Biroul de Resurse Umane: - Ne pare rau, dar nu va putem angaja, pentru ca nu avem ce sa va dam de lucru. - Pai, asta n-ar fi asa de grav… * Intre colegi: - De ce nu lucreaza Ionescu saptamana asta? - Il inlocuieste pe sefu’. * La interviu: - Sunteti casatorit? - Nu! - Ne pare rau, noi avem nevoie de persoane care sunt obisnuite sa se subordoneze… * Doi barbati se plimba pe marginea unui lac si vad un om inecat: - Vezi ce-a patit, daca a baut apa? * Un apel telefonic la o agentie de turism: - ...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page