Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 939 - 08 Mai, 2010 - Anul XX
de Andrei Marga
Profesia de ziarist s-a diferentiat, la randul ei, asemenea altor profesii. Din multimea celor care scriu la ziare si fac parte din redactii, dar raman, de obicei, la redarea indistincta a amanuntelor vietii (fara sa isi dea seama ca datele necorelate pot fi prin ele insele false!), se desprind cei care se apropie efectiv de conditia de ziarist, asimiland informatii cuprinzatoare (si care sunt, intr-un fel, cultivati ). Iar de acestia se desprind apoi, inca o data, cei care-si organizeaza inform......Citeste »
Editoriale »
Din Lumea... lui Stanley Kramer (939)
de A. C. Ton
* V-am lasat la numarul anterior, cu precizarea ca voi reveni asupra unor emanatii cerebrale lasate posteritatii de fondatorii acestei tari si stipulate in Constitutia Statelor Unite ale Americii. Din nefericire, tot ce a fost valabil in perioada 4 Iulie 1776 - 19 ianuarie 2009, nu mai are aplicativitate, preocuparile noii administratii se incadreaza in cu totul alte norme legislative, care nu se regasesc in Legea Suprema a tarii. In prezent este perfect valabil aforismul lui Frank Zappa: Americ...... Citeste »
Mesaj de pace de la Islamabad
de Dona Tudor
Dintr-un Pakistan, pe care am avut bucuria sa-l vizitez cu ani in urma, cand am realizat un documentar despre aceasta tara, atunci linistita, prospera, cu privirile indreptate catre viitor, azi, ravasita de incrancenari, de atentate si de frangerea dialogului, am primit un ravas plin de speranta lansat de Academia Pakistaneza de Litere. Asadar, in perioada 14-16 martie 2010 a avut loc la Islamabad conferinta internationala intitulata „Sufism si Pace , la care, in ciuda conditiilor locale atat de...... Citeste »
Politica »
Muzica electronica, una dintre cele mai mari diversiuni ale secolului XX
de Ioan Cismas
Cu siguranta, multi dintre dumneavoastra ati avut prilejul sa vizitati o expozitie de pictura din care n-ati inteles nimic. Dimpotriva, ati iesit de acolo de-a dreptul inspaimantati, vazand cum o imensa panza pe care a fost aruncat continutul unei calimari de cerneala era considerata o opera geniala. Aceeasi forma de spalare a creierului si de transformare a nonvalorilor in valori s-a intamplat si in muzica. Creatia clasica autentica a fost data la o parte, impunandu-se cu forta si cu bani multi...... Citeste »
Pohta ce-a pohtit Loboda Basescus Voda
de Sorin Platon
De Sorin PLATON Si s-a lansat la apa pe shenalul de stanga si UNPR-ul nostru imoral… Dupa cum spuneam in preambulul evenimentului, acest nou partid reprezinta rezultatul faptic al unui calcul meschin facut de societatea serviciilor secrete din Romania. Conform acestora puterea politica se castiga, se mentine si se pierde dupa logica predictibila a unor cicluri electorale. In timp, orice putere se erodeaza ca imagine si autoritate si asta direct proportional cu masurile antipopulare (…pro tara) i...... Citeste »
Tusea si junghiul! Incotro Ungaria?!
de Lazar Ladariu
Dupa alegerile parlamentare din Ungaria, incheiate cu victoria zdrobitoare a FIDESZ, condus de Viktor Orbán, urmat de Jobbik, partidul lui Vona Gábor, initiator al Garzii Maghiare, organizatie de sorginte neonazista interzisa in tara vecina, intrebarea dominanta, conform presei europene, este una intru totul indreptatita: incotro Ungaria? Cine sunt cei doi lideri, ambii considerati - dupa un comentariu Prompt Media - salvatorii natiei? Viktor Orbán, fost premier, este un infocat militant pentru ...... Citeste »
Cultura »
Cel slab intotdeauna loveste
de Vavila Popovici
„Ne regasim cu totii la sfarsitul unei mari epoci si este necesar sa ne reintoarcem la inceputul tuturor lucrurilor, pentru a regasi ceea ce s-a pierdut . Constantin Brancusi Despre violenta unii spun ca este rautatea genetica, ce trebuie stapanita prin vointa si prin educatie. Dar, se pare ca in acest secol in care am intrat, oamenii grabiti, obsedati de prea rapida trecere a timpului, nu mai vor sa tina cont nici de vointa – cea care poate regla comportamentul verbal sau fizic si nici de educa...... Citeste »
„Baia Balkan", o cronica sociala semnata Ileana Andrei-Cudalb (Canberra, Australia)
de Octavian Curpas
„Baia Balkan , romanul Ilenei Cudalb, se detaseaza prin autenticitatea realitatii transpuse pe hartie. „Baia Balkan este o carte plina de suflet, in care nota de originalitate rezulta din rememorarea unor fapte si intamplari de demult. Arta autoarei se hraneste din crearea unor personaje neobisnuite. Eroii sai sunt oameni cu o vointa de fier, care nu concep sa inteleaga, sa accepte si sa se resemneze. Prin intermediul lor, autoarea ne dezvaluie un mod de viata inedit si impresionant. . „Sarbatoa...... Citeste »
Cultura si credinta »
Exista DOUA FELURI de MAI MARI, chiar si ai neamului nostru:
de Benone Burtescu
- Atat de MARI ca nu indraznesti nici macar sa te apropii de ei, ci ii privesti si ii admiri cumva de la distanta, si - Atat de MARI ca pe cai tainice vin ei la tine si te fac partas de marimea lor ca o infratire. Ioan Alexandru este de al doilea fel. Gaseste el elemente comune pe care le foloseste cu mare iubire pentru a ne mari si pe noi nitel, apropiindu-ne pe putinta intelegerii noastre de Dumnezeu. Dar daca el este de-al nostru , n-ar fi frumos ca si noi sa fim de-ai lui ? Adica el a crezut...... Citeste »
Istorie »
Oradea face în curând 900 de ani atestati! Devenirea Oradiei - scurt istoric
de Doru Sicoe
(Continuare din editia precedenta) Un oras nou pentru un nou imperiu Principele Transilvaniei Francisc Rákóczi al II-lea duce un indelungat si fara de succes razboi de eliberare, antihabsburgic, in care Oradea a fost aprig disputata (1703 - 1710). Urmeaza apoi o indelungata perioada de pace, prosperitate si reconstructie, pastrandu-se multe dintre cladirile edificate atunci, mai ales in stil baroc. Biserica catolica este reimpusa la Oradea ca biserica oficiala de catre puterea austriaca, in detr...... Citeste »
Religie »
Conducatori dupa "Inima lui Dumnezeu" ; Conducatori dupa "Inima oamenilor"
de Aurel Sas
de Preot Paroh Iconom Stavrofor Aurel Sas „Iar Samuel i-a zis (regelui Saul): Rau ai facut ca nu ai implinit porunca Domnului Dumnezeului tau, care ti s-a dat, caci ar fi intarit Domnul domnia ta peste Israel de-a pururi. Acum insa nu va dura domnia ta. Domnul Si-a ales un om dupa inima Sa; si Domnul Ii va porunci sa fie rege peste tot poporul Sau, fiindca tu n-ai pazit ceea ce ti-a poruncit tie Domnul (1 Regi 13:13-14) (Continuare din editia precedenta) Moartea regelui Saul Regele Saul a avut o...... Citeste »
Sport »
Rezultate din Liga I
Rezultate inregistrate in partidele disputate, vineri, sambata si dumuinica, in etapa a XXX-a a Ligii I: Vineri Gloria Bistrita - Pandurii Targu Jiu 1-0 A marcat: Coroian ‘36 Astra Ploiesti - CFR Cluj 1-0 A marcat: Al. Stan ‘65 Sambata Universitatea Craiova - International Curtea de Arges 1-3 Au marcat: Mihai Dina ’39 ; Radut ‘4, Kone ’19, Daniel Stan ‘67 Unirea Alba Iulia - Steaua 2-1 Au marcat: Veljovici ’24, Fl. Dan ’83 ; Arman Karamyan ‘43 FC Timisoara - Otelul Galati 2-1 Au marcat: Magera ‘...... Citeste »
Din Comunitate »
Canadienii la Baia Mare
de Anca Goja
Timp de doua zile, in Baia Mare, cultura si civilizatia canadiene au fost in centrul atentiei Joi, 8 aprilie, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu a avut loc deschiderea oficiala a celei de-a patra Conferinte internationale neconventionale a tinerilor canadianisti, organizate de Centrul de Studii Canadiene (CSC) din cadrul Universitatii de Nord Baia Mare. La eveniment a luat parte si excelenta sa Philippe Beaulne, Ambasadorul Canadei in Romania (vezi foto). Cel dintii a luat cuvintul dr. Petru D...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
In familie: - De ce sa nu ma marit cu Fane, mama? A spus ca-mi va pune pamantul la picioare! - Tu ai deja pamantul la picioare. Ceea ce-ti lipseste este un acoperis deasupra capului… * La magazin: - Stiti, as dori un pat cu picioarele cat mai inalte. - La ce va trebuie? - Noi dormim cam greu si vrem sa auzim cand cade copilul din pat! * Recomandarea medicului - Ati urmat recomandarea mea? intreaba doctorul. O pastila inainte de masa si un coniac mic la desert? - Da, doar ca la pastile am ramas c...... Citeste »
CARICATURA de Florentin Gurau, Braila, Romania
de Florentin Gurau
CARICATURA de Florentin Gurau, Braila, Romania de Florentin Gurau... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page