Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 956 - 02 Octombrie, 2010 - Anul XX
de Nicolae Balint
Guvernul nu este solutia problemelor noastre. Guvernul este problema . Ronald Reagan, fost presedinte al SUA Revolutia... cui i-a folosit? Intr-un exercitiu de minima sinceritate, eliberati de false complexe si de un nationalism ieftin, ar trebui sa recunoastem ca politicienii nostri nu au vocatia constructiei durabile si de perspectiva. Dupa ce, furibunzi, dar cu multe sperante in ziua de maine, am demolat comunismul, politicienii nascuti din spuma marii, au reusit in stilul lor original, o per......Citeste »
Editoriale »
Universitatile din România – încotro?
de Andrei Marga
In decembrie 1989 noua putere politica din Romania a proclamat “autonomia universitara”, care a fost suprimata dupa 1948. In Constitutia Romaniei (1990) s-a prevazut: “Autonomia universitara este garantata”. Un grup de intelectuali a formulat, pe baza documentelor internationale in materie (mai ales Magna Charta Universitatum sau Lima Declaration on Academic Freedom and Autonomy of Institutions of Higher Education din 1988), specificari ale autonomiei universitare – autonomia manageriala, autono...... Citeste »
Falsi dascali helveti de democratie
de Dan BRUDASCU
Presa elvetiana a difuzat de curand un nou atac nu numai dur, ci si murdar la adresa municipiului Cluj-Napoca, oras pe care, un ziarist pripit in a trage concluzii tendentioase l-a definit drept oras de Ev Mediu. Motivul care l-a determinat pe pripitul ziarist la astfel de concluzii il reprezinta cele descoperite de el la groapa de gunoi de la Pata Rat. In perioada in care coordonam Departamentul mass-media, relatii internationale al Primariei municipiului Cluj-Napoca am fost frecvent abordat pe...... Citeste »
Din Lumea... lui Stanley Kramer (956)
de A. C. Ton
* Mersul implacabil al timpului ne va aduce cu o revoltatoare repeziciune in apropierea fatidicei zile de Marti, Noiembrie 2, 2010, Ziua Alegerilor, cand se va dovedi daca Vox Populi este Vox Dei ori Vox Derbedeis. Pana atunci, demn de o cauza mult mai buna, reprezentantii partidului democrat isi consacra energia de a demonstra ca reprezentantii partidului republican sunt incapabili sa conduca natiunea Americana iar candidatii partidului republican recurg la aceleasi mijloace cand este vorba de ...... Citeste »
De pe “Anfield Road” spre “Cluj Arena” prin “Cetate”
de Rares Bogdan
In urma cu 10 zile am primit invitatia de a merge pe templul “Anfield Road”, la partida Liverpool-Steaua. Un foarte bun prieten al meu, A.H., mare fan al echipei din Ghencea, mi-a facut aceasta invitatie de a insoti delegatia oficiala a Stelei in Marea Britanie. Ca intr-un schimb prietenesc, la randul meu, l-am invitat sa vina vineri, pe 24 septembrie, in tribuna pentru a asista la “batalia pentru Cluj”, cum atat de frumos au numit colegii mei de la ZIUA de CLUJ marele derby al Ardealului, Unive...... Citeste »
Politica »
Saracia capitalista?…
de Gheorghe Giurgiu
… Da, intrucat a existat si o saracie socialista, comunista. Numai ca e greu (daca nu imposibil!) sa faci o comparatie intre “romanul sarac” dinainte de ’89 si cel de dupa… Revolutie. Adica, din… capitalism (ce-i drept, unul de cumetrie). Inainte, romanul nu o ducea el cine stie cum, dar avea serviciu, asigurata o locuinta si alte lucruri de stricta necesitate. La absolvire (scoala profesionala, universitate etc.), copiii erau repartizati, imediat, in productie, somajul era aproape inexistent (e...... Citeste »
Cultura »
Triplu eveniment editorial
de Daniela Gifu
Dupa ce a publicat peste 90 de carti (dictionare, biografii, poezii, traduceri din literatura universala), Dan Brudascu revine, de curand, cu aceeasi pasiune, dar la fel de bine documentat, cu trei aparitii editoriale, in ciuda dificultatilor financiare ale vremurilor de azi. Doua dintre acestea sunt reeditari cu substantiale completari si adaugiri fata de primele editii. Consecvent preocuparilor sale lexicografice, el se angajeaza probandu-si indubitabil competenta, la un nou proiect: reeditare...... Citeste »
SCRISOARE DESCHISA
de Ionut Ionut Caragea
In atentia Comisiei de disciplina a Uniunii Scriitorilor din Romania Domnul Horia Garbea a declarat in recenzia de pe blogul sau personal ca subsemnatul e psihopat. Asa ceva este inadmisibil. Una este sa faci critica literara pe text, alta este sa te iei de autor si sa-l jignesti, declarandu-l psihopat. Solicit luarea unor masuri disciplinare urgente in cazul scriitorului Horia Garbea. Atasez recenzia dansului si raspunsul meu promt. Voi trimite acest drept la replica si altor reviste, pentru ca...... Citeste »
Cultura si credinta »
BIBLIA NU SE CONTRAZICE - NICI NU SE DEZICE
de Benone Burtescu
ZICERE - Leviticul 11, 1-2: Domnul a vorbit lui Moise si lui Aaron si le-a zis: Vorbiti copiilor lui Israel si spuneti-le: Iata dobitoacele pe care le veti manca dintre toate dobitoacele de pe pamant . Si urmeaza ZICEREA, destul de mare pentru a fi redata in intregime aici, 47 de versete. I-am dat inceputul si iata si sfarsitul, versetul 47: ca sa faceti deosebire intre ce este necurat si ce este curat, intre dobitocul care se mananca si dobitocul care nu se mananca . ContraZICERE. Faptele Apost...... Citeste »
Istorie »
Cei ce au îmbracat camasa mortii (I) - Condamnati la moarte prin împuscare -
de Nicolae Nicolae Baciut
Doua grupuri de rezistenta anticomunista. Unul avand centrul de actiune in zona Sibiu-Medias-Sighisoara, celalalt in zona Rastolita-Deda-Vatava-Reghin. Ambele grupuri au folosit metode similare de actiune si au actionat aproximativ in aceeasi perioada. Desi in plan teritorial erau situate relativ aproape, nu a existat o minima coordonare a actiunilor desfasurate. Lipsa unitatii de comanda - un principiu eficient de conducere militara -, dar si lipsa unei conspirari depline, a facilitat lichidare...... Citeste »
Religie »
NU FII NECREDINCIOS, CI CREDINCIOS
de Aurel Sas
Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas, Nevada „Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 20:27). „Iar credinta este incredintarea celor nadajduite, dovedirea lucrurilor celor nevazute. Prin ea cei din vechime au dat buna lor marturie” (Evrei 11:1-2). „Caci Hristos, inca fiind noi neputinciosi, la timpul hotarat a murit pentru cei necredinciosi” (Rom. 5:6). (Continuare din editia precedenta) Ref...... Citeste »
Sport »
Rezultate din Liga I
Rezultate complete din etapa a IX-a a Ligii I Rezultate inregistrate in partidele disputate, vineri, sambata, duminica si luni, in etapa a IX-a a Ligii I: Vineri Universitatea Cluj - CFR Cluj 1-1 Au marcat: Cl. Niculescu ’15 ; Traore ‘30 Sambata FC Vaslui - Gloria Bistrita 1-0 A marcat: Adailton ‘66 Duminica Sportul Studentesc - Astra Ploiesti 0-1 A marcat: Fatai ‘45 Otelul Galati - Steaua Bucuresti 1-0 A marcat: Sirghi ‘19 Pandurii Targu Jiu - FC Timisoara 0-1 A marcat: Axente ‘41 Rapid Bucures...... Citeste »
Din Comunitate »
Paradox în poezia paradoxista: Poezie româneasca tradusa în ruseste în… SUA!
„Distihuri paradoxiste”, cunoscuta carte a romano-americanului matematician si poet Florentin Smarandache, prof. univ. dr. la Facultatea de Stiinte a Universitatii „New Mexico” din Gallup, SUA, a fost tradusa recent in limba rusa de catre un poet rus stabilit in Statele Unite. Aparuta in anul 1998, la Editura „Dorul” din Aaborg, Danemarca, cartea cu cele 601 de distihuri paradoxiste (gen literar creat de catre Florentin Smarandache, fondatorul Miscarii Paradoxiste, curent literar de avangarda ca...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
La examen, un student ia un bilet, dar nu stie. Ia altul, iarasi nu stie. Al treilea de asemenea…Si asa al patrulea, al cincilea… La un moment dat, profesorul il opreste si-i da nota 5. Ceilalti studenti se revolta: - Pentru ce i-ati dat 5? - Cum pentru ce? Dupa cum cauta, e clar ca tot stie si el ceva. * Trei studenti stau intinsi pe spate in paturile din camera de camin, plictisiti de moarte. La un moment dat, unul dintre ei zice: - Bai, eu zic sa dam cu banul si sa facem asa: daca pica marca ...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page