Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 944 - 12 Iunie, 2010 - Anul XX
de Andrei Marga
O noua calatorie in China este nu numai prilejul de a-ti da seama de stari de lucruri care ti-au scapat anterior (fusesem in China, la invitatia ministrului de resort, in 1998, apoi, la invitatia unor institutii chineze, in 2008 si in 2009), ci si ocazia de a sesiza o alta China. O China care se schimba cu o rapiditate uimitoare si schimba de acum, odata cu ea, sub aspecte numeroase, lumea intreaga. Este de consemnat cu luciditate imprejurarea ca ceea ce se petrece astazi in China nu este semnif......Citeste »
Editoriale »
Din Lumea... lui Stanley Kramer (944)
de A. C. Ton
* Intr-o debordanta frenezie se continua marsul funebru spre Groapa Marianelor - Toscarora, mai devreme decat puteam concepe, America va ramane un mit regasit doar in cartile de istorie, daca vor mai exista ceva relicve dupa anticipatul impact cu un meteorit, care urmeaza a surveni in cca trei saptamani sau dupa data fatidica de 21 decembrie 2012, orele 23:11, cand aceasta imperfectiune, condusa de cei mai imperfecti dintre noi, se va transforma in praf si pulbere. Intre partide de golf, basket,...... Citeste »
Marele Refugiu Românesc de acum 70 de ani
de Nicolae Balint
In organizarea Serviciului Judetean Covasna al Arhivelor Nationale si a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan , Sfantu Gheorghe, pe data de 25 iunie a.c. va avea loc la Sfantu Gheorghe simpozionul cu tema 70 de ani de la declansarea Marelui Refugiu Romanesc, manifestare consacrata comemorarii a sapte decenii de la dramele succesive traite de poporul roman in vara anului 1940. Aceasta manifestare va fi urmata in zilele de 26-27 iunie a.c., tot la Sfantu Gheorghe, de cea d...... Citeste »
Politica »
"Jumatate de om, calare pe jumatate de Iepure Schiop"
de Mariana Cristescu
Motto: Deznadejdea invata, cu incetul, sa se prefaca in resemnare (Cezar Petrescu). In basmele lui Ispirescu apare personajul mentionat in titlu, imaginar desigur, deloc simpatic, un fel de replica miniaturala si parodica a Centaurilor (popor legendar din Tesalia, jumatate oameni, jumatate animale, cu trup de cal si bust de oameni, intruchipand forta umana si animala unita intr-o singura creatura), care, de altfel, si astazi strajuiesc bolta cereasca (Centaurus A fiind cea mai apropiata galaxie-...... Citeste »
Pusca si cureaua lata, cum ne-ai mai prostit odata...
de Rares Bogdan
In 26 decembrie 2008, premierul Romaniei facea o declaratie care parea, in aburii carnatilor si sarmalelor de langa bradul de Craciun, aproape serioasa si responsabila. In timp insa, s-a dovedit ca declaratia lui Emil Boc a fost nu doar complet neserioasa si lipsita de continut, ci si fara orice acoperire in realitate, daca nu chiar nesimtita ! Dupa un an si jumatate de guvernare Boc, presa rautacioasa , in viziunea tuturor guvernantilor - in viziunea celor actuali si mogulizata, oligarhizata, t...... Citeste »
Criza Europei
de Viorel Roman
1) Proiectul unitatii europene a realizat un spatiu economic cu Axa Paris-Bonn - Berlin. Refacerea Imperiul Roman de Apus iUE, a obligat Imperiul Roman de Rasarit /URSS, sa renunte la marxism-leninism si sa coopereze cu vestul. Dar fara refacerea unitatii crestine a occidentalilor cu ortodocsii, Europa e fragila. 2) Protestantii in nord au o piata neagra de 10%, romano-catolicii in sud de 25% si ortodocsii in est de 50%. Daca luam ca baza productivitatea muncii, atunci salariile din Portugalia, ...... Citeste »
"Ce ar fi de facut?" Sa pleci, domnule ministru!
de Lazar Ladariu
Pus in fata statelor de plata de la Romgaz, din alte domenii pe care le conduce, cu salarii de 200-250 de milioane de lei (vechi) pe luna, tocmai in aceasta austeritate, desi dispozitia este clara, ca niciun slujbas sa nu depaseasca retributia ministrului, domnul Adriean Videanu a raspuns impasibil, cu suprema detasare si aroganta: Romgaz e profitabil! . Pentru cine-i Romgazul profitabil, domnule ministru? Pentru ei, cei cu salarii babane doar! Nu si pentru amarasteanul de roman, de pe care cei ...... Citeste »
Si pe timp de criza, Prime de miliarde de lei!
de Gheorghe Giurgiu
- Comentariu - 8 Iunie, 2010 Guvernul spune ca nu sunt bani, dar - conform unui document ministerial citat de Mediafax - ii arunca cu multa usurinta si nu reuseste sa inchida robinetul pierderilor. Numai pe bonificatii, sporuri si prime, statul a aruncat anul trecut 1,3 miliarde de lei, desi toate companiile care au beneficiat de aceste avantaje au pierderi de 3,2 miliarde de lei, din care arieratele (datoriile mai vechi de 90 de zile) s-au ridicat la 14 miliarde de lei. In plus, angajatii au ma...... Citeste »
Dan Dungaciu: Poti scoate Republica Moldova din URSS, dar cum scoti URSS din Republica Moldova?
de Dan Dungaciu
Foamea ne apropie in mod obiectiv de scopul nostru final... Foametea distruge, de asemenea, credinta nu numai in tar, ci chiar si in Dumnezeu (Lenin). Raportul si recomandarile Comisiei Cojocaru au starnit speculatii si discutii intense la Chisinau. Si, pe buna dreptate. Dar ceva lipseste, totusi. Dezbaterea este preponderent politica, la fel si grila de lectura aplicata simbolisticii comuniste. Si asta nu e suficient in RM. Pentru ca aici, spre deosebire de multe alte spatii ale fostului lagar ...... Citeste »
Cultura si credinta »
ZICERI si contraZICERI
de Benone Burtescu
Subalternul a fost nascocit. Supraalternul inca nu. * Iti trebuie doua oglinzi. Una sa te vezi cum esti si una cum ar trebui sa fii. * La asa zisa impacare: Imi pare rau de ceea ce ti-am zis . De ce nu si imi pare rau de ceea ce nu ti-am zis ? * Cand adevarul e impotriva noastra, adevarul este ca noi suntem impotriva lui. * Cel mai usor lucru e sa spui adevarul. Si cel mai greu, uneori. * Putin adevar in minciuna. Putina minciuna in adevar. De prima imi pare rau. De a doua mi-e teama. * Pe mai p...... Citeste »
Istorie »
CLIPA DE GRATIE
de Virgil Razesu
Cati dintre noi nu ne-am aflat la o raspantie de viata, fara sa stim incotro s-o apucam ? Cine n-a amanat de azi pe maine luarea unei hotarari, in speranta unei alegeri mai potrivite ? Cine n-a ratat un moment prielnic tocmai din teama de a nu gresi ? Cine n-a stat la indoiala nu stiu cata vreme, nestiind cum sa procedeze, pentru ca, pe neasteptate, intr-o strafulgerare de o clipa totul sa i se para limpede si gaseasca raspuns framantarilor si indoielilor sale ? De ziua Sfantului Gheorghe, dand ...... Citeste »
De la Cititori »
Scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei
Stimate Domnule Presedinte, TRAIAN BASESCU Pentru milioanele de romani, care au trait milenii pe pamantul romanesc, pentru multitudinea de eroi, care au luptat si au murit pentru el, pentru generatia de azi si cele viitoare, va rog din tot sufletul sa nu lasati mainile straine sa rupa nici o bucata de pamant din scumpa noastra tara. Sper si ma rog lui Dumnezeu sa va dea intelepciune, curaj si putere sa pastrati tara intreaga, iar istoria sa va aseze alaturi de cei mari si iubiti Conducatori Roma...... Citeste »
Religie »
Conducatori dupa "Inima lui Dumnezeu" si Conducatori dupa "Inima Oamenilor"
de Aurel Sas
de Preot Paroh Iconom Stavrofor Aurel Sas „Iar Samuel i-a zis (regelui Saul): Rau ai facut ca nu ai implinit porunca Domnului Dumnezeului tau, care ti s-a dat, caci ar fi intarit Domnul domnia ta peste Israel de-a pururi. Acum insa nu va dura domnia ta. Domnul Si-a ales un om dupa inima Sa; si Domnul Ii va porunci sa fie rege peste tot poporul Sau, fiindca tu n-ai pazit ceea ce ti-a poruncit tie Domnul (1 Regi 13:13-14). (Continuare din editia precedenta) Regele Solomon la tronul lui Israel si a...... Citeste »
Sport »
Campionatul mondial de fotbal - Africa de Sud - 2010 (I)
de Viorel Baetu
Balonul e rotund. Campionatul mondial de fotbal Africa de Sud- 2010 Dupa o luna, una din cele 32 de echipe care au ajuns aici va ridica spre cerul Africii Cupa Jules Rimet Deschiderea, a fost o eruptie de culoare, dans, veselie si muzica in versiune africana. Foarte frumos si impresionant. Apoi vorbeste Josef Blatter presedintele FIFA, vorbeste presedintele Republicii Africa de Sud si Campionatul Mondial 2010 este declarat oficial deschis. Africa 1 - 11.Iunie - (Grupa A) Stadionul Soccer City, J...... Citeste »
Campionatul mondial de fotbal - Africa de Sud - 2010 (II)
de Viorel Baetu
Balonul e rotund. Campionatul mondial de fotbal Africa de Sud- 2010 Dupa o luna, una din cele 32 de echipe care au ajuns aici va ridica spre cerul Africii Cupa Jules Rimet Africa ziua 2 / 12 Iunie - (Grupa B) Stadionul Nelson Mandela Bay in Porth Elisabeth / ora 1330 Coreea de sud (rosu-alb) –Grecia(albastru) Vulpoiul de Otto Rehagel cu grecii lui contra „Taguk Warriors” ai lui Huh Jung-Moo. Arbitru Michael Hester din Noua Zeelanda are fluierul in gura si da semnalul de incepere. Grecii incep ma...... Citeste »
Campionatul mondial de fotbal - Africa de Sud - 2010 (III)
de Viorel Baetu
Balonul e rotund. Campionatul mondial de fotbal Africa de Sud- 2010 Dupa o luna, una din cele 32 de echipe care au ajuns aici va ridica spre cerul Africii Cupa Jules Rimet Africa ziua 3 / 13 Iunie - (Grupa C) Stadionul Peter Mokaba in Polokwane / ora 1330 Algeria (alb) – Slovenia (verde) Meciul dintre cele doua Outsidere este o mica finala pentru calificarea in optimi. Arbitru Carlos Batres din Guatemala (da, da, Guatemala!) va conduce partida. Minutul 3: Lovitura libera executata de Belhadj(A) ...... Citeste »
Campionatul mondial de fotbal - Africa de Sud - 2010 (IV)
de Viorel Baetu
Balonul e rotund. Campionatul mondial de fotbal Africa de Sud- 2010 Dupa o luna, una din cele 32 de echipe care au ajuns aici va ridica spre cerul Africii Cupa Jules Rimet Africa ziua 4 / 14 Iunie (Grupa E) Stadionul Green Point in Cape Town / ora 1330 Olanda (portocaliu-negru) – Danemarca (alb-rosu) Portocala mecanica are teluri mari, reusesc Vikingii sa fie buturuga mica? Arbitru Stephan Lannoy din Franta va conduce partida. In primele 5 minute cele doua echipe se testeaza, jocul e la mijlocul...... Citeste »
Din Comunitate »
Refrene si arome de acasa: o seara de mai la "Viitorul Român"
de Anca Adumitroaie
de Anca Adumitroaie Trebuie sa marturisesc de la inceput ca arta culinara nu a jucat niciodata un rol principal in viata mea mentala. Apreciez, ca toata lumea, o masa conceputa cu gust si pricepere, chiar daca, adesea, devin bulversata de multiple considerente de ordin nutritionist, bugetar, ecologic, etic, estetic si cronologic si ma rezum la o nevinovata salata. Ca multi intelectuali, l-am citit pe Proust, care deduce o intreaga teorie neuro-estetica bazata pe legatura directa dintre receptori...... Citeste »
Întâlnirea ministrului de externe al României Teodor Baconschi, cu liderii comunitatii româno-americane din Washington D.C.
de Simona Botezan
By Simona Botezan Washington D.C. In perioada 1-2 iunie domnul Teodor Baconschi, ministrul roman de externe, efectueaza o vizita de lucru la Washington DC. In cadrul acesteia, ieri dupa masa, incepand cu orele 18,30, ministrul s-a intalnit cu reprezentantii comunitatii romano-americane din Washington DC. Intalnirea a avut loc la Ambasada Romanei, care a oferit o receptie in cinstea domnului Baconschi. Intr-un cadru protocolar foarte placut, ministrul de externe al Romaniei a fost salutat de domn...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Doi suporteri discuta: - Care a fost scorul la meciul dintre Steaua si Rapid? intreaba unul. - Zero la zero… - Dar la pauza? * Un mare fotbalist, dupa o demonstratie cu balonul facuta spre deliciul spectatorilor, este felicitat de catre ziaristi. - Dar nu e nimic extraordinar in ceea ce fac eu cu mingea. Ar putea sa faca asa ceva si un copil de 10 ani, cu conditia sa exerseze timp de 15 ani, ca mine! * Discutie la stadion: - Ce bine ar fi fost, zice antrenorul catre presedintele clubului, daca a...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page