Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 925 - 30 Ianuarie, 2010 - Anul XX
Miscarea spre cultivarea calitatii si obtinerea excelentei , ce are loc in universitatile din tarile europene de astazi, nu poate fi inteleasa fara a lua in seama doua schimbari profunde: trecerea societatilor europene in faza democratiei postegalitare si trecerea in sistemele universitare la tematizarea problemelor deschise in urma aplicarii Declaratiei de la Bologna (1999). Sa ma explic. Nu avem aici spatiul pentru a examina evolutia democratiilor din societatile actuale, dar este de mentionat......Citeste »
Editoriale »
Din Lumea... lui Stanley Kramer (925)
* Pentru a avea continuitate si a nu creea confuzii, va redau ultimul aliniat al articolului aparut in editia precedenta: <<Desi am mai recomandat si in ale ocazii, trebuie sa ma repet, doar, doar cineva va receptiona mesajul: cititi domnilor, The Art of War a filozofului militar chinez Sun Tzu. Desi scrisa in secolul al V-lea B.C. cartea are aplicativitate perfecta in zilele noastre. cel ce nu stie sa-si identifice inamicul, risca sa piarda toate bataliile. Mr. President, masacrul de la F...... Citeste »
Omenirea ca o prada
Marii analisti ai lumii au observat ca in ultima vreme, mult laudatul capitalism s-a schimbat. Mai mult in rau decat in bine. Chipul de Fat-Frumos si faptura de voinic, bun la toate, au fost inlocuite cu cel ponosit, al unei zgripturoaice lacome, avida de bani, preocupata sa adune sub perna sume uriase, cat mai multi bani, fie si din piatra seaca si nimic mai mult. Ei pun aceasta schimbare la fata pe seama inversarii rolului in conducerea societatii, in aproape toate tarile dezvoltate, bancherii...... Citeste »
Israelienii au salvat si salveaza vieti omenesti in Haiti, lucrand 24 de ore din 24
Motto: Sanatatea este o comoara pe care putini stiu sa o pretuiasca, desi aproape toti se nasc cu ea (Hippocrate). Cand devastatorul cutremur a lovit Haiti la 12 ianuarie 2010, lumea intreaga n-a ramas indiferenta. Israelul, imediat, a trimis o delegatie formata din 220 de persoane, incluzand medici, asistenti medicali, ingineri si experti cu caini dresati pentru cautare, evacuare si recuperare de victime omenesti la Port-au-Prince. Delegatia israeliana a aterizat in capitala Port-au-Prince vine...... Citeste »
Intalnire cu Domnul Profesor Vladimir Tismaneanu
Vineri 22 ianuarie 2010, sub auspiciile Consulatului General al Romaniei la Los Angeles a avut loc o intalnire si discutii cu Domnul Profesor Vladimir Tismaneanu. Pentru cei mai putini familiari, domnul Vladimir Tismaneanu este politolog roman de exceptie stabilit in Statele Unite ale Americii, profesor de stiinte politice la Universitatea din Maryland, specialist in teoria sistemelor politice, politici comparate, analiza ideologiilor si miscarilor revolutionare ale secolului XX, autor al multor...... Citeste »
Politica »
"Lupul isi schimba parul da` naravul nu"
Multiple sunt motivele pentru care oamenii scriu: unele obiective, altele mai putin obiective, unele folositoare societatii pentru care scriu, altele daunatoare. Unii au folosit minunata arta a scrisului pentru interese meschine mergand chiar pana la denaturarea adevarului istoric, otravind mintea noii generatii cu dezinformare, minciuna, rautate si toate acestea, pentru un post mai bun in conducere sau pentru un dolar in plus. Pacat ca acesti indivizi, mentionati la urma, stiu sa scrie si sa ci...... Citeste »
Fraude financiare inocente...
Cine fura o oaie e spanzurat, cu cine fura o turma de oi se negociaza. Acest proverb se potriveste si in zilele noastre. Criza economica actuala este cauzata de o frauda financiara inocenta, care are la baza metoda alba-neagra a romilor si care a avut un succes de dimensiuni nationale cu Caritas-ul de la Cluj si FNI-ul de la Bucuresti. Un grup organizat se face ca se joaca pe bani putini sau investesc sume mari, pana cand intra in joc, in combinatie si neinitiatii, investorii naivi sau cei atras...... Citeste »
Cultura »
A plecat si ... actrita Rolanda Camin
Luni, 28 noiembrie, am condus-o pe ultimul drum pe actrita Rolanda Camin-Nacht, sotia legendarului N. Stroe, mama lui Eugen si a Danei. Povestea de dragoste dintre celebrul comic N. Stroe si frumoasa incepatoare in teatrul de revista, Rolanda Camin (Kaminski), a inceput ca in basme, la spectacolul „Circul Tanase , pus in scena de Compania Carabus la Circul Paladium, dupa ce Sala Savoi fusese avariata de bombardamente. Un roman de dragoste, cu flori si ciocolata, care s-a concretizat cu cei doi c...... Citeste »
Cultura si credinta »
Tudor Arghezi si tematica Bibliei
In opera lui Arghezi, tematica Bibliei este mai mult decat prezenta. Modul ei de abordare de catre poet este insa unul distinctiv, personal. O observatie superficiala nu ar fi cea mai recomandata, pentru ca ar duce fals - intelegerea mea - la o concluzie de indecenta fata de Scriptura, ceea ce nu ar fi cel mai adevarat. As spune - si nu as vrea sa gresesc - ca Arghezi mai degraba pune in limba populara romaneasca - nuanta olteneasca, marile subiecte biblice. Acest lucru poate duce la impresia ca...... Citeste »
Istorie »
Procesele de acum mai bine de un secol (IV) - Afirmarea unor juristi romani din Transilvania -
de Nicolae Balint
Conditiile politico-sociale din Transilvania au facut ca populatia romaneasca, de aici sa nu poata avea un invatamant juridic superior propriu, ea nebeneficiind de drepturi politice si fiind supusa unui regim de oprimare intr-un stat in care le era interzis de a-si promova limba si cultura proprie. In aceste conditii studentii romani au fost nevoiti sa studieze la universitatile ungare si germane, la Cluj, Budapesta, Viena sau la Academiile de stat din Oradea, Cluj, Sighet, institutii la care cu...... Citeste »
Religie »
NU VA TEMETI! CA VI S-A NASCUT ASTAZI MANTUITOR, CARE ESTE HRISTOS DOMNUL!
„Dar ingerul le-a zis: Nu va temeti! Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul: ca vi s-a nascut azi Mantuitor, care este Hristos Domnul, in cetatea lui David (Luca 2:10-11). „Ea va naste Fiu si vei chema numele Lui – Iisus, caci El va mantui pe poporul Sau de pacate (Matei 1:21). „Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui – Emanuel, care se talcuieste: „Cu noi este Dumnezeu (Matei 1:23; Isaia 7:14). (Continuare din numarul anteri...... Citeste »
Imperativul iertarii
Matei 18:21-35 Atunci Petru s-a apropiat de El, si I-a zis: ,,Doamne de cate ori sa iert pe fratele Meu cand va pacatui impotriva mea? Pana la sapte ori? Isus i -a zis: ,,Eu nu-ti zic pana la sapte ori, ci pana la saptezeci de ori cate sapte. De aceea, Imparatia Cerurilor se aseamana cu un imparat, care a vrut sa se socoteasca cu robii sai. A inceput sa faca socoteala si i-au adus pe unul, care ii datora zece mii de galbeni. Fiindca el n-avea cu ce plati, stapanul lui a poruncit sa-l vanda pe el...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page