Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 928 - 20 Februarie, 2010 - Anul XX
Un studiu, fie el chiar si sumar, asupra evolutiei omenirii in decursul existentei sale de peste 600.000 de ani, ne poate oferi indicii pretioase nu numai cu privire la ce a fost, ci si la ce va urma. Daca omului i-au trebuit cel putin 100.000 de generatii pentru a trece de la homo habilis (creatorul uneltelor din piatra) la homo sapiens (cel de azi) si a atins nivelul de inteligenta specific noua, abia acum 20.000-30.000 de ani, este evident ca mult timp i-a fost necesar acestuia sa devina omul......Citeste »
Editoriale »
Din Lumea... lui Stanley Kramer (928)
* Am un respect deosebit pentru persoanele de la care mai pot acumula cunostinte, indiferent de domeniul de referinta. Trebuie sa admit, ca fara a fi adeptul lui Leon Trotsky, am retinut din Invatatura si Revolutia ca procesul educational implica anumite riscuri, deoarece, din necesitate, de multe ori, trebuie sa inveti de la persoane ostile, sau care, in totala necunostinta de cauza si totalmente nefundamentat, au o atitudine dusmanoasa. Oricum, fiind adeptul lui Buddha, am cautat in viata comp...... Citeste »
Politica »
Fraude financiare, inocente ... (4)
In vremea colonialismului metropolele exploatau popoarele subjugate direct si nemijlocit. Capitalul bancilor anglo-americane era de 25%. Azi occidentul fura intreaga lume in numele libertatii si democratiei de tip Westminster prin intermediul bancilor al caror capital propriu s-a redus la 5 %. Industria financiara ? asa se autodefineste acum bransa - se ocupa mai nou de inginerii bancare si vinde pe piata asa zise produse, instrumente financiare, pentru a pune pe roate o frauda financiara de dim...... Citeste »
Replica la... "Ceausescu a fost un idiot dezaxat"
de Gheorghe Tanasescu
Ti-am mai vazut mutra in ziarul Romania Libera, domnule Cristian Ghinea, dar nu te-am citit pana la editia on-line din 10 februarie 2010 in care, sub titlul, politicos si elegant, Ceausescu a fost un idiot dezaxat torni pe gatul imprudentului cititor acel ghiveci de idei, opinii, libertati, principii si acuze, toate intr-un ambalaj de mahala, din care nu am inteles decat ca esti un personaj (mult spus), ori insuficient pregatit pentru ziaristica, ori esti educat intr-o cultura din afara spatiulu...... Citeste »
Cultura »
INTELECTUALUL ROMAN INCOTRO?
«Nu exista inca un statut al muncii intelectuale si artistice. Un statut care sa lege rodul de pom. Care sa arate ca rodul trebuie platit anume ca sa poata fi pazit si intretinut pomul care altfel se pierde, usuca, nu mai poate rodi.» CAMIL PETRESCU Pe oamenii nostri de cultura si de creatie ii sarbatorim cu fast dupa moartea lor. Ne mandrim peste tot cu ei. Dam emisiuni interminabile la televizor. Scriem randuri pompoase in ziare. Speculam afirmatiile lor cele mai semnificative si suntem profun...... Citeste »
ELENA BUICA
DACA DRAGOSTE NU E, NIMIC NU E Aceste cuvinte ale apostolului Pavel din Epistola catre Corintieni 13:4 le avem mai des pe buze si in gand de cand au fost folosite de Marin Preda in romanul „Cel mai iubit dintre pamanteni , caci dragostea este parte nerupta din fiinta noastra. Nu-mi pot imagina cum ar arata fiinta omeneasca daca i-ar lipsi acest sentiment - dragostea - cu multiplele ei forme de manifestare si cu mai multe sinonime: iubire, amor si mai vechiul liubov. Dragostea poate fi si pentru ...... Citeste »
Cultura si credinta »
Cu Tudor Arghezi prin Sfintele Scripturi
Ne-a lasat mostenire acest mai mare al neamului nostru la concret ceea ce el a numit Cu bastonul prin Bucuresti . Acum, facem noi o plimbare cu el - la figurat - prin Scripturi, folosindu-ne de ceea ce el ne-a spus la concret. Mai intai ideologic, marele poet nu se dezminte in privinta gandirii lui crestine. In poemul MIEZ de NOAPTE , gandindu-ne la miezul de noapte al lumii cand in intunericul ei era nevoie mai mult ca oricand de lumina, poetul nu vorbeste despre vreo ILUMINARE filozofica de na...... Citeste »
Istorie »
INEDIT Jean Bart in arhivele muresene
In anul 1905, un act emis de sultanul Abdul Hamid al II-lea in favoarea aromanilor din Grecia, a adus statul roman intr-un grav conflict diplomatic cu statul elen. Grecia nu dorea sa recunoasca respectivul act, iar reactiile firesti ale Bucurestiului de a-i sprijini pe aromani au fost - cel putin intr-o prima faza - cat se poate de energice si hotarate. O atitudine foarte critica fata de greci - stiut fiind faptul ca si in Romania locuia un numar important de greci care se bucura de toate dreptu...... Citeste »
Religie »
Conducatori dupa "Inima lui Dumnezeu", Conducatori dupa "Inima Oamenilor"
(Continuare din numarul anterior) Salvarea este prin intoarcerea conducatorilor si a popoarelor la Dumnezeul cerului si al pamantului, la urmarea Evangheliei lui Hristos si apoi va avea loc restaurarea popoarelor dupa Scriptura care ne descopera din partea lui Dumnezeu zicand: „De voi incuia cerul si nu va fi ploaie, de voi porunci lacustei sa manance tara, sau voi trimite vreo boala molipsitoare asupra poporului Meu, si se va smeri poporul Meu, care se numste cu numele Meu, si se vor ruga si vo...... Citeste »
"Cand postiti...", "postiti post sfant"
de Chris Terhes
16. Cand postiti, nu fiti tristi ca fatarnicii; ca ei isi smolesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat graiesc voua, si-au luat plata lor. 17. Tu insa, cand postesti, unge capul tau si fata ta o spala, 18. Ca sa nu te arati oamenilor ca postesti, ci Tatalui tau care este in ascuns, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie. (Matei 6, 16-18) Versetele de mai sus fac parte din fragmentul evanghelic pe care Biserica ni l-a oferit spre lectura in aceasta duminica, inain...... Citeste »
Sport »
Programul meciurilor etapei a XVIII-a din Liga I
Partida dintre echipele Steaua Bucuresti si Ceahlaul Piatra Neamt, din etapa a XVIII-a, prima a returului Ligii I, se va disputa sambata, de la ora 20.30, si nu de la ora 17.00 asa cum era programata initial, a anuntat site-ul oficial al LPF. Programul complet este urmatorul: Vineri, 19 februarie Otelul Galati - International Curtea de Arges, ora 14.00, Gsp Tv Sambata, 20 februarie FC Brasov - Unirea Alba Iulia, ora 13.30, Gsp Tv Gloria Bistrita - FC Timisoara, ora 15.15, Digi Sport Poli Iasi - ...... Citeste »
Din Comunitate »
IMO Constantin Jercan (un tribut adus din partea comunitatii)
Nascut in Silisteni-Costesti, judetul Arges, Romania, in 1944, din parinti ortodocsi Petre si Elena Jercan, Constantin a absolvit scoala primara si elementara din localitatea Homoraciu, langa Teleajen (Ploiesti). Dupa aceea, si-a continuat educatia sa la un liceu teoretic din Ploiesti. Desi si-a trait anii tineretii sale in timpul erei comuniste, cand totul era omul de rand era conditionat intru toate, Constantin a fost fascinat de economia de piata libera, practicata numai in societatea capital...... Citeste »
PREMIU DE EXCELENTA
Grupul Oamenilor de Cultura din Galati, „Atelierele de lectura ale poetei Angela Baciu , „GalART PENTRU TINERI , si Cenaclul Artelor „ION CHIRIC initiate de poeta si publicista Angela BACIU ii acorda Domnului OCTAVIAN CURPAS – PREMIUL DE EXCELENTA PENTRU INTREAGA ACTIVITATE PUBLICISTICA, LITERARA, EDITORIALA SI DE PROMOVARE A CULTURII ROMANESTI SI A VALORILOR SPIRITUALE IN LUME, cat si pentru parteneriatul cultural realizat in perioada 2009 - 2010.... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page