Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 926 - 6 Februarie, 2010 - Anul XX
Ultima catastrofa naturala din Haiti (cutremurul care a ucis peste 100.000 de persoane) pare a nu fi altceva decat ultimul episod dintr-o adevarata cronologie a groazei. Marile diferente de nivel care exista pe insula, in relatie cu precipitatiile tropicale foarte abundente, au produs, in doua randuri, in anul 2004, puternice inundatii, care au facut mii de victime. Acestea fiind cele mai... recente nenorociri, aproape insignifiante, insa, fata de lantul blestemat al celor care au dominat, vreme......Citeste »
Editoriale »
Din Lumea... lui Stanley Kramer (926)
* Sunt convins ca multi dintre dumneavoastra n-ati urmarit discursul messianicului presedinte, cu privire la Starea Natiunii . Dupa umila mea parere nu aveti ce regreta, cele 75 minute, cat a durat discursul propriuzis, fiind marcate de 86 intreruperi generate de aplauzele cohortelor de pretinsi admiratori, rolul principal revenind, ca de obicei lui Nancy Pelosi, speakerul camerei reprezentantilor, a treia pozitie in ierarhia administratiei americane. Mr. President nu a mentionat nimic de situat...... Citeste »
Politica »
GLOSSE LA O VIZITA PREZIDENTIALA
Un gures analist politic intreba tendentios, cazand, de fapt, intr-o capcana perfida, in timpul vizitei la Chisinau a sefului statului roman: Ce a vrut domnul Basescu sa dovedeasca? . N-am fost, nu sunt, si sper sa nu fiu vreodata avocatul presedintelui Traian Basescu. Il stiu, cat de cat, patru ani fiind colegi parlamentari, intre 1992-1996, in Camera Deputatilor. Nimic, insa, nu ma poate opri, ca ziarist, sa spun ce cred, mai ales despre importanta deosebita a acestei vizite, in actualul conte...... Citeste »
Fraude financiare, inocente ... (2)
Relatia dintre debitor si creditor este incerta. In filmele cu gangsteri, cei ce nu plateasc intra in conflict armat cu tabara creditoare. Si razboaiele sunt legate de refuzul de plata datoriei. Dupa Marea Revolutie din Octombrie, rusii au scapat de datoriile Tarului. Cu al doilea razboi mondial Germania a scapat de datoriile cauzate de pierderea primului. Astazi China are o rezerva de trilioane de dolari, pe care nu se stie cu ce si cum o va echilibra SUA. Cu deprecierea $? Oricum razboiul intr...... Citeste »
Cultura »
Tudor Arghezi si rastignirea Domnului
de Benone Burtescu
PSALM Am fost sa vad pe Domnul batut de viu pe cruce Mai marele literaturii neamului nostru a fost in mintea sa, in sufletul sau, la Golgota, sa vada RASTIGNIREA DOMNULUI. S-a transpus in situatia lui Ioan, ucenicul, care era cu Maria acolo si de acolo el ne transmite mesajul trairilor lui cum nu se poate mai scripturistice. Singur, in camp cu corbii si-a cerului rasina Biblia zice: Voi bate Pastorul si oile turmei vor fi risipite . Si cei cativa pe care cineva i-ar aduce dovada ca erau acolo, d...... Citeste »
EVA DANON - O PIANISTA CARE PICTEAZA
S-ar putea crede ca afirmatia din titlu este o metafora. Dar nu este... Ma aflu in fata unei doamne mignione fragile si elegante, intr-un apartament cu peretii acoperiti de tablouri. Pictate de ea. Numai ca doamna Eva Danon are alta formatie: e pianista de profesie. A studiat ani de zile pianul la Conservatorul din Bucuresti ca apoi sa predea lectii in scoli de balet si, mai mult, sa insoteasca formatii de mare tinuta, balerini vestiti si coreografi de faima internationala, precum Mia Arbatova, ...... Citeste »
"Ultima pirueta" - Istorie, dragoste si religie intr-un roman semnat Vavila Popovici (Raleigh, North Carolina, SUA).
de Octavian Curpas
Romanul Ultima pirueta de Vavila Popovici se concentreaza in jurul cuplului Laura-Alec. Evenimentele traite de cei doi soti sunt inregistrate cu acuratete in propriul jurnal, de Laura si vorbesc despre drama intelectualului roman dintotdeauna. De asemenea, Vavila Popovici evoca prin intermediul jurnalului Laurei, existenta, gandurile, sentimentele personajelor care interactioneaza cu aceasta. Fiecare capitol din Ultima pirueta are ca motto un extras dintr-un scriitor cunoscut, cum ar fi Vasile V...... Citeste »
Istorie »
Romanii din Ungaria
de Nicolae Balint
Mecenati ai culturii si intemeietori de scoala (I) Familia Sina, Atanasiu Grabovsky, Emanoil Gojdu, Dimitrie Nedelcu, Constantin Pomut... doar cativa dintr-o pleiada de romani din Ungaria, care au contribuit esential la pastrarea si afirmarea constiintei romanesti. Mandri de originea lor, romanii si aromanii din Ungaria, atat inainte, cat si dupa dualism, au actionat - intr-un climat de profunda ostilitate - cu consecventa pentru afirmarea identitatii si culturii neamului lor. Prosperitatea fina...... Citeste »
De Ziua Internationala a Holocaustului,
27 ianuarie 2010, Mizzi Locker si livada cu visini http://www.youtube.com/watch?v=9zte0vT8MaA, virtual de la Muzeul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim. In anul 1947 a aparut cartea (jurnal) Groapa e in livada cu visini, in librariile din Bucuresti, tiparita la editura SOCEC & S.A.R. si scrisa de pictorul Arnold Dagani in timpul deportarii in lagarul mortii de la Mihailovka (Ucraina), din timpul Holocaustului. Titlul originalului in engleza este Let Me Live (Copyright 1947 by Arnold Dagan...... Citeste »
OLAHUS (Valahul)
„ Taranei, mamei mele... Nicolaus Olahus este din neamul Corvinilor, bunica sa dinspre tata era sora Voievodului Ioan( Iancu) de Hunedoara, regent al Ungariei. S-a nascut la Sibiu, in 10 ianuarie 1493, fiind al doilea fiu al sibiencei Varvara Hansar si al lui Stoian (Stefan) Olahus, din Arges. Exista izvoare si despre inrudiri cu domnitorii munteni Vlad Tepes, Mihnea cel Rau sau cu Draculestii si Danesti, uneori contestate de cercetatori. In acele timpuri, inrudirile nobiliare confereau, desigur...... Citeste »
Religie »
Lupta trupului si a mintii in madularele noastre
de Chris Terhes
Am ascultat cu totii duminica Pilda Fiului Ratacitor sau Pilda Fiului Risipitor – cum este cunoscuta in popor –, lectura evanghelica citita din capitolul 15 al Evangheliei dupa Luca, versetele 11-32. Aceasta pilda ofera multe subiecte de interpretare, de la consecinta pacatului asupra vietii personale a omului pana la lucrarea de mantuire a harului in omul care se caieste sincer. Doresc in randurile ce urmeaza sa ma opresc asupra cauzei care a generat cererea fiului adresata tatalui, cerere care...... Citeste »
NU VA TEMETI!
CA VI S-A NASCUT ASTAZI MANTUITOR, CARE ESTE HRISTOS DOMNUL! de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas „Dar ingerul le-a zis: Nu va temeti! Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul: ca vi s-a nascut azi Mantuitor, care este Hristos Domnul, in cetatea lui David (Luca 2:10-11). „Ea va naste Fiu si vei chema numele Lui – Iisus, caci El va mantui pe poporul Sau de pacate (Matei 1:21). „Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui – Emanuel, c...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page