Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 678 - 9 Decembrie, 2004 - Anul XIV
de Clipa
Ziua Nationala a unui popor semnifica evenimente cruciale din istoria lui, menite sa exprime atitudini fundamentale si nepieritoare ale existentei sale, care sa fie evocate cu recunostinta si cu emotie de generatiile viitoare. Ziua Nationala a Romaniei comemoreaza Unirea cea Mare de la 1 Decembrie 1918 desavarsita in inima Ardealului, la Alba Iulia, un loc aureolat de profunde rezonante istorice. La sfarsitul Primului Razboi Mondial, cand dispareau de pe harta Europei, Imperiul Tarist si Austro-......Citeste »
Editoriale »
Din Lumea... lui Stanley Kramer (678)
de A. C. Ton
* Margaret Hassan, a fost un nume cunoscut pe plan international. Nu, nu pentru faptul ca in urma cu 30 de ani a renuntat la confortul vietii tihnite pe care i-o oferea Londra, pentru a se stabili definitiv intre Tigru si Eufrat, nu pentru faptul ca renuntand la religia predecesorilor ei, originari din Irlanda, a trecut de la catolicism la islamism, nu pentru faptul ca s-a opus vehement interventiei americane in Irak ci pentru simplul motiv ca s-a implicat in ajutorarea celor mai putin privilegi...... Citeste »
Politica »
Scrisoare deschisa - Circul de la "Adevarul"
de Gheorghe Tanasescu
SCRISOARE DESCHISA Rusine, nerusinatilor! CIRCUL de la ADEVARUL In editia Online din 11 nov. 2004, ziarul national independent, Adevarul se adresa cititorilor: Ia-i la intrebari pe candidati anuntand prin aceasta ca pe ziua de 15 nov. cinci candidati la presedintie (Petre Roman, Gheorghe Ciuhandu, Adrian Nastase, Traian Basescu si Marco Bela, vor raspunde intrebarilor cititorilor prin mediatorul emisiunii, Cristian Tudor Popescu. Stiindu-l documentat, serios, cu frica lui Dumnezeu si respect fat...... Citeste »
De la Maria Tereza la Adrian Nastase
de Gh. Bassarabescu
Despre Maria Tereza, imparateasa a Imperiului Roman de natiune germana (1740-1780) si regina a Ungariei si Cehiei, au circulat o multime de anecdote picante. Raspandirea lor s-a datorat faptului ca pe tronul imperial s-a urcat, pentru prima oara in istoria popoarelor de neam germanic, o femeie, ceea ce a constituit un fapt senzational. Chiar daca tatal noii imparatese, Carol al VI-lea de Habsburg i-a stabilit dreptul la succesiunea tronului, consfintit la 19 aprilie 1713 prin Sanctiunea Pragmati...... Citeste »
Capitalul si statul român
de Viorel Roman
Eu, Domnilor am fost in strainatate, am vorbit cu capitalistii, am tratat chiar cu dansii si mi-au zis ca pana nu vom avea institutii care sa le dea garantii tranzactiunilor, ei nu vor veni sa-si verse capitalurile aici. Asta declara I.C. Bratianu la 10 ianuarie 1861 in Adunarea Deputatilor. Dupa cinci secole sub turco-fanarioti era firesc ca moldo-valahii sa sufere de lipsa institutiilor unui stat european, care sa faciliteze acumularea, importul de capital. Cuza, Carol I si Ferdinand fauresc s...... Citeste »
Cultura »
Despre iubire
de Vasile Bechis
(Continuare din numarul precedent) Multi comentatori vad in acest fragment din Banchetul un portet al lui Socrate. Marturiile istorice care s-au pastrat despre mentorul lui Platon indreptatesc din plin aceasta ipoteza. Mostenind si firea tatalui sau, Eros este viteaz si cutezator, un magician in stare de toate iscusintele. Prin natura lui nu-i nici muritor, nici nemuritor. De multe ori, in aceeasi zi, cand infloreste si traieste, cand moare, dar iarasi inviaza. Tot ce agoniseste se scurge fara i...... Citeste »
Colectia romanul istoric - Ioan Dan - CURIERUL SECRET
de Ioan Dan
Sotiei mele - ARETIA, fiinta draga cu care am calatorit pe planeta Pamant vreme de 54 de ani prin ploaie, prin vant si prin arsita. Ioan Dan Capitolul 18 (Continuare din numarul precedent) Indata dupa ridicarea sfatului, Albert Kiraly primi porunca dupa plecare. Domnul tarii il ajunse din urma cu ostile pe la jumatatea drumului. Viteazul capitan Kiraly pusese tabara in picioare cu acea iuteala si precizie pe care o au numai marii comandanti. In inima lui brava nu incapu suparare ca nu fusese pof...... Citeste »
Istorie »
Edisonii romani
de Gh. Bratescu
Sunt filme a caror actiune spectaculoasa te poate urmari toata viata. Eu, cel putin, imi amintesc o capodopera cinematografica a carei desfasurare pe ecran m-a captivat. Cred ca aveam vreo 13 ani si, pe atunci, mai confundam fictiunea unui film cu realitatea, daca se istorisea biografia unui personaj ilustru. Ei bine, filmul despre care vorbesc era de fapt o poveste despre tineretea lui Thomas Edison, celebrul inventator american (1847-1931), realizat in studiourile de la Hollywood, prin 1932, c...... Citeste »
Religie »
Persoana si lucrarea Duhului Sfant in Patristica Preniceeana
de Lazar Gog
CAPITOLUL I PREZENTAREA ISTORICA SI CRITICA A PARINTILOR APOSTOLICI SI A SCRIERILOR LOR (Continuare din numarul precedent) 1.4. Teologie si pneumatologie in scrierile Parintilor Apostolici Parintii Apostolici constituie o clasa aparte de teologi ai Bisericii crestine. Numele lor in forma actuala, vine din secolul al XVII-lea, mai precis din anul 1693, odata cu publicarea scrierilor lui Policarp, Barnaba, Clement, Herma si Ignatius de catre William Wake. De-a lungul a trei secole cercetatorii doc...... Citeste »
Intoarcerea la lumina
de Aurel Sas
DE NASTEREA LUI IISUS HRISTOS LUMINA LUMII de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas Unde este regele Iudeilor, Cel ce s-a nascut? Caci am vazut la Rasarit Steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui. (Matei 2,2). Pamantul lui Zabulon si pamantul lui Neftalim spre mare, dincolo de Iordan, Galileia neamurilor; Poporul care statea in intuneric a vazut lumina si celor ce sedeau in latura si in umbra mortii lumina le-a rasarit. ”…a inceput Iisus sa propovaduiasca si sa spuna: Pocaiti-va caci s-a apropiat im...... Citeste »
Din Comunitate »
Festivitatile Celei de a 65-a Aniversare A Bisericii Ortodoxe Române Sfanta Treime
Stimate domnule si doamna Patton, A trecum cam multa vreme de cand nu ne-am mai intalnit personal, desi prin intermediul revistei Clipa m-am simtit intotdeauna alaturi de Domniile Voastre. Va multumesc incaodata, in numele parohiei Sfanta Treime, pe care sunt binecuvantat sa o pastoresc de peste 22 de ani, pentru promovarea, prin paginile revistei Clipa , a evenimentului istoric ce l-am sarbatorit recent, A 65-a Aniversare a Bisericii . Regretam din suflet faptul ca Domniile Voastre nu ati putut...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Un parasutist aterizeaza din greseala intr-un copac. Niste sateni aduc o scara ca sa-l dea jos. - Voiam sa bat un record, dar n-am reusit! Spune cu dezamagire parasutistul. - Cum n-ai reusit? zice un satean. Mata esti primul in sat la noi care se da jos din copac fara sa se fi suit in el. * La medic: - Ei - zice doctorul dupa ce-l examineaza pe un pacient - trebuie sa ne pregatim de operatie. - Mai bine moartea! - raspunde pacientul. - Cum doriti. Sa stiti ca una n-o exclude pe cealalta… * Discu...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page