Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 687 - 12 Februarie, 2005 - Anul XV
de Clipa
Daca trecusera bine si frumos doua luni din calendarul anotimpului rece cu temperaturi blande, cu zile mai mult insorite, cu ninsori izolate prin zonele muntoase si cu ploi reci din cand in cand, romanii incepusera sa creada ca iarna aceasta va fi blajina si scurta. Dar ultimele zile din luna ianuarie au venit cu intreg arsenalul hibernal, dupa cum anuntasera din timp meteorologii, exact ca-n versurile lui Vasile Alecsandri: Din vazduh cumplita iarna cerne norii de zapada, Lungi troiene calatoar......Citeste »
Editoriale »
Din Lumea... lui Stanley Kramer (687)
de A. C. Ton
* Intr-un discurs tinut la 15 Martie, 1884, in fata Reichstag-ului (Parlamentul german) cancelarul Bismarck a lansat una din formulele pe care le-a indragit cel mai mult: Politica nu este o stiinta exacta -Die politik ist keine exakte wissenschaft- ci o arta . Legat de acelasi subiect politologul francez, Claude Levi-Strauss declara ca stiintele umane nu sunt stiinte decat printr-o magulitoare impostura. Nu este intentia mea de a trece in revista toate mintile luminate, care s-au dedicat studiul...... Citeste »
Politica »
Pecetea prostiei
de Gh. Bratescu
In Biblioteca Academiei Romane in al carui patrimoniu sunt mii de carti de o valoare exceptionala, exista doar sapte volume vorbind despre prostia umana ca fenomen social. In limba romana se afla insa mai multe tomuri de proverbe, incluzand filozofia populara nationala privitoare la subiectul respectiv. In volumul Proverbe romanesti , editat in anul 1967, de EPL, sub ingrijirea lui George Muntean, sunt aproape 1300 de mostre ale gandirii asupra prostiei, asociata insa cu netrebnicia, ne- indeman...... Citeste »
Cultura »
"Strain printre straini"
de Iuliana Popescu
Oamenii cei din inceput creati de Dumnezeu n-au cunoscut ce inseamna a fi strain pe pamant. Locuiau in Gradina Edenului si in racoarea serii se plimbau cu Dumnezeu care ii trata ca pe niste mici dumnezei. De aceea, stapan peste intreaga creatie l-a pus Dumnezeu pe Adam. Toate creaturile au trecut prin fata lui Adam si au primit de la el un nume. Era pace si intelegere intre oameni si animale si nimic nu cunostea suferinta, varsarea de sange si moartea. Intr-o seara, Dumnezeu nemaigasindu-l pe om...... Citeste »
Colectia romanul istoric - CURIERUL SECRET
de Ioan Dan
Sotiei mele - ARETIA, fiinta draga cu care am calatorit pe planeta Pamant vreme de 54 de ani prin ploaie, prin vant si prin arsita. Ioan Dan Capitolul 18 (Continuare din editia precedenta) - Mihai-voda va mai fi domn pana maine dimineata. Aud ca armata lui ar numara cam la treizeci de mii de osteni. Noi avem o suta optzeci de mii. Oamenii lui sunt de adunatura. Ai nostri sunt incercati in zeci de razboaie. Am putea merge spre Bucuresti facand un ocol ceva mai mare, cautand vaduri bune de trecere...... Citeste »
Despre Prietenie
de Vasile Bechis
( philia- amicitia) (Continuare din editia precedenta) Omul fericit are nevoie de prieteni? In opozitie cu parerea comuna ca oamenii fericiti nu au nevoie de prieteni, Aristotel raspunde ca si acestia au nevoie, chiar daca poseda toate bunurile si sunt suficienti lor insisi iar un prieten nu le-ar putea oferi ceea ce ei nu au. <Fericirea este o activitate, spune filozoful, ori activitatea este, evident, o devenire si nu ceva aflat in posesia noastra ca un dat immanent>. Fiind activitate si...... Citeste »
Istorie »
Traian Basescu la Roma
de Viorel Roman
I. In traditia bizantina a culorilor definitorii pentru partide, la alegerile din 2004 au concurat pravoslavnicii „albastri si „portocalii prooccidentali. Dupa victoria surprinzatoare a celor din urma pana si in Ucraina, ce obligatii are de indeplinit in est si vest, Romania? Vizita noului Presedinte Traian Basescu la Chisinau, la poporul sau din republica vecina direct subordonata politic Cremlinului si religios Patriarhului intregii Rusii Alexei II, a fost de bun augur, dar piatra de hotar, de...... Citeste »
Experimentul 770
de Gh. Bassarabescu
Experimentul 770 , titlul acestui comentariu ar putea sa sugereze cititorului relatarea unei actiuni secrete de spionaj, militare sau, posibil, cronica unui roman de science-fiction. In realitate, totul porneste de la numarul decretului dat de Ceausescu in februarie 1966, cand romanilor li s-a impus cea mai sinistra masura dictatoriala, vizand sporirea cu orice pret a populatiei. Femeile au fost obligate, fara nici o retinere sa dea nastere la cel putin patru copii, iar celor care nu erau fertil...... Citeste »
Religie »
Persoana si lucrarea Duhului Sfant in Patristica Preniceeana
de Lazar Gog
CAPITOLUL II DUHUL SFANT IN TEOLOGIA APOLOGETILOR PREZENTARE ISTORICA SI CRITICAA APOLOGETILOR PRENICEENI 2.7. SFANTUL DUH IN TEOLOGIA APOLOGETILOR - O PRIVIRE GENERALA Ceea ce se poate afirma despre teologia Duhului Sfant in scrierile apologetilor preniceeni este adevarul ca aceasta teologie este saracacioasa. Teza si premiza de pe care acest autor prezinta punctul sau critic de vedere, este aceea ca in gandirea apologetilor, preocuparea pentru doctrina despre a treia Persoana din divinitate a ...... Citeste »
Perspectiva Profetica - 2005
de Lazar Gog
(Continuare din editia precedenta) BABILONUL SAU INTOARCEREA IN VIITOR Am dat atentie detaliata islamismului si terorismului, pentru ca acest fenomen este profetic, afecteaza pacea lumii, economia lumii, si inclinarea balantei de putere a lumii dinspre America spre Uniunea Europeana, spre Rusia si spre lumea Araba. Duhul Domnului, prin gura Ingerului Domnului (sau Isus), a spus despre urmasii lui Ismael i Arabii ca: el i ei va fi ca un magar salbatic printre oameni; mana lui va fi impotriva tutu...... Citeste »
Apel la Rugaciune la inceputul anului 2005!
de Aurel Sas
De Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas „Iata va vestesc anul placut Domnului. (Luca 4:19). Si le-a zis: „Pentru ce dormiti? Sculati-va si va rugati, ca sa nu cadeti in ispita. (Luca 22,46): „Eu Sunt Usa. Daca intra cineva prin Mine, se va mantui; va intra si va iesi, si va gasi pasune (Ioan 10:9). „Si s-a intors Moise la Domnul si a zis: O, Doamne, poporul acesta a savarsit pacat mare, facandu-si dumnezeu din aur. Rogu-ma acum, de vrei sa le ierti pacatul acesta, iarta-i; iar de nu, sterge-ma si pe...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Tatal citeste ziarul si nu vrea sa fie deranjat, dar micutul Gigel insista: - Draga tata, numai o intrebare iti pun si nu te mai deranjez. Spune-mi, daca se asaza o viespe pe o urzica, cine inteapa - viespea pe urzica sau urzica pe viespe? * Boierul suparat ca nu vede slugile la lucru, intra in odaie si intreaba: - Ce faci aici, Ioane? - Nimic. - Dar tu, Stane? - Ii ajut lui Ion… * Un barbat distrat se adreseaza unui taximetrist, zicandu-i: - Du-ma, te rog, pe Strada Campineanu 34, etajul II. - ...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page