Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 970 - 15 Ianuarie, 2011 - Anul XXI
Certificate of apprecition...Citeste »
Editoriale »
Diferentierea democratiilor (I)
de Andrei Marga
Stim ca, etimologic si istoric, democratia inseamna “puterea poporului”, iar pentru noi, ca europeni, democratia a inceput cu organizarea gasita de polisurile grecesti si transmisa apoi noua prin scrierile unui Platon, Aristotel, Herodot, Tucidide si altii. Aici, in Grecia, cum spunea Hegel (“Prelegeri de istoria filosofiei”, I), “ia nastere o moralitate libera, deoarece substanta spirituala a libertatii era baza moravurilor, a legilor, a institutiilor politice eterne” (p.140), in care “vedem mu...... Citeste »
ESECUL SCHENGEN E AL ÎNTREGII CLASE POLITICE ROMÂNESTI!
de Dan BRUDASCU
Dupa lovitura de stat din decembrie 1989, Romania se afla, pentru a doua oara, in fata nui esec raunator pe planul relatiilor sale externe. Primul, mai degraba datorat unor jocuri politice, dar si unor interese economice vadite, a vizat amanarea admiterii Romaniei in NATO pana ce autoritatile de la Bucuresti au reusit „sa-si faca temele”, dupa cum se spune adesea ca o scuza. De catava vreme ideea ”facutului temelor” a reaparut din nou si este folosita fie ca o acuzatie la adresa autoritatilor, f...... Citeste »
Din lumea... lui Stanley Kramer (970)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * Este greu, ca sa nu zic imposibil, sa prevezi actiunile unor persoane, organizatii sau guverne. De cele mai multe ori deciziile sau actiunile umane sunt rodul unor impulsuri de moment, dotarii cerebrale – creierului- revenindu-i un rol secundar. Asa ca, sa nu ne mai surprinda ca dotari cerebrale de exceptie iau decizii mai mult comune sau, mai corect, specifice copiilor din ciclul elementar. Din nefericire, pe esichierul politic nu poate fi...... Citeste »
„Cei ce uitã, nu meritã!”, România, un tren spre nicaieri?
de Nicolae Balint
Ca roman, dar si ca membru al Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM), nu pot sa nu reactionez fata de aberanta Lege a Educatiei, promulgata recent. Cred sincer, ca este o datorie de onoare pentru toti cei care simt romaneste, din tara sau din diaspora romana, sa ia atitudine si sa reactioneze fata de aceasta lege antiromaneasca, antieuropeana si discriminatorie, menita a adanci si mai mult prapastia artificiala creata deliberat, intre romanii si maghiarii din Transi...... Citeste »
FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA SI MURES
str. Miko Imre, nr. 2, mun. SF. GHEORGHE, jud. COVASNA, tel./fax: 0267.313534 email: coharaaro@yahoo.com www.forumharghitacovasna.ro Nr. 1 / 06.01.20110 COMUNICAT DE PRESA Consiliul Director al Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) isi exprima profunda indignare fata de adoptarea si promulgarea unei Legii a educatiei nationale cu caracter profund antiromanesc, rod exclusiv al santajului UDMR. Pe tot parcursul elaborarii unei asemenea legi, de importanta nationala, gl...... Citeste »
Politica »
Minciuna retorica
de Gavril Cornutiu
Autor: prof. univ. dr. Gavril Cornutiu Motto: “... sa piara mai bine credinta decat buna credinta” (din Legea 128) “Nu ridica securea asupra copacului sadit de tatal tau” (Legea 141) Pitagora Retorica este stiinta argumentarii intr-un discurs. Ea a fost dezvoltata de marii oratori ai antichitatii si a fost folosita de catre demagogii tuturor timpurilor. Adevarurile evidente nu au nevoie de retorica. Un demagog cu cat este mai mincinos cu atata are nevoie mai mare de retorica, de “Arta de a vorbi...... Citeste »
Salvati Romania - Atacul terorist din decembrie 1989, asupra Romaniei
de Gheorghe Tanasescu
(Continuare din editia precedenta) Atrocitatile impotriva fortelor de securitate si ordine si in special impotriva detinatorilor de secrete privind uzurpatorii, continua. Incepand cu 22 dec.’89, activitatea teroristilor s-a axat, in principal, pe suprimarea celor ce le stiau trecutul, a organelor de securitate si ordine, pentru ca apoi sa se transforme intr-o permanenta vanatoare si deconspirare a securistilor si colaboratorilor lor. S-a inoculat in mintea poporului conceptia ca vinovati pentru ...... Citeste »
Cultura »
In memoriam Mihai Eminescu
de Lucretia Berzintu
(ns.15 ianuarie 1850, Botosani - d. 15 iunie 1889, Bucuresti) ”Om de spirit este acela care in fundul inimii lui rade de toti si de toate. Om de geniu este cel ce rade de el insusi. De aceea un geniu nu poate fi rau, pe cand un om de spirit este intotdeauna rau” (Mihai Eminescu). In Israel, Eminescu este printre noi, a fost si va fi mereu... De-a lungul anilor Mihai Eminescu a fost tradus in ebraica inca de prin 1920. Astfel a fost tradus, printre altii, de catre Ahuva Bat - Hana, poeta si tradu...... Citeste »
Mihai Eminescu
de Octavian Capatina
“In fiecare om Universul se opinteste. Omul e o-ntrebare? fiecare om e o-ntrebare pusa din nou spiritului Universului” „Pe Eminescu nu-l cunosc in intregime nici specialistii, acesta e adevarul. Si lucrul e limpede de aratat: din cele cateva mii de file ale manuscriselor eminesciene, zeci si zeci de file sunt scrise in germana. Dupa stirea noastra, nimeni nu le-a descifrat si folosit inca.” - Constantin Noica Un caracter, un mare ganditor, un mare scriitor, un geniu - este prezentat adeseori, mi...... Citeste »
George ROCA prezinta: SCRIERI DE IARNA: PARODII, GLUME SI... HAZ DE NECAZ
de George Roca
Motto: „Umorul si hazul de necaz a ajutat poporul roman sa strabata vremurile... bune si rele!” Elena Armenescu *** Ioana STUPARU (Bucuresti) PLUGUSORUL SCRIITORILOR Aho, aho, stimati confrati Cuvantul mi-l ascultati: Sunati din zurgalai, tare, Sa se-auda peste zare! S-auda si Sadoveanu Cum intampinam noi, anul. Ca de n-avem calul “Faur” si nici saua lui de aur, Lasam gandul sa ne poarte Cat se poate de departe, Despicam firul in trei, Punem mana pe condei. Condeiul il ascutim, Cuvantul il prito...... Citeste »
EMINESCU SI DRAGOSTEA
de Vavila Popovici
„Eminescu este expresia integrala a sufletului romanesc.” N. Iorga Se implinesc 161 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu. Nascut ca Mihail Eminovici la 15 ianuarie 1850 in satul Ipotesti, judetul Botosani, a bucurat natia noastra cu doar 39 ani de viata, dar cu o imensa activitate literara. A fost cea mai importanta voce poetica din literatura romana, prozator si jurnalist. A fost activ in societatea literara Junimea si a lucrat ca redactor la ziarul Timpul, ziarul oficial al Partidului Cons...... Citeste »
Cultura si credinta »
ASA ZICE BIBLIA
de Benone Burtescu
“ITI MAI LIPSESTE UN LUCRU” (Luca 18.22) Dumneavoastra va mai lipseste ceva? Multi dintre dumneavoastra gandindu-va la lipsurile materiale in special, raspundeti la aceasta intrebare cu “... imi lipsesc multe”. Nu stiu daca raspundeti tot asa gandindu-va la lucrurile spirituale. Nu pentru ca e vreo “lege” in aceasta privinta, dar in general vorbind, realitatea arata ca cu cat cineva e mai nelipsit material, cu atat e mai lipsit spiritual. Nu noi, ci Domnul spune asa. Intrucat cele doua lumi, - l...... Citeste »
De la Cititori »
Baie în mare de Anul Nou la Marea Nordului
de Tatiana Scurtu Munteanu
By Tatiana Scurtu-Munteanu Daca pe 6 ianuarie romanii ortodocsi sarbatoresc Boboteaza si multi barbati se arunca in rauri pentru a recupera crucea cu care se sfintesc apele, cel ce o scoate considerandu-se norocos tot anul; in Belgia, 5.500 de persoane au participat in dupa-amiaza zilei de 8 ianuarie 2011 la traditionala baie in mare de Anul Nou. In acest an au fost cu 500 de participanti mai putini fata de anul trecut, iar cei mai putin curajosi au urmarit evenimentul de pe dig. Baia a durat ca...... Citeste »
Religie »
NU FII NECREDINCIOS, CI CREDINCIOS
de Aurel Sas
Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas, Nevada „Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 20:27). „Iar credinta este incredintarea celor nadajduite, dovedirea lucrurilor celor nevazute. Prin ea cei din vechime au dat buna lor marturie” (Evrei 11:1-2). „Caci Hristos, inca fiind noi neputinciosi, la timpul hotarat a murit pentru cei necredinciosi” (Rom. 5:6). (Continuare din editia precedenta) „Na...... Citeste »
Din Comunitate »
Invitatie la hramul Misiunea Sf. Ioan Botezatorul din Orange County
Dragi romani, Misiunea Sfantul Ioan Botezatorul” din Orange County, California, are placerea de a va invita la celebrarea hramului bisericii care va avea loc duminica, 16 ianuarie 2011, incepand cu orele 10:00 am la adresa: St. Jeanne de Lestonnac School’s Chapel 16791 East Main St. Tustin, CA 92780 Sarbatoarea va incepe cu Sfanta Liturghie celebrata de un sobor de preoti, urmata fiind apoi de o agapa frateasca pregatita de inimosii membri ai comunitatii “Sfantul Ioan Botezatorul”. Va invitam cu...... Citeste »
Au trecut sarbatorile religioase. Urmeaza sarbatorile comerciale
de Simona Botezan
By Simona Botezan, Washington D.C. Au trecut sarbatorile de iarna. Urmeaza campania de vanzari pentru Ziua Indragostitilor. Rafturile magazinelor s-au umplut deja de simboluri specifice pentru Valentine’s Day. Deviza sub care se vinde in nestire in SUA, de la Anul Nou pana in 14 februarie, este: Nu faci economii cand este vorba de cei dragi! Desi Sfantul Valentin apare doar in religia Romano-Catolica, sarbatoarea a fost adaptata perfect societatilor consumeriste de pe intreaga planeta, deoarece ...... Citeste »
Special
Pana la 31 martie 2011, pentru abonamentele noi! Cu numai 60 de dolari oferiti un cadou frumos unei rude sau unui prieten, un abonament pe un an la revista Clipa!... Citeste »
Invitatie la slujba de pomenire
Duminica, 16 ianuarie 2011, in cadrul Bisericii Sfanta Maria din Woodside, Queens, la intersectia strazii numarul 74 cu Woodside Avenue, va avea loc slujba de pomenire a celor doi mari prieteni, poetul Grigore Vieru si preotul Casian Fetea, plecati la Domnul in aceeasi perioada a anului. Toti cunoscutii celor doi sunt bineveniti. Pentru informatii suplimentare se poate suna la numarul de telefon 718 565-2522. Daca folositi transportul cu trenul, statia Roosevelt Avenue din Queens este cea mai ap...... Citeste »
COMUNICAT DE PRESA: „EVENIMENTE CULTURALE ROMÂNESTI LA STUTTGART”
Florin ZAHEU Dragi membri, prieteni, colegi, sustinatori, simpatizanti si suporteri, dragi cititoare si cititori, stimat public al Forumului German-Roman Stuttgart, intre timp am mai primit o informatie deosebit de importanta: Sambata, 15 ianuarie 2011, la ora 19:00 are loc la Biserica romaneasca din Zuffenhausen, prezentarea picturii bizantine a bisericii! In prima parte un octet (si Doamna Alina Abel) - la diferite instrumente muzicale - sustine un mic concert (40 de minute!) cu muzica de Geor...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Judecatorul catre un martor: - Va sa zica, declarati ca ati stat deoparte, in timp ce acuzatul isi batea fara mila, nevasta? De ce nu i-ati sarit in ajutor? - N-a fost nevoie, domnule judecator! Vecinul meu se descurca foarte bine si singur… * Judecatorul catre inculpat: - Stii ca te faci vinovat de talharie? - Cum asa, domnule judecator? In realitate ne-am contrazis si am pus pariu intre noi, ca partea vatamata nu va avea curaj sa ne dea in pastrare banii si ceasul, dar a avut, de vreme ce ele ...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page