Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 924 - 23 Ianuarie, 2010 - Anul XX
de Andrei Marga
Herbert von Karajan ramane un reper al artei dirijoratului. Si astazi, de exemplu, inregistrarea operei “Boema” de Puccini, sub bagheta sa si avandu-i in roluri, in 1972, pe Pavarotti, Freni, Ghiaurov, Panerai, este socotita cea mai buna inregistrare a unui spectacol de opera a tuturor timpurilor. De altfel, de la inceput, inregistrarile pe benzi magnetice ale lui von Karajan au transformat fixarea unui moment de interpretare intr-o opera de arta cautata mereu de melomanii avizati. Inregistraril......Citeste »
Editoriale »
Din Lumea... lui Stanley Kramer (924)
de A. C. Ton
* Nimeni, dar absolut nimeni, nu poate contesta faptul ca Immanuel Kant este una dintre mintile de geniu pe care le-a avut omenirea. Pe langa faptul ca este considerat intemeiatorul filozofiei clasice germane, el a elaborat, independent de Laplace, o ipoteza cosmica evolutionista (Istoria Generala a Naturii si Teoria Cerului). Sistemul filozofic a lui Kant este expus in “Critica Ratiunii Pure” (Teoria Cunoasterii), “Critica Ratiunii Practice”(Etica) si “Critica Puterii de Judecata” (Estetica si ...... Citeste »
Politica »
Clipa: ceas aniversar
Douazeci de ani de buchie si slova romaneasca, douazeci de ani in care scrisul romanesc intra saptamanal in casele noastre binecuvintandu-ne cu aroma dulcetii limbei romanesti. Oameni minunati, sotii Vera si Dwight Luchian Patton vegheaza necontenit ca acest emisar al limbii materne “ CLIPA “ sa ne insoteasca pe drumul cateodata anevoios al pribegiei. Departe de tara, CLIPA reuseste sa ne apropie si face sa ne simtim acasa, acasa la noi. Acum la cei douazeci de ani de aparitie neintrerupta, face...... Citeste »
"Mircea, fa-te ca lucrezi!", dupa 20 de ani
de Prof. dr. Viorel Roman
Cu aceasta indicatie regizorala a actorului Ion Caramitru data poetului Dinescu a inceput Revolutia de Craciun 1989, sau cel putin inscenarea ei la TV. Ati mintit poporului cu Televizorul! scandau pe strada apoi fidelii adevarului televizat. Si cadavrele de la Timisoara prezentate lumii ca victime erau in realitate deshumate din Cimitirul saracilor din Calea Lipovei si nu au avut nimic de a face cu evenimentele. Chiar si vanatoarea teroristilor, la care era activata si populatia, s-a dovedit tot...... Citeste »
Istorie »
L-a chemat la el Eminescu... In memoriam Grigore Vieru
de Magdalena ALBU
Stiam ca asa se va intampla. Intr-un fel sau altul, Grigore Vieru trebuia sa aiba destinul Doinei si al lui Ion Aldea Teodorovici, pentru ca Limba Romana a simtit intotdeauna nevoia sa-i identifice in eternitate. O eternitate, pe care, de altfel, o vom simti cu totii mai devreme sau mai tarziu, la ceasul cand cumpana vietii se va inclina usor, cu un taler inspre tarana, vestind printr-o ultima bataie de clopot finalul spectacolului intr-un singur act al fiecaruia numit VIATA... Dar, ceea ce sigu...... Citeste »
Parastasul Lui Grigore Vieru la biserica Sfanta Maria din New York
de Florin Carlan
Duminica, 17 ianuarie 2010, la biserica Sfanta Maria din Woodside, New York, a avut loc Parastasul de un an de la trecerea la cele vesnice a Maestrului Grigore Vieru. Imi aduc aminte de o strofa dintr-o poezie compusa de Adrian Paunescu pe vremea cand Nicolae Balcescu se afla pe bancnota romaneasca de o suta de lei; “Suta de lei, bancnota Romaniei! Ca-ntr-o coincidenta de destine, Balcescu care-i desenat pe tine Muri ca un martir al saraciei!” O coincidenta divina a facut ca doua figuri reprezen...... Citeste »
24 Ianuarie – 151 de ani de la unirea Principatelor Romane
de Vavila Popovici
Marturisesc ca in anii de liceu nu mi-a placut cum se preda istoria. Memorarea impusa a anilor de domnie si redarea lor ca un calendar, ma exaspera. Mai tarziu am simtit falsitatea datelor in legatura cu istoria contemporana a tarii si din nou am simtit gustul amar al expunerii evenimentelor… In schimb imi placeau istorioarele din viata si faptele unor conducatori sau eroi ai tarii noastre sau de pretutindeni, evocate in literatura. Ma emotionau! Citindu-le aveam sentimentul mandriei! De aici po...... Citeste »
Primim de la cititori
de Vasile Teris
12 Ianuarie 2010 Stimate Domnule Editor De mii de ani, de cand oamenii au invatat sa scrie, scriitori si poeti au scris despre aceste scumpe si binecuvantate de Dumnezeu mame care au dat si continua sa dea nastere intregii omeniri. Eu rog pe toti oamenii, pe femei si copii, sa respecte, sa aprecieze si sa iubeasca mereu pe aceste mame care ne-au dat viata. Constanta 1934 Aceasta este poezia despre mama mea, pe care nu o voi uita niciodata. Cu respect, Vasile Teris, Emigrat in USA in anul 1947   ...... Citeste »
Am intampinat flacara olimpica
de Elena Buica
Cand am aflat ca pe data de 17 decembrie, la ora 8:30 „Flacara olimpica” va trece prin apropierea casei noastre din Pickering, am stiut ca-mi iese in cale un eveniment deosebit, de care nu toti oamenii pot avea parte, fiindca nici nu e de ici-de colo sa-ti treaca pe dinaintea ochilor, gata sa atingi cu mana, simbolul stra-stravechi al celui mai important eveniment sportiv al lumii. Zi geroasa, dar n-a contat. M-am „incotosmanat” cum am putut mai bine, am pus o hainuta imblanita pe Alice, catelus...... Citeste »
"Mesaje transmise la Radio BBC si Radio Europa Libera" de Iosif Ton - O pledoarie pentru sansa revenirii la normalitate a Romaniei
de Octavian D. Curpas
„Mesaje transmise la Radio BBC si Radio Europa Libera”, volumul semnat de Iosif Ton, aduna o serie de apeluri calde, pline de sensibilitate umana si compasiune, rostite la aceste posturi de radio in perioada de maxima glorie a comunismului, de insusi autorul cartii. Trimitandu-ne adevarate „mesaje de dincolo” prin intermediul posturilor de radio BBC si Europa Libera, Iosif Ton a contribuit intr-un mod hotarat la caderea de mai tarziu a comunismului, pregatindu-ne pentru timpul de libertate ce a ...... Citeste »
La Targu Mures, procesele de acum mai bine de un secol (III)
- Tabla Regala, cel mai inalt for de judecata din Transilvania - Tablei Regale, cum s-a numit initial, si careia mai tarziu i s-a spus Curtea de Apel (avand insa competenta mult mai restransa), i-a fost stabilit sediul in anul 1754, la Targu-Mures. Aceasta institutie a functionat ca prima instanta in cazurile penale grave si in cazurile civile importante, dar si ca instanta de apel in cazurile prevazute de lege cu referire si la procesele nobililor, procese judecate in prima instanta in fata ori...... Citeste »
De ce-l mai sarbatorim pe Eminescu
de Nicolae Baciut
16 Ianuarie, 2010 Iata o intrebare pe care a adresat-o un tanar jurnalist unui dascal de limba si literatura romana. Nu cunosc raspunsul care a fost dat unei astfel de intrebari, care, atunci cand vine din partea unui tanar, mai poate fi inteleasa ca inocenta, dar cand vine din parte cuiva care se vrea purtator de opinie, atunci, sigur, apar serioase semne de intrebare legate de profesionalismul pretinsului gazetar. L-as fi intrebat pe acest gazetar daca s-a rugat cu o seara inainte, si daca da,...... Citeste »
Religie »
Tudor Arghezi si Biblia
de Benone Burtescu
Ioan 7, 48: A crezut in El vreunul din mai marii nostri? Pentru a nu fi vreo greseala de intelegere, amintesc incaodata ca aceasta rubrica a revistei Clipa, nu reprezinta un studiu de istorie a artelor, nici critica de specialitate, nici documentaristica in domeniu, ci pur si simplu o aratare ca mai marii neamului nostru au crezut in Dumnezeu, in Isus Mantuitorul, in Cuvantul Scripturilor . Ca Arghezi a fost unul din ei, este de necontestat. Primul impact cu lumea crestina argheziana este ca amb...... Citeste »
CEDO condamna Romania pentru discriminare religioasa contra Bisericii Greco-Catolice
de Chris Terhes
Pe data de 12 ianuarie 2010 Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Statul Roman pentru ingradirea accesului la justitie si discriminarea religioasa in cazul Parohiei Greco-Catolice Sambata, jud. Bihor. Condamnarea vine pe fundalul refuzului Parohiei Greco-Catolcie de a i se permite utilizarea lacasului de cult care i-a fost confiscat abuziv de regimul comunist in anul 1948 si dat in posesie Bisericii Ortodoxe Romane. Totodata, Curtea a decis plata de catre Statul Roman a sumei ...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page