Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 696 - 16 Aprilie, 2005 - Anul XV
de Clipa
Papa Ioan Paul al II-lea, cea mai mare personalitate a timpului prezent, care a cucerit lumea prin dimensiunile pontificatului sau, relevand insusirile celui Ales de Dumnezeu pentru a purifica spiritul uman, aratand pe omul de exceptie, de o maretie sublima prin bunatate si iubire, s-a inaltat de curand la ceruri, in lacrimile si rugile milioanelor de credinciosi adunati la Vatican sau in oricare sfant lacas. Personalitatea coplesitoare a Sfantului Parinte se individualizeaza in sacralitate atat......Citeste »
Editoriale »
PROBLEMA BASARABIEI
Intre Conferinte, Discutii, si Actiune Basarabia reprezinta o rana etnica si teritoriala deschisa a Romaniei pe care nici un Roman nu o poate ignora. Daca generatia de Romani de azi renunta la Basarabia, nimic nu va impiedica generatia de maine sa renunte la Transilvania ori la alte provincii romanesti. Este datoria noastra, a tuturor Romanilor, sa militam pentru un stat national romanesc, democrat, tolerant, si intregit cu Basarabia. Fosta republica Sovietica Moldova este un stat creat articial...... Citeste »
Politica »
Replica la "cazul Iliescu" de O. Paler-"Cotidianul" - ESTE ION ILIESCU "UN CAZ"?
de Gheorghe Tanasescu
Nu intentionez sa ma refer, acum, la opiniile cunoscutului scriitor si publicist, Octavian Paler, care, in multe randuri, m-au incantat, dar, de asta data, nu-mi pot inabusi revolta fata de cum il limpezeste - cu apa murdara - pe Ion Iliescu, tocmai acum, cand coagulantul , sansa societatii romanesti postdecembriste, a devenit subiect de ancheta pentru poporul roman subiect de analiza pentru partidul de el creat, precum si tinta atacurilor revolutionarilor si a tot mai numeroaselor victime. Sunt...... Citeste »
De la Bethel la Bechtel
de Gh. Bratescu
Henri Bethel Stroussberg, supranumit in secolul al 19-lea regele cailor ferate din Europa, a primit in 1868 din partea statului roman concesionarea pe 99 de ani a liniei ferate pe distanta Roman-Bucuresti-Varciorova, in lungime de 914, 8 kilometri, pe care urma sa o construiasca intr-un rastimp de cinci ani. Istoria acestei afaceri pare izbitor de asemanatoare cu cea a constructiei autostrazii Transilvania, incredintata fara licitatiile cerute de lege de catre Guvernul Adrian Nastase, Grupului a...... Citeste »
Viata de puscarias
de Gh. Bassarabescu
Inceputul lunii aprilie a coincis cu doua evenimente culturale inedite si o intamplare surprinzatoare, toate legate de regimul penitenciar din Romania. Chiar la 1 aprilie, actrita Anamaria Marinca si-a sarbatorit cea de-a 26-a primavara intr-un loc mai putin obisnuit, la penitenciarul pentru minori si tineri din Craiova. Nu a fost vorba de o incarcerare pentru faptuirea vreunei faradelegi, ci de prezentarea unui spectacol teatral cu piesa Children de Eduard Bond, pus in scena de ea, impreuna cu ...... Citeste »
Istorie »
Imperiul si natiunea
de Viorel Roman
De la prabusirea Imperiului Roman se tot incearca refacerea, dar cand se crede ca totu-i „pe drumul cel bun , iar se destrama, ca in parabola lui Sisif. Primii care au incercat au fost francii lui Carol cel Mare, dar la scurt timp tot ei (isi) impart Imperiul (lor) Roman. Proiectul imperial al lui Carol V este subminat de egoismul francez si de protestantismul german. Napoleon urmareste acelasi tel, dar i se opune cu succes Anglia, apoi ia fiinta Sfanta Alianta, pentarhia marilor puteri. Ea a ga...... Citeste »
Religie »
Cum se alege un Papa
de Constantin Alecse
La decesul unui papa, ceremoniile funerare dureaza intre 15 si 18 zile. In aceasta perioada, toti cardinalii catolici din lume vin la Roma pentru a alege un nou papa. Din 1274, papa este ales de un Conclav secret instituit de papa Grigore X. Cardinalii stau intr-o incapere cu usile inchise, fiind cu desavarsire interzis accesul vreunui strain. Inainte de intrunirea secreta, au loc consultari de culise intre cardinali, pentru a desemna un candidat care are cele mai mari sanse de a fi ales inca di...... Citeste »
Persoana si lucrarea Duhului Sfant in Patristica Preniceeana
de Lazar Gog
(Continuare din editia precedenta) Parintii Bisericesti pre-niceeni au ajuns la aceasta concluzie, dar n-au elaborat-o in termenii teologiei moderne. Argumentul a priori cu care trebuieste abordata Scriptura si scrierile patristice pre-niceene, vorbeste despre Persoana si lucrarea Duhului Sfant in termeni convingatori. Prezumtia din acest argument nu este ipotetica, ci este demonstrabila. Spre deosebire de argumentul rational aristotelian al inductiei, si dezvoltat la rang de stiinta teologica d...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Un explorator istoriseste despre ultima sa expeditie in America de Sud. - Intr-o zi mi-a fost atat de tare foame, incat, neavand altceva, am fost obligat sa mananc si carne de papagal. - Si ce gust avea? - De gasca, de gaina, de rata, de miel totodata. Are pasarea asta un talent nemaiintalnit de imitator! * Bunica il intreaba pe nepot: - Cine a spart geamul, puisor? - Mama, dar vinovat e tata ca s-a lasat in jos, cand farfuria a zburat spre capul lui. * La vama: - Tigari, cafea sau whisky? - O c...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page