Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 767 - 30 Septembrie, 2006 - Anul XVI
Oamenii isi petrec o mare parte din viata lor pe drumuri de tot felul: drumuri lungi sau scurte, drumuri importante sau marunte, drumuri cu folos ori zadarnice, drumuri de placere sau de tristete, drumuri de intoarcere, drumuri de nevoie, drumuri la serviciu ori spre casa, drumuri la parinti sau la copii etc. In aceasta perioada, a unei toamne cand se asteapta numaratoarea posibilitatilor de aderare la Uniunea Europeana, demnitarii Romaniei se afla tot pe drumuri, mai bune sau mai rele. De pilda......Citeste »
Politica »
Iubitul Conducator
Pentru occidentali, comunistii sunt ortodocsi sau invers. Confirmand prejudecata, fiul maresalului Kim Il Sung, Kim Jong Il - Iubitul Conducator al Republicii Populare Democrata Coreeana - este comunist ateist convins, dar dupa o vizita la Kremlin in anul 2002, inclina acum spre ortodoxie. Dupa ce a initiat un „Comitet ortodox , el a trimis invatacei cu dosare impecabile si pregatire specifica sa studieze duhovnicia si sobornicia de la Moscova. Studiul a fost scurt, intensiv si incununat de succ...... Citeste »
ATENTIE U.E.! - SE DUC LIBERALII PRECUM TARANISTII, MERGEM INAINTE TOT CU COMUNISTII
Nu e nici un secret ca Romania traieste in aceste zile, in reluare, o cunoscuta si experimentata etapa de manipulare a maselor si spalare a creierelor prin scurgeri dirijate , falsuri bine ticluite , confesiuni ale martorilor , autodemascari , autocondamnari , infierarea deviatorilor si tot arsenalul de metode <maskirovka> invatate de respectabilul kaghebist, Ion Iliescu, in anii de strudentie la Moscova si implementate in tara noastra in cadrul actiunii staliniste de sovietizare a Romanie...... Citeste »
Cultura »
Numeri - Note despre Mircea Eliade si I.P. Culianu
Partea I de Cezar Pricop In Memorii (vol. 2, Editura Humanitas, Bucuresti, 1991, p. 23), Mircea Eliade scrie c-ar fi ramas inchis „aproape 40 de zile , pe cand Nina, prima lui sotie, intr-un memoriu adresat Regelui afirma ca, „a fost retinut 17 zile 1 . E firesc ca, dupa atata timp, sa nu-si mai aminteasca exact numarul zilelor in care a stat sub ancheta la Siguranta Generala, exemplar ramane insa semnificatia numarul 40, care, in eschatologia crestina (si nu numai) este un numar simbolic. Unele...... Citeste »
Despre Fericire
de Vasile Bechis, Costa Mesa, California (Continuare din numarul precedent) 10. I. KANT - Nu alerga dupa fericire, fa-ti datoria! (Continuare din numarul precedent) Dupa aceasta discutie privind unele aspecte ale problemei datoriei, revenind la Kant, m-am gandit ca este potrivit a spune cate ceva si despre vederile social-politice ale filozofului in legatura cu societatea in care a trait, mai ales ca unele dintre ele sunt valabile si azi. Modestul si singuraticul profesor din Konigsberg nu a fos...... Citeste »
Reportaj Social
Surdoiu Viorel Tg. Jiu UN PUMN CU CIRESE Cu pas greoi, inca impleticit in itele visarii nocturne, incerc sa prind din urma punctualul soare pentru a rasarii impreuna catre o noua zi. De obicei il surprind catarandu-se pe stalpul Coloanei fara sfarsit , inrosit la fata de efortul matinal al ascensiunii constante. In diminetile de vara, ritualului nostru i se mai alatura un personaj care intotdeauna castiga neoficiala intrecere. Bazmaua bine asezata, trasa pe frunte, innodata sub barbie, incadrand...... Citeste »
In memoriam
de Gh. Bratescu
Gh. Bratescu Se implinesc 100 de ani de la nasterea si doua decenii de la moartea lui Mircea Eliade, unul din marii istorici ai culturii si religiilor planetare. Cu cateva decenii in urma, in plina campanie ateist-comunista, o editura bucuresteana a avut curajul sa publice in traducere Istoria religiilor lui Mircea Eliade, aparuta la Paris, in limba franceza. A fost un eveniment stiintific extraordinar, volumele epuizandu-se aproape instantaneu in librarii. Circula la acea vreme o anecdota sau p...... Citeste »
Istorie »
O PRIVIRE SINOPTICA ASUPRA ETNONIMULUI „BLACH”
de George Roca Intr-o scrisoare primita recent prin posta electronica de la un cunoscut intelectual roman*, acesta imi relateaza o interesanta constatare a domniei sale si surprinderea care a avut-o atunci cand, la Bucuresti, aflandu-se la o convorbire de afaceri, a intalnit un domn din Germania, directorul unui important trust de presa, care se numea BLACH, nume de familie ciudat pentru un neamt, dar, foarte apropiat si cunoscut romanilor! Redau mai jos un fragment din corespondenta respectiva:...... Citeste »
Note de Calatorie
FLORENTA, PERLA TOSCANEI SI A LUMII ARTELOR Florenta, orasul natal al Renasterii si locul de botez al lumii moderne. Rigoarea trebuie sa guverneze organizarea vizitarii artei florentine, a carei monumentalitate artistica si culturala este sustinuta de patru piloni; pictura, sculptura, arhitectura si muzica. Toate au valoare nepereche. Pictura renascentista este fara egal, fiind realizata de mari maestri ai penelului si culorilor, sculptura straluceste fata de tot ce s-a realizat in lume, simbolu...... Citeste »
Religie »
REFLECTII ASUPRA TERORISMULUI
Rev. Nicolae Dobrescu (Continuare din numarul precedent) Profesorul Janod Williamson din California ne atrage atentia asupra unui eseu foarte important avandu-l ca autor pe Tamin Ansary- un scriitor de origine afganistana. In acest eseu autorul argumenteaza ca acest conflict intre America si teroristii musulmani poate deveni cu usurinta un conflict mondial intre Islam si lumea occidentala. Daca acest conflict ar izbuti, razboiul profetic de la Armaghedon ar putea avea loc mai devreme decat am pu...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page