Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 937 - 24 Aprilie, 2010 - Anul XX
de Andrei Marga
La 19 mai 1919 se punea in miscare procedura de intemeiere a Universitatii romanesti din capitala Transilvaniei. La 1 noiembrie 1919 noua universitate isi deschidea portile, iar la 1 februarie 1920 suveranul de atunci al Romaniei, Regele Ferdinand I, rostea discursul in Aula Magna. In intervalul mai 2009 - aprilie 2010, la Universitatea Babes-Bolyai s-au desfasurat actiuni – reuniuni stiintifice nationale si internationale, reuniuni de organizatii internationale, manifestari artistice si sportiv......Citeste »
Editoriale »
Din Lumea... lui Stanley Kramer (937)
de A. C. Ton
* Sunt inclinat sa cred ca toate actiunile care poarta semnatura lui Pontifus Maximus, au in spatele lor justificari in totala neconcordanta cu perceptele, principiile si filosofia care a stat la baza intemeierii Statelor Unite ale Americii. Imi revin in minte cuvintele omului politic britanic, Winston Churchill, care spunea ca, democratia este cea mai proasta forma de guvernare; oricum, mai buna decat toate celelalte. Se continua fara reserve, procesul de distrugere sau anihilare a democratiei ...... Citeste »
Campanie de informare asupra procedurilor si criteriilor de solicitare a vizelor temporare pentru SUA
Ministerul Afacerilor Externe si Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti desfasoara o campanie de informare a cetatenilor romani cu privire la conditiile de acordare a vizelor temporare pentru SUA. Cetatenii romani care depun solicitari sunt uneori insuficient informati asupra prevederilor legale privind solicitarea vizelor, precum si asupra procedurii propriu-zise. In acest sens, va adresam rugamintea sa ne sprijniti prin transmiterea catre prietenii si rudele dumneavoastra, care inte...... Citeste »
Politica »
Primim din Sfantu Gheorghe - Romania
de Dan Tanasa
Scrisoare deschisa Doamnei Ministru Elena Udrea, Minitru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Stimata doamna Ministru, Constat cu stupoare faptul ca soarta si bunastarea asa-zisului „tinut secuiesc , a carui autonomie teritoriala pe criterii etnice este sustinuta public de ani de zile de catre Uniunea Democrata Maghiara din Romania si Partidul Civic Maghiar impreuna cu episocopul Laszlo Tokes, reprezinta una dintre preocuparile dumneavoastra constante in ultima vreme. Daca pentru unii comenta...... Citeste »
"Pensii nerusinate !!!"..... astea DA !!!.... nu altele....
de Dan BRUDASCU
In aceste ultime saptamani, odata cu intentia actualului govern de a promova o noua Lege a pensiilor, idee ce a inflamat aproape intreaga populatie a tarii si pe baza careia presa scrisa si audio-vizuala a declansat un uluitor razboi, pasional, zgomotos si, pe alocuri, absurd, in raport cu interesele politice si de alta natura ale celor ce o manevreaza. Aparent, au fost descoperite o multitudine de argumente care sa convinga guvernul, acuzat, cu o iresponsabila usurinta de flasnetarii mediatici ...... Citeste »
Cultura »
Festivalul International de Poezie "Nissan" din Maghar, Israel
de Lucretia Berzintu
http://www.youtube.com/watch?v=UlIJOAZ1pak&feature=fvw Motto: O poezie este culminatia unui mers launtric: mers in strachini sau mers astral . (Eugen Ionescu) In perioada 3 - 6 aprilie 2010, Kfar Maghar din Israel a fost capitala poeziei internationale, capitala promovarii tolerantei si dialogului prin cultura. Aici, in Galileea de jos, in satul Maghar, s-a desfasurat Festivalul International de Poezie Nissan , editia a XI-a, si au participat poeti din toata lumea: China, Franta, Iordania, P...... Citeste »
Cultura si credinta »
Ioan Alexandru a crezut în El
de Benone Burtescu
Cred ca nu se mai pune problema daca Ioan Alexandru a fost - este -, unul din mai marii neamului nostru romanesc. In aceasta privinta majoritatea covarsitoare spune DA. Credinta lui in Dumnezeu nu este ascunsa, de cautat pentru a fi gasita, ci este vazuta de la primul privit asupra lui si operei sale. De fapt, intr-un fel unic, in el se intalnesc in mod fericit academismul si evlavia devotionala. Ioan Alexandru ar putea fi numit CUMINTENIA ACADEMICA. El ne-a aratat ca acest lucru se poate si inc...... Citeste »
Istorie »
Este pregatita Romania sa recunoasca Genocidul Armean din 1915?
de Bedros HORASANGIAN
Este pregatita Romania sa recunoasca Genocidul Armean din 1915? Raspuns rapid si fara echivoc: NU! Nu pentru ca romanii nu ar fi capabili sa priceapa resorturile unei tragedii. Nici pentru ca romanii nu ar fi capabili sa se solidarizeze cu victimele unei nenorociri. Si nici din cauza unor presupuse propagande negationiste turcesti. Nimic din toate acestea. Pur si simplu acest subiect dramatic si grav al secolului XX nu ajuns sa fie cunoscut de opinia publica romaneasca. Sau sa constituie o prior...... Citeste »
Olimpiada Nationala de Istorie, Bacau - aprilie 2010
de Nicolae Balint
Impreuna cu profesorul Dumitru Botos de la Colegiul National Alexandru Papiu Ilarian , Targu-Mures, am avut sansa de a face parte din Comisia Nationala de Evaluare, cea care a corectat lucrarile celor 322 de elevi din clasele VIII-XII, prezenti in finala celei de-a XXXIV-a editii a Olimpiadei Nationale de Istorie. Dincolo de anumite incoerente in organizare - editia de la Bacau fiind totusi modesta, comparativ cu cea desfasurata la Targu-Mures in 2008 - nu am putut insa sa nu remarc eforturile g...... Citeste »
Oradea face in curand 900 de ani atestati! - Devenirea Oradiei - scurt istoric
de Doru Sicoe
Marturisesc ca istoria orasului meu ma posta intr-o ceata frustranta daca indrazneam cumva sa o parcurg. La un moment dat, in urma cu un deceniu, am raspuns insa provocarii de a-mi face lumina pe poteca plina de hartoape; batuta insa de multi si conservatori istorici, rezultand materialul de fata. Initial era intarit de nenumarate detalii separate, care urmau sa completeze o lucrare mai ampla... Ca sa inteleg neintelesul a trebuit sa consult, in decursul timpului, o diversitate de lucrari, suges...... Citeste »
Religie »
Pastele: Miel si ierburi amare (Numeri 9:11)
de Valentin Danaiata
Pastor Valentin Danaiata Tu esti? Tu? Taci, nu spune nimic. Ce ai putea sa mai spui? Stiu prea bine ce! Numai ca TU nu mai ai dreptul sa adaugi nimic la cele marturisite odinioara. De ce ai venit, sa ne tulburi? Caci venirea Ta nu face decat sa ne tulbure, cred ca-ti dai seama. Stii Tu insa ce-o sa se-ntample maine…? …Oricum ar fi, am sa te osandesc si am sa te ard pe rug, ca pe cel mai nelegiuit dintre eretici… Si o sa vezi atunci cum norodul care azi ti-a sarutat azi picioarele, la un singur s...... Citeste »
Conducatori dupa "Inima lui Dumnezeu" ; Conducatori dupa "Inima oamenilor"
de Aurel Sas
de Preot Paroh Iconom Stavrofor Aurel Sas „Iar Samuel i-a zis (regelui Saul): Rau ai facut ca nu ai implinit porunca Domnului Dumnezeului tau, care ti s-a dat, caci ar fi intarit Domnul domnia ta peste Israel de-a pururi. Acum insa nu va dura domnia ta. Domnul Si-a ales un om dupa inima Sa; si Domnul Ii va porunci sa fie rege peste tot poporul Sau, fiindca tu n-ai pazit ceea ce ti-a poruncit tie Domnul (1 Regi 13:13-14) (Continuare din editia precedenta) Saul – primul rege al lui Israel Dupa ce ...... Citeste »
Sport »
Rezultate din Liga I
Rezultate inregistrate in meciurile disputate, vineri, sambata, duminica si luni, in etapa a XXVIII-a a Ligii I: Vineri Unirea Alba Iulia - Ceahlaul Piatra Neamt 3-2 Au marcat: Jovanovici ’27, ’90+3, Fl. Dan ’44 ; Badescu ’35, Cebotaru ‘55 Astra Ploiesti - International Curtea de Arges 1-1 Au marcat: Carando ’80 ; Apostu ‘27 Unirea Urziceni - Pandurii Targu Jiu 3-0 Au marcat: Galamaz ’26, Marinescu ’39, Rusu ’77 (autogol) Sambata Gloria Bistrita - Dinamo Bucuresti 3-2 Au marcat: Moraes ’23, ’88,...... Citeste »
Din Comunitate »
Yankeii din statul Arizona vor sa detina arme de foc fara permis
de Octavian Curpas
Cunoscut ca un stat ce tine la faima sa de parte a comunitatii pistolarilor din Vestul Salbatic si in care drepturile cetatenilor sunt la mare pret, Arizona relaxeaza legislatia privind dreptul populatiei de a detine si a purta arme. Pentru anul acesta de exemplu, legislatorii din Statul Marelui Canion au in plan peste o duzina de proiecte de lege privind extinderea dreptului populatiei civile de a detine si a purta arme de foc si arme albe. Arme si voturi Conform acestor proiecte de lege, cetat...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Discutie in familie: - Taticule, cum se explica faptul ca barbatii de 50 de ani par mult mai tineri decat femeile de aceeasi varsta? - Asta pentru ca femeile ajunse la acea varsta sunt de obicei mai mari cu 10 ani. * Doi amici se intalnesc pe strada: - Vai, ce copil frumos! Seamana cu tine… totul e frumos la el! Apropo, nu-mi imprumuti 100 de lei? - Nu-ti imprumut nimic! Si sa stii ca acesta e copilul sotiei mele, din prima casatorie. * Despre fotbal: - Taticule, cand se spune despre un meci de ...... Citeste »
Caricatura de Florentin Gurau, Braila, Romania
de Florentin Gurau
Caricatura de Florentin Gurau, Braila, Romania de Florentin Gurau... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page