Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 910 - 10 Octombrie, 2009 - Anul XIX
de Andrei Marga
Vreau sa consider acum prezentul si, mai ales, viitorul care deja a inceput si sa mentionez sase probleme cruciale, de rezolvarea carora atarna performantele Universitatii Babes-Bolyai, dar si ale oricarei universitati de performanta din Romania. Prima problema este reorganizarea programelor pe noul principiu al abordarilor ce transcend granitele disciplinare. Cunoasterea moderna a fost disciplinara, dar descoperirile recente s-au produs mai ales la interferenta disciplinelor. Pe de alta parte, ......Citeste »
Editoriale »
Din Lumea... lui Stanley Kramer (910)
de A. C. Ton
* Inclin sa cred ca indiferent de pozitia sociala pe care o avem in societate, am fost creati de Divinitate cu anumite standarde comportamentale, morale, spirituale etc. care nu sunt functie dependenta de anii petrecuti prin diverse scoli de nivel Colegial sau Universitar. Pentru cei care ocupa pozitii cheie la nivel statal sau international (parerea mea, in exclusivitate, datorita sansei si nu unei dotari intelectuale de exceptie) standardele se stabilesc de institutiile respective. Cand vorbes...... Citeste »
Politica »
Traian Basescu promite a cincea oara ca va scoate DRRP din MAE
Bucuresti, Romania/Romanian Global News joi, 01 octombrie 2009 Ieri delegatia romanilor din SUA, invitata de Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni (DRRP), a avut discutii cu seful acestui departament, secretarul de stat Eugen Tomac si seara a fost primita de Presedintele Traian Basescu. In cadrul discutiilor cu seful DRRP, delegatii comunitatii romanesti din SUA au cerut bani pentru scoli, centre culturale, publicatii, televiziuni si... bani de benzina pentru masinile consula...... Citeste »
Toamna se numara esecurile in politica damboviteana
de Daniela Soros
Ca sa demonstram ca ne tragem din romani, ca ne inrudim cu sicilienii guralivi si ca avem si noi propria noastra circoteca politica, clasa politica damboviteana a luat-o razna, precum sampania cand ii iei dopul sau precum italienii acum cativa ani. Nu e nimic nou sub Soare, am putea spune. Da, numai ca circul asta dureaza in Romania de 20 de ani incoace. Cand am spus ca la noi democratia merge pe pipaite si pe experimente, pe seama nervilor cetatenilor, unii mi-au spus ca ma dau drept Brucan ......... Citeste »
Cine l-a predat pe Bin Laden americanilor ?
de Eduard Ovidiu Ohanesian
Haiducul-Hulubei sau Gruber-Biris ? Intr-un articol publicat in luna iunie, va povesteam despre modul in care romanii au reusit sa spulbere mitul teroristului suprem chiar inainte ca acesta sa nimiceasca turnurile gemene din inima Statelor Unite. Spuneam atunci ca in perioada ’98-2000, un fost ofiter de Securitate l-a identificat si adus in ograda americanilor pe faimosul terorist Osama Bin Laden. Nu i-am dat numele pentru ca nu stiam inca despre cine este vorba. Iata ca nu a trecut multa vreme ...... Citeste »
Cultura »
PROFESORUL GAVRILESCU - VECINUL MEU DE BLOC
de Carmen Catunescu
Recitind de curand nuvela lui Mircea Eliade, «La tiganci», am exclamat stupefiata: «E posibil sa existe in realitate un om atat de fraier? Nu se poate.... Asta-i de domeniul literaturii...» si, zicand asa, vizualizam «basmele de adormit copiii». Gandeam cu voce tare, fara sa-mi dau seama ca in preajma se aflau doua tinere, care m-au auzit si au intervenit zgomotos, cam in acelasi timp amandoua: «Ba da... cum sa nu?!» Si-atunci am ramas pentru a doua oara bulversata, strafulgerata de o idee contr...... Citeste »
CAPETELE LUMINATE ALE ROMANIEI - Doctor in medicina HORIA MURESIAN
„The clinical anatomy of the coronary arteries , Editura Enciclopedica, Bucuresti Maria Diana Popescu De-a lungul unui deceniu, contabilizindu-si eficient timpul intre Milano, Bucuresti si alte tari, doctor in medicina Horia Muresian reuseste sa-si onoreze exemplar obligatiile profesionale pe care si le-a asumat. Este seful sectiei Chirurgie Cardiaca a Spitalului Universitar Bucuresti, iar in paralel desfasoara o bogata activitate de cercetare si publicistica. Incontestabil, mediul riguros in ca...... Citeste »
BUNUL SIMT SI MITOCANIA
de Vavila Popovici
VAVILA POPOVICI SUA (Continuare din numarul precedent) Conditia umana care ni s-a dat, dreptul de a trai aceasta viata, ne obliga a nu ne bate joc de ea, ci a o infrumuseta, a o imbunatati. Din totdeauna oamenii au nazuit ameliorarea conditiei lor, innobilarea vietii, prin insusirea unor sume de virtuti, cunoasterea adevarului, a caii drepte in viata, a corectitudinii. Sa ne pese de cei cu care impartim aceasta minunata viata! Sa ne pese de moralitatea vietii noastre! Sa nu uitam nici o clipa ca...... Citeste »
Cultura si credinta »
Brancusi prin simbolistica scriptura
de Benone Burtescu
LEDA Departe de a cocheta cu mitologia greaca sau alta, Brancusi, fara sa persifleze , gaseste modalitatile artistice cele mai elocvente pentru omul de cultura si de bun simt, sa le treaca din parodia la indemana, la oltenescul zdravan mai oameni buni de ce va pierdeti timpul cu asa ceva . Pai ZEUS, zeul zeilor, si n-are de ce sa se supere nici un roman dacofil - chiar al lui ZAMOLXE - nu mai are altceva de facut decat s-o seduca pe LEDA sotia lui TINDAR regele Spartei - pesemne din motive polit...... Citeste »
Istorie »
La Sfantu Gheorghe, Cea de-a XV-a Sesiune Nationala de Comunicari stiintifice cu tema
de Nicolae Balint
„Romanii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultura, civilizatie Eveniment de referinta in spatiul cultural-istoric romanesc, cea de-a XV-a editie a Sesiunii Nationale de Comunicari stiintifice cu tema „Romanii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultura, civilizatie , a avut loc la Sfantu Gheorghe in perioada 2-3 octombrie a.c. Organizata de Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan , cu sprijinul Ministerului Culturii si Culte...... Citeste »
Actiuni ale serviciilor de spionaj maghiare in spatiul romanesc (VIII)
de Nicolae Balint
Asa cum am mai spus si in episodul anterior, dupa Al Doilea Razboi Mondial, serviciile de informatii maghiare au intrat intr-un amplu proces de reorganizare, asa cum de altfel s-a intamplat si cu serviciile similare din statele europene intrate sub „tutela URSS. Reunite sub sigla A.V.O. (ulterior A.V.H.) si conduse de Gabor Peter - un evreu ce avea drept nume real pe cel de Beno Auspitz -, vajnic colaborator al N.K.V.D.-ului sovietic, serviciile de informatii maghiare aveau practic, la acel mome...... Citeste »
Religie »
"CIPUL" APOCALIPTIC SI SALVAREA PRIN URMAREA LUI HRISTOS
Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas Si ea ii sileste pe toti, pe cei mici si pe cei mari, si pe cei bogati si pe cei saraci, si pe cei slobozi si pe cei robi, ca sa-si puna semn pe mana lor cea dreapta sau pe frunte. Incat nimeni sa nu poata cumpara sau vinde, decat numai cel ce are semnul, adica numele fiarei, sau numarul numelui fiarei. Aici este intelepciunea. Cine are pricepere sa socoteasca numarul fiarei; caci este numar de om. Si numarul ei este sase sute saizeci si sase.” (Apoc. 13:16-18) “...... Citeste »
Sport »
Rezultate din Liga I
Rezultate inregistrate in partidele disputate, vineri, sambata, duminica si luni in etapa a IX-a a Ligii I: Vineri Otelul Galati - FC Brasov 1-1 Au marcat: Giurgiu ’49 ; Voicu ‘35 Ceahlaul Piatra Neamt - Rapid Bucuresti 0-4 Au marcat: C. Lazar ’22 si Buga ’23, ’48, Spadacio ‘66 Sambata FC Vaslui - Astra Ploiesti 3-1 Au marcat: Gerlem ’18, Temwanjera ’33 si Pavlovici ’64 ; Paulinho ‘43 Gaz Metan Medias - Unirea Urziceni 0-0 Universitatea Craiova - Unirea Alba Iulia 3-1 Au marcat: Fl. Costea ’15, ...... Citeste »
Din Comunitate »
Florentin Smarandache la 55 de ani
Prof. univ. dr. Florentin Smarandache este un polivalent – el este autorul, co-autorul, editorul si co-editorul a 139 de carti si a peste 175 lucrari stiintifice. Pe 10 decembrie 2009 el implineste 55 de ani. De fapt dumnealui este un om al renasterii pentru ca a publicat in foarte multe domenii: matematica (teoria numerelor, statistica, geometrie non-Euclidiana), computere (inteligenta artificiala, fuziunea informatiei), fizica (fizica cuantica, fizica particulelor), economie (economie cultural...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page